Hogyan írjunk digitális marketing ügynökség üzleti tervet (PDF-sablonnal)

A Ahrefs mára több mint 2000 digitális ügynökséget szolgál ki szerte a világon, és az évek során lehetőségünk volt kapcsolatba lépni sok ügynökségi ügyfelünkkel, hogy megértsük ügynökségük alapításának kezdeti napjait. Ez hihetetlenül érdekes számunkra, mert segít megérteni, hol és hogyan terveznek növekedni, így segíthetünk a SEOptimerben szükséges funkciók kiépítésében.

Ez a cikk a harmadik az új digitális ügynökség elindítására összpontosító sorozatunkban. Hasznos előzetes olvasmányokért tekintse meg korábbi cikkeinket:

 • Digitális Marketing Ügynökség indítása: átfogó útmutató a tipikus ügynökségi üzleti modellekről, szolgáltatásokról, munkaerő-felvételről, képzésről, új üzletről, napi menedzsmentről és sok másról!
 • Digitális Ügynökség Lean Canvas: digitális ügynökség üzleti modellje egyetlen oldalon! A karcsú vászon egy népszerű dokumentációs módszer, amelyet a tech startup világból kölcsönöztek.

Ne ijedjen meg, ha úgy érzi, hogy városában sok más versengő digitális ügynökség is működik. Ez teljesen normális. A digitális marketingszolgáltatásokat, például a helyi SEO-t, a kis ügynökségek uralják. Search Engine Land arról számolt be, hogy a helyi keresőoptimalizálási ügynökségek több mint 50%-ának 10 vagy annál kevesebb ügyfele van. A Forbes Tanács tagja Jon Hall azt mondja, ez “furcsává” tartja az ipart – más néven változatossá, mivel nem egy maroknyi nagy ügynökség uralja.

Egy új digitális marketing ügynökség elindításának első lépése egy terv megírása. Ebben az útmutatóban az a. meghatározásának két hagyományosabb módját ismertetjük üzleti terv dokumentum praktikus letölthető sablonokkal:

   1. Digitális Marketing Ügynökség üzleti tervdokumentuma (DOCX és PDF) sablon
   2. Kreatív ügynökség üzleti tervcsomag (PPTX) sablon

Miért van szüksége digitális marketing ügynökség üzleti tervére?

A kötelező 50+ oldalas üzleti tervek kora rég elmúlt. Most már az Ön döntése, hogy a digitális ügynökség üzleti tervét egy mélyreható stratégiai dokumentumban határozza meg vagy sem. Egyes ügynökségalapítók hasznosnak találják az ötletelést ezen a módon, és gondolatmenetüket hosszú formátumban dokumentálják sok oldalon. Más alapítók inkább rövidebb slide deckeket készítenek, mások az 1 oldalas vékony vászonverziót választják, vagy néhányan meg is írják a tervüket egy wikiben vagy üzleti tervezési eszközben.

Nincs jó vagy rossz módszer a terv dokumentálására. Meg kell találnia az Önnek legmegfelelőbb dokumentációs módszert. Ha nem biztos abban, hogy melyik illik hozzád a legjobban, a következő tényezők segíthetnek a döntésben:

Olvasni:  Mi az a CMS, és hogyan lehet a marketingesek hasznára?

1. szempont: Ki a közönség?

Gondolja át, kinek szól ez a dokumentum. Ki fogja elolvasni? Bizonyos esetekben csak Ön és az alapító csapat lesz. Ha pénzt gyűjt, nyilvánvalóan a befektetői lesznek a kulcsközönség.

Lehetnek üzleti partnerei vagy igazgatósági tagjai is, akik szintén közönséget jelenthetnek. Amikor végiggondolja ezeket a különböző csoportokat, dolgozzon visszafelé a legoptimálisabb prezentációs formátumtól.

2. szempont: Kérjen elfogulatlan, harmadik fél véleményét

Devin Schumacher a SEO ügynökség alapítója SERP és azt mondja, könnyű belemerülni a saját túlzottan optimista előrejelzéseibe.

