Hogyan készítsünk sajtóközleményt profi módon

A sajtóközlemények még mindig léteznek? Kérdezd meg bármelyik PR-szakembert, és azt fogják mondani, hogy igen, igen. Míg manapság a vállalatok nem támaszkodnak annyira a hagyományos hírmédiára az információterjesztésben, a sajtóközlemény eldobása és a közösségi média platformokon, például a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren való közzététel kombinációja határtalan lefedettséget kínál a megosztani kívánt hírekről.

A PR és a marketing közötti határvonalak elmosódtak – különösen ami a közösségi médiát illeti. A PR támogatja és képviseli a márka általános jövőképét, céljait és struktúráját. Másrészt a közösségi média marketing abból áll, hogy közösségi média csatornákon keresztül PR-üzeneteket juttat el közvetlenül a közönséghez. A közösségi média marketingje lehetővé teszi, hogy közvetlenül kapcsolatba léphessen közönségével más típusú üzenetekkel is, például értékesítésekkel vagy promóciókkal kapcsolatban. Az, hogy melyik megközelítést vagy megközelítési módok kombinációját választja, az üzenet tartalmától és terjesztésének céljaitól (információs vagy promóciós) függ.

Tehát mikor kell ténylegesen sajtóközleményt küldenie? Új termék bevezetése. A főhadiszállás áthelyezése. Egy neves iparági előadó érkezik látogatóba. A dolgok a vállalaton belül történnek, és néha meg kell osztania ezeket az információkat nyilvánosan. Ilyenkor tudnia kell, hogyan kell sajtóközleményt megfogalmazni.

A cégek sajtóközleményeket (más néven hírközleményeket) küldtek a hagyományos médiáknak, hogy bejelentéseket tegyenek. Az ötlet az volt, hogy egyszerre jelentsék be a híreket, ami érdeklődést és médiavisszhangot vált ki. Az egyes hírforrások forrásainak felhívása és ugyanazon információk megismétlése egyszerűen nem volt hatékony időfelhasználás.

A sajtóközlemények fontos részét képezik PR-stratégiájának, különösen e-kereskedelmi üzlet tulajdonosaként.

Mikor kell sajtóközleményt bevezetni

Nem csak azért dönti el, hogy sajtóközleményt küldjön, mert kedd van, vagy mert egy ideje nem küldött egyet. A sajtóközlemény a marketingtartalom stratégiai eleme, és ennek megfelelően kell kezelnie. A legjobb, ha egyértelműen meghatározott indoka van a sajtóközlemény küldésének. Ez az ok általában a hírérték körül forog. Íme néhány példa:

 • Relevancia — gondoljon a közönségére, és arra, hogy az információ hogyan vonatkozik rájuk. Akarják vagy kell tudniuk az információkat? Hasznos ez számukra a mindennapi életben? Ha igen, akkor releváns és sajtóközleményre érdemes.
 • Érdeklődés — az információnak érdekesnek kell lennie a közönség számára, különben figyelmen kívül hagyják. Mi befolyásolja az életüket? Ha egy belső folyamat változásáról van szó, valószínűleg nem érdekli őket. Ha egy belső folyamat változásáról van szó, amely megváltoztatja a velük való üzletmenet módját, akkor ez érdekli őket.
 • Hatás – Hány embert érint, és mennyire komolyan? Minél nagyobb a hatás, annál valószínűbb, hogy az információ széles körű érdeklődést vált ki.
 • Konfliktus – Van valami probléma? Ha valami felmerül, először átláthatóan kommunikáljon, és irányítsa az üzenetet.
 • Kiemelkedés — Az embereket érdekli prominens személyek élete. Ha egy neves előadó érkezik meglátogatni, a közönség valószínűleg tudni akarja, és az ő tájékoztatása befolyást ad a cégének. Aztán azt is tudni akarják, mit mondott az a nagynevű látogató, amikor ott voltak. Ez egy lehetőség két sajtóközleményre!
Olvasni:  Pólós üzlet indítása otthonról

Ne feledje, hogy a sajtóközleménynek egyetlen eseményről vagy történésről kell szólnia. A sajtóközleményt világosan meg kell írnia, hogy az átlagember (nem az iparági bennfentes) megértse. És mindig legyen hírértéke.

Hogyan készítsünk sajtóközleményt

Mint minden tartalomtípus, a sajtóközlemények is a legfontosabb információkkal kezdődnek, és eljutnak a legkevésbé fontos információkig.

