Hogyan készítsünk tartalommarketing stratégiát (és érjük el a maximális ROI-t)?

Tény: A legtöbb sikeres cég dokumentált tartalommarketing stratégiával rendelkezik. Ebben a blogban megtalálhatja a saját létrehozásának lépéseit.

Tartalomjegyzék

 • A tartalommarketing stratégia áttekintése
 • Miért érdemes a tartalmat stratégiázni?
 • Miért pont a tartalommarketing?
 • Mi az a tartalomleképezés, és hogyan kapcsolódik az ügyfélúthoz?
 • Tartalom a marketingcsatorna különböző szakaszaihoz
 • A tartalomírás, a tartalomstratégia és a tartalommarketing közötti különbség
 • A tartalommarketing stratégia elemei
 • Útmutató a tartalommarketing-stratégia létrehozásához lépésről lépésre
 • A tartalommarketing további formái
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

A sikeres tartalommarketing-stratégia felépítéséhez először is fontos megérteni, miről is szól a tartalommarketing. A Content Marketing Institute megfogalmazása szerint a tartalommarketing „stratégiai marketing megközelítés, amely értékes, releváns és következetes tartalom létrehozására és terjesztésére összpontosít, hogy vonzzák és megtartsák a világosan meghatározott közönséget – és végső soron a nyereséges vásárlói tevékenységet”.

Más szóval azt mondhatjuk, hogy problémamegoldó megközelítéssel a marketingtartalom létrehozása egy módja annak, hogy a márkák elmeséljék történeteiket, kapcsolatba léphessenek vevőkörükkel és fellendítsék az eladásokat. A cégek által cikkek, videók, infografikák vagy képek formájában terjesztett szerkesztői tartalom a tartalommarketing egy formájának minősül. Az ilyen márkatartalmakat egy szerkesztői csapat alaposan megtervezi.

Forrás

A tartalommarketing stratégia áttekintése

Napjainkban, amikor az információ karnyújtásnyira van, mindannyian egyfajta információtúltengésben élünk. Ahogy az emberek figyelme egyre rövidebb, a piacképes tartalom folyamatosan módosul a szélesebb közönség bevonása érdekében. De minden ilyen erőfeszítésnek csak akkor lesz gyümölcse, ha egy márka elsősorban hatásos tartalommarketing-stratégiát hoz létre, amely biztosítja a márka eladásainak és népszerűségének folyamatos növekedését.

Forrás

Tartalommarketing stratégia létrehozása nélkül a tartalom rendezetlennek tűnhet, és nem befolyásolja a közönséget.

A tartalommarketing-stratégia nem csupán egy tartalom-közzétételi terv létrehozásáról szól, hanem egy megfelelő szerkesztői csapatról is a meglévő és újonnan előállított tartalom végrehajtására és kezelésére, a régi tartalom újrahasznosítására, valamint egy szilárd terjesztési tervre, amely segíti a felfedezést.

Miért érdemes a tartalmat stratégiázni?

Azok a cégek és kisvállalkozások, amelyek erős tartalommarketing-stratégiával rendelkeznek, állítólag jobb megtérülést érnek el tartalombefektetéseik tekintetében. Az átfogó tartalommarketing-stratégia, valamint az időszakos felülvizsgálatok és auditok segítenek annak megértésében, hogy melyik tartalom működik és melyik nem. Valójában a legsikeresebb B2B cégek dokumentált tartalommarketing stratégiával rendelkeznek.

Forrás

Tervezett költségvetésre és világos vázlatokra is szükség van. A Content Marketing Association jelentése szerint sok vállalkozás marketingköltségvetésének több mint 20%-át kizárólag tartalommarketingre fordítja, és ez a szám 2016 óta növekszik.

Forrás

Miért pont a tartalommarketing?

Íme néhány fontos ok, amiért a vállalatoknak fontolóra kell venniük a tartalommarketing-stratégia kialakításába való jelentős befektetést.