“Kérje meg egy tapasztalt ügynökségalapítót, akiben megbízik vagy csodálja, hogy ellenőrizze tervét. Létfontosságú, hogy objektív véleményt kérjen egy harmadik féltől, aki független az új vállalkozásától.”

Devin nagyszerűen fogalmaz. Ez a fajta szakértői értékelési módszer más iparágakban általános, de néha hiányzik az ügynökségek alapítóinál. Győződjön meg arról, hogy legalább 1 másik elfogulatlan véleményt kap valakitől, aki már sikereket ért el a résén.

Ne essen abba a csapdába, hogy megkérje egy barátját, a könyvelőjét vagy valakit, akit személyesen ismer, hogy vizsgálja felül tervét. Ha így tesz, akkor a elfogult vélemény. Elfogulatlan véleményre van szüksége valakitől, aki hajlandó objektív visszajelzést adni.

3. szempont: Álljon meg a helyén

Az üzleti terv lényege, hogy időt és energiát fordítson a piac, a versenytársak és a potenciális ügyfelek kutatására. Ez a dokumentum minden betekintést bemutat egy stratégiai tervbe, amelyet megvalósíthat. Ahogy az lenni szokott, a (jogosan vagy helytelenül) lehetőségnek álcázott váratlan zavaró tényezők felbukkannak a látómezőben, és figyelmet igényelnek.

Talán ez egy új ügyféllehetőség egy projekttel, amely kissé szomszédos a résszel. Lehet, hogy egy olyan szerepre, amelyet még nem terveztél felvenni. Néha a legnehezebb dolog nemet mondani, amikor azon gondolkodsz, hogy minden lehetőséget megragadj a növekedésre.

Ezekben a helyzetekben tekintse át újra az ügynökség üzleti tervét, és emlékeztesse magát a fókuszterületre, valamint arra, hogyan tervezte a növekedést azon belül.

4. megfontolás: De bánj a változtatással

Némileg ellentmond az előző pontnak, de abszolút a folyamat része, Rebekah Edwards, a SEO ügynökség társalapítója Clara azt mondja, jól kell tudnia terveket készíteni és elvárni, hogy megváltozzanak. Nem szégyen forogni.

Valójában ezt az egyensúlyt a tervhez való ragaszkodás és a terv megváltoztatása között minden digitális ügynökség alapítójának meg kell találnia. Ez nem könnyű, és gyakran előfordul, hogy saját magát is kitalálja.

“Minden általam ismert ügynökségtulajdonosnak nagymértékben módosítania kellett a célközönségét, az árstruktúrát, a versenytársak elemzését és a szolgáltatási kínálatát az első 2-5 év során tapasztalt növekedés alapján.”

Rebekah azt mondja, hogy az alapítóknak fel kell készülniük a változásokra, elvégre a digitális marketing folyamatos változásban és fejlődésben van, ezért a változás a jellemző, és az üzleti terveket a rugalmasság szem előtt tartásával kell készítenünk.

Bízzon teljesítménymutatóiban, és folytassa azokat a dolgokat, amelyeknek a legnagyobb számszerűsíthető üzleti hatása van.

Olvasni:  Miért és hogyan kell feltüntetni az irányítószámokat a térképen

Tipikus üzleti terv struktúrák

Korábban már említettük, hogy nincs jó vagy rossz módszer az üzleti terv dokumentálására. Tehát ezek után nézzünk meg néhány tipikus marketingügynökség üzleti tervsablont, amelyeket használhat. A fenti tényezők mérlegelése után válassza ki azt a struktúrát, amely a legjobban működik az Ön és érdekelt felei számára. Az alábbiakban felvázoltunk hatot a gyakoribb lehetőségek közül:

1. lehetőség: Írásbeli üzleti dokumentum

Ez a hagyományosabb (és továbbra is érvényes) módszer a vállalkozás leírására. A digitális marketingügynökség üzleti tervének dokumentálására továbbra is az írásos üzleti tervdokumentum az MS Word-ben vagy a Google Docsban található.