A sajtóközleménynek öt része van:

 • Összefoglaló Hírek Lead — a kiadás fő témája. Ha a hallgatóság nem olvas tovább ezeknél a mondatoknál, meg kell értenie a sajtóközlemény témáját.
 • Előnyökről szóló nyilatkozat — elmondja az olvasónak, miért releváns vagy fontos számára a lead. A haszonnyilatkozat kontextusba helyezi a vezető szerepet. Együtt válaszolnak arra, hogy ki, mit, mikor, hol és miért.
 • Test — olyan információ, amely fontos, de nem méltó az első két bekezdéshez. A közlemény törzsében érdekes tények/részletek találhatók a bejelentéssel kapcsolatban, valamint idézetek a cégvezetőktől.
 • Intézkedési nyilatkozat – mondja az olvasónak, hogy mit tegyen ezután. Ez a cselekvésre való felhívás. Gondoljon arra, hogy kit hívjon fel további információért, vagy keressen fel egy webhelyet, ahol feliratkozhat valamire.
 • Kazánlap — egy utolsó bekezdés, amely rövid áttekintést ad cége küldetéséről és történetéről. Ezt egyszer megírod, és az összes kiadásod végén megosztod.

6 lépés: Hogyan készítsünk sajtóközleményt

A sajtóközlemény minden része hat egyszerű lépésben áll össze.

 • Határozza meg a News Peg Milyen hírértéket tölt be a kiadási témája? Ezen információk azonosítása segít összpontosítani a kiadásra.
 • Írd meg a címsort. A főcím egyetlen mondat, amely összefoglalja sajtóközleményét és annak célját. A főcím az első, amit az olvasók látnak, és ez készteti őket arra, hogy elolvassák az Ön kiadását. A címsor legyen közvetlen, egyszerű, és tartalmazzon cselekvési igét. Írjon alany-ige-tárgy formátumban a legegyszerűbb, legaktívabb címsorépítés érdekében.
 • Írja meg a vezető- és haszonnyilatkozatot. A kiadás két darabja együtt nem lehet több, mint néhány bekezdés. Vonja be az olvasót a vezetővel, ügyeljen arra, hogy a közlemény mindkét része foglalkozzon a bejelentésével, kivel, mit, mikor, hol és miért.
 • Írd le a Testet. Ide helyezheti a többi információt, amelyet el kell mondania a közönségnek, beleértve a vállalatvezetőktől származó idézeteket. Dolgozzon a legfontosabbtól a legkevésbé fontosig, és tartsa röviden az információkat. A sajtóközleménynek kevesebbnek kell lennie, mint két nyomtatott, dupla sorközzel elhelyezett oldal. Egy oldal tényleg a legjobb.
 • Adjon hozzá cselekvésre ösztönzést. Soha ne fejezze be a sajtóközleményt cselekvésre való felszólítás nélkül. Mit szeretne tenni az olvasótól, amikor befejezi a kiadást? Kérdés esetén adja meg kapcsolattartó nevét és telefonszámát. Ezenkívül hasznosak a további információkat tartalmazó webhelyek.
 • Rögzítse a kazánlemezt. Zárja be sajtóközleményét azzal, hogy ki a cége, és mit képviselnek. Ne feledje, hogy ezt az információt egyszer leírhatja, majd az összes kiadásra másolhatja és beillesztheti.
Olvasni:  Laravel vs Node: melyiket válasszuk a webfejlesztéshez?

Sajtóközlemény vagy közösségi média promóció?

Minden alkalommal reklámoznia kell cégét, amikor csak lehetséges. Ha PR-szempontból jó oka van sajtóközlemény küldésére, tegye meg. Használja inkább a közösségi média csatornáit, ha van értelme a promóciónak.

