E-mail hitelesítési protokollok: Vállalkozásának védelme az adathalász támadásokkal szemben

Egy olyan korszakban, amikor az e-mail az üzleti kommunikáció szerves részévé vált, az e-mail üzenetek hitelességének és biztonságának biztosítása kiemelkedően fontos ahhoz, hogy megvédje szervezetét az adathalász támadásoktól és csalásoktól. Nézzük meg közelebbről, miért olyan fontos az e-mail hitelesítés a modern kiberbiztonság szempontjából.

Az adathalász fenyegetés megértése

Az adathalász támadások az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb kiberfenyegetéssé váltak. Az adathalászok megtévesztő taktikákat alkalmaznak, hogy rávegyék az egyéneket érzékeny információk, például bejelentkezési adatok, pénzügyi adatok vagy személyes adatok közlésére. Ezek a támadások gyakran törvényes entitásnak álcázzák magukat, így nehéz felismerni őket.

Az adathalász fenyegetés megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük, miért kulcsfontosságú az e-mail hitelesítés. Számos alapvető elem jellemzi az adathalász támadásokat:

 • Megszemélyesítés: A támadók megbízható szervezeteket, kollégákat vagy hatóságokat adnak ki olyan e-mail címekkel és domainekkel, amelyek nagyon hasonlítanak a valódiakra. Látta már ezeket az olyan cégektől, mint a PayPal, ahol szinte jogosnak tűnnek, de akkor észreveszi, hogy az e-mail egy kicsit rossz, és azt látja, hogy a küldési cím helytelen.
 • Szociális tervezés: Az adathalászok érzelmileg vagy pszichológiailag manipulálják a címzetteket, sürgős vagy félelmet keltve, hogy cselekvésre kényszerítsék őket, például rosszindulatú linkekre kattintva vagy káros mellékleteket töltsenek le. Előfordulhat, hogy ilyen e-maileket vagy akár telefonhívásokat kapott, amikor az elkövető úgy tesz, mintha segítségre lenne szüksége, vagy akár azt is, hogy bajba került, és valamilyen bírságot kell fizetnie.
 • Rosszindulatú linkek és mellékletek: Az adathalász e-mailek, amelyek úgy tesznek, mintha cégektől származnának, általában hamis webhelyekre mutató hivatkozásokat vagy rosszindulatú vagy zsarolóprogramokkal teli mellékleteket tartalmaznak. Az e-mail ezen elemeivel való interakció a biztonság megsértéséhez vezethet.

Az adathalászat elsődleges célja érzékeny információk begyűjtése. Ez magában foglalhatja a bejelentkezési adatokat, a hitelkártyaadatokat és egyéb személyes vagy vállalati adatokat. Egy másik változat, az úgynevezett lándzsás adathalászat, a támadók konkrét személyeket vagy szervezeteket céloznak meg, és taktikájukat testreszabva növelik a siker esélyét. A szervezetben dolgozó emberek kutatása és üzenetük ennek megfelelő személyre szabása csak egy módja annak, hogy az adathalászat rendkívül kifinomult és nehezen észlelhető.

wordpress bejegyzések

Ahogy az adathalász támadások fejlődnek és egyre kifinomultabbá válnak, a vállalkozásoknak robusztus e-mail-hitelesítési intézkedéseket kell bevezetniük a bejövő e-mailek hitelességének ellenőrzésére. Az e-mail hitelesítési protokollok, például a DMARC, az SPF és a DKIM védelmet nyújtanak az e-mailek megszemélyesítésével és az adathalász kísérletekkel szemben.

SPF: Sender Policy Framework

A Sender Policy Framework (SPF) egy kritikus e-mail hitelesítési protokoll, amely segít ellenőrizni a feladó tartományának hitelességét. A tartományhoz engedélyezett levelezőszerverek meghatározásával az SPF lehetővé teszi az e-mail címzetteknek, hogy ellenőrizzék, hogy a bejövő e-maileket legitim forrásból küldik-e. Nézzük meg az SPF működését, konfigurálását és a megvalósítás legjobb gyakorlatait.

Olvasni:  A legjobb beépülő modulok WordPress-tanfolyamok létrehozásához

SPF akcióban

Az SPF a jogosult levelezőszerverek listáját határozza meg a tartomány DNS (Domain Name System) rekordjaiban. Egyszerűen fogalmazva, csak egy vagy néhány szerver küldhet e-maileket egy bizonyos domainről. Ha a címzett levelezőszervere észreveszi, hogy az üzenet nem ezektől a szerverektől származik, az SPF gondoskodik arról, hogy az üzenetet spamként jelölje meg.

