Helyettesítő karakter átirányítás: mi ez, miért kell használni & Példák

Időnként előfordulhat, hogy át kell helyeznie webhelyét. Ennek oka lehet az újratervezés, a márkaváltás, a céloldal marketing célú A/B tesztelése, a domain megváltoztatása és a forgalom átirányítása a frissített tartalom felé.

Hogyan lehet ezt a folyamatot zökkenőmentessé tenni? Hogyan biztosíthatja, hogy a felhasználói élmény változatlan, vagy még jobb legyen? Hogyan biztosíthatja, hogy webhelye teljesítménye a keresőmotorok eredményei között ne legyen hatással? Az utolsó dolog, amire a webhely áthelyezésekor szüksége van, az az, hogy a felhasználókat folyamatosan 404-es hibák sújtsák.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a webhely zökkenőmentes áthelyezésének módjait, közelebbről megvizsgálva a helyettesítő karakterek használatával történő átirányítást.

Mi az a helyettesítő karakteres átirányítás?

Ez az átirányítási lehetőség, amelyet helyettesítő karakteres aldomainnek vagy átfogó aldomainnek is neveznek, lehetővé teszi a böngészők számára, hogy az aldomain felhasználóinak kérése ellenére elérjék webhelyét, még akkor is, ha a könyvtárak nincsenek beállítva. Néha a felhasználók rosszul írják be az aldomaineket, vagy akár véletlenszerű, nem létező aldomaint kérnek. Az összesítő segítségével a felhasználók hozzáférhetnek webhelye érvényes oldalához, függetlenül attól, hogy mit kérnek.

Az összesítés lehetővé teszi, hogy a még létrehozandó aldomaineket az új webhely egy adott oldalára vagy akár egy másik weboldalra továbbítsa az interneten. Ez általában helyettesítő karakteres DNS-rekordon keresztül történik. Ez a rekord segít a nem létező domainekre vonatkozó felhasználói kérések egyeztetésében. A DNS-rekordok általában a tartománynév bal szélső címkéje, előttük egy csillag, majd egy pont áll, mint az *.abc.com-ban.

Néhány kivétel:

A DNS-rekord nem fedi le a gyökértartományokat

A gyökérdomain az a rész, amely a www után következik, mint a www.abc.com címen. A gyökérdomain-keresések nem adnak vissza mindent. Az aldomain specifikáció nélküli gyökérrekordokhoz gyökérrekordokat kell megadni.

Olvasni:  2024-ban ragyogó tervezőügynökségi webhelyek

A gyűjtők nem írják felül a már meglévő rekordokat

Ehelyett kiválasztja a véletlenszerű aldomaineket, és kizárja a már meghatározottakat.

Egyéb kivételek:

  • Ha külön aldomaint hoz létre, az elsőbbséget élvez a helyettesítő karakterrel szemben.
  • A gyűjtő (helyettesítő karakter) rekordok csak az A, CNAME, URL-átirányítás, AAA, TXT és MX rekordtípusoknál működnek. Nem működnek NS rekordokkal.

Mi a helyzet a 301-es átirányítással?

Ezen a ponton felmerülhet a kérdés, mit szólnál egy 301-es átirányításhoz? Nem ezt kellene inkább használnom? Nos, a 301-es átirányítás a legjobb azokban az esetekben, amikor a webhely címe véglegesen átkerült, például egy új domainre. Az is jól jön, ha különböző URL-ek használhatók ugyanahhoz a weboldalhoz. Ilyen esetekben egy domain kerül kiválasztásra, a többi pedig átirányít rá. Ha 2 webhelyet szeretne egyesíteni, a 301 is jó ötlet.

A 301 azonban nem veszi figyelembe az olyan dolgokat, mint például a félregépelt vagy véletlenszerű tartományok.

Ez azt jelenti, hogy a hatékony domainnév-átvitelhez előfordulhat, hogy 301-et és összesítőt is kell használnia.

Mit szólnál a .htaccesshez?

