Generatív mesterséges intelligencia a vállalatokban: a lehetséges kockázatok csökkentése

A generatív AI valószínűleg a legtöbbet emlegetett és legnépszerűbb technológia a piacon. Szinte az összes iparágba, különösen az IT-be eljutott, és fennakadásokat is okoz. Egy friss Salesforce-jelentés erre utal az IT-vállalkozások 67%-a azt tervezik, hogy a következő 18 hónapban prioritásként kezelik ezen AI-generátor eszközök használatát.

Ugyanebben a jelentésben az is szerepel, hogy az iparági vezetők 57%-a úgy gondolja, hogy a generatív mesterséges intelligencia egy játékot megváltoztató technológia. Hogy képes átalakítani az üzletüket. Azt mondják, hogy ez segíthet abban, hogy üzleti működésüket hatékonyabbá tegyék, és jobb ügyfél-/ügyfélélményt kínáljanak.

Noha a generatív AI technológia használatának számos előnye van, bizonyos kockázatokkal és kihívásokkal is jár. Ebben a cikkben részletesen tárgyalom őket, és hatékony stratégiákat fedezek fel ezek minimalizálására, mivel néhány eszközt magam is használtam.

Mi az?

Egyszerű szavakkal, Generatív AI olyan AI (Artificial Intelligence) algoritmusok használatára utal, amelyek igény szerint különböző típusú kimeneteket tudnak generálni/létrehozni. Ezeket az algoritmusokat nagyon nagy adathalmazokra képezték ki, hogy olyan kimeneteket hozzanak létre, mint a szöveg, kép, hang és videó.

A piacon elérhető legnépszerűbb generatív AI-eszközök közé tartozik ChatGPTMidjourney, Dall-E, AlphaCode és Jasper Chat. A generatív mesterséges intelligencia fogalmának jobb megértéséhez nézzünk meg egy egyszerű példát.

Lássuk, mire képes a generatív mesterséges intelligencia.

Generatív AI példa

Képzelje el, hogy van egy adatkészlete, amely macskákról készült képek százait és ezreit tartalmazza. Azt tervezi, hogy egy generatív mesterséges intelligencia modell képzésére használja majd, hogy megtanulja felismerni a macska különböző jellemzőit, például alakját, szőrét és szemét.

Miután a modell teljesen betanított, egyszerű utasítások adásával megkérheti, hogy készítsen macskaképeket. Például: „Fotó készítése egy hosszú farkú macskáról”. A modell mindent felhasznál, amit megtanult, hogy létrehozzon egy új macskaképet, amely megfelel az utasításoknak.

A generatív AI kockázatai és kihívásai

Alapján Avivah Litanaki a Gartner kiváló alelnöke, a generatív AI-val kapcsolatos legnagyobb kihívások és kockázatok közé tartoznak a szerzői jogi problémák, a kiberbiztonsági kockázatok, az adatvédelmi problémák, a hallucinációk és a mélyhamisítások.

Vannak más kihívások is, amelyekkel e technológia használata során szembe kell néznie. Beszéljük meg mindegyiket részletesen.

A szerzői jogi aggályok a generatív mesterséges intelligencia területén merülnek fel az új tartalom előállításához használt nagy internetes adatokra vonatkozó kiterjedt képzés miatt. A kihívás abban rejlik, hogy az eredeti tartalom/munka, amelyet az alkotók kifejezetten nem osztottak meg, felhasználhatók kimenetek generálására.

Olvasni:  5 TED beszélgetés, amely mindent megtanít a tartalommarketingről

Ez a kérdés különösen bonyolulttá válik, ha a mesterséges intelligencia által generált művészetről van szó, például fényképekről, zenéről, versekről és történetekről.

Például amikor az AI-eszközök, például a Midjourney és a DALL-E utasítások alapján képeket készítenek, hivatkoznak a képzési adatbázisukra. Az eredmények létrehozásához használt adatok tartalmazhatnak különböző művészek által megfelelő forrásmegjelölés nélkül készített fényképeket.

A képzéshez használt konkrét művekre vonatkozó egyértelmű közzététel hiánya megnehezíti e szerzői jogi kihívások kezelését.

