Hogyan készítsünk tökéletes digitális marketingtervet

Ahogy a vállalkozások egyre inkább az internetre költöznek, a digitális marketingstratégia a modern üzleti modell nélkülözhetetlen része. A digitális marketingterv elkészítése a legjobb módja annak, hogy kezelje erőforrásait, és biztosítsa, hogy marketingtevékenységei elérjék céljait.

Mi az a digitális marketingterv?

A digitális marketingterv egy olyan dokumentum, amely felvázolja a vállalat marketingcéljait, és meghatározza azok elérésének lépéseit és ütemezését.

A vállalat digitális marketingstratégiájának megtervezésekor minden megtett intézkedésnek meg kell felelnie a tervezési dokumentumnak, hogy az összhangban legyen az üzleti célokkal.

Kép forrása: hétfő

Hogyan készíthet sikerre egy digitális marketingterv?

Bármilyen digitális marketingstratégia előnyére válik a szervezettség és az előrelátás. A kutatások azonban azt mutatják csak körülbelül 37% a B2B marketingesek dokumentálják stratégiáikat és módszereiket. Ez azt jelenti, hogy még ha marketing erőfeszítéseik eredményesek is, nehéz lesz beszámolni vagy megismételni a sikert.

Ezért olyan fontos a digitális marketingterv. Létrehoz egy iránymutató dokumentumot, amely felhasználható vállalkozása marketingkampányainak mérésére, és biztosítja, hogy az egész csapat a pályán maradjon.

Amellett, hogy egy digitális marketingterv célt ad a vállalatának, amellyel összemérheti magát, a marketingcsapat produktívabbá válik. A részletes digitális marketingstratégia keretrendszer konkrét mérföldköveket tartalmaz a csapat egyes tagjaihoz, hogy biztosítsák a terv minden részének időben történő végrehajtását.

Útmutató lépésről lépésre a digitális marketingterv elkészítéséhez

Sok vállalkozás a költségvetési kiadásokat digitális marketingeszközökre fordítja, és szerény eredményeket lát. Például egy PPC kampányba való befektetés nagy valószínűséggel bizonyítja néhány siker.

A digitális marketing eszközeinek egy átfogó tervhez való igazítása lehetővé teszi a költségvetés maximalizálását és a marketingbefektetések maximális eredményének elérését.

Vonja be az egész csapatot

A képet készítette fauxelek tól től Pexels

A marketingcsapat különböző részei néha külön entitásként létezhetnek egy szervezeten belül, elzárva más csoportoktól. Ez rontja a kommunikációt, pazarolja az erőforrásokat, és néha csoportok munkáját eredményezi Kereszt célok.

Olvasni:  A HTML-forrás megtekintése a Chrome-ban (és miért)

Lehet, hogy közösségi média csapatának nagyszerű tervei vannak a TikTokon való terjeszkedésre, de hogyan illeszkedik ez a tartalommarketingesek céljaihoz, hogy nagyobb bejövő forgalmat generáljanak? Melyik célnak kellene több költségvetési kiadást kapnia?

A digitális marketingtervnek olyan dokumentumnak kell lennie, amely irányítja az erőfeszítéseket minden marketingcsapata szegmensei. Vegyünk mindenkit a létrehozásába.

Állítson be konkrét célokat

Minden vállalkozás nagyobb forgalmat és több értékesítést szeretne. Ezért olyan könnyű új marketingeszközöket üldözni – azt ígérik, hogy mindkét dolgot megvalósítják, ha egyszerűen bevezet egy új eszközt vagy stratégiát.

Ha mérlegeljük a számtalan digitális marketingstratégiát és eszközt, amelyek közül választhatunk, a legjobb, ha nagyon konkrét célokat tűzünk ki magunk elé, amelyek egy adott időkerethez vannak kötve. Ez mérhetővé és megvalósíthatóvá teszi őket.

