Hogyan készítsünk manuális biztonsági másolatot egy WordPress webhelyről

Mindenki azt szeretné, ha weboldala gond nélkül futna. De senki sem mentes a balesetektől. A hackerek, a rosszul kódolt beépülő modulok, a hibás merevlemez-meghajtók vagy az emberi hiba feltörhetik a webhelyet adatok megsértésével vagy törlésével.

Szerencsére van rá egy egyszerű megoldás – biztonsági mentések. Egyszerűen fogalmazva, a biztonsági másolat az összes médiafájl, beépülő modul, témafájl, beállítás és adatbázis teljes másolata. Ha valami elromlik, mindig visszaállíthatja a WordPress webhelyét arra a pontra, ahol a biztonsági mentés készült.

Olvasson tovább, hogy teljes áttekintést kapjon arról, hogyan készíthet manuális biztonsági másolatot a WordPress webhelyéről.

Miért fontosak a WordPress biztonsági mentések?

A helyreállítási pont megléte sok bajtól kíméli meg Önt, hiszen egy baleset után nem mindig lehet helyreállítani egy helyszínt. A webhely olyan súlyosan fertőzött lehet, hogy nincs értelme az összes érintett fájlt átvizsgálni és megtisztítani. Ebben az esetben egyszerűbb visszaállítani a webhelyet az eredeti állapotba biztonsági mentések segítségével.

A fenti példa csak egy olyan helyzet, amely megtörténhet webhelyével, ezért erősen ajánlott legalább hetente biztonsági másolatot készíteni. A gyakoriság elsősorban attól függ, hogy milyen weboldallal rendelkezik. Míg a kis, alacsony aktivitású blogok nem igényelnek számos biztonsági mentést, az online áruházaknak elengedhetetlen a napi vagy akár óránkénti biztonsági mentés, hogy ne vesszenek el az új rendelésekkel kapcsolatos információk. Ezenkívül előnyös biztonsági másolatot készíteni a WordPress beépülő moduljainak frissítése vagy hozzáadása előtt, mivel ezek feltörhetik a webhelyet.

Olvasni:  5 típusú címtár-visszamutató hivatkozások & Hogyan építsük fel őket

A biztonsági mentések hiánya kritikus helyzetben súlyosan károsíthatja vállalkozását, ha nem is semmisíti meg teljesen. Az adatvesztés kényelmetlen. Ez azt is jelenti, hogy a semmiből kell újjáépítenie webhelyét. Ez többletidővel és potenciális bevételkieséssel jár, miközben webhelye nem érhető el, a hitelesség elvesztéséről nem is beszélve.

Az aranyszabály az, hogy legalább 3 szerveren kívüli biztonsági másolat legyen különböző helyeken. Ezek lehetnek bármilyen felhőalapú tárolási megoldások, például a OneDrive vagy a Google Drive, USB flash meghajtó, hordozható SSD, vagy akár az Ön e-mail fiókja is – csak ügyeljen rá, hogy megcsillagozza, vagy fontos címkét helyezzen rá. Bármely helyen, ahol könnyedén letöltheti a biztonsági másolatokat, jó tárolni azokat.

Automatikus vs. kézi biztonsági mentések

Napjainkban a wordpress.org webhelyen számos bővítmény található, amelyek automatikusan biztonsági mentést készítenek. Határozottan nagyszerű módszer, de nem ideális. A legtöbb ilyen beépülő modul elfoglalja a lemezterületet a biztonsági másolatok tárolására. Nem biztos, hogy jó megoldás, ha korlátozott a lemezterülete, vagy ha a tárhelyszolgáltató cég számlát számláz a lemezterület használatáért – a heti, nem is napi biztonsági mentések nagyon költségesek.

Ezen túlmenően, ha a helyi biztonsági másolatokat tartalmazó szerver összeomlik, nem fogja tudni használni azokat visszaállításhoz, mivel más adatokkal együtt elvesznek. És végül, ha úgy dönt, hogy ragaszkodik a fent említett 3 biztonsági mentési szabályhoz, előfordulhat, hogy ez a folyamat nem automatizálható bizonyos távoli célokkal való integráció hiánya miatt – vagy SSD vagy USB flash meghajtók esetén.

Másrészt a kézi biztonsági mentésekhez minden alkalommal be kell jelentkezni a kiszolgálóra, amikor biztonsági mentést szeretne készíteni. Ez fárasztó lehet, de a kézi biztonsági mentések kifizetődőek magasabb fokú vezérlés mellett – másolatot készíthet adott mappákról vagy fájlokról, vagy készíthet biztonsági másolatot csak adatbázisról.

Olvasni:  Hogyan legyünk zöldek az újévre

Általában a beépülő modulok csak a teljes webhely biztonsági mentését segítik elő, de van néhány ilyen a piacon Szilárd biztonsági másolatok amelyek lehetővé teszik a csak adatbázis-mentések készítését is.

Szintén kötelező a kézi biztonsági mentés, ha éppen most végzett jelentős frissítést a webhelyén, és a következő automatikus biztonsági mentés a tervek szerint 5 napon belül megtörténik. Nem kockáztathatja előrehaladásának elvesztését, ha ezen 5 napon belül valami történik a weboldallal vagy a szerverrel.

Ideális esetben az automatizált biztonsági mentéseket szükség esetén kézi mentésekkel kell kombinálni. Ez biztosítja webhelye teljes védelmét minden frissítés után.

