Hírnévmenedzsment a közösségi médiában – hogyan csináld jól?

A közösségi média hírnevének kezelése az a gyakorlat, amely nyomon követi, azonosítja és kezeli az Ön vállalkozása vagy márka említését az interneten. Sokan azt hiszik, hogy a közösségi média hírnevének kezelése csak a nagy, hatalmas követőkkel rendelkező márkákra vonatkozik, de tény, hogy mindenkié.

A közösségi média lehetővé teszi, hogy bárki, aki rendelkezik internet-hozzáféréssel, írjon és megossza gondolatait. Ez jó dolog lehet, de azt is jelenti, hogy sokan mondhatnak és tehetnek olyan dolgokat az interneten, amelyek ronthatják az Ön hírnevét.

A közösségi média hírnevének kezelése segít vállalkozásának vagy márkájának nyomon követni, azonosítani és kezelni ezeket az aggályokat. Minden vállalatnak rendelkeznie kell egy tervvel a PR-katasztrófák elkerülésére, kezdve a tartalom közösségi médiában való megosztása előtti értékelésétől egészen a fiókok nyomon követéséig a hackelési erőfeszítések jelei után.

Tehát hogyan kezeli a közösségi média hírnevének kezelését a megfelelő módon? Íme 9 taktika, amellyel megóvhatja cége hírnevét a közösségi médiában.

Készítsen irányelvet a közösségi médiához

Míg a vállalat alapvető közösségi média erőfeszítéseit valószínűleg egy csapat irányítja, a többi alkalmazottnak óvatosnak kell lennie azzal kapcsolatban, hogy mit oszt meg és tesz közzé. Közösségi média szabályzat írása korábban munkafeladatok kijelölése megóvja őket attól, hogy bármit megosszon, ami veszélyeztetheti cége biztonságát és hírnevét.

A közösségi média szabályzatának a következő elemekre kell vonatkoznia:

  • Jogi kockázatok: Győződjön meg arról, hogy a közösségi média csapata megértette többek között a használati jogokat, a közzétételi eljárásokat és az alkalmazottak felelősségi nyilatkozatait.
  • Szerepek: Hozzon létre szabályokat különböző szerepkörökhöz, például márkamenedzserhez, ügyfélszolgálati képviselőhöz, tartalomszerkesztőhöz stb.
  • Márkalátás: Szilárd taktika létrehozni a jövőkép nyilatkozat amely felvázolja, hogy kinek a vendéglátója, mit kell tudnia, és mely tartalomtípusokat/formátumokat részesíti előnyben. Segítséget nyújt a közösségi média csapatának annak meghatározásában, hogy mit lehet és mit nem lehet megosztani a közösségi médiában.
  • Márka nyelve: Minden bejegyzést ugyanazon a márkanyelven és hangnemben kell megírni, hogy a márkád jobban beazonosítható legyen.
  • Titoktartás: Végül, a titoktartás olyan létfontosságú alapelv, amelyet a közösségi média munkatársainak és alkalmazottainak be kell tartaniuk. Kezdje azzal, hogy készítsen listát azokról a tényekről, amelyeket soha nem szabad megosztani a nagyközönséggel.

Célszerű tanácsot kérni a vállalat minden tagjától a közösségi média irányelveinek megszövegezésekor, függetlenül attól, hogy a hivatalos közösségi média csapat tagja vagy sem. Segíti az erős üzleti kultúra kialakulását, és csökkenti annak valószínűségét, hogy az elégedetlen alkalmazottak aláássák a márkaépítési erőfeszítéseit.

2. Válaszoljon minden kérdésre

Válaszoljon minden kérdésre

A közösségi médiának minden vállalat ügyfélszolgálati stratégiájának részét kell képeznie. Amellett, hogy népszerűsíti márkáját a világ többi részén, a közösségi média lehetővé teszi, hogy bemutassa, milyen gyorsan és hatékonyan reagál a cége az ügyfeleknek.

A használt értékelések csak pillanatképet nyújtanak a márkákkal folytatott privát beszélgetésekről a potenciális ügyfeleknek. A potenciális ügyfelek maguk ítélhetik meg a márka értékét, ha a márka és az ügyfél közötti teljes vita elérhető és megtekinthető az interneten.