Az ilyen típusú üzleti terveket “hosszú formájúnak” tekintik, azaz hosszabbnak és leíróbb nyelvezetnek megfelelő. Hosszabb indoklást, hosszabb magyarázatot írhatsz, bőven elegendő helyet biztosítva a bizonyítékoknak, kutatásoknak, meglátásoknak és stratégiáknak. Ez a fajta terv valószínűleg 30+ oldalas és érez átfogó. Erre az átfogóságra különösen akkor van szükség, ha külső befektetők vagy üzleti partnerek vesznek részt, akiknek meg kell győződniük tervének szilárdságáról.

2. lehetőség: Slide fedélzet

A PowerPoint-prezentáció (vagy a Google Slides vagy a Keynote) a vállalati kommunikációs formátumok közé tartozik. A digitális ügynökségek alapítói idejük nagy részét azzal töltik, hogy a PowerPointban kommunikáljanak a munkatársakkal, az ügyfelekkel és az érdekelt felekkel, ezért célszerű ezt a formátumot használni az ügynökség átfogó üzleti tervének kommunikálására.

Az alapvető különbség ez a lehetőség és az írott dokumentum között az, hogy a slide deck a bemutatható formátum. Így általában előfordulhat, hogy üzleti partnereivel a szobában van, és végigsétál a képernyőn megjelenő prezentáción. Míg az 1. lehetőségnél az írásos dokumentum nem meggyőző módja egy ötlet bemutatásának. Sokkal jobban megfelel elküldött dokumentumnak, amelyet elszigetelten fogyaszthat. Ez nem azt jelenti, hogy egy diapakli nem használható így, csak gyakrabban fordul elő, hogy úgy prezentálja és beszélje át a tervét, hogy a diák vizuális biztonsági másolatként szolgáljon ahhoz, amit mond.

Egy jó érv is szól amellett, hogy mindkettőt (azaz írásos dokumentum ÉS diafedélzet) tegyük. Ez azon múlik, hogy kik az összes érintett (pl. befektetők, üzleti partnerek vagy csak Ön), és hogy bemutatni kívánja-e tervét, vagy csak dokumentálni kívánja-e a tervet.

3. lehetőség: Karcsú vászon

A Lean Canvast fejlesztette ki leanstack.com egy üzleti terv egy 10 dobozra osztott oldalon. Ez a tervezési dokumentum nagyon népszerűvé vált a technológiai/startup világban, és azóta sok más iparágban is elfogadták, beleértve a digitális ügynökségeket is. Feltétlenül tekintse meg korábbi cikkünket, amely elmagyarázza, hogyan használhatja a Lean Canvast ügynöksége számára.

A teljes üzleti terv egyetlen oldalra fér el, ami azt jelenti, hogy nyilvánvalóan minden világon meg kell izzadnia, és gondoskodnia kell arról, hogy csak a legfontosabb részletek szerepeljenek benne. Nagy támogatói vagyunk ennek a formátumnak, mert ez segít Önnek a prioritások meghatározásában és az erőfeszítéseinek az új vállalkozása alapvető szempontjaira való összpontosításában.

Olvasni:  Hogyan keressünk vissza konkurens linkeket

4. lehetőség: Wiki

Vállalkozással összefüggésben a Wiki általában egy belső webhely, amely több egymással összekapcsolódó cikkel rendelkezik. A világ legnagyobb Wikije a Wikipédia, és ha igazán meta-t akarsz kapni, nézd meg a Wikipédiát wiki a wikiről:

“A wiki (/wɪki/ WIK-ee) egy hipertext kiadvány, amelyet a saját közönsége közösen szerkeszt és kezel közvetlenül egy webböngésző segítségével. Egy tipikus wiki több oldalt tartalmaz a projekt tárgyaihoz vagy hatóköréhez.”

A wikiket általában belső tudásbázisnak tekintik, így ha az üzleti terve végrehajtási részleteket tartalmaz, ez jó formátum lehet a folyamatok és módszertanok dokumentálására a személyzet számára.

