Hogyan írjunk útmutató cikket: 4 egyszerű tipp

Tartalomjegyzék

 • Miért fontosak az útmutató cikkek?
 • 4 tipp az oktatóanyag írásához
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

Olyan korban élünk, amikor az emberek mindenféle információt keresnek az interneten, ahelyett, hogy belemerülnének a könyvekbe vagy megkérdeznék másokat. Szerencsére számunkra az online tér mindenről és bármiről tudást kínál. Ez a tartalomírási tér drámai, minden területre kiterjedő bővüléséhez vezetett. Az információk bemutatásának legközvetlenebb módja az útmutató cikkek és oktatóanyagok formájában. Ebben a blogban megtanítjuk Önnek, hogyan írjon útmutatót.

Forrás: HubSpot

Miért fontosak az útmutató cikkek?

Az útmutató cikk egy folyamat vagy feladat tanításának módja lépésenkénti utasítások megadásával. Ezeket általában egyszerű kifejezésekkel magyarázzák, hogy bárki egy mozdulattal megértse őket. Az útmutató cikkek nagyszerű és könnyen elérhető tanulási forrást jelenthetnek minden korosztály számára. Számos előnyt kínálnak, amelyek közül néhányat az alábbiakban tárgyalunk.

1. Önálló tanulás

Az útmutatók segítségével bármikor és bárhol tanulhatod magad. Ezeken az útmutatókon keresztül rövid idő alatt megtanulhat meglehetősen egyszerűtől a legbonyolultabbig terjedő feladatokat.

2. Könnyen érthető

A legtöbb embernek könnyebb és kényelmesebb megtanulnia egy feladat elvégzését egyszerű, világos utasítások segítségével. Szerencsére szinte mindenhez létezik online oktatóanyag, és saját tempójában tanulhat.

3. Kiváló marketingeszköz

Az útmutató cikkek kiválóan alkalmasak bármely márka termékének vagy szolgáltatásának népszerűsítésére. A vállalkozás olyan útmutatókat készíthet, amelyek tájékoztatást nyújtanak termékeik használatáról. A cikk végén egy erős cselekvésre ösztönzést (CTA) lehet megadni. Az ilyen informatív cikkek nagyobb hatással vannak az ügyfelekre.

Olvasni:  Z Library Review - Részletes útmutató és alternatívái

4 tipp az oktatóanyag írásához

Ha még csak most kezdi az oktatóanyagok írását, ez egy kis kihívást jelenthet, még akkor is, ha szakértője a területnek. Sok kérdése merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy mit vegyen fel, mit hagyjon ki, hol kezdje el stb.

Maga ez a cikk egy útmutató cikk mintája, mivel tippeket ad az oktatóanyag megírásához. Ennek nincs meghatározott formátuma, és használhatja a saját stílusát az ilyen információk átadásakor vagy megírásakor. Vannak azonban bizonyos alapvető dolgok, amelyeket szem előtt kell tartania, amikor megtanulja, hogyan írjon útmutató cikket, annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb hatást gyakorolja a közönségére. Ezek a pontok mindenféle oktatóanyagra vonatkoznak, témától és közönségtípustól függetlenül.

1. Ügyeljen a szerkezetre

Mindig azzal kell kezdenie, hogy elmagyarázza az olvasóknak, mit várhatnak el az oktatóanyagtól. Világosan fogalmazza meg, hogy mely kérdésekkel fog foglalkozni, és milyen sorrendet fog követni a téma elmagyarázása érdekében. Ez segít az olvasóknak eldönteni, hogy kihozhatnak-e ebből bármiféle értéket, és ezt a végéig folytatni kell.

Bontsa le a leckét alcímekre, amelyek pontosan meghatározzák, hogy milyen konkrét problémával foglalkoznak. Az egész oktatóanyagot úgy alakítsa ki, hogy az a legtermészetesebb tanulási folyamatot kínálja az olvasóknak. Ez leköti őket és motiválja őket, hogy folytassák az oktatóanyagot.

2. Állítsa be a közönség prioritásait

A legfontosabb oktatóanyag-írási tipp, hogy a tartalmat az olvasókra összpontosítsa. Az oktatóanyag elsődleges célja, hogy az olvasók megértsék, hogyan kell végrehajtani egy bizonyos feladatot. Ehhez ott kell kezdeni, ahol az olvasó van. Emlékezzen azokra a kihívásokra, amelyekkel szembesülhetett, amikor először tanult meg egy útmutató cikket írni, és próbálja meg ezeket különösen megválaszolni.

Olvasni:  Mik azok a pillérbejegyzések a SEO & Hogyan lehet létrehozni őket?

A lehető legjobb oktatóanyag megírásához meg kell értened az olvasók pszichológiáját, és előre kell látnod az esetleges kételyeiket. Az olvasó helyébe kell helyezned magad. Ez gyakorlattal, tapasztalattal és a közönségtől kapott visszajelzésekkel együtt jár.

3. Ügyeljen a stílusra

Az Ön szakértelme egy témában nem elegendő ahhoz, hogy ugyanazt a megértést és világosságot közvetítsen az olvasók számára. Az oktatóanyag hatása nagymértékben attól függ, hogyan közvetíti a leckéket az olvasóihoz. Bár az írásstílusok egyénenként változhatnak, bizonyos mutatókat kell követni, hogy az oktatóanyagot hatékonyan lehessen tenni.