Íme egy egyszerűsített áttekintés az SPF működéséről:

 • E-mail feladó: Egy szervezet SPF rekordokat tesz közzé a DNS-ében, meghatározva a nevében e-mailek küldésére jogosult levelezőszervereket.
 • E-mail címzettje: Amikor e-mail érkezik, a címzett e-mail szervere ellenőrzi a feladó tartományának SPF rekordjait.
 • SPF érvényesítés: A címzett szervere összehasonlítja a küldő szerver IP-címét az SPF-rekordokban található engedélyezett kiszolgálók listájával. Ha a küldő szerver IP-címe szerepel a listán, az e-mail átmegy az SPF ellenőrzésen; különben nem sikerül.
 • Szabályzati intézkedések: Az SPF eredménye alapján a címzett szervere különféle műveleteket hajthat végre, például eljuttathatja az e-mailt a beérkező levelek mappába, megjelölheti spamként vagy elutasíthatja.

SPF beállítása az e-mailekhez

Az SPF a legtöbb szolgáltatónál könnyen beállítható. Bár nem lehet olyan útmutatót készíteni, amely minden lehetőséget lefed, hozzávetőlegesen ezeket a lépéseket kell megtennie szolgáltatójával:

 1. Hozzáférés a DNS-beállításokhoz:
 • Jelentkezzen be domainregisztrátora vagy tárhelyszolgáltatója fiókjába.
 • Keressen egy DNS-beállításokkal vagy tartománykezeléssel kapcsolatos részt.
 1. Keresse meg az SPF rekord beállításait:
 • A DNS-beállításokban keresse meg az SPF-rekordok kezelésének vagy egy új DNS-rekord hozzáadásának lehetőségét.
 1. Új SPF rekord létrehozása:
 • Válasszon új rekord hozzáadását, általában a „TXT” vagy az „SPF” típust választva.
 1. SPF információ bevitele:
 • Illessze be vagy írja be a megfelelő forrásból szerzett SPF információkat a rekordérték vagy a tartalom mezőbe. Győződjön meg róla, hogy tartalmazza a felhatalmazott feladókat és a megadott módosítókat. Sok népszerű ESP külön részeket biztosít felhasználói felületén vagy vezérlőpultján, ahol a felhasználók konfigurálhatják az e-mail hitelesítési beállításokat. Ezekben a szakaszokban olyan eszközöket, varázslókat vagy űrlapokat találhat, amelyek végigvezetik Önt az SPF-rekordok létrehozásának folyamatán anélkül, hogy a DNS-szintaxis kézi megadása szükséges lenne.
 1. Mentse el a rekordot:
 • Mentse el a módosításokat a DNS-beállítások frissítéséhez.
 1. Ellenőrizze az SPF rekord érvényességét:
 • Az SPF-rekord hozzáadása után használjon online SPF-ellenőrző eszközöket a helyességének biztosítására.
 1. Szaporodási idő:
 • Ne feledje, hogy a DNS-rekordokon végrehajtott módosítások elterjedése eltarthat egy ideig. Legyen türelmes, és hagyja, hogy a változások életbe lépjenek.

A rendszeren alapuló egyedi utasításokat vagy változatokat a szolgáltató dokumentációjában találja.

Az e-mail postafiókot nézegető személy

SPF legjobb gyakorlatok

Az SPF hatékonyságának maximalizálása és az e-mailek biztonságának növelése érdekében vegye figyelembe a következő bevált módszereket:

 • Rendszeresen frissítse az SPF-rekordokat: Tartsa naprakészen SPF-rekordjait, hogy tükrözze az e-mail infrastruktúrájában bekövetkezett változásokat, például a levelezőszerverek hozzáadását vagy eltávolítását.
 • Használjon SPF eszközöket: Használjon SPF-tesztelő eszközöket és érvényesítőket annak biztosítására, hogy az SPF-rekordok megfelelően legyenek konfigurálva, és a kívánt eredményeket produkálják.
 • Kerülje a túlságosan korlátozó irányelveket: Ügyeljen arra, hogy ne hozzon létre túlságosan korlátozó SPF-szabályokat, mivel ez a jogos e-mailek spamként való megjelöléséhez vezethet.
 • Végezze el az SPF tesztelést: A szigorú SPF-szabályzat betartatása előtt tesztelje annak hatását az e-mail forgalomra, hogy elkerülje a nem kívánt következményeket.
Olvasni:  A Hostinger javítja az automatikus skálázást a forgalmi kiugrásokhoz

Az SPF hatékony bevezetésével és a bevált gyakorlatok betartásával jelentősen csökkentheti a domainjéből származó e-mail-hamisítás és jogosulatlan e-mailezés kockázatát.

