Google Analytics audit végrehajtása: 10 lépéses útmutató [Free Template]

A Google Analytics a legjobb ingyenes elemző eszköz, amely minden webmester számára elérhető.

A GA teljes körű kihasználásához tudnia kell:

 • A GA-beállítások megfelelő konfigurálása az üzleti céljainak megfelelő adatok beszerzéséhez.
 • Hogyan ellenőrizheti a követőkódokat, hogy megfelelően működjenek.
 • Hogyan kapcsolhat össze más Google-eszközöket, például a Google Search Console-t a GA-val, hogy egy helyen teljes áttekintést kaphasson üzleti adatairól.

Ezenkívül gondoskodnia kell arról is, hogy a konverziókövetés megfelelően működjön, mert e nélkül nem tudja kiszámítani a marketingbefektetés megtérülését.

A dolgok megkönnyítése érdekében elkészítettem ezt a Google Analytics ellenőrzési ellenőrzőlistát, amely segít Önnek egy teljes GA-audit elvégzésében, amellyel értékes adatokat gyűjthet vállalkozása növekedéséhez.

Kezdjük a GA audit megértésével.

Mi az a Google Analytics audit?

A Google Analytics audit a különböző GA-beállítások áttekintését és konfigurálását jelenti, hogy megfeleljenek az Ön marketingcéljainak.

A megfelelő GA-audit segít kiszűrni a spam-munkameneteket, a belső forgalmat és a helytelen követőkódokat.

A GA audit során nyomkövető kódokat telepítenek a webhelyre, és a kapott adatok pontosságát tesztelik úgy, hogy azokat más elemző eszközökkel szerzett adatokkal egyeztetik.

Megfelelő célok jönnek létre, és a konverziókövetés be van állítva, hogy kiszámítsa a webhelyen végrehajtott konverziók számát, hogy az megfeleljen az ügyfél céljainak.

Ezenkívül egyéni GA-hozzárendelési modellek vannak beállítva az értékesítéshez vezető csatornák, oldalak, termékek és szolgáltatások azonosítására.

Az ilyen létfontosságú adatok birtokában a vállalkozás jobb üzleti döntéseket hozhat, ami nagyobb nyereséghez vezet.

Milyen gyakran végezzen Google Analytics auditot

Amikor először végez auditot, az első néhány hétben minden nap tesztelje az adatokat. Ez biztosítja, hogy a beszerzett adatok pontosak legyenek, és a spam IP-címek/munkamenetek tulajdonképpen szűrve legyenek.

Ezenkívül azt is mérheti, hogy a konverziók helyesen vannak-e hozzárendelve az őket vezető csatornákhoz.

Miután megbizonyosodott arról, hogy az adatok pontosak, és az összes szükséges követőkód megfelelően van beállítva, háromhavonta végezzen el egy GA-auditot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a nyomon követett adatok pontosak és megfelelnek az üzleti céloknak.

Miért érdemes Google Analytics auditot végezni?

A Google Analytics ellenőrzésének elsődleges célja annak megerősítése, hogy a kulcsfontosságú felhasználói adatokat pontosan gyűjtik-e be, és nincsenek-e kiskapuk.

Olvasni:  Útmutató kezdőknek a Magento 2 módokhoz: mik ezek, hogyan működnek, & Hogyan kell használni őket

A magas szintű analitikai audit biztosítja az optimális adatminőséget.