Sajtóközleményt érdemlő események

 • Termékbevezetések vagy -módosítások. Győződjön meg arról, hogy közönsége tud egy új termékről, és arról, hogy miért érdemes fontolóra vennie azt. Adja meg a termék specifikációit, árait, elérhetőségét és a kínálat okát. Közönsége azt is tudni szeretné, mikor változnak kedvenc termékeik. Tartalmazza, mi a változás, miért történik, mikor történik, és milyen előnyökkel jár számukra.
 • Fúziók és felvásárlások. A nagy szervezeti változások azért érdemelnek sajtóközleményt, mert a számukra fontos információkról tájékoztatják az érintetteket. Tartalmazzon információkat az érintett szervezetekről, az egyesülés vagy felvásárlás okairól, az ennek eredményeként ismert változásokról, valamint az érintett szervezetek vezetői csoportjaitól származó idézeteket.
 • Díjak és kitüntetések.Ha te nem dicsekedsz a cégeddel, akkor ki fog? Győződjön meg arról, hogy vállalata és alkalmazottai elismerést kapnak a díjak és kitüntetések elnyeréséért. Tartalmazzon információkat a vállalatról, a kapott díjról, valamint arról, hogy mikor adták vagy adják át a kitüntetést.
 • Newsjacking. Kapcsolódjon be a nap egyéb, a cégével kapcsolatos híreivel. Győződjön meg arról, hogy a hírek valóban az Ön cégéhez vagy iparágához kapcsolódnak. Ez a legjobb akkor is, ha a hír pozitív, vagy ha a terméke/szolgáltatása megold egy problémát.
 • Vezetői promóciók/Felvétel. A közönség tudni akarja, hogy változtatásokat hajt-e végre fontos vállalati pozíciókban. Adjon meg információkat arról, hogy ki volt a pozícióban, hová ment, ki az új személy, és honnan jött. Az érintett személyek fejlövése is hasznos, hogy az olvasó össze tudja kapcsolni az arcokat a nevekkel.
 • Új partnerségek. A közönség szeretne tudni olyan új üzleti kapcsolatokról, amelyek hatással vannak arra, hogyan dolgozik a vállalat a számukra. Adjon meg információkat az egyes vállalatokról, a partnerség okáról, és az olvasók által ennek eredményeként várható változásokról.
 • Mondd el az oldaladat. Néha el kell mondania a saját oldalát egy vitáról, vagy fel kell hívnia a közönség figyelmét egy vállalaton belüli eseményre. Legyen proaktív és átlátható ezen információk megosztása során. Feltétlenül mondja el nekik, mi történt, hogyan történt, kit érintett, és a közeljövőre vonatkozó terveit. Kérjen bocsánatot, ha szükséges.
Olvasni:  Hogyan béreljünk termékfotóst az e-kereskedelmi fotózáshoz

Promóciók és üzenetküldés, amelyek jobban megfelelnek a közösségi média promóciójának:

,

 • Rendezvények fogadása. Hirdesse az eseményeket, ha tudósítani szeretne róluk, és/vagy ha közönsége meghívást kap. Előzetesen bejelenti az eseményt, megmondva, hogy kinek kell részt vennie, mikor és hol lesz a házigazda, mennyibe kerül a részvétel, és ha szükséges, hogyan kell regisztrálni. Az esemény után tegye közzé ismét, hogy elmondja a közönségnek az esemény kimenetelét. Gondolja át, hányan vettek részt, mennyi pénzt gyűjtöttek össze stb. Ne hagyja ki ezt a fontos lehetőséget szervezete sikerének előmozdítására.
 • Rendezvényen való részvétel vagy részvétel. Használja a közösségi oldalakat a nagy események népszerűsítésére, amelyeket az alkalmazottak szerveznek vagy amelyeken részt vesznek. Adjon meg információkat az eseményről, kik vesznek részt, hogyan választják ki őket, és mit fognak tanítani vagy tanulni. Talán még ennél is fontosabb, hogy az ügyfelei mit nyernek ezzel a lehetőséggel az alkalmazottai számára?
 • Ünnepélyes megnyitók. Hirdessen egy új központot vagy új fióktelepet. Adja meg az ünnepélyes megnyitó ünnepségének idejét, dátumát és helyét, a meghívottakat, az ottani történéseket és az új helyszín okát.
 • Évfordulók. Ünnepelje meg szervezete évfordulóját. Mutassa be szervezete rövid történetét a kezdetektől napjainkig. Ha lesz évfordulós ünnepség, tüntesse fel az időpontot, a dátumot és a helyet, a meghívottakat és az ottani eseményeket.

A legfontosabb tudnivalók: Hogyan készítsünk sajtóközleményt

A sajtóközlemények nagyszerű lehetőséget kínálnak szervezete népszerűsítésére és jobb kapcsolat kialakítására közönségével a tartalommarketing révén.

A legfontosabb dolog, amit meg kell jegyeznünk, hogy mindig világosan meghatározott okunk legyen a közlemény elküldésére (a hírérték alapján), és győződjön meg arról, hogy minden kiadás tartalmaz minden olyan információt, amelyre az olvasónak szüksége van a cselekvéshez. Itt az ideje, hogy ugorj és írj. Bízzon bennünk, minden kiadással jobb lesz.

Olvasni:  Hogyan növelhetem az eladásokat és a hűséget az e-kereskedelmi életciklusra vonatkozó e-mailekkel?

Új publikációk:

Ajánlott