DKIM: DomainKeys Identified Mail

A DomainKeys Identified Mail (DKIM) egy hatékony e-mail hitelesítési technika, amely a kimenő e-mailek digitális aláírásával fokozza az e-mailek biztonságát. Ez a kriptográfiai aláírás lehetővé teszi az e-mail címzettjei számára annak ellenőrzését, hogy egy felhatalmazott feladó küldte-e az e-mailt, és nem módosultak-e az átvitel során. Ez a rész azt mutatja be, hogyan működik a DKIM, hogyan állítsa be, és milyen bevált módszereket alkalmaz a megvalósításához.

DKIM hitelesítési folyamat

A DKIM hitelesítési folyamat a következő kulcsfontosságú lépéseket tartalmazza:

 • E-mail aláírása: Amikor egy szervezet e-mailt küld, a küldő levelezőszerver egy privát kulcs segítségével egyedi aláírást hoz létre az e-mail bizonyos részei alapján, jellemzően az e-mail törzsére és a kiválasztott fejlécekre.
 • Nyilvános kulcsú kiadvány: A szervezet nyilvános kulcsot tesz közzé DNS-rekordjaiban. Ez a kulcs bárki számára elérhető, aki ellenőrizni akarja az aláírást.
 • Címzett ellenőrzése: Amikor e-mail érkezik, a címzett e-mail szervere lekéri a DKIM-aláírást az e-mail fejlécéből, és a közzétett nyilvános kulcsot használja az aláírás visszafejtésére és ellenőrzésére. Ha a visszafejtés sikeres, az azt jelenti, hogy az e-mailt valóban aláírták a megfelelő privát kulccsal.
 • Aláírás ellenőrzése: Ha a visszafejtett aláírás egyezik az e-mail tartalmával és a feladó domainjével, az e-mail hitelesnek minősül, és a továbbítás során nem módosították.

Ez a kriptográfiai megközelítés biztonságos és megbízható e-mail-hitelesítési módszert tesz lehetővé, biztosítva, hogy a feladó személyazonossága megerősítésre kerül, és az e-mailek tartalma érintetlen maradjon az átvitel során.

E-mail marketing nonprofit szervezeteknek – Alapvető útmutató

A DKIM beállítása

Az SPF-hez hasonlóan ezek az utasítások a szolgáltatótól függően változnak, de általában a DKIM konfigurálása a domainhez a következő lépésekből áll:

 • Kulcspár létrehozása: Hozzon létre egy DKIM-kulcspárt, amely egy privát kulcsból (az e-mail-kiszolgálón biztonságosan tárolva) és egy nyilvános kulcsból (amely a DNS-rekordokban van közzétéve) áll.
 • DNS rekord létrehozása: Hozzon létre egy DNS TXT rekordot, amely tartalmazza a nyilvános kulcsot. Ez a rekord hozzáadódik a domain DNS-konfigurációjához.
 • E-mail szerver konfigurációja: Állítsa be az e-mail szerver szoftverét, hogy a kimenő e-maileket a DKIM privát kulccsal írja alá.
 • Tesztelés és ellenőrzés: Tesztelje a DKIM konfigurációt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően működik. A beállítás érvényesítéséhez DKIM tesztelőeszközöket használhat.