Íme a legfontosabb okok, amelyek miatt szükséges a Google Analytics auditálása:

 • Lehetővé teszi a célok és az adatok összehangolását a kockázat minimalizálása érdekében, mivel másodpercek alatt áttekintheti a nagy mennyiségű adatot, és eldöntheti, hogy marketingkampányai hoznak-e nyereséget.
 • A GA audit segítségével új lehetőségeket találhat webhelye teljesítményének javítására.
 • A GA-audit végrehajtása segít megtalálni a hibákat a követőkód implementációjában. A helytelen kód a hirdetési kiadások elvesztéséhez vezethet, mivel megfelelő attribúciókövetés nélkül előfordulhat, hogy soha nem tudhatja meg hirdetési kampányai tényleges ROI-ját.
 • Könnyen észlelheti az adatok anomáliáit, így az összes forgalmi forrásból származó adatok szinkronizálva maradnak az üzleti céljaival.
 • A hatékony GA-audit segít javítani a marketing- és értékesítési csapatok hatékonyságát, mivel lehetővé teszi a marketing és értékesítési csapat KPI-jein alapuló adatkészletek beszerzését, ami növeli a termelékenységet.
 • Az adatok pontatlanságának minimalizálásával a GA audit biztosítja, hogy a jelentések könnyen emészthetőek legyenek a döntéshozók számára.

Összességében egy átfogó GA-audit segít megőrizni az adatok minőségét, és megbizonyosodik arról, hogy az adatok igazak és pontosak.

Mire van szüksége a Google Analytics audit elvégzéséhez

Íme a GA-audit végrehajtásához szükséges dolgok:

 • Weboldal (lehet a tiéd vagy az ügyfeleé)
 • A webhelyen telepített megfelelő követőkóddal rendelkező GA-fiók
 • Adminisztrátori hozzáférés a GA-fiókhoz abban az esetben, ha az ügyfele nevében végez auditot

Google Analytics ellenőrzési ellenőrzőlista

Egy ellenőrző lista mindig kéznél van, mielőtt elkezdené a GA auditot.

Itt található a teljes GA-ellenőrző lista az átfogó audit elvégzéséhez:

Ellenőrizze a GA-tulajdon beállításait

Amikor új Google Analytics-tulajdont hoz létre, gondoskodnia kell arról, hogy minden egyes beállítás az Ön igényeinek megfelelően pontos legyen.

Az összes konfigurációs beállítás megtekintéséhez lépjen az Adminisztrálás > Tulajdonbeállítások menüpontra.

Követési Azonosító: Először látni fogja tulajdonának követőazonosítóját, amely hozzáadásra került a webhely háttérrendszeréhez.

Ingatlan neve: Ebben a részben láthatja az ingatlan nevét.

Alapértelmezett URL: Ez a webhely URL-je.

Iparági kategória: Ennél a lehetőségnél ki kell választania a vállalkozás kategóriáját a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

Demográfiai és érdeklődési jelentések engedélyezése: Engedélyezheti ezt a beállítást az életkorra, a nemre és az érdeklődési körre vonatkozó adatok nyomon követésére a Google Analytics szolgáltatásban.

Továbbfejlesztett link-hozzárendelés használata: A továbbfejlesztett link-hozzárendelés lehetővé teszi a Google számára, hogy jobban nyomon kövesse az oldalon lévő linkeket.

Keresési előzmények: Ezzel a beállítással eltávolíthatja a Google Analytics összes keresési előzményét.

Felhasználói mutató engedélyezése a jelentésekben: Ezt a beállítást az Analytics alapértelmezés szerint engedélyezi, hogy felhasználói mutatókat adjon a jelentésekhez.

Ellenőrizze, hogy a követőkód megfelelően lett-e implementálva

A követőkód ellenőrzésének legegyszerűbb módja annak ellenőrzése, hogy a követőkód (követési azonosítóval) megtalálható-e a webhely forráskódjában vagy sem.

Ennek ellenőrzéséhez nyissa meg webhelyét bármelyik böngészőben, és kattintson a CTRL+U billentyűkre a kulcsszónál. Ha elkészült, a rendszer átirányítja webhelye forráskódjára. Most keresse meg a webhelykövetési azonosítót (a fenti 1. lépésben azonosítva) a CTRL+F billentyűkombinációval.

Olvasni:  Google SEO JackYan Guide 2024

Így néz ki a kód:

A fejrészben jelen kell lennie.

