Don Norman érzelmi tervezése és felhasználásuk

Az érzelmi tervezés számos márka esetében megváltoztatja a játékot. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan hozhatják ki a tervezők a legtöbbet a koncepcióból, és hogyan alakíthatnak ki erős ügyfélkapcsolatot Don Norman érzelmi tervezési szintjei segítségével.

Tartalomjegyzék

● A márka perspektívája

● A tervezői nézőpont

● Az érzelmi tervezés összetétele

● Hogyan vonzhatják a formatervezési minták az ügyfelek érzelmeit

Elgondolkozott már azon, hogy a fogyasztóknak miként vannak pozitív tapasztalatai az egyik dizájnról, és negatív tapasztalataik a másikról? Szakértők szerint az érzelmi tervezésnek mint fogalomnak az a célja, hogy kifejezéseket idézzen elő a felhasználókban egy zsigeri, viselkedési és reflektív dizájn létrehozásával. A márkák érzelmi tervezést alkalmaznak, hogy pozitív kapcsolatokat alakítsanak ki vásárlóikkal. Ez a cikk Don Norman érzelmi tervezési szintjeire összpontosít.

Forrás

A márka perspektívája

Az érzelmi márkaépítés jó alapot teremt a márkák számára. Segít a márka megbízhatóságának megteremtésében egy erős, hosszú távú, elkötelezett és befolyásos szervezet koncepciójával, amelyet úgy alakítottak ki, hogy erősítse a fogyasztókkal való kapcsolatait. A megnövekedett lojalitást az érzelmi márkaépítés hajtja, így több vásárlóhoz és magasabb eladásokhoz vezet.

Forrás

Például több tévét (középkategóriás termékek) és autókat (magas szegmensű termékek) adnak el a márkajelzésre adott érzelmi reakciók miatt, mint egy reklámot.

A tervezői perspektíva

Tervezőként kreatívjait az ügyfelek termékeivel vagy szolgáltatásaival való kapcsolatára összpontosítja. Az Ön tervezése révén ügyfelének képesnek kell lennie arra, hogy céljait a lehető leghatékonyabban és leghatékonyabban teljesítse.

Ezenkívül nulláznia kell a reakcióikat, amelyek általában érzelmesek. Bármennyire is gyakorlatiasnak gondoljuk magunkat, az érzések képezik a valóság megfejtésének lényegét. A pozitív találkozások felkeltik az érdeklődést. Segítenek abban, hogy inspiráljanak bennünket, hogy emberként fejlődjünk. A negatív találkozások megakadályoznak minket abban, hogy ugyanazokat a hibákat kövessük el.

Olvasni:  A legjobb Nodejs-keretrendszerek az alkalmazásfejlesztéshez 2024-ben

Hasonlóképpen, az ügyfelek érzelmeit társítják azzal, amit tapasztalnak. Az igazság az, hogy egy cikk vagy szolgáltatás érzelmi márkajelzése befolyásolja annak népszerűségét – és ez a fő szempontunk cél.

Az érzelmi tervezés összetétele

A sikeres termékmarketing-terv elkészítéséhez a tervezésnek csodálatosan kell működnie három szinten: zsigeri, viselkedési és reflektív szinten. Ezt a hipotézist először Don Norman idézte Érzelmi tervezés – Miért szeretjük (vagy utáljuk) a mindennapi dolgokat. Tovább részletezzük.

1. Visceralis

A zsigeri vagy ösztönös tervezés pszichikai szintű reakciót vált ki, amikor az ügyfelek először látják a terméket. Többnyire pompát áraszt, és a minőséget már csak megjelenése és érzete révén mutatja be, miközben a néző kézzelfoghatóan asszociál a termékhez.

Forrás

Az ügyfelek azonnali és határozott válaszokat kapnak a zsigeri tervezésre. A nagyszerű zsigeri kialakításnak köszönhetően a vásárlók elbűvöltek és energikusak.

Ezek az érzelmek a következőket teszik egy márkánál:

● Állítson be pozitív beállítást minden egyes eredő társításhoz.

● Lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy mentegethessék a hiányosságokat, ha a mögöttes tapasztalat túlnyomórészt pozitív volt.

● Támogassa a termék pozitív marketingjét.

