Hogyan kell kenni a kapcsolókat?

A mechanikus billentyűzet egyik legnagyobb erőssége a hangzás és az általa nyújtott általános érzés, természetesen a gépelési élményen kívül. Egy olcsóbb membránbillentyűzethez képest a mechanikus billentyűzet használata szinte bármilyen kapcsolóval teljesen más élmény.

Ennek ellenére a mechanikus billentyűzet szerelmesei gyakran az általuk használt kapcsolókra szabják testre billentyűzeteiket. A kapcsolók módosíthatók és kenhetők is, hogy szabályozzák hangjukat és érzéseiket.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan kenheti a kapcsolókat, milyen kellékekre van szüksége, és miért is érdemes ezt megtenni.

A legtöbb készen kapható mechanikus billentyűzet gyárilag olajozott kapcsolókkal rendelkezik, amelyek a billentyűzet teljes élettartama alatt kitartanak. Sok egyedi kapcsoló is gyári kenéssel érkezik.

Maga a kapcsoló kenése meglehetősen időigényes folyamat, tekintve, hogy a billentyűzet minden kapcsolóját szét kell szedni, és a kenés után vissza kell helyezni. Ha a billentyűzete nem üzem közben cserélhető, az egész folyamat sokkal kockázatosabbá válik, mivel a kapcsolókat le kell forrasztania a billentyűzetről, majd vissza kell forrasztania. Bármilyen hiba a folyamat során, megölheti a kapcsolót vagy az egész billentyűzetet.

A kapcsolók kenése igen előnyös lehet. | Forrás: Razer

Mindent figyelembe véve a kenési kapcsolóknak vannak előnyei is. Ez az egyik legnépszerűbb utángyártott mod, amelyet a billentyűzet rajongói csinálnak. A folyamat a belső súrlódástól, karcolástól vagy csattanástól megszabadulva a kapcsolók hangzását és közérzetét javíthatja. Ha a billentyűzeten játszik, a folyamat még hatékonyabb.

Több száz különböző típusú mechanikus kapcsoló létezik a piacon, és nem minden kapcsoló igényel kenést. Általánosságban elmondható, hogy a mechanikus kapcsolók a következő három kategóriába sorolhatók:

Javasoljuk, hogy ne kenje be a kattanó kapcsolókat, mivel ezzel véletlenül halkabbá teheti a kapcsolókat, és még ha nem is, akkor is következetlen hangokat okozhat a kapcsolók között.

Olvasni:  Mi az a belső linkelés a SEO-hoz, és hogyan hasznosíthatjuk

A kezdéshez a következő eszközöket kell használnia

  • Kenőanyag: ezekre számos lehetőség áll rendelkezésre, amelyek mindegyike más-más végeredményt eredményez. Ha ez az első alkalom, akkor kipróbálhatja a Krytox 105. Ha csillapítani szeretné a kapcsoló hangját, a Krytox 205G is jó választás. Összességében az alapján hozza meg a döntést, hogy milyenek legyenek a kapcsolói.
  • Kefe: Egy kis ecsettel kell felvinni a kenőanyagot a kapcsolókra. 5 mm-es ecset használatát javasoljuk.
  • Forrasztópáka / Kapcsoló lehúzó: Ha üzem közben cserélhető billentyűzettel rendelkezik, a kapcsolók eltávolításához kapcsolókihúzóra van szüksége. Ha nem, készítse elő a forrasztópákát a kapcsolók eltávolításához az alaplapról.
  • Laposfejű csavarhúzó: A kapcsolók széthúzásához.
  • Csipesz: Kisebb alkatrészek, például rugók és szárak kezelésére.

Nincs meghatározott módszer a kapcsolók kenésére; mindenki a saját ízlése szerint csinálja. Van azonban egy általános folyamat, amelyet követnie kell.

Távolítsa el a billentyűsapkákat és a kapcsolókat

A folyamat első lépése az összes billentyűzár és kapcsoló eltávolítása a tábláról. A billentyűsapkák eltávolításának legalább egyszerűnek kell lennie, mivel a billentyűsapkákat lehúzóval kell kihúzni.

Hogyan tisztítsuk meg a mechanikus billentyűzetet?  4 egyszerű lépésben

Ha végzett, attól függően, hogy a billentyűzet üzem közben cserélhető-e vagy sem, kihúzhatja a kapcsolókat egy kapcsolókihúzóval, vagy kinyithatja a billentyűzetet, és forrasztópáka segítségével távolíthatja el a kapcsolókat.

A kapcsolók kinyitása

Következő lépésként meg kell nyitnia az egyes kapcsolókat, hogy elérje a kenni kívánt részeket. Mindegyik kapcsoló a következő négy részből áll:

  • Felső ház
  • Származik
  • Tavaszi
  • Alsó ház
A kapcsoló belseje. | Forrás: Daniel Beardsmore, a Wikimedia Commonson keresztül

A kapcsolók széthúzhatók egy speciális szerszám segítségével, amelyet online találhat, vagy egyszerűen egy laposfejű csavarhúzóval húzza le az oldalsó füleket, hogy meglazítsa a felső és az alsó házat. Ne feledje, hogy a különböző kapcsolóknak különböző számú és különböző elhelyezésű füleik vannak, ezért ügyeljen arra, hogy ne törjön el semmit.

Olvasni:  A legjobb 7 vezeték nélküli billentyűzet 1000 alatt Indiában

A belső részek kenése

Miután a kapcsolóba került, vigyen egy kis kenőanyagot az ecsetre, és vigye fel a felső és alsó házra. Ügyeljen arra, hogy kenőanyagot vigyen fel a padlóra, a henger külső és belső oldalára, valamint arra, hogy a sínek hol érnek a szárhoz, amikor az alsó házról van szó. A felső háznál kenőanyagot kell felvinni arra a helyre, ahol a szársínek súrlódnak.

A száron kenje be a kenőanyagot a rugós érintkezési területre, a sínekre, és ha lineáris kapcsolókon dolgozik, akkor a lábakat is. Ami a rugót illeti, vagy egészben kenheti be ecsettel, vagy összegyűjtheti az összeset, és beledobhatja egy kenőanyag zacskóba.

Mindent összerakva

Miután mindent bekenetett, az utolsó lépés meglehetősen egyszerű. Csak át kell rendeznie a kapcsolót, és le kell nyomnia a felső és az alsó házon, hogy teljesen lekapcsolja. Ha végzett a kapcsolók összeszerelésével, helyezze vissza őket a billentyűzetbe, vagy óvatosan öregítse le őket, ha nincs üzem közben cserélhető billentyűzete.

Ne felejtse el tesztelni az összes kulcsot, miután mindent összerakott.

Amint azt valószínűleg láthatja, a kapcsolók kenése nagyon sok munka, még akkor is, ha üzem közben cserélhető billentyűzete van. A keresett végeredménytől függően azonban megérheti az erőfeszítést.

Azonban nem minden kapcsoló igényel kenést, ezért ügyeljen arra, hogy milyen típusú, gyártmányú és típusú kapcsoló van a billentyűzeten, mielőtt elvégezné ezt a munkát.

Új publikációk:

Ajánlott