Ha nem látja a követési azonosítót, akkor a kód nincs megfelelően implementálva a webhelyen.

Alternatív megoldásként a GA követőkódot a következővel is ellenőrizheti Tag Assistant Legacy Chrome bővítmény a Google-tól.

A bővítmény telepítése után egyszerűen kattintson rá a Chrome böngésző bővítménysávjában, majd kattintson az engedélyezés gombra, az alábbi képen látható módon.

Miután engedélyezte, újra be kell töltenie azt a webhelyet, amelyen ellenőrizni szeretné a követőkódot.

Most ismét kattintson a Tag Assistant ikonra, és a követőkódok kék és zöld színben jelennek meg. Ha zöld színt lát, az azt jelenti, hogy minden rendben van, és a kódok jól működnek.

Ellenőrizze a hivatkozási kizárási listát

A Google Analytics segítségével ismerheti webhelye látogatóinak forrásait, például a közösségi médiát, a keresőmotorokat, az e-maileket, a közvetlen és egyéb hivatkozási forrásokat.

Ez az információ elengedhetetlen ahhoz, hogy a konverziót egy adott csatornához rendeljük.

Néha azonban pontatlan adatokat lát a hivatkozási forgalomban. Előfordulhat például, hogy webhelye fizetési átjárója a hivatkozási forgalom forrása.

A hivatkozáskizárási lista lehetővé teszi a munkamenetek vagy a forgalom kizárását minden olyan domainről, amely pontatlan munkameneteket generál.

Hivatkozáskizárási lista létrehozása:

Először nyissa meg a GA-t, és navigáljon az Adminisztrálás > Nyomon követési adatok > Hivatkozáskizárási lista oldalra, az alábbi képen látható módon.

Most kattintson a Hivatkozási kizárás hozzáadása lehetőségre, és adja meg azt a domaint, amelyet ki szeretne zárni a hivatkozási forgalom forrásából. Például hozzáadom a paypal.com-ot.

Mostantól a Google nem számítja a Paypal.com webhelyet az ajánlási forgalom forrásának.

Alaposan ellenőrizze a hivatkozási forgalom forrásait, és adja hozzá a kizárni kívánt domaineket a hivatkozáskizárási listához.

A Site Search elemzi, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba webhelye keresési funkcióival, amelyek segítségével meghatározhatja, hogy a felhasználók valójában mit keresnek.

Webhelyről indított keresés hozzáadása a GA-ban:

Először nyissa meg GA-fiókját, lépjen az Adminisztrálás oldalra, és navigáljon a Nézetbeállításokhoz az alábbi képen látható módon.

Most görgessen le a Webhelyről indított keresés beállításaihoz, és állítsa BE állásba a Webhelyről indított keresés követését.

Miután engedélyezte a webhelyről indított keresést, meg kell adnia a webhelyén használt lekérdezési paramétert, így az Analytics azonosítani tudja a felhasználók keresési lekérdezéseit.

Legfeljebb 5 paramétert adhat hozzá.

Ha meg szeretné tekinteni a webhelyről indított keresés adatait a Google Analytics szolgáltatásban, nyissa meg a Viselkedés oldalt, és nyissa meg a Site Search jelentéseket az alábbi képen látható módon.

Bot szűrés

A robotok az emberekhez hasonlóan viselkednek, és ezért befolyásolhatják az adatok minőségét.

Például, ha webhelye forgalmának 20%-át robotok teszik ki, előfordulhat, hogy nem kap tiszta képet a forgalom/konverzió arányáról és a befektetés megtérüléséről.

Olvasni:  A legjobb Magento rendeléskezelési platformok: Az egyetlen útmutató, amire szüksége van

A probléma megoldásához botszűrést használhat.

Lépjen az Adminisztrálás > Tulajdonság > Nézetbeállítás menüpontra.

Most jelölje be a Bot Filtering négyzetet.