Gyorsan és udvariasan válaszoljon azoknak a jelenlegi vagy jövőbeli fogyasztóknak, akik termékeivel vagy szolgáltatásaival kapcsolatban érdeklődnek a közösségi médiában. Ne feledje, hogy mindenki, aki rákeres a márkája vitatörténetére, megtalálja azt, különösen, ha erről beszélünk web3 közösségi média platformok ahol minden még nyitottabb. Tehát tegye meg a legjobb lábát.

3. Ismerje fel, ha hibázott

Ismerje fel, ha hibázott

Szóval baklövést követtél el a közösségi médiában. Mi a következő lépés? Nézzünk szembe a tényekkel; a tartalom nem mindig a tervek szerint alakul.

Talán nincs tudatában a választott szavak kettős jelentésének. Lehetnek elbizakodottak, kiragadva a kontextusból, vagy a követői azt képzelhették, hogy egy hashtag olyasmit jelez, amit nem.

Még egy többlépcsős átvilágítási folyamat esetén sem biztos, hogy valaki, valahol nem értelmezi félre a bejegyzéseinket.

Megmentheti hírnevét egy hatalmas PR-katasztrófa esetén, ha alázatosan elfogadja a vereséget. Kérjen hivatalos bocsánatkérést, és folytassa a jóvátételt, amíg a helyzet meg nem oldódik.

4. Ellenőrizze a helyesírást

Ellenőrizze a helyesírást

Egy itt-ott hibásan írt szó nem feltétlenül töri meg a márkát, de egy hibásan írt szó, amelynek hirtelen más jelentése van, igen.

Olvasni:  Megjósolt digitális marketingtrendjeink 2024-ben

Az egyik legegyszerűbb módszer a közösségi média hibáinak elkerülésére, hogy még egyszer ellenőrizze az anyagot, mielőtt beütemezné az élő adást. A helyesírás-ellenőrzés használata a tartalommal jó kezdet, de vannak más lépések is, amelyeket megtehet.

  • Olvasd fel hangosan: A tartalom hangos felolvasása jó szokás, mert ez nem csak segít a helyesírási hibák felderítésében, hanem a kínos kifejezések vagy mondatok azonosításában is.
  • Olvasd vissza: A tartalom visszafelé olvasása arra kényszeríti az agyat, hogy lelassítson, és a látott szavakra összpontosítson, így segít felismerni azokat a hibákat, amelyeket az agy normális olvasás közben elhomályosít.
  • Olvassa el valaki mással a tartalmat: Néha az új szemszög jelenti a különbséget egy jó tartalom és egy nagyszerű tartalom között. Kérje meg kollégáját, hogy olvassa el az anyagot, mielőtt közzéteszi.

5. Állítson be egy jóváhagyási eljárást

Jóváhagyási eljárás beállítása

A helyesírás-ellenőrzés mellett okos ötlet a márkák számára a megosztandó tartalmak áttekintő táblája. Egy ilyen testületben felsővezetők vagy ugyanazon osztályon (közösségi média, közkapcsolatok stb.) különböző szinteken dolgozó alkalmazottak vegyesen szerepelhetnek. Együtt kell működniük a bejegyzések megvizsgálásában, szükség esetén bírálatában és átírásában, mielőtt kiküldenék azokat.

A közösségi médiában közzéteendő összes tartalom formális felülvizsgálata kiváló módszer a PR-katasztrófák teljes elkerülésére. A közösségi média nem utólagos gondolat, hanem lényeges eleme egy vállalat marketingstratégiájának. Ennek eredményeként kritikus fontosságú, hogy több szemkészlet legyen a tervezett bejegyzések ellenőrzéséhez.

6. Tegye fiókját feltörésbiztossá

Tegye fiókját feltörésbiztossá

Vannak dolgok, amelyek kívül esnek rajtunk.

Márkája hírnevének védelme érdekében figyelemmel kísérheti az Önnel dolgozó embereket. A szervezeten kívülről érkező fenyegetésekre azonban nem számíthat.