A DKIM legjobb gyakorlatai

A DKIM hatékonyságának maximalizálása és a robusztus e-mail-biztonság fenntartása érdekében vegye figyelembe a következő bevált módszereket:

 • Forgassa el a DKIM kulcsokat: A biztonság fokozása érdekében rendszeresen forgassa el a DKIM-kulcspárokat. Ennek megfelelően frissítse a nyilvános kulcsot a DNS-rekordokban.
 • Használjon erős kulcshosszt: Használjon erős kulcshosszt (2048 bit vagy nagyobb), hogy ellenálljon a kriptográfiai támadásoknak.
 • Aldomain DKIM megvalósítása: Fontolja meg a DKIM megvalósítását az aldomainekhez, ha szervezete ezeket használja e-mailes kommunikációhoz.
 • Figyelje a DKIM teljesítményét: Rendszeresen figyelje a DKIM teljesítményét és a hitelesítési eredményeket, hogy biztosítsa az e-mailek sikeres hitelesítését.
Olvasni:  Az e-mail marketing szegmentálása: mit jelent, és hogyan használjuk az értékesítés növelésére

A DKIM bevált gyakorlatainak követése és az e-mail hitelesítési stratégiába való integrálása jelentősen növelheti az e-mailek biztonságát, és megvédheti szervezetét az e-mail-hamisítástól és -hamisítástól.

DMARC: Domain alapú üzenethitelesítés, jelentéskészítés és megfelelőség

A DMARC (amely a Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance rövidítése) egy robusztus e-mail hitelesítési protokoll, amelyet az e-mailek megszemélyesítése és az adathalász támadások elleni küzdelemre terveztek. A fenti két másik hitelesítési protokollra (SPF és DKIM) épül, hogy átfogó megközelítést biztosítson az e-mailek biztonságához. Lehetővé teszi a domaintulajdonosok számára, hogy irányelveket tegyenek közzé arról, hogy a címzetteknek miként kell kezelniük azokat az e-maileket, amelyekről azt állítják, hogy az ő domainjükből származnak.

Hogyan működik a DMARC

A DMARC lehetővé teszi a tartománytulajdonosok számára, hogy olyan házirendeket állítsanak be, amelyek meghatározzák, hogy a tartományukra küldött bejövő e-maileket hogyan hitelesítse a címzett e-mailje. Elsősorban arra tervezték, hogy megvédje a domainjüket a mások elleni adathalász vagy hamisító támadásoktól. Íme egy rövid áttekintés a DMARC működéséről:

 • Hitelesítési ellenőrzések: E-mail fogadásakor a címzett e-mail szervere ellenőrzi a DMARC rekordokat a feladó DNS-tartományában (Domain Name System). A DMARC az SPF-re (Sender Policy Framework) és a DKIM-re (DomainKeys Identified Mail) támaszkodik a hitelesítési ellenőrzések végrehajtásához. Ez a bizalom kulcsfontosságú, mert biztosítja, hogy a bejövő e-mailek hitelesek legyenek, és ne hamisítsák őket rosszindulatú szereplők.
 • A politika összehangolása: A DMARC biztosítja, hogy az e-mail „Feladó” fejléctartománya igazodjon az SPF- vagy DKIM-hitelesítési eredményekhez. Ha az igazítás sikertelen, a DMARC utasíthatja a címzett szerverét az e-mail kezelésére.
 • A politika érvényesítése: Mivel a DMARC megvédi a hamisítástól, az üzenet megjelenésétől függően utasítja a címzett e-maileket arra, hogy hogyan kezelje azokat az e-maileket, amelyek azt állítják, hogy az Ön domainjéből származnak. A címzett levelezőszervere három dolog egyikét utasítja: semmi, vagy „nincs”, „karantén” vagy „elutasítás”:

Hogyan készítsünk e-mail listát a WordPress webhelyen

 • Egyik sem: A DMARC-eredmények alapján nem történik semmilyen intézkedés. Ez azt jelenti, hogy a címzett e-mail szervere nem hajt végre semmilyen konkrét műveletet a DMARC hitelesítési eredmények alapján.
 • Karantén: A gyanús e-mailek a címzett spam mappájába kerülhetnek. Ez a házirend különösen hasznos a címzettek védelme érdekében a potenciálisan káros e-mailektől, amelyek nem mennek át a DMARC-hitelesítésen.
 • Elutasít: A DMARC-hitelesítést sikertelen e-maileket a rendszer azonnal elutasítja, így nem jut el a címzett postaládájába. Ez a szigorú szabályzat segít annak biztosításában, hogy csak hitelesített és törvényes e-maileket kapjon meg a címzett.
 1. Hitelesítési szabályzat:
 • Ez olyan, mint egy szabályrendszer annak ellenőrzésére, hogy egy e-mail valódi-e vagy hamis.
 • Két technológiát foglal magában: az SPF-et és a DKIM-et, amelyek segítenek ellenőrizni, hogy az e-mail valóban az igényelt feladótól érkezik-e.
 1. Sikertelen ellenőrzések kezelése:
 • Ha egy e-mail nem felel meg ezeknek az ellenőrzéseknek (ami azt jelenti, hogy hamis vagy gyanús lehet), a DMARC-irányelv lép fel.
 • A szabályzat megmondja az e-mail címzetteknek (például az e-mail szolgáltatónak), hogy mit tegyenek ezekkel a megkérdőjelezhető e-mailekkel.
 1. Karantén vagy elutasítás:
 • A DMARC-irányelv így szólhat: „Ha egy e-mail nem felel meg az ellenőrzésen, akkor vagy elhelyezheti egy speciális „karantén” területre (például a spam mappába), vagy egyszerűen elutasíthatja.
 • Karantén: Ez azt jelenti, hogy az e-mailt továbbra is kézbesítik, de olyan helyre kerül, ahol ellenőrizheti, hogy rendben van-e.
Olvasni:  Mik azok a Vásároljon most, fizessen később fizetési tervek?