2. Viselkedési

A viselkedési tervezés a cikk kényelmével, a vásárlók benyomásaival kapcsolatos, hogy mennyire megkönnyíti, és mennyire könnyű megérteni. Egy tétel érzése és kivitelezése jelenti a legjelentősebb különbséget a viselkedési tervezésben.

Ezen a szinten az ügyfelek szilárd értékelést készítenek a termékről. Tisztességes viselkedési tervet hozhat létre, ha valóban ismeri ügyfelei igényeit.

Forrás

Ezek az érzelmek a következőket teszik egy márkánál:

● Hagyja, hogy az ügyfelek megerősödjenek.

● A bizalom és a megbízhatóság fejlesztése azáltal, hogy szoros kapcsolatot épít ki az ügyfél tevékenységei és a várt érték között.

Olvasni:  Webbiztonság: Hogyan védheti meg webhelyét és javíthatja a felhasználói élményt

● Támogassa az ismétlődő válaszokat, mivel az egyének hajlamosabbak újra átélni valamit, ha az első alkalommal tetszett nekik.

3. Fényvisszaverő

Ez Don Norman érzelmi tervezésének utolsó foka, amely az emberi képességgel foglalkozik, hogy előre látja egy termék életre gyakorolt ​​hatását a felhasználás után. Az érzelmekre való tervezés reflektív szintjén a vásárlók megfejtik és megértik a dolgokat; mindenben okot találnak, és megkérdőjelezik magukat.

Forrás

Ezen a szinten a tervezőknek a vevő vásárlási igényét tervbe kell építeniük. A fényvisszaverő dizájn egy termék teljes benyomását ábrázolja, mivel az ügyfelek több szempontból is elemzik a terméket, mint például a hasznosság, a befogadás, az áru fontossága stb.

Ezek az érzelmek a következőket teszik egy márkánál:

● Ösztönözze az ügyfeleket, hogy osszák meg találkozásaikat másokkal.

● Mély elégedettséget kelt, ha a tényleges terméknél kielégítőbb terméket használ.

Öröm = zsigeri + viselkedési + fényvisszaverő

A gyönyör (kitartó, tartós öröm) a zsigeri, viselkedési és tükröződő tervezések metszéspontja. A tervezőknek meg kell érteniük, hogy ezek az érzelmi reakciók nem véletlenek – fejleszthetők és elkészíthetők az ember-első tervezési megközelítéssel, amely közvetíti a termék kitartó és befogadó értékét. Ezt széles körben megvitatták a Don Norman’s Érzelmi tervezés – Miért szeretjük (vagy utáljuk) a mindennapi dolgokat.

Forrás

Hogyan vonzhatják a formatervezési minták az ügyfelek érzelmeit?

● Szándékosan tervezzen

Egy hasznos kialakítás hatással lehet az öt érzékszervre, és örömet, örömet és örömet okoz az ügyfeleknek. Az UX/UI gondolatokat és eljárásokat aszerint kell megszilárdítania, hogy az Ön szerint a tervezésnek milyen kellemes élményeket kell hoznia.

● Tervezés az érzékek számára

Ösztönös agyunk érzelmi reakciókat vált ki egy tárgy megjelenése és érzete alapján. Itt válik szerves tényezővé a vizuális nyelv agykutatása, beleértve a szimmetriát, a terveket, a kiterjedést, a méretet, a felületet, a változatosságot és a felépítést.

Az olyan ötletek általában, mint a mértékletesség, az esszencializmus, a maximalizmus, vagy az olyan stílusok, mint a ritka, retro, pop stb., különféle gondolkodásmódot hozhatnak létre az ügyfélszegmensen, az orientáción és az életkoron alapulva. Az alkotóknak végre meg kell vizsgálniuk ezeket az ízléses összetevőket, és rá kell jönniük, hogy első ránézésre ideális érzeteket keltenek.

Olvasni:  Ubersuggest áttekintés – minden, amit tudnia kell

● Értéket és funkcionalitást ad hozzá

Egy olyan webhely, amely jól néz ki, de nem teljesít jól az elemzésben, vagy az elvárásoknak megfelelően működik, és figyelmen kívül hagyja a teljesítést, a koherenciát, és az élmény után ismételgeti az ügyfeleket, negatív érzéseket és kritikát kelt.

Ezek az UX/UI-ból származó érzelmi reakciók viselkedési és reflektív fokozatai. Az ügyfelek elégedettnek érzik magukat, ha a design és az érzelmek zsigeriek, például az automatikus kitöltés, a gyors webhely, a menüopciók és a navigációt megkönnyítő technológiai fejlesztések.

