Domainnév vásárlása és regisztrálása

A domain név kiválasztása és regisztrálása az egyik legfontosabb lépés a webhely online elérhetővé tételében. A domain név regisztrációja biztosítja, hogy az interneten található összes webhelynév egyedi legyen. Lehetetlenné teszi, hogy egy domain nevet több webhely is használjon. Ebben az útmutatóban megtudjuk, hogyan vásárolhat domain nevet, és hogyan kezdheti el a webtárhely használatát.

Olvass tovább, hogy tanulj:

  • Hogyan vásároljunk domaint.
  • Hogyan keressünk domain neveket.
  • Hogyan lehet megtudni, hogy elérhető-e domain név.
  • Hogyan regisztráljunk domaint.

Domainnév vásárlásának szempontjai

A domain név egy egyedi webhelyazonosító az interneten. Weboldal indítása lehetetlen anélkül, hogy először kiválasztana egy domain nevet, és nem igényelné azt. A domain név egy IP-címhez van rendelve a Domain Name System (DNS) segítségével, amely lehetővé teszi az internetezőknek, hogy könnyen megtaláljanak egy bizonyos webhelyet anélkül, hogy emlékezniük kellene az azt üzemeltető szerver tényleges IP-címére.

Mennyibe kerül egy domain név?

A domain név regisztrálása általában évi 10 és 25 dollár között van. Az ár függ a szükséges domain név típusától és a választott domain regisztrátortól, amely egy domain regisztrációs szolgáltatások nyújtására akkreditált cég. Általában évente meg kell újítania a domain név regisztrációját, hogy fenntartsa az ellenőrzést. A regisztrátorok eltérő árakat alkalmaznak, és kedvezményeket is kínálhatnak az első regisztráció során, de a megújítási ár jóval magasabb lehet.

Bár bármelyik regisztrátornál regisztrálhat domain nevet, mindegyik a The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) viszonteladójaként működik. Az ICANN felelős a Domain Name System kezeléséért. Sajnos nem vásárolhat domain nevet közvetlenül az ICANN-tól, de mivel minden regisztrátor akkreditált viszonteladóként jár el, a fő különbség köztük az árképzés.

Olvasni:  10 népszerű betűtípus és mikor érdemes használni

Domain típusai

Minden domain név általában két részből áll – magából a webhelynévből és annak kiterjesztéséből. A legfelső szintű domain a domain név kiterjesztése, a pont utáni betűsorozat, míg a második szintű domain az egyedi webhelynév.

A regisztrátorok a legfelső szintű domainek egy meghatározott körét kínálják, amelyeket regisztrálhat. Például,. com, .net és .org a legnépszerűbbek. Jelenleg több mint 1000 legfelső szintű domain elérhető, de nem minden regisztrátor támogatja bizonyos kiterjesztésű domain nevek regisztrációját.

Hogyan válasszunk domain nevet

A domain név kiválasztása nagyon fontos lépés a saját weboldal indításakor. Nincsenek szigorú szabályok a második szintű domain névvel kapcsolatban; tartalmazhat betűket, számokat és néhány speciális karaktert. Bár a domain név elnevezése szinte semmi korlátot szab, javasoljuk, hogy rövid és emlékezetes legyen. A keresőmotorok, köztük a Google, előnyben részesítik a rövid és könnyen megjegyezhető domainneveket, amelyek nem tartalmaznak számokat vagy speciális karaktereket.

A megfelelő bővítmény kiválasztása

A választott domain név kiterjesztés, vagy a legfelső szintű domain nagy hatással van a látogató megítélésére. A globális weben található webhelyek csaknem fele .com legfelső szintű domaint használ, így az emberek ezt látják a legtöbben, és ezért ezt részesítik előnyben. Ha valamilyen okból a .com TLS nem érhető el, a .net vagy a .org kiterjesztések a következő legnépszerűbbek, amelyeket sok webhely használ, így nagyszerű másodlagos lehetőség.

Különböző domain név-kiterjesztéseket hoztak létre egy bizonyos típusú weboldal megjelenítésére, bár ez manapság már nem olyan szigorú. Használhat például országkódos legfelső szintű domaineket, vagy oktatási cégek számára olyan kiterjesztéseket, mint a .edu.