A keresőmotoroknak általában időbe telik, amíg megtalálják a 301-et. Ez az oka annak A Google tanácsolja hogy a teljes webhely áthelyezése előtt tesztelje az áthelyezést egyetlen aldomain vagy könyvtár használatával.

A 301-es .htaccess fájlba való beillesztése „figyelmeztetni fogja” a keresőmotorokat, és tudatja velük, hogy a régi hivatkozás helyén új hivatkozás található. Íme olyan esetek, amikor a .htaccess életképes lenne:

  • A www vagy nem www domain verzió használatának „kényszerítése”.
  • Egyedi fájlok átirányítása ugyanabban a tartományban
  • Adott kiterjesztésű fájlok átirányítása
  • Új domain átirányítása új domainre

Helyettesítő SSL-tanúsítványok

Láttuk, hogy a helyettesítő karakteres átirányítások gondoskodnak a nem létező aldomainekről, hogy a felhasználók kérésük ellenére hozzáférhessenek egy érvényes oldalhoz. Ez azt jelenti, hogy a helyettesítő karakteres átirányításoknak biztonságosnak kell lenniük, hogy ne veszélyeztessék webhelye integritását és biztonságát. Ezért van szükség helyettesítő karakteres SSL-tanúsítványokra.

Mi az a helyettesítő karakteres SSL-tanúsítvány?

Ez a tanúsítvány a hagyományos SSL-tanúsítványokhoz hasonlóan biztosítja, hogy a kapcsolat biztonságos legyen az Ön webhelye és a felhasználó internetböngészője között. Ennek a tanúsítványnak az a legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi az elsődleges és korlátlan aldomainek biztosítását is egyetlen tanúsítványon. Ezzel pénzt takarít meg ahhoz képest, hogy minden véletlenszerű aldomainhez SSL-t kell vásárolnia.

Olvasni:  Hogyan készítsd el a legjobb backlinkeket a webhelyedre

További előnyök a helyettesítő karakteres SSL-tanúsítványok használatából

Íme néhány további előny a helyettesítő karakteres SSL-tanúsítványok használatából

  • Költséghatékony – Mivel ezek a tanúsítványok a legvéletlenebb felhasználói kéréseket is kielégítik, folyamatosan frissülnek, hogy kielégítsék azokat az új felhasználói kéréseket, amelyeket korábban nem rögzítettek. Ez általában többletköltség nélkül történik. Megbízható webhelypecsétet is beszerezhet, amely biztosította a felhasználókat, hogy webhelye biztonságban van, ráadásul további költségek nélkül. Ezt a pecsétet olyan oldalakon használhatja, ahol az ügyfelek bizalmára van szükség, például regisztrációs vagy fizetési oldalakon.
  • Gyors tanúsítványfeldolgozás – Az SSL-tanúsítványok megszerzéséhez szükséges maximális idő két nap. Ennek az az oka, hogy a domain érvényesítése után kiadható, ami nem vesz igénybe túl sok időt. Ebben az esetben perceken belül kiadják. Ha az üzlet érvényesítése megtörtént, az igazolást két napon belül állítják ki.
  • Magas kompatibilitás – Ezek a tanúsítványok általában rendkívül kompatibilisek a szerverek és eszközök között. Ezek az SSL-tanúsítványok rendelkeznek 99%-os kompatibilitás.

Hogyan kell végrehajtani a helyettesítő karakteres átirányítást

Most, hogy tudjuk, mik a gyűjtők, az átirányítási folyamatban használt DNS-rekordok, a 301-es átirányítások, a .htaccess és az SSL-tanúsítványok szükségessége, nézzük meg a helyettesítő karakteres átirányításokhoz használható különféle megközelítéseket.

.htaccess használata helyettesítő karakteres átirányításhoz

Ez a módszer magában foglalja az átirányítások manuális hozzáadását a .htaccess fájl közvetlen módosításával. Ez a lehetőség nagyszerű, ha nagyobb átirányításokat szeretne végrehajtani, például egy teljes domain átirányítását egy másikra.