● Legyen személyre szabott

Bizonyos jelentős érintkezési pontok biztonságban érezhetik magukat az ügyfélben, ha a tervezés biztonságos légkört teremt. Ez magában foglalja a kényelmes navigációt, az üdvözlő tartalmakat, az ügyfelek beszámolóit, a virtuális asszisztenseket, a GIF-eket, a vetélkedőket, az emojikat, a miniatűr animációkat, a hangsúgót és minden mást, ami az ügyfelek pozitív tanúsítványát tartalmazza. A harmonikus tervezés és érzelmek gondolata az átláthatóság, a közösség és a megnyugvás érzésének megteremtése egyszerre.

● Használjon technológiát

Használjon felméréseket, hogy ellenőrizze az ügyfelek érzelmi reakcióit a webhely vizuális vonzerejére, a könnyű használatra és a tervezés használhatóságára, különösen a webhelylátogatások elemzésére/számaira vonatkozóan. Hasonlóképpen élvonalbeli innovációkat, például mozgástechnológiát/érzékelőket is felhasználhat adaptív felhasználói felületek létrehozására az érzelmi reakciók elismerésére.

Az érzés felismerése megengedi AI emberi érzések észlelése, lemásolása vagy megválaszolása és feladatok elvégzése, input létrehozása, viselkedés előrejelzése vagy testreszabott szolgáltatások/termékek választékának biztosítása chatbotokban, Voice Assistantokban és másokban. Minél tovább fejlesztették az AI-t, annál jobb lesz az UX.

A továbbfejlesztett mesterséges intelligencia szintén alkalmazható a kihagyási arányokra, a webhely találataira, a találkozó idejére/hosszára stb. vonatkozó információk összegyűjtésére, hogy intuitívabb és könnyebben használható kialakítást hozzon létre, amely megérinti az érzelmeket.végfelhasználói.

Olvasni:  Mi az a Chromebook? A legjobb előnyei és hátrányai

Búcsúzó szavak

Az érzések az, ahogyan az emberek rendezik a körülöttük lévő világot. Intuitív módon igyekszünk jó emlékeket előteremteni, és távol maradni a negatívaktól. Agyunk úgy van bekötve, hogy profitáljon a negatív találkozásokból, hogy megakadályozza, hogy újra elkövetjük ezeket a hibákat.

Don Norman érzelmi tervezési szintjei megmutatják, milyen létfontosságú a három dizájntípus ahhoz, hogy érzelmi reakciókat váltsunk ki az ügyfelekből, és hűséges követővé alakítsuk őket.

Az érzelmekre való tervezés az, hogy egy adott fejlett termék hogyan engedi meg az ügyfeleknek, hogy érezzenek valamit. Radikálisan befolyásolhatja egy webalkalmazás vagy egy webhely eredményét, és ezt követően a szervezet eredményét.

Kulcs elvitelek

● A zsigeri kialakítás magában foglalja a kliens előzetes tudatos érzelmeit, a termék vonzó minőségét és az ügyfél általános érzelmeit.

● A viselkedési tervezés magában foglalja a könnyű használatot, a tételkapacitást, a kivitelezést és az életképességet. A reflektív tervezés megragadja az elem fontosságát, a megfontolások hatását, az élmény megoszthatóságát és a társadalmi hatást.

● Még a legokosabb Don Norman érzelmi tervezési szint sem marad az ügyfeleknél, ha a létesítmény gyenge.

● Ahhoz, hogy pozitív érzelmi reakciót keltsen, jó hajlamú jelenléttel kell rendelkeznie a tervezésben, hogy megmutassa az ügyfeleknek, hogy ismeri és megérti őket.

GYIK

1. Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az érzelmek és a tervek?

A tetszetős, a fogyasztói igényeket és érzelmeket leíró dizájn azt a benyomást kelti, hogy jobban működnek. Bármilyen érzés, amelyet a design felidéz az ügyfelekben, befolyásolja vásárlási magatartásukat. És még egy kisebb figyelmen kívül hagyás is elfogadhatatlan eredményekhez vezethet.

2. Mi a tervezés hét eleme?

● Forma
● Változatosság
● Tér
● Szerkezet
● Vonal
● Megéri
● Felület

Új publikációk:

Ajánlott