Gyors, hasznos útmutató a tartalom-ellenőrzéshez

Az első lépés a tartalommarketing-stratégia tökéletes megvalósítása felé? Kezdje a tartalom ellenőrzésével. Ez a blog egy tartalom-ellenőrzéssel foglalkozik, hogy mit, ki és miért.

Egy olyan korban, amikor a tartalom az uralkodó, a márkák dühösen próbálnak szinte naponta új típusú tartalmakat pumpálni. Minden nap valami új ragadja meg a világ figyelmét, és a tartalommarketing csapatok azon fáradoznak, hogy valami különlegeset alkossanak körülöttük, hogy lépést tarthassanak a trendekkel.

A Dunzo, a bengalurui székhelyű kézbesítési szolgáltatásokat nyújtó cég remekül teszi ezt szójátékaival és okos szójátékaival.

Dunzo tweetelt

Forrás

De ez a megközelítés nem mentes a figyelmeztetésektől. Mi van akkor, ha a tartalmi stílusod elavult lesz, és az emberek belefáradnak a tartalommarketingedbe, ami azt jelenti, hogy az emberek teljesen figyelmen kívül hagyják a bejegyzéseidet? Ennek elkerülése érdekében alapos tartalom-ellenőrzést kell végeznie.

Mi az a tartalom audit?

A tartalommarketing jelentése perspektívavezérelt. Nem arról van szó, hogy egyszerűen elűzd a posztok lavináját, vagy vakon újrahasznosítsd/újracsomagold a régi tartalmat. Arról is van szó, hogy egy finom fogú fésűvel végignézzük az összes tartalmat, hogy megnézzük, mi működik és mi nem.

Egyszerűen fogalmazva; a tartalom-ellenőrzés célja a meglévő tartalommennyiség és a jövőbeli tartalomfolyam számbavétele, valamint annak felmérése, hogy ez összhangban van-e nagyobb marketingcéljaival.

Ez arról szól, hogy leltárt készítsen, és módszeresen elemezze az összes indexelhető tartalmat (a keresőmotorok által felfedezhető és rangsorolható tartalmat) a digitális tulajdonokon. Ez lehet a webhelyén, a céloldalain, a blogján, a közösségi média oldalain, a hirdetési kampányokban, az e-mailekben, a videókban, a GYIK-ben és egyebekben. Ez a tartalomstratégia minőségi értékelése az üzleti KPI-khöz mérve. Gondoljon a SWOT elemzésre, de a tartalomra.

SWOT analízis

Forrás

A megfelelő módon végzett hatékony tartalom-ellenőrzés segít megválaszolni a következő kérdéseket a tartalomelemekkel kapcsolatban:

 • Mely témák/témák keltik a legnagyobb visszhangot a közönséged körében?
 • Mely bejegyzések teljesítettek a legjobban, és mely posztok ütöttek meg igazán?
 • Mely hozzászólások nem kaptak semmiféle vonzerőt?

Miért van szüksége tartalom auditra?

A tartalomellenőrzést általában két okból hajtják végre:

1. SEO (keresőoptimalizálás)

A SEO a digitális termékek éltető eleme, és megzavarhatja vagy megzavarhatja a tartalommarketinget, vagyis alaposan meg kell terveznie.

Olvasni:  A Chromebook billentyűzete nem működik: Gyors javítás

A digitális tartalom-audit arra kényszeríti, hogy felülvizsgálja kulcsszóstratégiáját, hogy megcélozza a magasabb ROI-t generáló kulcsszavakat. Megtanulja előre látni, hogy a felhasználók mit keresnek, és tartalmat készítenek körülötte, ami értéket teremt, és ezáltal növeli a SERP-ket.

Nyomon követheti a versenytársak lépéseit, és összehasonlító blogokat hozhat létre, kiemelve, miért Ön a jobb választás. Azt is felfedezheti, hogy a hosszú formátumú tartalom jobban működik közönsége számára, vagy hogy több backlink hozzáadása nagyobb elérést eredményez.

Végül, de nem utolsósorban, feltárhatja az Ön által elkövetett alapvető hibákat, mint például a redundáns blogok, a kulcsszavak tömése, a közönség egyenetlensége stb. Mindezeket a betekintést beépítheti tartalmi stratégiájába, és hatalmas mennyiségű organikus forgalmat irányíthat webhelyére.

2. CRO (konverziós arány optimalizálása)

A konverzió a tartalommarketing végső célja, ami azt jelenti, hogy a forgalomnövekedés semmit sem számít, ha nem halad lefelé a csatornán. A tartalom-ellenőrzések teljes áttekintést nyújtanak a konverziós csatorna minden szakaszának – a tudatosság, a mérlegelés és a döntés – szivárgásáról.