A „több PPC forgalom” céljának kitűzése túl homályos. Az olyan cél, mint „5%-os konverziós arány elérése a PPC-kampányokban a következő 9 hónap során” jobb. Tartalmazza a teljesítendő referenciaértékeket és az ezek teljesítésének időkeretét. Ez pedig segít kiválasztani a lehető legjobb stratégiákat, amelyek segítenek elérni az adott célt.

Korábbi adatok használata

Ha már egy ideje folytat marketingkampányokat, akkor már rendelkeznie kell alapadatokkal. Ez azért hasznos, mert lehetővé teszi, hogy bizonyos elképzelésekkel dolgozzon az adott kampánytól elvárható ROI-ról.

Ha vállalkozása fokozni szeretné közösségi marketingstratégiáját, és már havi 2000 megjelenítést kap a Facebook-hirdetésekből, akkor ez lesz az alapérték. A digitális marketingterv megírásakor dönthet úgy, hogy 3000 megjelenítést szeretne elérni. Vagy talán elégedett a havi 2000 megjelenítéssel, de ezt valamivel alacsonyabb költségkerettel szeretné elérni. Számos módja van a megközelítés finomhangolására, amikor egy nagyobb terv keretében dolgozik.

Vezessen versenytárskutatást

Még akkor is, ha nem rendelkezik házon belüli KPI-kkel a marketingterv elemzéséhez, akkor is elemezheti versenytársait, hogy megtudja, milyen stratégiákat alkalmaznak.

Néhány marketinges javasoljuk, hogy egy nagyobb SWOT-elemzés részeként fejezzék be marketingtervük versenytárs kutatási szakaszát. A SWOT a Strengths, Weaknesses, Opportunities és Threats rövidítése, és ez az egyik módja annak, hogy elemezze vállalkozását a verseny összefüggésében.

Kép forrása: Wordstream

Például megnézheti versenytársai egyedi eladási ajánlatait. Ha a riválisai szolgáltatásaik megfizethetőségének növelésére összpontosítanak, lehetséges, hogy prémium opcióként pozicionálja magát?

A marketingcsatornák és stratégiák tekintetében érdemes megnézni, hogy a versenytársak hol hirdetnek. Gyakran kihasználhatja versenytársai korábbi piackutatását, és kivesz egy oldalt digitális marketingtervük sablonjából. Ha mindenki a LinkedIn-en hirdet, nagy eséllyel itt a legaktívabb a célközönség az interneten.

Olvasni:  Alapvető webes vitals: mik ezek? Mennyire fontosak a SEO szempontjából?

Ügyfélkutatás

A versenytársak elemzése és az ügyfelek elemzése kéz a kézben jár. Mindkettő ugyanannak a projektnek a része – annak meghatározása érdekében, hogy a fogyasztók milyen problémákat próbálnak megoldani, és azonosítani azokat a módokat, amelyekkel az Ön vállalkozása jobban meg tudja csinálni, mint a versenytársak.

Az ügyfélkutatásnak a digitális marketingstratégiai keretrendszer részét kell képeznie, mert a marketing fókuszát az ügyfél igényeire, nem pedig a vállalkozás igényeire helyezi. Bár minden bizonnyal a forgalomra és az értékesítésre kell összpontosítania, fontos szem előtt tartania, hogy szolgáltatásokat kínál az ügyfeleknek.

Nem szükséges egy drága piackutató cég bérbeadása ahhoz, hogy megtudja, mit keresnek az ügyfelek. Ha van már meglévő ügyfélköre, ösztönözheti őket arra, hogy információkat osszanak meg Önnel azáltal, hogy felajánlja a bejegyzéseket ajándéktárgyakban vagy kuponokat egy felmérés kitöltésére.

Számtalan digitális eszköz létezik az e-kereskedelmi vállalkozások számára, amelyek célja, hogy megkönnyítsék az ügyfelek kutatását a digitális marketingstratégiához.

Az olyan eszközök, mint a Google Analytics madártávlatból láthatják az ügyfelek keresési mintáit és viselkedését, míg az olyan webhelyek, mint QuestBack gyorsan végezzen ügyfélkutatást az Ön számára.