Kiberbiztonság

Ugyanezen Salesforce-jelentés szerint (amelyet a bevezető részben tárgyalunk) a kiberbiztonság jelenti a legnagyobb gondot a generatív mesterséges intelligencia vállalkozások számára történő használatában. Ennek az az oka, hogy az IT-vezetők 71%-a úgy gondolja, hogy ez a technológia új biztonsági kockázatokat jelent az érzékeny üzleti adatokkal kapcsolatban.

A generatív mesterséges intelligencia kétségtelenül fejlett képességekkel rendelkezik a tartalomkészítés, képgenerálás és kódolás terén, de rossz online szereplők kezébe is kerülhet. Használhatják kifinomult adathalász és social engineering támadások létrehozására.

Ezek hírnevet és anyagi károkat okozhatnak vállalkozásának.

Adatvédelem

Ahogy már említettük, a szervezetek minden típusú információt – beleértve a felhasználói adatokat is – felhasználnak generatív mesterséges intelligenciamodelljeik betanításához, ami adatvédelmi aggályokat vet fel. Ez az oka annak Olaszország betiltotta a ChatGPT-t és azt állította, hogy az OpenAI nem rendelkezik jogi felhatalmazással a felhasználói adatok gyűjtésére.

A generatív mesterséges intelligencia egy másik adatvédelmi kockázata az érzékeny és védett vállalati információk potenciális kitettsége.

Amikor az alkalmazottak interakcióba lépnek a generatív mesterséges intelligencia chatbot-megoldásokkal, lehetőség nyílik bizalmas adatok véletlen megosztására. Ezt követően ezt nem lehet majd kitörölni a generatív AI modellek memóriájából, és ezt korlátlan ideig megőrizhetik.

Ezenkívül a generatív AI-eszközök szállítói ezeket az adatokat más AI-modellek betanításához is felhasználhatják. Ennélfogva még tovább sérti a titoktartást.

Győződjön meg arról, hogy mindenki tisztában van az AI-generátor eszközökkel kapcsolatos adatvédelmi aggályokkal az Ön vállalkozásában.

Hallucinációk

A generatív mesterséges intelligencia összefüggésében a hallucinációk azokra a hibákra vagy hibákra utalnak, amelyeket az AI-modellek elkövethetnek, mivel a képzési adatokra támaszkodnak. Fejlett képességeik ellenére az AI-modellek nem emberek, és félreértelmezhetik a felszólításokat, vagy tényszerűen helytelen vagy elfogult válaszokat adhatnak.

Ez komoly aggodalomra ad okot, különösen akkor, ha ezekre az AI-botokra támaszkodik a pontos információkért. Ezeknek az elfogult vagy helytelen válaszoknak az azonosítása nagy kihívást jelenthet. Különösen azért, mert az AI-megoldások kifinomultabbá és meggyőzőbbé váltak interakcióik terén.

A mesterséges intelligencia használatának etikai problémái

A generatív mesterséges intelligencia visszaélhető hamis információk és koholt hírek terjesztésére, ami etikai aggályokhoz vezet. Az egyik ilyen gyakorlat az úgynevezett mélyhamisítás, amely magában foglalja hamis videók, képek és hangfelvételek készítését rosszindulatú szándékkal.

A kiberbűnözők ezzel a technológiával vállalatokat, politikusokat és hírességeket célozhatnak meg, hogy sértsék jó hírnevüket, vagy hamis tevékenységeket hajtsanak végre a nevükben.

A mélyhamisítások egyik legnépszerűbb példája a vírusos mesterséges intelligencia által generált kép, amely Ferenc pápa divatos fehér pufi kabátját viseli. Bár nem ártott senkinek, emlékeztetőül szolgál, hogy a rossz színészek visszaélhetnek ezzel az AI generátor eszközzel.

Olvasni:  Az előnyök és hátrányok listája megjelenítése a WordPress bejegyzéseiben

Ezek manipulatív alkotások csalást, hamisított hírnév- és politikai kockázatot jelentenek egyének, szervezetek és kormányok számára.

Gyenge minőségű eredmények

A generatív mesterséges intelligencia rendszerek néha gyenge minőségű kimeneteket produkálnak, amelyek hibákat és hiányosságokat tartalmaznak. Ennek több oka lehet, például az adatok hiánya, az elégtelen képzés vagy az összetett modellek használata.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy az AI-rendszer tanuljon belőle, akkor nehezen fog sikerülni pontos tartalmat generál. Hasonlóképpen, ha a rendszer nem lett megfelelően betanítva vagy finomhangolva, rossz minőségű és megbízhatatlan eredményeket fog produkálni.