Márkaépítéshez

A Secret Life of Search tanulmány szerint a keresők 82%-a olyan márkát választana, amelyet ismer. A tartalommarketing-stratégia kidolgozásakor az erőfeszítéseket arra kell összpontosítani, hogyan lehet „márkaismeretet” teremteni annak érdekében, hogy egyre több ember keresse fel oldalát, és támaszkodjon a márkára információkért. Úgy gondolják, hogy a márka ismertsége gyakran meggyőzőbb, mint a keresőmotorok rangsorolása. Ha valaki egy terméket keres, nagyobb valószínűséggel egy adott márkára gondol. Lefelé görgetnek, hogy megkeressék az adott oldalt, mielőtt az ismeretlen márkákat fontolgatnák, még akkor is, ha az utóbbi a keresőmotorok rangsorában feljebb állhat.

Olvasni:  A mesterséges intelligencia növekvő hatása a szoftverfejlesztésben

Forrás

Az ügyfelek elkötelezettségéért és hűségéért

Amikor időt és pénzt fektet a tartalom létrehozásába, nem szabad rövid távú célt szem előtt tartania. A stratégiai marketingtartalom-kurátor biztosítja, hogy kapcsolatot építsen ki olvasóival, miközben arra ösztönzi őket, hogy vegyenek részt vitákban és versenyeken vagy más hasonló promóciós tevékenységekben. Ez pedig egy hűséges közönséghez vezet, akit nem csak a terméke érdekel, hanem az az érték (információ, tudás, társadalmi tudatosság, életmódbeli változások stb.), amelyet a márkája behoz az életükbe.

Forrás

Mi az a tartalomleképezés, és hogyan kapcsolódik az ügyfélúthoz?

Forrás

Az ügyfélút a vállalat és ügyfelei közötti idővonalra és kapcsolatra utal. Már a tudatosság szakaszában (erről később) feltérképezhető az ügyfél vásárlási élménye. Az ügyfélélmény-feltérképezés segít a vállalkozásoknak tartalmaik stratégiájában, és olyan módon történő létrehozásában, amely biztosítja a nagyobb megtérülést vagy a befektetés megtérülését.

Tartalom a marketingcsatorna különböző szakaszaihoz

Mielőtt elkezdené a tartalommarketing-stratégia kidolgozását, meg kell próbálnia megérteni, mi az a marketingcsatorna, mert megmutatja, hogyan mennek keresztül az ügyfelek a vásárlási döntés meghozatala során a különböző szakaszokon. A tartalom katalizátorként működhet ezen szakaszok mindegyikében, lassan, de biztosan leköti a közönséget, és a potenciális vásárlókat tényleges vásárlókká változtatja.

1. A tudatosság szakasz tartalma

A marketing tölcsér széles teteje a tudatosság szakaszának felel meg. Ezt nevezhetjük a tartalommarketing-stratégia kiindulópontjának. Ilyenkor kezdenek ügyfelei tudomást szerezni termékeiről vagy szolgáltatásairól. A tudatosság szintjén a tartalommarketing-stratégia célja a tartalom összeállítása és létrehozása, hogy segítse az ügyfeleket problémás területeik megértésében. Ez egy kényes szakasz, ahol nem akarsz rájönni az értékesítés-orientált tartalomra. Ehelyett kizárólag az ügyfelek igényeire összpontosít. Ez a szakasz a márka hitelességének építéséről és a potenciális ügyfelekkel való kapcsolat alapjainak lefektetéséről szól oktatási, tájékoztató és gondolatvezető tartalmak révén. Ne feledje, hogy ebben a szakaszban az ügyfél csak információt vagy megoldást keres problémáira. Még nem vált belőlük hűséges vásárló – az átállás eltarthat egy ideig.

Forrás

Idézzük fel egy SaaS cég példáját. A Hubspot becslései szerint az átlagos értékesítési ciklus körülbelül 3 hónap egy SaaS-cégnél.