A modern digitális marketingterv kulcselemei

Könnyebb átfogó digitális marketingstratégiát létrehozni, ha azt kisebb összetevőkre bontja.

Noha a digitális marketingterv felépítésének többféle módja is van, a legjobb, ha a folyamatot logikusan tartjuk, kezdve a célokkal, és azokat konkrét lépésekre bontva azok eléréséhez. Leírjuk azokat a kulcsfontosságú összetevőket, amelyeket érdemes belefoglalnia a digitális marketingstratégiai dokumentumba.

Összegzés

Ez a rész egyszerűen az átfogó digitális marketingterv sűrített változata. Ez megkönnyíti a terv legfontosabb jellemzőinek meghatározását és kommunikálását a vállalkozása többi tagjával.

Amikor más csapattagokat is bevonunk az új tervbe, könnyen eltévedhetünk a részletek gazában. A világos, tömör összefoglaló mindenki szemében tartja a nagy képet, és a részleteket az általános célhoz igazítja.

Marketingcélok

Ebben a részben határozhatja meg céljait. Gyakran célszerű ezt a részt alkategóriákra bontani, amelyek megkönnyítik az információk megemésztését.

Egyes digitális marketingtervek például nagy célokra és konkrét mérföldkövekre osztják fel céljaikat. Ez a végső célt tartja szem előtt.

Bármi is legyen a konkrét marketingcél, azoknak három jellemzővel kell rendelkezniük: konkrétnak, számszerűsíthetőnek és határidővel.

Olvasni:  A Ahrefs teljes útmutatója a tömeges jelentésekhez

Előfordulhat, hogy egy vállalkozás 10 000 dollárral szeretné növelni havi bevételét, és ehhez további 20 előfizetésre van szüksége. Kisebb célokat tűzhetnek ki, például 10 újbóli előfizetés és 10 új előfizetés elérése, valamint az ennek eléréséhez használt marketingstratégiák.

Minden célnak meghatározott időkeretet kell csatolnia. Az előfizetési példában a vállalkozás dönthet úgy, hogy 3 hónap ésszerű idő további 20 előfizetés eléréséhez.

Digitális marketing csatornák

A célok körvonalazása után a digitális marketingstratégiának fel kell vázolnia, hogy milyen utakat kell használni e célok elérése érdekében. Számos módja van például a bejövő forgalom generálásának – a tervben konkrétan meg kell magyarázni, hogy melyiket fogják használni.

Ez az egyik legfontosabb része a digitális marketingtervnek, mert segít csapatának összpontosítani a legjobb céljai elérésének módjait, és kizár más csatornákat, amelyek jók, de nem a legjobbak. Ez kiküszöböli a figyelemelvonást és a FOMO marketingjét.

Kép forrása: GetResponse

Néhány digitális marketingcsatorna, amely szerepelhet a tervében, a következők lehetnek:

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • Youtube
 • Tiktok
 • E-mail marketing
 • PPC
 • SEO

Általában nem a legjobb stratégia, ha mindenbe belevágunk egy kicsit – mielőtt valami újat vezetne be, meg akar bizonyosodni arról, hogy az Ön által működtetett csatornák megfelelnek a marketingtervben felvázolt céloknak és határidőknek.

Feladatkiosztás

Nagyon jó, ha van egy átfogó teendők listája a negyedévre, évre vagy akár évtizedre vonatkozó összes marketingcélról. De hogyan határozza meg WHO valóra váltja ezeket a célokat?

Ennek megvan a helye a digitális marketingtervben. Térjen vissza a marketingcélok listájához. Vessen egy pillantást még egyszer, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden cél valóban a lehető legtöbb konkrét lépésre van lebontva. Ha bővíteni szeretné blogjelenlétét, pontosan hány cikket tervez közzétenni havonta? Ezt fel kell sorolni a saját céljaként.

Most minden részcélt kiválaszthat, és hozzárendelheti a csapat egy adott személyéhez, a határidővel együtt. Lehet, hogy egy személy kezeli a blogírást a stratégiád adott részében, vagy a csapatod különböző tagjai havonta írnak egyet. Minden feladathoz egyértelműen adjon nevet, vagy feltételezze, hogy egyáltalán nem fog elkészülni.