5. lehetőség: Általános tervezési eszköz

Olyan eszközök, mint Fogalom és Trello Az elmúlt években jelentősen megnőttek, mivel egyre többen dolgoznak távmunkában, és általában több munkát végeznek online együttműködésben.

Az ilyen típusú tervezési eszközöket úgy tervezték, hogy többcélúak legyenek, és valahol a wiki és a speciális üzleti tervezési eszközök közé esnek.

Hogyan készítsünk üzleti tervet

Most, hogy áttekintettük a tipikus üzleti terv struktúrákat, nézzük meg az üzleti terv elkészítésének sajátosságait, valamint az egyes főbb feladatokat, amelyeket el kell végeznie, és az üzleti terv szakaszait.

Piackutatási adatgyűjtés

Ügyfél/ügyfélkutatás

Rebekah Edwards, akivel korábban beszélgettünk, hangsúlyozza a piackutatás fontosságát a lehető legtöbb potenciális ügyféllel. Szolgáltatásaik és áraik kialakítása során a célpiacon több vállalkozást is megkérdezett. A leghasznosabbnak vélt kérdések közül néhány:

   1. Egyéb információ nélkül mit gondol, mennyibe kerülne X egy ügynökségtől? (X a kérdéses szolgáltatás.)
   2. Mi a legnagyobb akadály az X házon belüli teljesítéséhez? (X alapvető tartalom-/SEO projektek, például cikkkészítés/szerkesztés/feltöltés vagy új kulcsszavak stratégiaalkotása.)
   3. Általában hogyan keresne egy digitális marketing ügynökséget? (Hivatkozások, közösségi média, Google keresés stb. – ez segített megértenünk, hogyan tudjuk a legjobban értékesíteni szolgáltatásainkat)
   4. Ha már dolgozol bármilyen digitális marketing ügynökséggel, mi tűnt fel? Miért írtál alá a szaggatott vonalra?
   5. Voltak olyan digitális marketing ügynökségek, amelyekkel konkrét okból úgy döntött, hogy nem dolgozik együtt? Mik voltak azok a piros zászlók vagy a rohamokkal kapcsolatos problémák, amelyek miatt nemet mondott?
   6. Mi a legfontosabb számodra, amikor digitális marketing ügynökséggel dolgozol? (Példák: adatok/analitika, gyakori kommunikáció, minden alkalommal beütő határidő, ár, szakértelem, stb.)

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok felbecsülhetetlen értékűek, mivel segítenek új digitális ügynökségének pozicionálásában és értékesítésében az ügyfelek betekintése alapján.

Versenytárskutatás

A versenytársak kutatásának fontossága magától értetődő. Létfontosságú, hogy jól megértse, hogyan fognak a versenytársak piacra lépni, hogyan értékesítenek, kit céloznak meg, és mik a hozzávetőleges árpontjaik. Ha van egy barátod, akinek kisvállalkozása van, kérd meg, hogy vegyen részt egy versenytársnál, hogy beszámolhasson arról, milyen volt az értékesítési folyamat.

A szolgáltatások pozicionálásának és értékesítésének módját az ügyfelek és a versenytársak betekintéseinek kombinációja alapján kell meghatározni. Az ügyfelek igényeinek kielégítése az egyedi eladási ajánlat fenntartása mellett új digitális ügynökségét sikerre állítja!

Az üzleti terv elkészítése

Töltse le sablonunkat!: Digitális Marketing Ügynökség üzleti tervdokumentuma

A dokumentum szerkesztéséhez töltse le DOCX-sablonunkat, amelyet közvetlenül a Microsoft Wordben szerkeszthet. Ha azonban nyomtatható PDF-et szeretne, ezt a lehetőséget is biztosítjuk. Használja ezeket a sablonokat kiindulási pontként a digitális marketing üzleti tervének elkészítéséhez:

Olvasni:  Kiterjesztett valóság marketing: mi ez és miért javíthat rajta...