A tartalommarketing-stratégia ezen szakaszában a vállalatoknak a következőkre kell összpontosítaniuk:

 • Organikus forgalom növelése olyan tartalom előállításával, amely az embereket a webhelyére irányítja.
 • Olyan tartalom létrehozása, amely a leendő ügyfelek előtt álló konkrét célokat és kihívásokat kezeli.
 • A PR-kezdeményezésekre koncentrálva.
 • A jól bevált szájról szájra tett erőfeszítések és hálózatépítés nyomán.
 • Fizetett hirdetések választása, amelyek érdekes tartalmakba nyújtanak bepillantást az embereknek.

Például, ha cége könyvelési szoftvert ad el, hirdesse tartalmát egyszerűen a könyvelésről szóló bejegyzések létrehozásával. Hozzon létre általános tartalmat a témáról és általában véve a szoftver hasznosságáról vagy létezéséről. Ez leköti az olvasókat, és arra készteti őket, hogy mélyebben ássanak bele egy webhely kínálatába. Ebben a szakaszban a leendő ügyfelek általános információkkal foglalkoznak.

2. Mérlegelési szakasz tartalma

A mérlegelési szakaszban egy esélyes közeledik a döntés meghozatalához. Ez azt jelenti, hogy a tartalomnak ennek megfelelően kell változnia. Itt az ideje, hogy felfedje, hogyan segíthet terméke vagy szolgáltatása problémái megoldásában. A tartalom formátuma is változáson megy keresztül. Míg a figyelemfelkeltés szakaszában valószínűleg inkább szövegalapú blogtartalommal foglalkozik, ebben a szakaszban érdemes megfontolni a hosszú formátumú tartalmak, például e-könyvek, webináriumok és prezentációk használatát.

Olvasni:  Hreflang címke: Hogyan kell megvalósítani & Gyakori hibák

Megfontolandó szempontok:

 • Hozzon létre GYIK-t a potenciális ügyfelek által tapasztalt gyakori problémákkal kapcsolatban. Ajánljon megoldásokat ezekre a problémákra, és kínáljon megoldást arra, hogy a terméke hogyan segíthet ebben a tekintetben.
 • Szerelje fel meglévő ügyfelek beszámolóit és értékeléseit, vagy hozzon létre újakat hasonló formátumban.
 • Tartalmazzon magyarázó videókat, amelyek megoldják a problémákat, és megragadják a közönség figyelmét, miközben áttekintést adnak arról, hogy terméke mit tud nyújtani.

Forrás

A vásárlók még ebben a szakaszban sem feltétlenül fogják megvásárolni az Ön termékeit vagy szolgáltatásait. Tehát ez egy kényes szakasz, ahol nem lehet túl rámenős. Stratégizáljon tartalmat a potenciális ügyfelek megtartása érdekében, és segítse őket a következő szakaszba – a döntési szakaszba – lépni.

3. Döntési szakasz tartalma

Ebben a szakaszban a vásárlók az Ön tartalmaira hagyatkoznak, hogy értékes betekintést nyerjenek. Többet akarnak tudni. Úgy döntöttek, hogy értékelik az Ön márkáját és tartalmát, és általában érdeklődést mutatnak.

A marketingtartalom létrehozásának ebben a szakaszban jó minőségűnek, pontosnak kell lennie, és betekintést kell nyújtania egy adott terület szakértői csapatának segítségével. A döntési szakasz tartalmának alá kell támasztania az előző két szakaszban megfogalmazott összes állítást. Például a legtöbb B2B ügyfél nagymértékben támaszkodik a statisztikákra vagy olyan tartalomra, amely szigorú tényeket és adatokat szolgáltat ebben a végső döntéshozatali szakaszban. Az esettanulmányok és az ajánlások szintén fontos tartalomtípusok ebben a szakaszban.

A jól megtervezett tartalommarketing stratégia tehát létfontosságú a marketingcsatorna minden szakaszában.

A tartalomírás, a tartalomstratégia és a tartalommarketing közötti különbség

A tartalommarketing-stratégia az egyik első lépés annak érdekében, hogy olyan tartalmat hozzon létre vagy tervezzen meg, amelyet cége vagy szerkesztősége közzé szeretne tenni. Ez magában foglalja a tervezési szakaszt, amelyben ötleteket ad és megvitat az ötletekről, megérti az ügyfelek igényeit, és eldönti, hogyan állítsa elő a megfelelő tartalmat.