Végezzen el egy CMS-t

A digitális marketingstratégia, amely világosan felvázolja az összes célt, ütemtervet és munkafeladatot, kulcsfontosságú irányadó dokumentum. A mindennapi használat során azonban kissé nehézkes lehet.

Annak érdekében, hogy a terv tükröződjön mindenki napi munkaterhelésében, jó ötlet egy tartalomkezelő rendszer (CMS), ha még nem rendelkezik ilyennel. Győződjön meg arról, hogy az egyes konkrét feladatok és határidők be vannak töltve a CMS-be, így megbizonyosodhat arról, hogy jó úton halad a célok elérése felé.

Olvasni:  Hogyan építsünk fel egy gyilkos SEO csapatot

Kép forrása: Kinsta

Költségvetési stratégia

Végül a digitális marketingstratégiai tervnek iránymutatást kell tartalmaznia e célok finanszírozására vonatkozóan.

Ezek a számok a marketingköltségvetés százalékában vagy abszolút számokban is szerepelhetnek. Egyes esetekben a cél a kényelmes eredmények fenntartása lehet, de nézze meg, hogy a költségek csökkenthetők-e bárhol.

Más esetekben a vállalkozás hajlandó több erőforrást fordítani egy új marketingstratégiára. A digitális marketingterv az, ahogyan a csapata bebizonyíthatja, hogy a pénzt jól költik el, és megtérülést termelnek a vállalat számára.

Példa a digitális marketing tervre

Ha egy digitális marketingterv-mintát keres, amely irányítja csapata erőfeszítéseit, mi segítünk Önnek.

Létrehoztunk egy digitális marketingterv sablont, amelyet útmutatóként használhat. Ez a példa egy kitalált cégre, az ABC marketingre vonatkozik, amely SEO tanácsadó szolgáltatásait szeretné piacra dobni.

Összegzés

Az ABC Marketing ebben a negyedévben új digitális marketingtervet vezet be, hogy növelje a havi megjelenítések, leadek és konverziók számát a fizetett keresés, a Facebook és Instagram marketing, valamint a blogírási stratégiánk révén. Ezt egy következetes digitális tartalomkészítési stratégián keresztül fogjuk elérni, valamint jelentős költségvetés-átcsoportosítással a fizetett keresés irányába.

Marketingcélok

 • Növelje az új havi potenciális ügyfelek számát 25-ről 45-re
 • Növelje a havi konverziókat 15-ről 25-re
 • Növelje a havi fizetett keresési megjelenítések számát 2500-ról 3000-re

Digitális marketing csatornák

 • E-mail marketing
 • Facebook és Instagram marketing
 • Fizetett keresés
 • Blogolás

Feladatelosztás (ez a felosztás a marketingcsapat méretétől függően változhat; ebben a példában a vállalatnak van egy kis csapata)

 • Kate havonta 1 új tápláló e-mail sorozatot hoz létre és küld el minden érdeklődőnek
 • Mark 2 blogot tesz közzé havonta
 • Jenna kezeli a havi fizetett keresési kampányokat, és méri a csatorna konverziós arányait
 • Dante 3 havi Facebook- és 4 havi Instagram-bejegyzést készít és ütemez a CTR növelése érdekében

Költségvetési stratégia

 • A költségvetés 60%-a fizetett keresésre
 • A költségvetés 20%-a Facebook és Instagram marketingre
 • A költségvetés 10%-a e-mail marketingre
 • A költségvetés 10%-a blogírásra

Mit tehet az Ön számára egy digitális marketingterv?

A digitális marketing stratégiák csak akkor hatékonyak, ha szándékosak, következetesek és mérhetők. Ha a digitális marketingre irányuló erőfeszítéseit szilárd kutatásokkal támasztja alá a céljainak alátámasztása érdekében, akkor elérhető viszonyítási alapokat állíthat fel, és végül növelheti vállalkozását.

Új publikációk:

Ajánlott