Elutasítás: Ez azt jelenti, hogy az e-mailt teljesen leállítják, és nem fogja látni a beérkező levelek között.

A DMARC előnyei

Ahogy sejtheti, a DMARC fő előnye, hogy megnehezíti az emberek számára, hogy kiadják magukat az Ön cégének. De konkrétabban:

 • Adathalászat mérséklése: A DMARC segít megelőzni az adathalász támadásokat azáltal, hogy biztosítja, hogy csak a jogosult feladóktól származó legitim e-mailek juthassanak el a címzettek postafiókjába.
 • Fokozott márkabizalom: Ha a DMARC működik, a címzettek bízhatnak abban, hogy az e-mailek, amelyekről azt állítják, hogy az Ön szervezetétől származnak, valóban hitelesek, megerősítve ezzel a márka hitelességét.
 • Csökkentett e-mailekkel való visszaélés: A DMARC minimálisra csökkenti az e-mailek hamisításának és a domainnel való visszaélésnek a valószínűségét, védve ezzel a domain jó hírnevét.
 • Láthatóság és jelentés: A DMARC részletes jelentéseket készít az e-mail hitelesítésről, segítve a domaintulajdonosokat a problémák azonosításában és a korrekciós intézkedések megtételében.

A megfelelő e-mail hitelesítési protokoll kiválasztása

A szervezet számára megfelelő e-mail hitelesítési protokoll kiválasztása kulcsfontosságú az e-mail biztonsági védelem megerősítése szempontjából. Minden protokoll, legyen az SPF, DKIM vagy DMARC, egyedi előnyöket és képességeket kínál. Nézzük meg, hogyan döntheti el, hogy melyiket használja.

A kiválasztás szempontjai

A legjobb gyakorlat a három rendszer együttes használata, mivel ezek mindig ingyenesek, és meglehetősen egyszerűen használhatók. Nyilvánvaló, hogy minél több e-mailt küld a mennyiség szempontjából, annál fontosabb a biztonság megerősítése

A legtöbb esetben azt javasoljuk, hogy fokozatosan mutassa be őket, hogy megállapítsa, hogyan működnek, és minimalizálja az esetlegesen felmerülő problémák kockázatát. Különösen fontos a konfigurációk tesztelése, ha DMARC-ról van szó – amely összetettebb, mint a másik két módszer. Az óvatosabb megközelítés biztosítja a biztonságosabb e-mail hitelesítési környezetre való zökkenőmentes átállást, nemkívánatos következmények nélkül.

Mindhárom intézkedés egyszerű végrehajtásának módja

Spacemail, a Spaceship biztonságos e-mail szolgáltatása, kulcsszerepet játszhat az e-mailek biztonságának fokozásában az SPF, DKIM és DMARC használatával. Mindhárom beállítás végrehajtása egyszerű, és olyan robusztus biztonsági funkciókkal tervezték, mint a tárolási titkosítás és a beépített fejlett spamszűrő.

A Spacemail és a robusztus e-mail hitelesítési gyakorlatok kihasználásával biztosíthatja, hogy szervezete e-mail kommunikációja biztonságos, megbízható és ellenálló maradjon minden rosszindulatú manipulációval szemben. Tudjon meg többet az Spaceship vadonatúj biztonságos e-mail platformjáról még ma.

A tartalmat biztosította Jamie Longvezető szövegíró az űrhajónál

Új publikációk:

Ajánlott