Maga az AI-modell összetettsége is hozzájárulhat a rossz minőségű eredményekhez. Az összetett modellek jelentős számítási erőforrásokat és bonyolult optimalizálási technikákat igényelnek, ami megnehezíti a konzisztens, jó minőségű kimenetek elérését.

Kevesebb vezérlés a kimenetek felett

Generatív mesterséges intelligencia rendszerek használatakor gyakran kevésbé tudja ellenőrizni a kívánt kimenetek pontos jellegét. Míg ezek a rendszerek egy adatkészleten vannak betanítva, a generált kimenetek nem mindig egyeznek a bemeneti adatokkal.

Például a képgenerálás során kihívást jelenthet pontosan szabályozni a generált képek stílusát, kompozícióját vagy konkrét részleteit. Hasonlóképpen, a szöveggenerálás során a generált szöveg eltérhet a kívánt hangszíntől, stílustól vagy pontosságtól.

A kimenetek feletti ellenőrzés hiánya korlátot jelenthet olyan helyzetekben, amikor speciális kritériumok vagy irányelvek szigorú betartása szükséges. További kézi beavatkozást vagy utófeldolgozást igényel a kívánt vezérlési vagy testreszabási szint eléréséhez.

Ez a folyamat nagyon időigényes lehet.

Hogyan csökkenthetjük az AI használatával kapcsolatos lehetséges kockázatokat

Most, hogy megértette, mi az a generatív mesterséges intelligencia, hogyan működik, és mik a korlátai, beszéljük meg, hogyan csökkentheti a vele kapcsolatos kockázatokat és kihívásokat.

Megőrzi a bizalmat

A bizalom olyan, mint a valuta az üzleti életben, és ennek elvesztése károsíthatja a vállalkozást, és bevétel- és tehetségvesztéshez vezethet. A Salesforce jelentése szerint az IT-cégek vezetőinek 45%-a gondolja úgy, hogy a generatív mesterséges intelligencia negatívan befolyásolhatja a szervezet bizalmát.

Ha a generatív mesterséges intelligencia technológiáját tervezi használni vállalkozásában, akkor meg kell tennie néhány proaktív intézkedést. Pozitív kapcsolatokat kell fenntartania ügyfeleivel, alkalmazottaival és érdekelt feleivel.

Íme néhány hatékony tipp, amelyek segíthetnek ebben.

  • Használjon fejlett kockázatkezelési eszközöket és stratégiákat a generatív mesterséges intelligencia felelős használatának biztosítására.
  • Elősegíti az átláthatóságot azáltal, hogy világosan elmagyarázza, hogyan fogja a vállalkozása használni a generatív AI-t, beleértve annak képességeit és korlátait.
  • Aktívan kezelje a torzításokat a méltányosság biztosítása és a nem kívánt/helytelen következmények kockázatának minimalizálása érdekében.
  • Határozott adatvédelmi intézkedéseket hozzon létre a vállalata által kezelt érzékeny információk védelme érdekében.
  • Védje meg a vállalkozása ingatlanán elhelyezett technológiát üzleti videó megfigyeléssel, hogy figyelje, ki lép be az épületbe.
  • Legyen naprakész a generatív mesterséges intelligencia törvényeivel és szabályozásaival, és gondoskodjon a megfelelőségről a jogi kockázatok csökkentése érdekében.

A biztonsági és adatvédelmi kockázatok kezelése

A generatív mesterséges intelligencia gyors fejlődésével a kiberfenyegetések egyre kifinomultabbá váltak, és egyre nagyobb kockázatot jelentenek a szervezetek számára.

A fejlődő fenyegetések hatékony kezelése érdekében a vállalatoknak erőteljes biztonsági intézkedéseket kell bevezetniük. És maradjon proaktív a kiberbiztonsági erőfeszítéseikben.

Olvasni:  Ügyfél élettartam-érték képlete: hogyan lehet növelni?

Az alábbiakban felsorolunk néhány kulcsfontosságú biztonsági intézkedést e kockázatok kezelésére.