A .htaccess fájl elérése:

Jelentkezzen be a cPanelbe

Lépjen a Fájlok, majd a Fájlkezelő elemre

Kattintson a Beállítások elemre

Válassza ki a „Dokumentumgyökér ehhez:”

Válassza ki a domain nevét a legördülő listából

Válassza a „Rejtett fájlok megjelenítése” lehetőséget

Kattintson a „Mentés” gombra

Kattintson jobb gombbal a .htaccess fájlra

Válassza a „szerkesztés” lehetőséget

Ha nem rendelkezik meglévő .htaccess fájllal, létre kell hoznia egyet.

Ehhez kattintson az „Új fájl” gombra a bal felső sarokban

Nevezze el a fájlt

Győződjön meg arról, hogy a fájl neve .htaccess (tegye bele a pontot az elején, és a fájl nevét kisbetűvel írja)

Állítsa be az új .htaccess fájl könyvtárát a /public_html/ értékre vagy webhelye dokumentumgyökérébe

Ha a szövegszerkesztőben megjelenik egy kódolási párbeszédpanel, kattintson a „szerkesztés” gombra.

Olvasni:  Ügyfél-elégedettség: Hogyan javítható, és miért olyan fontos...

Miután elérte a .htaccess fájlt, vagy létrehozott egy újat, itt van néhány 301-es átirányítás, amelyeket különböző célok eléréséhez használhat.

Egyedi fájlok átirányítása

Például, abc.com/events.htm nak nek abc.com/gallery.htm. Íme a 301-es átirányítás:

Átirányítás 301 /events.htm /gallery.htm

Egy adott fájl átirányítása egy másik tartományba

Például, abc.com/events.htm nak nek abc.co/gallery.htmitt van a 301-es átirányítás:

Átirányítás 301 /events.htm http://abc.co/gallery.htm

Régi domain átirányítása új domainre

Például től abc.com nak nek abc.co. Vegye figyelembe, hogy ezzel az egész webhelyet áthelyezi. Itt található a kód, amelyet bele kell foglalni a abc.com .htaccess fájl:

RewriteEngine bekapcsolva

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^abc.com [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.abc.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://abc.co/$1 [L, R=301,NC]

A www. változat

A keresőmotorok látni fogják abc.com és a www.abc.com két különböző webhelyként. A Google azt javasolja, hogy válasszon egyet, és használjon 301-es átirányítást arra, amelyet választott. A kód, amelyre szüksége lesz a www verzió kényszerítéséhez:

RewriteEngine bekapcsolva

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^abc.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://www.abc.com/$1 [L, R=301,NC]

A nem www. változat

Ez egyszerűen az ellenkezője az imént tárgyalt lehetőségnek. Íme a kód:

RewriteEngine bekapcsolva

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.abc.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://.abc.com/$1 [L, R=301,NC]

Az összes fájl átirányítása egy bizonyos kiterjesztéssel

Ha például az összes .php kiterjesztésű fájlt át szeretné irányítani, abc.com/file.php nak nek abc.com/file.htmitt a kód:

RewriteEngine bekapcsolva

RewriteCond %{REQUEST_URI} .php$

RewriteRule ^(.*).php$ /$1.htm [R=301,L]

Hogyan végezhetne helyettesítő karakteres átirányítást a .htaccess használatával a WordPressben?

Ahhoz, hogy átirányításokat hajtson végre a WordPress webhelyén, el kell érnie a .htaccess fájlt. Így kell eljárni:

Csatlakozzon a WordPress webhely gyökérmappájához. Ezt megteheti a cPanel Fájlkezelőjével vagy FTP-vel.

Ha itt van, nyissa meg a .htaccess fájlt.

Bármilyen módosítás előtt készítsen biztonsági másolatot a .htaccess fájlról.