Hogyan keressünk domain neveket

A domain név kiválasztása nem egyszerű. Érdemes megtanulnia, hogyan kereshet domain nevekre, hogy megtudja, mi áll jelenleg rendelkezésre, és ötleteket generálhat egyedi webhelyazonosítók kidolgozásához. Az elérhető legfelső szintű domainek teljes listáját az ICANN hivatalos webhelyén tekintheti meg. Vagy használjon más forrásokat, hogy többet megtudjon a webhelybővítményekről, és megtudja, melyik lenne a legjobb az Ön számára. Bár javasolt, hogy webhelye nevét a márka imázsa és a tárolt tartalom típusa alapján válassza ki, a különféle online domain névgenerátorok segíthetnek ötletekben.

Olvasni:  Játéktábla kedvezmények és kuponkódok

Hogyan lehet megtudni, hogy elérhető-e a domain név

Az interneten több millió aktív webhelynek köszönhetően már sok domain nevet igényeltek. Mielőtt rátérnénk arra, hogyan vásároljunk egy domaint, tudnunk kell, hogyan tudhatjuk meg, hogy elérhető-e domain név.

A legtöbb regisztrátor biztosít tartománykereső eszközöket, amelyek segítségével ellenőrizheti, hogy egy adott domain név megvásárolható-e, vagy már regisztrálva van-e. Ha szeretné látni, hogy egy domain elérhető-e a használatra, tekintse meg a Hostinger domain keresési erőforrását. Ez egy teljesen ingyenes, kényelmes és felhasználóbarát domain keresőeszköz.

Ha egy domain név nem érhető el, bizonyos eszközök információkat szolgáltathatnak az aktuális domain regisztrátorról, a regisztrációról, a regisztráció lejárati dátumáról stb.

Hogyan vásároljunk domaint

A domain név megvásárlásának folyamata három egyszerű lépésből áll:

  • Válasszon regisztrátort.
  • Fontolja meg a domain regisztrációs elnevezési lehetőségeit.
  • Vásárolja meg domainjét.

Röviden áttekintettük, mi az a regisztrátor, és mennyibe kerülne Önnek egy domain, de nézzük meg, milyen egyéb lehetőségeket kell mérlegelnie, hogy tudja, hogyan vásárolhat domain nevet, és ne maradjon le semmiről.

1. Regisztrátor kiválasztása: 3 figyelembe veendő tényező

Amint arról már beszéltünk, minden regisztrátor az ICANN, a Domain Name Systemet kezelő szervezet akkreditált viszonteladója. Az ICANN a regisztrátortól díjat számít fel a domain név regisztrációjáért, és az éves akkreditációs díjat kell fizetni a regisztrátori státusz megőrzéséért. A regisztrátorok ez alapján alakítják ki áraikat, és igyekeznek a lehető legjobb árat kínálni, hogy legyőzzék a versenytársakat.

Az anyakönyvvezető kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. Néhány közülük a következő:

  • Árképzés és előnyök. Egyes regisztrátorok regisztrációs kedvezményeket vagy ingyenes kiegészítő szolgáltatásokat, például SSL-tanúsítványokat kínálhatnak, ami vonzó lehetőség.
  • Tárhelyszolgáltatások. A legtöbb hosting cég domain regisztrációs szolgáltatásokat nyújt. Vannak, akik úgy döntenek, hogy ugyanannál a cégnél regisztrálják domainnevüket, ahol majd tárolják, így mindent egy helyen kaphatnak. Felhívjuk figyelmét, hogy a webtárhely-szolgáltatók többsége más regisztrátorok viszonteladójaként működik.
  • Támogatás és felhasználói felület. Mivel az összes domain regisztrációs információját, beleértve a használt névszervereket is, a regisztrátor oldaláról kezeljük, érdemes lehet kiválasztani azt a céget is, amelyik a legjobb támogatást és felhasználóbarát felületet nyújtja a domain kezeléséhez.
Olvasni:  A WordPress hatékony adománygyűjtési platform nonprofit szervezetek számára

Kérjük, vegye figyelembe, hogy domain átvitellel módosíthatja domain név regisztrátorát, de a folyamatnak megvannak a maga árnyalatai, és vannak bizonyos korlátok és szabályok.

2. Fontolja meg lehetőségeit

A regisztrátorok további szolgáltatásokat nyújtanak, és lehetővé teszik, hogy Ön döntse el, milyen időtartamra kívánja regisztrálni a domaint. A domain név birtoklásának minimális időtartama egy év. Egyes regisztrátorok szigorúan megkövetelik a manuális megújítást, míg mások megengedik az automatikus megújítást.