  • Fogadjon el egy nulla bizalmi politikát: A zéró bizalmi megközelítés megvalósítása az erőforrásokhoz való hozzáférés folyamatos ellenőrzését és hitelesítését jelenti, helytől és hálózattól függetlenül. Segít abban, hogy csak az arra jogosult felhasználók férhessenek hozzá a bizalmas információkhoz, és csökkenti a jogosulatlan hozzáférés kockázatát.
  • Ellenőrzések és egyensúlyok végrehajtása emberi felügyelet mellett: Emberi felügyelet beépítése a csalárd tartalmak felderítésére és kiküszöbölésére szolgáló folyamatokba. Nem szabad kizárólag az automatizált folyamatokra hagyatkoznia, mivel ez sebezhetővé teheti vállalkozását a kibertámadásokkal szemben. Az emberi részvétel további biztonsági réteget ad, javítva a potenciális fenyegetések azonosításának és mérséklésének képességét.
  • Az adatvesztés elleni védelem javítása a végpontokon: Egy másik fontos biztonsági gyakorlat az, hogy előtérbe helyezzük az adatvesztés elleni védelem megerősítését a végpontokon, például az alkalmazotti eszközökön. Ez magában foglalja a biztonsági intézkedések, például a tűzfalak végrehajtását. Lehetővé teszi a hálózati forgalom figyelését és szűrését az illetéktelen hozzáférés megelőzése és az érzékeny információk védelme érdekében.
  • Az adatvesztés elleni védelem javítása a peremen: Használnia is kell legalább ingyenes VPN (Virtual Private Network) szolgáltatás az adatvesztés elleni védelem javítása a hálózat peremén. Ezek az eszközök biztonságos távoli hozzáférést biztosítanak a vállalati erőforrásokhoz, és biztosítják az adatok biztonságos továbbítását, védelmet nyújtva a jogosulatlan lehallgatás ellen.

A tartalom minőségének javítása

A tartalom minőségének biztosítása és az elfogultság minimalizálása kritikus szempont a generatív mesterséges intelligencia bevezetésekor a vállalkozásában. Amint már említettük, az AI-modellek által kínált kimenet torz vagy helytelen lehet. Ezért nem szabad teljesen ezekre az eszközökre hagyatkoznia. Igen, ezt láttam működés közben!

Képzeljen el egy globális kiskereskedelmi vállalati csapatot, amely generatív mesterséges intelligenciát használ a promóciós ajánlatok személyre szabására. Gondoskodniuk kell arról, hogy elkerüljék az elfogult eredményeket, például az engedményeket csak egy bizonyos demográfiai csoport számára.

Ne feledje, hogy az AI használatával generált helytelen és torz eredmények minimalizálása hektikus és időigényes folyamat lehet.

Ezt a problémát azonban kiküszöbölheti egy harmadik féltől származó eszköz használatával, amely képes azonosítani és eltávolítani a hibákat és az elfogultságokat a tartalomból. Segít abban is, hogy átalakítsa (új és meglévő) tartalmát, hogy ne váljon szerzői jogi problémák áldozatává.

De én magam is megnézném őket, vagy megkérek valakit, akiben megbízik, hogy 100%-ig biztos legyen a tartalomban, mielőtt kimennek.

Tartsa be az előírásokat

Fontos a szabályozó testületek betartása. Ennek az az oka, hogy ehhez egy jól meghatározott irányítási keretre van szükség, amely a felelős és etikus mesterséges intelligencia bevezetését helyezi előtérbe.

Míg a generatív mesterséges intelligencia felelős használatára vonatkozó szabályok és előírások még készülnek, vannak olyan előírások, amelyekhez fordulhat.

Például hivatkozhat olyan forrásokra, mint az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) vagy a Megbízható Mesterséges Intelligencia Etikai irányelvei. Lehetővé teszi, hogy elveket és irányelveket határozzon meg a vállalatában a felelős mesterséges intelligencia használatához.

Olvasni:  Az Amazon mesterséges intelligenciával hajtott robotjai forradalmasítják a raktárautomatizálást

Ennek a folyamatnak a megkönnyítése érdekében többfunkciós mesterséges intelligencia etikai bizottságokat hozhat létre a vállalatában, amelyek etikai irányelveket és irányelveket alakítanak ki és érvényesítenek. Segít abban, hogy a mesterséges intelligencia bevezetése megfeleljen az etikai szempontoknak és a szabályozási követelményeknek.