Ez kiszűri a forgalmat az ismert robotoktól.

Az ismeretlen robotok szűréséhez be kell állítania egy szűrőt:

Lépjen az Adminisztráció oldalra a GA-ban, és nyissa meg a Szűrők opciót a Nézetbeállítások alatt, az alábbi képen látható módon.

Nevezze el a szűrőt, válassza ki a szűrő típusát, és válassza ki a forrást vagy a célt (például kizárhatja a forgalmat bármely adott IP-címről).

Annak ellenőrzéséhez, hogy a szűrő működik-e vagy sem, összehasonlíthatja az új forgalmi adatokat a korábbi adatokkal.

Demográfiai és érdeklődési jelentések engedélyezése

A demográfiai és érdeklődési jelentések információkat gyűjtenek a látogatók neméről, életkoráról és érdeklődési köréről.

Az adatok eléréséhez lépjen a Közönség > Demográfiai adatok menüpontra.

Itt megtekintheti a demográfiai adatok áttekintését, például a látogatók átlagos életkorát és a látogatók hány százalékát férfi vagy nő.

A Közönség jelentésben megtalálja az Érdeklődési jelentést, amely bemutatja a látogatók érdeklődését.

Ha engedélyezni szeretné, hogy a GA pontosan jelenítse meg a demográfiai és érdeklődési körök adatait, lépjen az Adminisztrálás szakaszba.

Most lépjen a Fiókbeállítások oldalra, és nyissa meg a Tulajdonbeállításokat.

A Hirdetési funkciók alatt kapcsolja BE a Demográfiai és Érdeklődési jelentéseket az alábbi képen látható módon.

Ez lehetővé teszi, hogy az összes demográfiai és érdeklődési adatot pontosan megtekinthesse az irányítópulton.

Ellenőrizze, hogy az összes Google Eszköz megfelelően kapcsolódik-e a GA-hoz

Ha egynél több Google-terméket használ vállalkozása számára, kapcsolja össze ezeket a Google Analytics szolgáltatással, mert így teljes képet kaphat webhelye teljesítményéről.

A Google Analytics-fiókjához kapcsolt termékek megtekintéséhez keresse fel az alábbi képen látható Terméklinkek alatti Minden termék részt.

Ha nem látja a Search Console-t összekapcsolva a GA-fiókjával, nyissa meg a Tulajdonbeállításokat az Adminisztrálás alatt, és kattintson a Search Console beállítása elemre.

A következő képernyőn válassza a Hozzáadás opciót az alábbi képen látható módon.

Miután rákattint a Hozzáadás lehetőségre, egy új oldalra kerül, ahol ki kell választania ingatlanát (webhelyét).

A rendszer megkéri, hogy erősítse meg a Google Analytics szolgáltatással való társítást. Kattintson a Munkatárs gomb. Ha elkészült, megtekintheti a Search Console adatait GA-fiókjában.

Győződjön meg arról, hogy a célok létrejöttek

A cél a Google Analytics egyedülálló funkciója, amellyel a webmesterek mérhetik, hogy a felhasználók milyen gyakran hajtanak végre bizonyos műveleteket a webhelyen.

Példák a célokra:

 • Kapcsolatfelvételi űrlap kitöltése vagy beküldése.
 • Vásárlás.
 • Bármely konkrét művelet elvégzése, amely mikro- vagy makrokonverziónak számít.

A célok meghatározása lehetővé teszi, hogy a GA kulcsfontosságú információkkal szolgáljon a webhelyén történt konverziók számáról és a konverziós arányról.

Olvasni:  Beágyazási útmutató a Squarespace-hez

Célok létrehozásához nyissa meg a Google Analytics szolgáltatást, és kattintson az Adminisztrálás lehetőségre.

Most kattintson a Célok elemre a Nézet alatt.

Ezt követően kattintson az Új cél lehetőségre.

Most válassza ki azt a sablont, amelyet a célok teljesítésének nyomon követésére szeretne használni.