Ezután elvégezheti a szükséges módosításokat (a kód ugyanaz, mint amit korábban megnéztünk, amikor az előző részben a .htaccess-ről beszéltünk, itt kitérünk arra, amit akkor nem néztünk meg)

Fájlok átirányítása SSL-re

Ha nemrégiben adott hozzá SSL-tanúsítványt webhelyéhez, akkor 301-es átirányítást kell hozzáadnia, amely az összes HTTP-forgalmat HTTPS-re küldi. Ez nemcsak azt biztosítja, hogy látogatói biztonságos webhelyhez férhessenek hozzá, hanem elkerülhető az ismétlődő tartalom.

Íme a kód:

Olvasni:  30 SEO GYIK marketingeseknek és Vállalkozók

RewriteEngine bekapcsolva

RewriteCond %{HTTP} kedvezmény

RewriteRule ^(.*)http://%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Egy teljes domain átirányítása egy újba

Itt van a kód, ha például a teljes WordPress webhelyet egy teljesen új domainre helyezi át, például abc.com nak nek abc.co. Vegye figyelembe, hogy ezt a kódot hozzá kell adni a régi tartománynév .htaccess fájljához (abc.com).

#Options +FollowSymLinks

RewriteEngine bekapcsolva

RewriteRule ^(.*)$ http://www.abc.co$1 [,R=301,L]

A cPanel használata helyettesítő karakteres átirányítás végrehajtására

Ez a lehetőség akkor hasznos, ha a forgalmat egyik domainről a másikra szeretné átirányítani. Ne feledje, hogy ezt mind domain szinten, de akár weboldal szinten is megteheti, mint az átirányításnál abc.com nak nek abc.co és abc.com/about.html nak nek abc.com/about-us/html. Amikor átirányítást hoz létre a cPanel alkalmazásban, a rendszer automatikusan hozzáad egy átirányítási szabályt a .htaccess fájlhoz.

Egy teljes domain átirányítása egy újba

A következőképpen kell eljárni:

Jelentkezzen be a cPanelbe

Lépjen a „Domainek” szakaszba

Kattintson az átirányítások gombra. Ezzel meg kell nyitnia az Átirányítás hozzáadása oldalt

Kattintson a „Típus” legördülő menüre

Válasszon állandó vagy ideiglenes átirányítást

Kattintson a következő legördülő menüre

Válassza ki az átirányítani kívánt tartományt

A szükséges mappaneveket a perjel (/) mező alatt adhatja hozzá

Lépjen az „Átirányítások ide” szakaszba, és adja meg azt a címet, amelyre át szeretne irányítani

Válassza ki az előnyben részesített átirányítási lehetőséget (“csak átirányítás www-vel”, “ne irányítsa át a www-t” és “átirányítás www-vel vagy anélkül”

Helyettesítő karakteres átirányítás létrehozásához jelölje be a négyzetet

Az összesítő hozzáadja a fájl/mappa nevét az átirányított URL után, például az abc.com/test.php az ab.com/test.php címre irányít át

Ha végzett, kattintson a Hozzáadás gombra.

Látnia kell az átirányítás részleteit

Következtetésképpen

Webhelyének vagy domainjének áthelyezése nem egyszerű feladat. Ezt körültekintően és stratégiailag kell megtenni, hogy ne veszítsen forgalmat, és ne befolyásolja a Google-on elért pozícióját. Míg a .htaccess-szel párosított 301-es direkt jól működne, nagyszerű ötlet helyettesítő karakteres átirányításokat használni a felhasználók által kérhető, nem definiált aldomainek kezelése érdekében. A gyűjtők akkor is használhatók, ha nem módosít tartományt, nem módosít márkát vagy bármit, ami átirányítást igényelhet, annak érdekében, hogy a felhasználók a megfelelő és érvényes weboldalakat érjék el. A legfontosabb, hogy a helyettesítő karakteres SSL-tanúsítványok biztonságban tartják webhelyét, különösen a helyettesítő karakteres aldomain átirányítása után.

Új publikációk:

Ajánlott