Generatív mesterségesintelligencia-irányelv létrehozása és megvalósítása vállalatok számára

A generatív mesterséges intelligencia kockázatainak hatékony kezelése érdekében elengedhetetlen egy jól meghatározott generatív AI stratégia követése. Ezt a vállalkozás egyedi igényeihez kell igazítani.

Azonosítsa a generatív AI használati eseteit

Kezdje azzal, hogy meghatározza a generatív mesterséges intelligencia használatának konkrét módjait a vállalaton belül. Segít meghatározni az egyes használati esetekhez kapcsolódó kockázati szinteket.

Például generatív használata AI-eszközök blogbejegyzések írásához valószínűleg kisebb a kockázata, mint a termékfejlesztéshez szükséges műszaki dokumentáció vagy kód megírása.

Tekintse át és értelmezze a használati feltételeket

A generatív mesterséges intelligencia rendszerek felszólítások és betanítási adatok alapján működnek, és minden rendszernek megvannak a saját szabályai, amelyek a felhasználást illetően körvonalazódnak. Fontos, hogy alaposan áttekintse és megértse ezeket a feltételeket, hogy megvédje vállalkozása jogait és adatait.

A generatív mesterséges intelligencia irányelvének kidolgozása és bevezetése

Együttműködjön a biztonsági, fejlesztési és jogi csapatokkal, hogy olyan vállalati szabályzatokat dolgozzanak ki, amelyek kifejezetten az azonosított használati esetekre vonatkoznak. A nyílt forráskódú szoftverek használatára vonatkozó szabályokhoz hasonlóan ezeknek a szabályzatoknak is részletesnek kell lenniük, és fel kell vázolniuk az illetékes osztályok jóváhagyási lépéseit.

Segít minimalizálni a mesterséges intelligencia-generátor használatával kapcsolatos kockázatokat, és biztosítja a jogi és biztonsági követelmények betartását.

Szoftveranyagjegyzék összeállítása

Vezessen rendszerezett leltárt az összes generatív mesterséges intelligencia felhasználásával fejlesztett szoftvertermékről. Ez a szoftveres anyagjegyzékként ismert leltár különösen fontos a jövőbeni tranzakciók és az átvilágítás szempontjából.

Lehetővé teszi a generatív mesterséges intelligencia segítségével épített szoftvertermékek egyszerű nyomon követését. Ez jól jöhet partnerkapcsolatok kialakítása során.

Rendszeresen frissítse a Generatív AI szabályzatot

A generatív mesterséges intelligencia rendszerek, azok használati feltételei, használati esetei és a jogi környezet változhatnak. Éppen ezért rendszeresen frissítenie kell az irányelveket, hogy tükrözze ezeket a változásokat, és megőrizze pontosságukat és relevanciájukat.

Végszó: Hasznos mesterséges intelligencia-generálási technológia

Kétségtelen, hogy a generatív mesterséges intelligencia egy olyan hatékony technológia, amely többféleképpen segítheti vállalkozását. Fel kell ismernie azonban, hogy az AI-generátorok előnyei mellett néhány kritikus kockázatot és kihívást is jelentenek.

Proaktív intézkedéseket kell tennie e kihívások minimalizálása érdekében, miközben a generatív mesterséges intelligencia bevezetését végzi a szervezetben.

Remélem, ez az útmutató segített megérteni, hogyan érheti el ezt, hogy a legtöbbet hozza ki a generatív AI-megvalósításból.

Milyen AI generátor eszközöket használt a vállalkozásához? Szeretnék hallani róluk az alábbi megjegyzésekben.

Lisa szeret segíteni másoknak az online boldogulásban a közösségi médián, a blogíráson és a keresőoptimalizáláson keresztül. Mit ér a tudás, ha nem tudod megosztani másokkal?

Több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik marketing/reklám területén, 11 éves tapasztalattal a tartalommarketing, a közösségi média, a blogolás és a SEO területén.

Megvásárolhatod őt E-könyv a Twitterről az Amazonon.

Lisa Sicard legújabb bejegyzései (az összes megtekintése)

Új publikációk:

Ajánlott