Sajnos, még ha feltörik is a márkája közösségimédia-fiókjait, Ön továbbra is felelős a kereskedelmi szektorban bekövetkezett bármilyen hírnévkárosodásért.

A biztonságos jelszavak kiválasztása az első védelmi vonal a hackelés ellen. A jelszó nehézségi ökölszabálya az, hogy minél fontosabb a fiók és minél érzékenyebb az információ, annál nehezebb a jelszó.

Ezen felül a fiókjaihoz tartozó felhasználóneveket és jelszavakat privátnak kell tartania. Csak a közösségi média menedzserének és a személyzetnek biztosítson hozzáférést fiókjaihoz.

Használat mobil adatbiztonság óvintézkedéseket a közösségimédia-fiókjainak védelmére, ahogy az e-mailekhez használja. Ne nyisson meg gyanús linkeket vagy töltsön le mellékleteket; ellenőrizze, hogy a feladó az-e, akinek mondják magukat.

Győződjön meg arról, hogy alkalmazottai megértették vállalata biztonsági irányelveit. Tanítsa meg őket, hogy felismerjék az adathalász csalások jeleit, és tanítsa meg őket a gyanúsnak tűnő linkek megkérdőjelezésére. Egyesít többtényezős hitelesítés további óvintézkedésekre, ahol szükséges.

Olvasni:  Hogyan béreljünk termékfotóst az e-kereskedelmi fotózáshoz

7. Archiválja közösségi média bejegyzéseit

Archíválja közösségi média bejegyzéseit

Ha cége évek óta létező közösségimédia-fiókokkal rendelkezik, forró vízbe kerülhet, ha fiókjait hirtelen deaktiválják, törlik vagy feltörik.

A közösségi média tartalmainak archiválása segít márkájának felkészülni a legrosszabbra. A fizikai tárgyakat tároló banki trezorral ellentétben a közösségi média tartalmak archiválása digitális térben tárolja azokat.

Egy jó közösségi média archiválási megoldás biztonsági másolatot készít közösségi média tartalmat könnyen letölthető, rendszerezhető és megosztható formátumban.

A közösségi média tartalmainak archiválása is segíthet felkészülni a jövőre. Ha nemrégiben új márkát alakított ki, vagy új közösségimédia-csapatot vett fel, a régi bejegyzések archiválása nagyszerű módja annak, hogy felgyorsítsa őket.

8. Keresse meg az ismétlődő oldalakat

Keresse meg az ismétlődő oldalakat

Számos oka lehet annak, hogy vállalata közösségi fiókjait lemásolhatták, az előre megfontolt gépeltérítőktől kezdve a következményekkel nem tudó munkatársakig. Az ismétlődő oldalak nemcsak az Ön hírnevét veszélyeztetik, hanem a keresőmotorokat is megzavarják, ami arra kényszeríti őket, hogy a lekérdezéshez a legjobb verziót válasszák.

Rendszeresen keressen cége nevére minden közösségi média csatornáján. Ha ismétlődő fiókkal találkozik, nyissa meg, és jegyezze fel, kivel van kapcsolatban. Ha nem tudja, ki hozta létre a fiókot, keressen megoldást az egyes közösségi médiaplatformok online támogatási központjaiban.

A belső konfliktusok minimalizálása érdekében győződjön meg arról, hogy a közösségi médiára vonatkozó irányelvei kimondják, hogy a személyzet nem hozhat létre saját webhelyeket a vállalat nevével.

Vigyázzon az említésekre a közösségi médiában

Az ellentmondásos információk futótűzként terjedhetnek a közösségi médiában, függetlenül attól, hogy valódiak-e vagy sem. Bár nincs tévedésbiztos módja annak, hogy megakadályozzuk a versenytársakat a helytelen információk terjesztésében, a proaktív tevékenység csökkentheti a hatást.

Beállíthat egy közösségimédia-figyelő eszközt, amely értesíti Önt, ha márkája vagy terméke neve kerül megvitatásra a közösségi média hálózatokon. Ezek az eszközök segíthetnek abban is, hogy bekapcsolódjon a beszélgetésbe, lehetővé téve a félreértések tisztázását, vagy olyan potenciális potenciális ügyfelek elérését, akik jelentős érdeklődést mutattak az Ön vállalkozása iránt.