Minden szakasznak megvannak a saját szabályai az üzenetküldésre és a hangszínre vonatkozóan, így ezek az ellenőrzések segíthetnek azonosítani és betömni a tölcsér hiányosságait. A tartalmad minősége vagy relevanciája javul, ami magasabb elköteleződési szintet (lájkok, megjegyzések, megosztások, letöltések) eredményez. Minél többen töltik le és használják termékét, annál nagyobb az esélye, hogy fizető vásárlókká alakítja őket. Vagy ami még jobb, ha márkavédőkké alakítjuk őket.

A tartalommarketing csatorna szakaszai

Forrás

Határozza meg a tartalom-ellenőrzés végrehajtásának céljait

Brit-amerikai íróként és inspiráló előadóként Simon Sinek olyan ékesszólóan mondta:Kezdje azzal, hogy miért.”

A tartalom-ellenőrzés időigényes és nehézkes, ezért fontos, hogy egyértelműen meghatározza a céljait, mielőtt belevágna. Az első lépés az összes érdekelt felek összehangolása a legfelső szintű üzleti célokkal. Ezek közül néhány lehet:

 • Azonosítsa azokat a weboldalakat, amelyek nagy eséllyel a Google keresési eredményeinek első oldalára kerülhetnek.
 • A belső hivatkozások javítása és az árva oldalak megszüntetése.
 • Találja ki, hogy milyen típusú tartalom (blogok, videók, képek, infografikák) működik a legjobban a különböző célszegmensekhez.
 • Tudja meg, mely oldalak generálják a legtöbb leadet.

Ezután össze kell hangolnia ezeket az üzleti célokat a megfelelő tartalmi mutatókkal. A következőket mérheti:

 • SEO: Google rangsor, organikus forgalom, fizetett forgalom, CPC (kattintásonkénti költség) ajánlatok, visszamutató linkek száma stb.
 • Viselkedés: várakozási idő, visszafordulási arány, görgetési mélység, hőtérképek, átlagos munkamenet időtartam, oldalmegtekintések stb.
 • Elköteleződés: Kattintási térképek, megosztások, kedvelések, csevegés chatbottal stb.
 • Értékesítés: regisztrációk, konverziós arányok, előfizetések, visszatérő ügyfelek, LTV stb.

A tisztaság ebben a szakaszban a végrehajtást egy szelet tortává teszi.

Olvasni:  15 legjobban teljesítő e-kereskedelmi e-mail sablon

Hogyan végezzünk tartalom-ellenőrzést

1. Sorolja fel az összes aktuális tartalmat

Ahelyett, hogy kézzel írna be adatokat egy táblázatba, használjon olyan szolgáltatást, mint pl Sikoltozó béka a domain feltérképezéséhez és az összes meglévő oldal automatikus exportálásához. Az ingyenes verzió akár 500 link feltérképezését teszi lehetővé. Csak írja be a gyökérdomain URL-jét, és nyomja meg a Start gombot. Ha elkészült, szűrje le HTML alapján, és exportálja az eredményeket. Ez a mesterlapod. Az exportált lapról csak a „200” állapotkódú URL-eket tartsa meg.

Blog táblázat

Forrás

2. Figyelje a kulcsfontosságú mutatókat

Szerezzen ki az Ön számára fontos mutatókat a Screaming Frogból vagy más forrásokból, és kövesse őket megszállottan. Ezek közül néhány lehet:

 • A cím hossza: Egy fülbemászó cím növelheti a CTR-t (átkattintási arányt). Az ajánlott hossz 55-60 karakter.
 • Kulcsszavak keresési mennyisége: Ezt az Adwordsből vagy egy másik kulcsszókutató eszközből, például a Semrushból szerezheti be.
 • A visszamutató linkek száma: Minél magasabb a backlinkek száma, annál magasabb lesz a helyezésed. Az adatok tömeges lekéréséhez használja az Ahrefs vagy a Majestic szolgáltatást.
 • Közösségi megosztások – Használja a ShareTallyt közösségi megosztásainak teljes terjesztéséhez.