Felfedezheti, hogy az árak a használt legfelső szintű domaintől vagy más tényezőktől függően változhatnak. A legtöbb regisztrátor a Whois adatvédelmét vagy Whois védelmét is kínálja, hogy a domain regisztrációs adatait a nyilvánosság számára elérhetetlenné tegye. Ez többletköltséggel fog járni, ezért erősen javasoljuk, hogy döntse el, mire van szüksége, mielőtt megvásárolná a domain regisztrációs adatvédelmét.

3. Vásároljon egy domaint

Ha minden lehetőséget átgondolt, nézzük meg, hogyan vásárolhat domain nevet a kiválasztott regisztrátortól. A regisztrátor webhelyén található tartománynév-elérhetőség-kereső eszköz segítségével megadhatja új domainnevét, és megvásárolhatja azt. A folyamat befejezéséhez a fizetési oldalra kerül.

Ellenőrizze a kiválasztott legfelső szintű domaint, és válassza ki, hány évre szeretne domain nevet regisztrálni. Ezután tegye a kosárba, és folytassa a fizetéssel. Az új domain név megvásárlása megtörtént!

Hogyan regisztráljunk domaint

A domain vásárlása a domain regisztrációs folyamat utolsó lépésének tűnhet, de ez csak a kezdete a webhelytulajdonosként végzett utazásnak. Domain regisztrálásához meg kell adnia a domain regisztrációs adatait, igazolnia kell az új domain tulajdonjogát, és konfigurálnia kell a DNS-t. Az alábbiakban áttekintjük, hogyan regisztrálhat domain nevet három lépésben.

1. Adja meg a domain regisztrációs adatait

A fizetési folyamat során további kapcsolatfelvételi adatokat kell megadnia, beleértve az e-mail-címét, fizikai címét és telefonszámát.

Olvasni:  Hogyan vásároljunk egy meglévő webhelyet, és kezdjünk a csúcson 2024-ben

2. Ellenőrizze a domain tulajdonjogát

A következő lépés az új domain tulajdonjogának igazolása a regisztrációs folyamat során megadott e-mail cím használatával. A regisztrátor néhány percen belül visszaigazoló e-mailt küld. Nyissa meg az e-mailben található ellenőrző linket a domain tulajdonjogának és kapcsolatfelvételi adatainak ellenőrzéséhez.

3. Állítsa be a DNS-t

Ez a lépés nem kötelező a kezdeti domain név regisztrációs folyamatban, de szükséges a webhely további beállításához. A regisztrátor kezeli a domain hiteles névszervereivel kapcsolatos információkat – ez a domain névfeloldási folyamat egyik legfontosabb része. Egyes regisztrátorok biztosítják a DNS-kiszolgálóikat, amelyek segítségével bekapcsolva tarthatja a DNS-zónát, vagy választhat bármilyen más névszervert.

Bottom Line

A domain név regisztrációja kritikus lépés, amelyet meg kell tennie, hogy webhelye online legyen. Ne feledje, hogy a domain név regisztrálása után nem módosíthatja azt. Csak regisztrálhat egy másikat, hogy társítsa webhelyéhez – ezért nagyon fontos, hogy okosan válasszon, és mérlegeljen minden lehetőséget. A domain név regisztrációjának folyamata meglehetősen egyszerű, miután kiválasztotta a domain nevet és a regisztrátort.

Ne feledkezzen meg a hostingról

Miután elkészített egy webhelyet és regisztrált hozzá egy domain nevet, ideje bemutatni a világnak. A webhely adatai egy szerveren lesznek, és egyesítve jelenítik meg azokat a látogatók számára. Ennek a folyamatnak megbízhatónak kell lennie, és a legjobb technológiával kell alátámasztania.

Éppen ezért, ha hostingról van szó, nem elégedhet meg a legjobbnál kevesebbel. A Hostinger menedzselt tárhely mindent tartalmaz, amire szüksége van ahhoz, hogy sikeres webhelytulajdonossá váljon. Kérjen díjnyertes támogatást platform-specifikus szakértőktől az egyszerű és fejfájásmentes élmény érdekében.

Tekintse meg menedzselt tárhely-terveinket, és kezdje el még ma.

Új publikációk:

Ajánlott