Míg az automatikus biztonsági mentések általában könnyen konfigurálhatók a beépülő modul menüjében vagy a szerver irányítópultján, fontos tudni, hogyan készíthet manuális biztonsági másolatot a WordPress-webhelyekről.

Hogyan készítsünk biztonsági másolatot egy WordPress webhelyről manuálisan SFTP használatával

Az SFTP a Secure File Transfer Protocol vagy az SSH File Transfer Protocol rövidítése – ez egy hálózati protokoll, amelyet a fájlok távoli elérésére és kezelésére használnak. A manuális biztonsági mentések során elérhetjük a webhelyet tároló szervert, és másolatot készíthetünk a teljes webhelyről vagy bizonyos mappákról.

Az első lépés egy SFTP-kliens letöltése és telepítése. A legelterjedtebb a WinSCP vagy a Filezilla, de bármelyiket választhatja, mivel a legtöbb esetben ez a fajta szoftver hasonló felülettel és funkciókkal rendelkezik.

Miután telepítette az SFTP-klienst, be kell szereznie a hitelesítési adatokat a szerverhez való csatlakozáshoz – SFTP-kiszolgáló gazdagépneve, felhasználónév, jelszó és port. Ha még nem rendelkezik a hitelesítő adatokkal, úgy szerezheti be őket, ha kapcsolatba lép a tárhely cég támogatási személyzetével.

Alapértelmezés szerint az SFTP a 22-es portot használja, így használhatja, hacsak a tárhelyszolgáltató másként nem rendelkezik. Mielőtt ténylegesen csatlakozna az SFTP-kiszolgálóhoz, valami hasonlót láthat (WinSCP kép lent):

Olvasni:  A 11 legjobb WordPress oldalkészítő felülvizsgált és...

Miután csatlakozott a szerverhez, két panelt fog látni, amelyek a helyi gépen (bal oldalon) és a távoli szerveren (jobb oldalon) találhatók fájlokat:

A szerver fájlstruktúrájától függően előfordulhat, hogy a WordPress telepítése különböző könyvtárakban található. Példánkban ez a /web/content, de sok esetben a /public_html-ben található.

Ha kiválasztja az összes mappát és fájlt ebben a könyvtárban, és áthúzza őket egy mappába a bal oldali panelen, manuálisan készíthet biztonsági másolatot a WordPress webhelyéről.

Miután az összes fájlt átmásolta, átnevezheti a mappát a „website.tld – mm.dd.yyyy” formátumra, hogy nyomon kövesse az összes biztonsági másolatot.

Mivel a teljes webhelyről készült biztonsági másolatok nagy méretűek lehetnek, ajánlatos tömörítéssel is tömöríteni őket. Ezenkívül, ha egyetlen fájl van, könnyebb és gyorsabb a távoli célállomásokra való elküldése.

Hogyan készítsünk biztonsági másolatot egy WordPress webhelyről manuálisan a phpMyAdmin segítségével

A phpMyAdmin egy webalapú eszköz a MySQL adatbázisok kezelésére. Ezt a módszert csak adatbázis-mentések készítésére használják, de ugyanolyan fontosak, mint a teljes webhely biztonsági mentése, ha a webhely összeomlik – különféle beállításokat, bejegyzéseket, oldalakat, megjegyzéseket és sok más dolgot tartalmaznak, amelyek biztosítják a webhely működését és az információk megfelelő megjelenítését.

A hozzáférés pontos módja a tárhelyszolgáltatótól vagy a vezérlőpulttól függően változhat, de általában ez egy hivatkozás vagy gomb, amely közvetlenül a phpMyAdmin menübe viszi.

A főoldal részlete:

Lehetőség van biztonsági másolat készítésére a szerveren tárolt összes adatbázisról – ehhez egyszerűen lépjen a fejléc menü „Exportálás” fülére; adatbázis-specifikus biztonsági mentéshez válasszon egyet a bal oldali listából, majd lépjen az „Exportálás” fülre.

A gyorsexportálási módszer a legtöbb esetben megfelelő, de a haladó felhasználók megtekinthetik az Egyéni módszert, ha speciális követelményeik vannak.

Olvasni:  A legjobb SEO szoftver ügynökségek számára: 20+ eszköz az Ön számára...

A formátumot SQL-re kell állítani, és a „Go” gombra kattintva az adatbázis letöltődik a helyi gépre .sql formátumban. Ez a fájl később az „Importálás” lapon használható az adatbázis visszaállítására.

Fontolja meg a Hostinger hosting szolgáltatást

A Hostinger összes felügyelt WordPress-tervéhez 30 napos automatikus biztonsági mentés tartozik. Nemcsak az adatok biztonságát biztosítják, hanem időt és erőfeszítést is megtakarítanak.

Szakértői csapatunk mindentől függetlenül segítséget nyújt a webhely visszaállításában egy biztonsági másolat használatával – legyen szó kibertámadásról vagy lejárt számla miatti felmondásról –, mi mindig készséggel állunk rendelkezésére. Ha tudatában van annak, hogy webhelye mindig védett, nyugalmat biztosít, és lehetővé teszi, hogy vállalkozása bővítésére összpontosítson.

Az iparágvezető teljesítménnyel és optimalizálással kombinálva a Hostinger a menedzselt WordPress tárhelyszolgáltatást a következő szintre emeli.

Tekintse meg teljesen felügyelt WordPress tárhely-terveinket, hogy elkezdhesse még ma.

Kapcsolódó források

Új publikációk:

Ajánlott