A következő lépés a tényleges tartalom létrehozása. A videók, képek és egyéb grafikák által támogatott írott tartalom az, amiről ma a tartalomírás szól.

Forrás

Végül a marketingtartalom létrehozása lefedi a tartalom tervezésének, írásának és népszerűsítésének teljes folyamatát. De ez nem áll meg itt; túlmutat azon, hogy egyszerűen lefedi a tartalom létrehozásának és stratégiai kialakításának szempontjait. Lehet, hogy remek szerkesztői csapata van ragyogó tartalommal, de az erőfeszítések hiábavalóak, ha tartalma nem jut el a megcélzott közönséghez. A tartalommarketing magában foglalja a megfelelő csatornák megtalálását ahhoz, hogy tartalmai láthatóvá és hallhatóvá váljanak.

A tartalommarketing stratégia elemei

Íme néhány bevált gyakorlat a tartalommarketing-stratégia felépítése előtt:

 • Győződjön meg arról, hogy a tartalom követi a márka irányelveit és értékeit, és megfelel a marketingcéloknak.
 • Tervezz a tényleges adatok és a piackutatás körül.
 • Vegye figyelembe a jelenlegi trendeket.
 • Tűzz ki megvalósítható célokat.
 • Állítson be egy infrastruktúrát a megfelelő mutatók nyomon követéséhez.

Forrás

Útmutató a tartalommarketing-stratégia létrehozásához lépésről lépésre

A hatékony tartalommarketing-stratégia elkészítésének nem kell bonyolultnak lennie. Íme néhány egyszerű lépés.

1. Tűzd ki a céljaidat

A célok kitűzése döntő lépés. A meghatározott célok segítségével biztosíthatja, hogy tartalomcsapata egy oldalon legyen a marketing és értékesítési csapatokkal. Ezenkívül a siker mérhetőbbé válik meghatározott célokkal, amelyek megvalósíthatók, és nem homályosak.

Olvasni:  Útmutató kezdőknek a hosszú formátumú tartalom létrehozásához és felerősítéséhez

A célvezérelt tartalomnak képesnek kell lennie a következő kérdések megválaszolására:

 • A tartalmad elősegíti a társadalmi elköteleződést?
 • Problémát old meg?
 • A tartalmad forgalmat generál?
 • Megcsináltad a SEO-t?
 • Van egy konkrét témája és kulcsszavai vagy ötletei, amelyekre összpontosítani szeretnének?
 • Van rögzített tartalomhosszúsága és elrendezése?

Előfordulhat, hogy minden Ön által készített marketingtartalom nem felel meg ezeknek a feltételeknek. De próbálj meg minél többet beépíteni.

Forrás

2. Határozza meg felhasználói személyiségeit

A tartalommarketing stratégiáknak ki kell szolgálniuk a közönség egy bizonyos részét. Az ügyfelek demográfiai adatainak, igényeinek és preferenciáinak azonosítása elengedhetetlen. A felhasználói személyiség kialakítása segít a célközönség céljainak és igényeinek megfelelő tartalom létrehozásában. Felhasználói személyiség nélkül véletlenszerű tartalmat fog létrehozni, egy meghatározott közönség figyelembevétele nélkül.

3. Végezzen tartalom auditot

A tartalommarketing évtizedek óta létezik, de a tartalom stílusa folyamatosan változik. A tartalom-ellenőrzés segítségével leltárt készíthet múltbeli és jelenlegi tartalomelemeiről. Ez segíthet a jövőbeli stratégiák megtervezésében vagy módosításában. Az elavult adatok, cikkek és blogbejegyzések, amelyeknek nincs jelentősége a jelenben, megszüntethetők vagy frissíthetők. A folyamat összegyűjti az Ön cége által előállított mindenféle tartalmat, és elemzi azokat a közönség fogadtatása és a ROI szempontjából.

Az ezeken a tényezőkön alapuló átfogó ellenőrzési jelentés segít felmérni és stratégiát kialakítani, hogy milyen tartalmat kell létrehoznia a jövőben. Megmutathatja azokat a területeket is, amelyek javításra vagy módosításra szorulnak, és azokat, amelyek mindig sikeresek voltak.