Az alábbiakban felsorolunk néhány kiemelt területet a tervből:

Piackutatási eredmények

Háromféle kutatás elvégzését javasoljuk marketingügynöksége üzleti tervének megismeréséhez:

   1. Kvalitatív kutatás mint például a személyes interjúk, fókuszcsoportok és találkozók leendő ügyfelekkel
   2. Kvantitatív kutatás például online felmérések, tömeges e-mailek és többváltozós tesztelés
   3. Versenytárs elemzés hogy meghatározzák erősségeiket és gyengeségeiket

Egyedi eladási ajánlat (USP) és szolgáltatásajánlat

Az USP szögelése nehéz lesz, különösen, ha versenyképes iparágban/városban él. Használja a korábbi piackutatási feladatokat, hogy felfedezze, hol vannak a hiányosságok a piacon, és hasznosítsa ezeket a betekintéseket, hogy új ügynökségét versenyképesebbé ÉS másabbá tegye. Végezzen SWOT elemzést az új USP alapján. Ezután meghatározhatja tényleges szolgáltatási kínálatát és árazási stratégiáját.

Go-To-Market (GTM) terv és szervezeti struktúra

Határozza meg célpiacát – azokat a pontos ügyféltípusokat, akiknek el szeretne adni, és sorolja fel azokat a marketing- és reklámtevékenységeket, amelyeket az ilyen típusú emberek elérésében a leghatékonyabban végez.

Sorolja fel az alkalmazottait is (lehet, hogy nem sok az 1. napon!), tanácsadási és támogatási forrásokat, valamint azokat a stratégiákat, amelyeket alkalmazottai megtartásához, valamint készségeik és tudásuk fejlesztéséhez alkalmaz.

Célok Értékesítési előrejelzés

Ez a marketingügynökség üzleti tervsablonja a következő évre és a következő 3 évre vonatkozó célok kitűzését tartalmazza. Ez az oldal úgy készült, hogy segítsen a SMART célok kitűzésében.

A SMART célok a következők:

 • Különleges: Ban,-ben ‘[Enter a goal]szakaszban világosan írja le a célját, és gondoskodjon arról, hogy a „Ki a felelős” részben egy felelős személyt csatoljon.
 • Mérhető: Győződjön meg arról, hogy a „Cselekvések a cél elérése érdekében” részben felsorolt ​​tevékenységeknek objektív eredménye van
 • Elérhető: Ügyeljen arra, hogy a csapatával együtt ellenőrizze a céljait, és mindenki egyetértsen abban, hogy azok elérhetőek
 • Ide vonatkozó: Győződjön meg arról, hogy ez kiemelt cél, és elősegíti az új ügynökség növekedését
 • Időhöz kötött: Adjon meg egy határidőt, hogy a célt ne felejtse el

Használja a Cash flow-előrejelzési táblázatot, mint egyszerű módot az első 12 hónap készpénz-állományának megjelenítésére. Sorok hozzáadásával megbecsülheti havi kiadásait, például bérszámfejtést, bérleti díjakat, közüzemi költségeket, előfizetéseket, biztosítást, díjakat és egyéb folyamatos költségeket.

Szerszámok és Tech

Végül sorolja fel az összes eszközt és technológiát, amelyre az új ügynökségének valószínűleg szüksége lesz a hatékony működéshez. Már felsoroltuk Önnek a Ahrefs-t, mert ez az egyik legjobb, olcsó leadgeneráló eszköz ügynöksége számára. Több mint 2000 digitális ügynökség használja a Ahrefs-t arra, hogy webhely-ellenőrzéseket készítsen, és beágyazzon egy ellenőrzési űrlapot ügynökségük webhelyére az új potenciális részletek rögzítéséhez.

Kreatív Ügynökség Üzleti Terv Slide Deck PPTX sablon

Ha inkább diadeck sablont szeretne, használja ezt a kreatív ügynökségi üzleti terv példát PowerPoint formátumban:

Új publikációk:

Ajánlott