Mivel a tartalom-ellenőrzés bizonyos mértékig „SEO-tisztításnak” tekinthető, néhány mérőszámot kötelező megtenni:

 • Hibás linkek: Lehetséges, hogy forrásokat használt a blogjaiban, vagy olyan vendégbejegyzésekre és termékekre hivatkozott, amelyek már nem léteznek. Ezek tisztítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy lendületet adjon a SEO statisztikáinak
 • Meta leírása: Győződjön meg arról, hogy minden oldal tartalmaz egy metacímet és meta leírást a karakterszám-korlátozásnak megfelelően.
 • Képek és kép ALT címkék: Vizsgálja meg a képeket, és győződjön meg arról, hogy mindegyiknél jelen vannak az Image ALT címkék. Az ALT címkék leírják a képet a felhasználó számára arra az esetre, ha a kép nem töltődik be. Ezek nagyszerű eszközök a SEO optimalizálásához.
 • Utolsó frissítés dátuma: A régebbi bejegyzések esetében, amelyek jelentősen jól teljesítettek, hasznos lehet frissíteni a tartalmat a helyezés javítása érdekében. Ezt úgy teheti meg, hogy növeli a szószámot, és frissíti a munkát újabb, relevánsabb információkkal.

További kulcsfontosságú mutatók, amelyek marketingbetekintést nyújthatnak:

 • Szószám: Bár úgy tűnhet, hogy a Google hosszabb bejegyzéseket szorgalmazott az elmúlt években, ez nem mindig igaz rád. A szószám és a megtekintések összevetése segíthet megérteni, hogy egyes kiugró értékek miért teljesítettek túl vagy alul.
 • Állapot: Ez azt jelenti, hogy a tartalmat örökzöld, szezonális vagy elavult tartalomra kell felosztani. Ez még akkor is szükséges, ha a termékleírásokon dolgozik. Ön a „szellős nyári ruhákat” szorgalmazza, amikor valójában tél van?
 • Kapcsolódó címkék és kategóriák: Ha módosítja az általános marketingstratégiát, vagy változások történtek a csatornában, hasznos lehet ellenőrizni, hogy egyes címkék vagy kategóriák nem túl vagy alul vannak-e telve. Kategóriánkénti ellenőrzést is végezhet, hogy betekintést nyerjen az általános közönség preferenciáiba.
Olvasni:  A Twitter hatékony használata több online értékesítés érdekében

3. Hozzon létre gazdag felhasználói personákat

Ismerje meg közönségét. Kívülről ismernie kell a közönségét – a tetszéseit/nemtetszéseit, az őket érdeklő témákat, fájdalompontokat stb. Hozzon létre részletes avatarokat (felhasználói profilokat), hogy egy pillantással megkapja az összes információt.

Felhasználói személyiség

Forrás

Használja ezeket a pszichográfiai betekintéseket, hogy megelőzze azokat a témákat és kulcsszavakat, amelyekről érdeklődhetnek.

4. Hidalja át a hézagokat

Ezen a ponton két lapnak kell lennie:

 • Egy, amely tartalmazza az összes meglévő tartalmat és mutatót
 • Egy olyan tartalomötletet, amely a célközönségét érdekelheti (a leendő tartalomnaptár)

Most csak hasonlítsa össze mindkét lapot, és töltse ki a tartalmi hiányosságokat. Itt két dologra kell figyelni:

 • Témák, amelyeket teljesen kihagyott
 • Alulteljesítő témák
 • Olyan témák, amelyek túlléptek a fogadtatáson, azaz kezdetben jól teljesítettek, de nem vették fel a tempót egy átdolgozás vagy újrahasznosítás után

És íme! Hirtelen van egy alaposan átgondolt, új tartalomstratégiája, amelyet megvalósíthat.

Gyakori auditálási hibák, amelyeket el kell kerülni a tartalom-ellenőrzés során

1. Nincsenek konkrét célok

Ezt nem tudjuk eléggé hangsúlyozni. A tartalom-ellenőrzéshez konkrét célt kell kitűznie. Ez lehet forgalom, leadek, blog-előfizetők vagy bevétel. De ezt előre meg kell határozni. Nem tudod csak úgy szárnyalni.

2. Rossz mérőszámok hajszolása

Ez az első hiba átütő hatása. Az auditálási cél meghatározása után el kell döntenie, hogy milyen mutatókat kíván nyomon követni.

SEO-ért csinálod? Meg kell vizsgálnia a metaleírásokat, a bejövő linkeket, a kihagyásokat, az átlagos oldalon töltött időt és még sok mást. A márkaismertség a cél? Tekintse meg a közösségi mutatókat, például megjegyzéseket, értékeléseket, véleményeket, kedveléseket, megosztásokat stb.

Rendben van, ha vegyes számú auditot végez, de meg kell határoznia egy végső célt. Csak így lehet biztos abban, hogy konkrét lépést tett a készülő tartalmak egy adott mutatójának javítása érdekében.