Forrás

4. Készítsen szerkesztői naptárt

A szerkesztői naptárak segítenek a marketingtartalom előzetes elkészítésében. Ők irányítják a tartalommal foglalkozó csapatokat, és segítenek nekik lépést tartani egy vállalkozás marketingcéljaival.

A szerkesztői naptár mindig folyamatban lévő munka, amely nyitva áll a változtatásokra. A tervezés, a stratégiaalkotás és a tartalom kidolgozása azonban nem történhet véletlenül. Ez mindig hatással lesz a tartalom minőségére. A tartalomnaptár azt is biztosítja, hogy ne maradjon le a közelgő eseményekről. Jó előre megtervezheti és ötletelheti az ötleteket, és elegendő idő áll rendelkezésre a tartalom közzétételére.

Bár mindig használhat olyan népszerű eszközöket, mint a Microsoft Excel, fektessen be olyan szerkesztői eszközökbe, amelyek további naptári funkciókat kínálnak. Ezek lehetővé teszik a csapatok számára, hogy valós időben működjenek együtt. Ez egy szervezett megközelítés, amely segíthet jobb ellenőrzési jelentések elkészítésében a jövőben, és felmérheti az egyes tartalmi kampányok sikerét és kudarcát.

5. Hozzon létre egy tartalmi infrastruktúrát

A márkák által ma előállított tartalom nagy része digitális formában van. Alapvető fontosságú, hogy befektessenek egy olyan szilárd tartalom-infrastruktúrába, amely támogatja a tartalommarketing céljait és tevékenységeit. Válassza ki a megfelelő eszközöket, állítson össze egy csapatot a téma szakértőiből, írókból és szerkesztőkből, szerezzen marketingszakembereket, akik kampányokat futtathatnak és kezelhetik a folyamatok technikai vonatkozásait. Ezek a kiváló tartalom-infrastruktúra legfontosabb elemei.

A tartalom-infrastruktúra a következők bármelyikét tartalmazhatja:

 • Kifejezetten marketing szoftverekbe és eszközökbe történő befektetés.
 • Weboldal készítés kiváló CMS-sel (tartalomkezelő szoftver)
 • A megfelelő szerepkörök felvétele vagy kiszervezése
 • Naptárak készítése és idővonalak közzététele

A tartalommarketing további formái

Közösségi média tartalom

Egy felmérés szerint egy márka forgalmának több mint 30%-a csak a közösségi médiából származik. Minden platformnak más a formátuma és a tartalom stílusa. Tehát bár a márkája különböző platformokon jelen lehet, a marketingtartalom létrehozása nem reprodukálható egyszerűen mindegyik platformon. Például a hosszú formátumú videótartalom megfelelő lehet a YouTube számára, de ezeket rövid formátumú videókká és képekké kell alakítani egy olyan platformon, mint az Instagram. A Tumblr-en megosztott tartalom nem lehet ugyanaz, mint egy olyan professzionális hálózati webhelyen, mint a LinkedIn. A tartalmi stratégiát ezek köré a paraméterek köré kell építeni. Mivel a közösségi média platformok interaktívak, kérjen visszajelzést közönségétől, és ennek megfelelően alakítsa ki a tartalmat.

Olvasni:  Instapage vs. GetResponse – A legjobb céloldal-készítő eszközök

Élő videók

Az élő videók nagyszerű módja az ügyfelek bevonásának és az interakciók megkönnyítésének. Stratégiázhatók témák és érdeklődési területek köré a felhasználói személyiségek alapján. Az élő videókon keresztül közvetlenül megválaszolhatja ügyfelei igényeit és kérdéseit.

Fizetett reklám

A fizetett reklámozás a tartalommarketing kezdete óta létezik. Ma már influencerek és márka-együttműködések által létrehozott tartalom formájában létezik, eltekintve a különféle platformokon bizonyos díj ellenében népszerűsített házon belüli tartalmaktól. A megcélzott közönségtől függően bizonyos csatornák és befolyásolók elérése elengedhetetlen a maximális ROI biztosításához a fizetett hirdetések révén. Csak ügyeljen arra, hogy a fizetett hirdetési tartalom ne hangozzon túl tolakodóan az értékesítési hangokkal.