Ezenkívül lehallgatási technológiákat is használhat a népszerű témák felderítésére a résében, ami segíthet a jövőbeli tartalomfejlesztési és kurátori ötletek kidolgozásában.

Becsomagolás

Lehetetlen teljesen elkerülni a közösségi média hibáit. Azonban megakadályozhatja, hogy a baklövések tönkretegyék hírnevét, ha határozott közösségi médiapolitikát alakít ki, és azt szorgalmasan követi.

Az ebben a cikkben felvázolt technikák segítenek márkájának elkerülni a közösségi média hibáit. Azonban nincs mindenkire érvényes megoldás.

Olvasni:  Állásportál webhely: Változó a HR-iparban

Minden márka más; ezért ami jól működik az egyik vállalatnál, nem biztos, hogy hatékony a másiknál.

Az ebben a cikkben tárgyalt gyakorlatok gyakorlatba ültetésével márkája jó úton halad a pozitív online hírnév megőrzése és a károktól való megóvása felé.

Gyakran Ismételt Kérdések

🌟 Mi az a közösségi média hírnévkezelés?

A közösségi média hírnév-kezelése az a gyakorlat, amely nyomon követi, azonosítja és kezeli az Ön vállalkozásának vagy márkájának bármilyen említését az interneten.

🌟 Milyen irányelvekkel kell foglalkoznia a közösségi médiával?

Győződjön meg róla, hogy közösségi média csapata megérti a használati jogokat, a nyilvánosságra hozatali eljárásokat és az alkalmazottak felelősségkizárását, hozzon létre szabályokat a különböző szerepkörökhöz, valamint egy elképzelést, amely körvonalazza, hogy kivel foglalkozik, mit kell tudnia, és mely tartalomtípusokat/formátumokat részesíti előnyben. Végül, a titoktartás olyan létfontosságú alapelv, amelyet a közösségi média munkatársainak és alkalmazottainak be kell tartaniuk.

🌟 Az ügyfélszolgálatnak részt kell vennie a közösségi média kommunikációjában?

A közösségi médiának minden vállalat ügyfélszolgálati stratégiájának részét kell képeznie. Amellett, hogy népszerűsíti márkáját a világ többi részén, a közösségi média lehetővé teszi, hogy bemutassa, milyen gyorsan és hatékonyan reagál a cége az ügyfeleknek.

🌟 Mi a teendő, ha hibát követ el a közösségi médiában?

Hatalmas PR-katasztrófa esetén megmentheti hírnevét, ha alázatosan hivatalos bocsánatkérést kér, és a helyzet rendezéséig folytatja a jóvátételt.

🌟 Be kell vezetnie egy jóváhagyási folyamatot a közösségi média stratégiájához, hogy megmentse a márka hírnevét?

A közösségi médiában közzéteendő összes tartalom formális felülvizsgálata kiváló módszer a PR-katasztrófák elkerülésére.

🌟 Milyen előnyei vannak a közösségi média archiválásnak?

Egy jó közösségimédia-archiválási megoldás könnyen visszakereshető, rendszerezhető és megosztható formátumban készít biztonsági másolatot a közösségi média tartalmáról. A közösségi média tartalmainak archiválása is segíthet felkészülni a jövőre. Ha nemrégiben új márkát alakított ki, vagy új közösségimédia-csapatot vett fel, a régi bejegyzések archiválása nagyszerű módja annak, hogy felgyorsítsa őket.

🌟 Miért rosszak a duplikált oldalak a közösségi média hírnevének kezelésében?

Az ismétlődő oldalak nemcsak az Ön hírnevét veszélyeztetik, hanem a keresőmotorokat is megzavarják, ami arra kényszeríti őket, hogy a lekérdezéshez a legjobb verziót válasszák.

🌟 Hogyan nyomon követheted márkád említéseit a közösségi médiában?

Beállíthat egy közösségimédia-figyelő eszközt, amely értesíti Önt, ha márkája vagy terméke neve kerül megvitatásra a közösségi média hálózatokon.

Új publikációk:

Ajánlott