3. Megpróbálja manuálisan megtenni

Az audit manuális elvégzése fárasztó folyamat, és értékes időt veszíthet el. Az az idő, amelyet stratégiaalkotással és végrehajtással tölthet. Hagyja, hogy az online eszközök végezzenek el minden munkát Ön helyett. Minden folyamatlépéshez vannak eszközök – Google Analytics, Kulcsszótervező, Buzzsumo, Moz, SEMRush, Ahrefs stb.

4. Írj le mindent

A tartalom auditálási folyamatát egyértelműen dokumentálni kell, hogy mások hozzáférhessenek és csukott szemmel végrehajthassák. Ha mindent laikus fogalmakkal magyarázunk meg, az is megelőzi a kétértelműséget és a félreértelmezést.

Olvasni:  Átfogó útmutató a közösségi média szövegírásához

5. A tartalomleltár NEM egyenlő a tartalom-ellenőrzéssel

A leltár magában foglalja az összes meglévő tartalom felsorolását néhány alapvető mérőszámmal (cím, leírás, szószám). Az audit egy átfogó folyamat, amely alapos mérlegelést és szisztematikus végrehajtást, eszközök, ösztönök és know-how kihasználását igényli. Mint ilyen, a leltár elkészítése gyakran a tartalom-ellenőrzés első lépése.

Kulcs elvitelek

 • Fontos, hogy a keresőoptimalizálási céljait a tartalommarketing-csatorna különböző szakaszaihoz igazítsa.
 • Ne csak azt keresd, ami működik, hanem gondold át azt is, ami nem. Hasznos lehet, ha az első alkalommal nem működő tartalmat egy másik közösségi médiában vagy marketingcsatornában hasznosíthatja, ahol a kívánt módon teljesíthet.
 • Ne hajszolja állandóan a KPI-ket. A következő stratégiád kidolgozásához ragaszkodj egy mutatóhoz. Ha például jó megosztásokat kap, de nincs elég megjegyzés, érdemes lehet az elköteleződés javítását célként tekinteni a Google-rangsor helyett.
 • Építsen átfogó felhasználói personákat. Mindig adjon meg a lehető legtöbb részletet, és helyesen határozza meg a vásárlói kört.
 • A leltár és az audit nem ugyanaz. A leltár csak egy része a tartalom-ellenőrzési folyamatnak.

Az Elvihető

Reméljük, hogy ez a gyors útmutató hasznos lesz, amikor nekilát a tartalom-ellenőrzésnek. Fárasztó folyamat egy folyamatban lévő és folyamatosan változó vállalkozás, például a tartalommarketing stratégiájának kialakítása, ami azt jelenti, hogy nehéz lehet új ötleteket beépíteni a hatékonyság mérése nélkül.

A készletellenőrzés utáni adattorlódás olyan érzést kelthet, mintha téglafalba ütközött volna. Ne feledje, az auditálás nem folyamat; ez egy gondolkodásmód, amelyet meg kell honosítania a csapatában. De ha ezt megtette, akkor számíthat arra, hogy tartalma jobban vonzó lesz a tömegek számára, mint valaha.

GYIK

1. Miért hasznos a tartalom auditálás?

A tartalom-audit segít a tartalommarketing-stratégia egészének mérésében és javításában, nem pedig bejegyzésenként vagy oldalanként.

2. Melyik eszköz a legalkalmasabb a tartalom auditáláshoz?

Használhat számos eszközt és sablont, amelyeket a Google, a Microsoft, a Hubspot stb. bocsátott online elérhetővé. A legtöbb szervezet egynél több tartalom-ellenőrző eszközt választ, hogy átfogó képet kapjon.

3. Hogyan határozhatom meg, hogy melyik mérőszám a legjelentősebb a tartalom-ellenőrzési folyamatomban?

Mivel a tartalom-ellenőrzési folyamat során számos mérőszámot nyomon követhet, nehéz lehet egyetlen fontos mérőszám meghatározása. Ennek a kihívásnak az egyik módja a saját „oldalpontszám” fejlesztése.

4. Milyen gyakran kell tartalom auditálást végeznem?

A szervezetek átlagosan évente egyszer végeznek tartalom-ellenőrzést. Ha azonban iparága gyorsan változik, vagy különösen nagy mennyiségű tartalom van áttekinteni, akkor negyedévente vagy kétévente auditálhat.

5. Mi az a gördülő tartalom-audit?

A gördülő tartalom-ellenőrzés folyamatosan nyomon követi a kezdeti készletből vagy konzervdobozból származó legfontosabb mutatókat. Az adatközpontú tartalom népszerűsítése érdekében az élő mutatókat rendszeresen (mondjuk hetente vagy havonta) figyeljük.

Új publikációk:

Ajánlott