Forrás

Kulcs elvitelek

 • A tartalommarketing-stratégia nem csak a tartalom közzétételét foglalja magában. Ez magában foglalja a tartalomnak a közönség érdeklődésének megfelelő szerkesztését, a folyamatban lévő trendek követését, a különféle tartalomformátumok használatát stb. A tartalommarketing-stratégia kialakítása magában foglalja a következetes közzétételi ütemezést és a megfelelő terjesztési csatornák használatát is.
 • Tartalommarketing-stratégia létrehozásához alaposan meg kell ismernie a célközönséget, az igényeiket és az általuk fogyasztott tartalom típusát.
 • A keresőoptimalizálás (SEO) kulcsfontosságú szempont a tartalommarketing-stratégia kialakításában. Ez az a gyakorlat, hogy keresési kifejezéseket vagy fontos kulcsszavakat szerepeltetnek a tartalomban, amelyet gyakran keresnek a felhasználók. A SEO segít a keresőknek megtalálni a felhasználók számára releváns tartalmat.
 • A marketingtartalom létrehozásának három szakasza van, a tudatosság, a mérlegelés és a döntéshozatal szakasza. Minden egyes szakaszban közzétett tartalom célja, hogy a webhely látogatóit fizető vásárlóvá alakítsa.
 • A tartalommarketing-stratégia megalkotásának két fő célja a márkaismertség növelése és az ügyfelek elkötelezettségének elősegítése.

Következtetés

A tartalommarketing-stratégia elkészítheti vagy megtörheti tartalmi terveit, és elengedhetetlen, mielőtt mélyen belemerülne a tartalom világába. A tartalom létrehozása egyszerű, nem pedig a minőség biztosítása és a megfelelő közönség megtalálása. Itt jön be a marketing tudománya. Határozza meg stratégiáját eredményorientált módon, nagy hangsúlyt fektetve a ROI mérésére, és jó úton halad!

GYIK

1. Hogyan számítják ki a tartalommarketing ROI-t?

Van egy speciális képlet a tipikus ROI-számítások meghatározásához: ROI = Megtérülés – Befektetés ÷ Befektetés. A sikeres tartalommarketing-stratégiák létrehozásának számos kézzelfogható megnyilvánulása van. Nyomon követheti a webhelylátogatásokat, a blog-előfizetéseket és a leadek generációit.

2. Hogyan készítsünk tartalommarketing stratégiát?

A tartalommarketing-stratégia létrehozásának öt lépése a következő:
1. Tűzd ki a céljaidat
2. Határozza meg a felhasználói személyiségeket
3. Végezzen tartalom auditot
4. Készítsen szerkesztői naptárt
5. Hozzon létre egy tartalmi infrastruktúrát

3. Hogyan javíthatja a tesztelés a tartalommarketing ROI-ját?

A legértékesebb mutatók, amelyek segíthetnek nyomon követni és értékelni a tartalom teljesítményét:
– Weboldal forgalom
– SERP rangsor
– Eljegyzés
– Konverziók
– Visszatérő vs. Új felhasználó

5. Mik azok a tartalommarketing stratégiák?

A tartalommarketing-stratégia egy olyan tervként definiálható, amely segít a márkának közönségépítésben azáltal, hogy gyakran és következetesen olyan tartalmat tesz közzé és népszerűsít, amely az embereket vásárlókká alakítja.

6. Milyen példák vannak a tartalommarketingre?

A tartalommarketing példái közé tartozik minden, a blogoktól, cikkektől, videóktól, podcastoktól, e-könyvektől, webináriumoktól stb., amelyek az emberek konkrét fájdalmaival foglalkoznak, és értéket hoznak nekik. Olvasson 30 kiváló tartalommarketing-példát, amelyekből ihletet meríthet.

Új publikációk:

Ajánlott