Különféle céllehetőségek követhetők. Kiválaszthatja az üzleti igényeinek megfelelőt.

Most adjon nevet a célnak, rendeljen hozzá egy azonosítót, és válassza ki a cél típusát. A céltípusban az alábbi lehetőségek közül választhat:

 • Rendeltetési hely: Bármilyen konkrét oldalművelet nyomon követése, például a köszönöm oldal.
 • Időtartam: Egy adott időtartamig tartó munkamenetek nyomon követése.
 • Oldalak/képernyők munkamenetenként: A látogatók által megtekintett konkrét oldalak nyomon követése.
 • Esemény: Események munkameneteinek nyomon követése, például egy videó lejátszása.

Ezt követően adja meg a cél URL-t, és mentse el a célt.

A célok létrehozása után ellenőrizze, hogy a GA képes-e pontosan nyomon követni a konverziókat. Ezt a következő lépésben ismertetjük.

Ellenőrizze, hogy működik-e a konverziókövetés

Telepítse a Tag Assistant for Conversions a Chrome böngészőben.

A Tag Assistant for Conversions segít a webhely konverziókövetésének ellenőrzésében.

A bővítmény telepítése után nyissa meg a Chrome bővítménysávján keresztül, és teljesítse a célt.

A Tag Assistant automatikusan ellenőrzi a címkebeállítást.

Ha bármilyen probléma adódik a konverziókövetéssel, észlelheti a hiba típusát, és lépéseket tehet a probléma megoldására.

Jelentések konfigurálása

Miután hozzáadta webhelyét tulajdonként, és meghatározott célokat hozott létre a felhasználói műveletek nyomon követésére, megkezdheti az adatok megtekintését.

Itt vannak az alapvető jelentések, amelyeket be kell állítania:

Beszerzési jelentések: Ebben a jelentésben nyomon követheti webhelye forgalmának forrásait az alábbiak szerint:

 • Organikus keresés
 • Közvetlen
 • Fizetett keresés
 • Kijelző
 • Szociális
 • Beutaló
 • Email
 • Leányvállalatok
 • Egyéb Reklám
 • (Egyéb)

Viselkedési jelentések: Ezzel a jelentéssel ellenőrizheti a felhasználók viselkedését a weboldalain, például az oldalmegtekintések számát, a visszafordulási arányt, a kilépési arányt és az oldalon töltött átlagos időt.

Ezen túlmenően megtekintheti a látogatók webhelyén végzett műveleteit is, például a linkekre leadott kattintásokat, a gombrakattintásokat és a különböző űrlapok beküldését.

Az alábbi képen látható módon ellenőrizheti bármely adott URL látogatói viselkedésére vonatkozó információkat.

Konverziós jelentések: Ebben a jelentésben ellenőrizheti céljai teljesítését. Ezzel a jelentéssel megtekintheti, hogy mely termékek teljesítenek jobban, és mely felhasználók mozognak a vásárlási csatorna felé.

Ingyenes Google Analytics auditsablon

A GA-audit végrehajtásának megkönnyítése érdekében itt található egy minta Google Analytics auditsablon. Ezt a mintát használhatja a GA naplózási ellenőrzőlistájaként, hogy ne hagyja ki a jelen cikkben található részeket.

Következtetés

A nagy ellenőrzések elvégzése időt és erőfeszítést igényel. Megkönnyítettem az átfogó GA-audit végrehajtását az ebben a cikkben található GA-elemzési sablon használatával.

Ne feledje, hogy a kivételes marketingkampányok mindig a sikeres Analytics-adatokon alapulnak. A marketingkampány ROI kiszámításának első lépése egy analitikai audit.

Végezze el az analitikai auditot az ebben a cikkben tárgyalt lépések és sablon követésével, és az adatok pontosságának biztosítása érdekében háromhavonta ismételje meg az ellenőrzést.

Új publikációk:

Ajánlott