 • Írj világos és pontos mondatokat! Ne foglalkozz hosszú mondatokkal, és kerüld a bonyolult szavakat.
 • A kulcsszavakat meg kell magyarázni. Ügyeljen arra, hogy az összetett kifejezéseket és fogalmakat egyszerű információra bontsa.
 • Kövesse a szabványos formázási szabályokat, például a félkövér vagy dőlt betű használatát, hogy felhívja az olvasó figyelmét egy fontos fogalomra. Használjon soron belüli kódolást szimbólumra vagy kifejezésre való hivatkozáshoz.
 • Kerülje a szakkifejezések használatát, és ha elkerülhetetlen, először magyarázza el őket. Olvasóbázisa különböző szintű megértéssel rendelkező emberekből áll.
 • Üdvözöljük, és lehetőség szerint foglaljon visszajelzést.

Bármely fogalmat a legjobban példákon keresztül magyarázhatunk. Próbáld meg konkrét példákkal és illusztrációkkal alátámasztani a leckét. Használjon egyszerű képeket a lépések vagy a végeredmény bemutatásához. A könnyebb hivatkozás érdekében címkézze fel a képeket.

4. Kérjen visszajelzést és szerkessze

Ez az egyik legfontosabb oktatóanyagok írási tippek. Ha fejleszteni szeretné oktatóanyag-írási készségeit, és íróként fejlődni szeretne, a legfontosabb dolog az, hogy kritikai visszajelzéseket kérjen, és azt teljes komolysággal építse be munkájába. Az oktatóanyag véglegesítése előtt tesztelje barátain vagy kollégáin, és nézze meg, megértik-e. Kérje ki véleményüket, és tegyen fel nekik kérdéseket. Ennek megfelelően szerkessze a munkáját, hogy tovább egyszerűsítse és tisztázza a leckét.

Olvasni:  Új termékfejlesztési folyamat: szakaszok és amp; Legjobb gyakorlatok

Kulcs elvitelek

 • Az oktatóanyagok nagyszerű módja annak, hogy bármit, bárhol és saját tempójában tanuljon meg, mivel könnyen fogyaszthatók. Ezek az oktatóanyagok könnyen megtalálhatók, rövidek és lényegre törőek. Az ilyen oktatóanyagokat a vállalatok arra is használják, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat értékesítsék az ügyfeleknek, és növeljék a márka hitelességét.
 • Ossza fel az egész órát alcímekre, és tartsa fenn a természetes tanulási folyamatot az olvasók számára. Kezdje azzal, hogy rövid áttekintést ad arról, hogy mi minden várható a leckétől. Egyszerű nyelven írj és ne térj el a témától.
 • Az oktatóanyag írása közben tartsa szem előtt a közönséget, akinek ír. Mindig az olvasó megértésének szintjén írjon.
 • Írásmódod nagy hatással van az olvasó megértésére. Írj közvetlen és rövid mondatokat! Kövesse a formázási gyakorlatokat, és emelje ki azokat a szavakat vagy kifejezéseket, ahol nagyobb összpontosításra van szükség.
 • Gyakorlati példákkal és egyszerű képekkel magyarázzon el bármilyen koncepciót vagy a követendő lépéseket.
 • Kérjen konstruktív visszajelzést barátaitól és olvasóitól, hogy tovább finomítsa munkáját. Írás után kérj meg néhány embert, hogy olvassák el az oktatóanyagot, hátha megértik.

Következtetés

Az oktatóanyagok írása elsőre ijesztő lehet. De ne feledje el azt az alapelvet, hogy bármennyit is tud az adott témáról, mindig laikus szavakkal írja le. Így az oktatóanyagok szélesebb olvasói kör számára érthetővé válnak. Amíg itt van, ne felejtse el elolvasni a fenti tippeket, hogyan írjon útmutatót.

GYIK

1. Hogyan írjunk útmutató cikket?

Kövesse ezt az öt oktatóanyag-írási tippet.
– A tartalmat megfelelően strukturálja.
– Értsd meg a közönségedet.
– Egyszerű nyelvezet használata a fogalmak magyarázatához.
– Használjon példákat és képeket.
– Kérjen kritikus visszajelzést, és javítsa munkáját.

Olvasni:  Hogyan készítse fel kisvállalkozását a nyaralásra és a pihenésre

2. Mitől lesz egy nagyszerű oktatóanyag?

A közvetlen mondatok használata, a szakkifejezések használat előtti magyarázata, a fogalom magyarázata releváns példák és képek segítségével, valamint a konstruktív visszajelzések beépítése néhány módja annak, hogy az oktatóanyagot nagyszerűvé tegye.

3. Milyen hosszú legyen egy tutorial?

Az oktatóanyagok nem lehetnek túl hosszúak. Csak foglalkozniuk kell a szóban forgó témával, és ne térjenek ki semmi felesleges dologra. A tömörség egy kulcsfontosságú oktatóanyag-írási tipp, amelyet követni kell.

4. Hol tehetek közzé útmutató cikkeket?

Ha online médiumokról van szó, közzétehet útmutató cikkeket a blogjában, a LinkedInben, valamint az online fórumokon és közösségekben.

Új publikációk:

Ajánlott