Hogyan legyél szabadúszó író tapasztalat nélkül: 8 hasznos tipp

Tartalomjegyzék

 • Milyen előnyei vannak a szabadúszó írásnak?
 • 8 tipp, hogyan kezdj el szabadúszó lenni tapasztalat nélkül
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

A szabadúszó íróipar virágzik, és nincs is jobb alkalom, hogy belevágj. Minden vállalkozásnak szüksége van írókra, és hajlandók szabadúszókat alkalmazni a teljes munkaidős alkalmazottak felvételével kapcsolatos problémák miatt. Tehát végtelen mozgástered van. De hogyan lehet szabadúszó író? Ez a blog lépésről lépésre végigvezeti Önt a szabadúszó írások világába való belépéshez, tapasztalat nélkül. Mielőtt elkezdenénk, nézzük meg a szabadúszó íróvá válás számos előnyét.

Milyen előnyei vannak a szabadúszó írásnak?

Mik az ösztönzők arra, hogy szabadúszó íróvá váljanak? Nos, a szabadúszó írói pályafutásból végtelen előnyök származhatnak. Nézzünk meg néhányat közülük.

1. Függetlenség

Szabadúszó íróként nem dolgozol senki alatt. Inkább magadnak dolgozol. Különféle ügyfeleknek kínálja írási szolgáltatásait, és cserébe fizetést kap. Hát nem nagyszerű?

Ez azt jelenti, hogy nem kell betartania egy fix ütemezést, például egy 9-5 állást. Kényelme szerint dolgozhat. Legyen szó kora reggelről vagy késő éjszakáról, Ön döntheti el a munkaidejét. Felejtsd el a rossz főnök vagy irodai politika okozta stresszt, és koncentrálj arra, amit szeretsz csinálni, azaz írni. Mit kívánhatna még? Ezen kívül szabadon dolgozhat a világ bármely pontjáról. Csak egy laptopra van szüksége stabil internetkapcsolattal.

Azt is kiválaszthatja, hogy mely írási projekteken szeretne dolgozni. Természetesen ez csak sok megrendelés esetén lehetséges. De szabadúszó íróként szabadon dönthet az ügyfelekről, akikkel szeretne dolgozni.

2. Minimális befektetés

Más vállalkozásokkal ellentétben nincs szükség hatalmas befektetésekre a szabadúszó írási vállalkozás elindításához. Dolgozhat otthonról anélkül, hogy aggódnia kellene az irodai beállítások miatt.

Elég egy számítógép és egy jó internet kapcsolat. Bármilyen írószoftver, például a Microsoft Word, elegendő lehet (azonban előfordulhat, hogy az iparágtól és az ügyféltől függően változtatnia kell). Lehet, hogy már rendelkezik ezekkel a dolgokkal, és azonnal beindíthatja szabadúszó írói karrierjét.

3. Munka-magánélet egyensúlya

A munka és a magánélet egyensúlya manapság forró téma. A munka és az élet közötti egészséges egyensúly megőrzése a boldogság kulcsa. Szabadúszó íróként pedig zökkenőmentes egyensúlyt érhet el a munka és a magánélet között.

Forrás

Kényelme szerint beállíthatja munkaidejét. Sőt, bármikor szünetet is tarthat. Lehetővé teszi, hogy prioritást állítson fel családja igényeinek. Időt áldozhat személyes fejlődésére és hobbijaira is anélkül, hogy aggódnia kellene az irodájából érkező végtelen hívások miatt.

4. Jó jövedelem

Ha jelentős tapasztalatra és jó hírnévre tesz szert, sokkal többet kereshet, mint egy rendes alkalmazott. Ennek az az oka, hogy szakértelmének és tapasztalatának megfelelően beállíthatja az árakat.

5. Izgalmas projektek

Szabadúszó íróként új és izgalmas projekteken dolgozhat. Tehát nem fog unatkozni ugyanazon a fajta munkán. A különböző projekteken való munka iránti izgalom szintén pozitív hatással lesz a termelékenységére.

Olvasni:  Hogyan válhat szabadúszó WordPress fejlesztővé

8 tipp, hogyan kezdj el szabadúszó lenni tapasztalat nélkül

Akkor is válhatsz szabadúszó íróvá, ha nincs előzetes tapasztalatod. Valójában, amikor új munkát kezd, nincs tapasztalata. És a szabadúszó írás sem más. Íme nyolc nagyszerű tipp a szabadúszó írás megkezdéséhez.

1. Végezzen kutatást

A megfelelő kutatások segítségével elindíthatja szabadúszó írói karrierjét. Ne ugorjon bele anélkül, hogy sehova sem nézne. Az interneten végtelen számú ingyenes forrás áll rendelkezésre.

Kövessen más szabadúszó írókat, akik már sikeresek karrierjükben. Próbáld meg megtudni, hogyan kezdték útjukat. Hozzájuk is fordulhat, tippeket kérhet. A legtöbben hajlandóak lesznek segíteni.

Sok sikeres szabadúszó írónak van blogja és YouTube-csatornája is, hogy útbaigazítsa az újoncokat. Sok értékes tippet és forrást osztanak meg, amelyek segíthetnek Önnek. Íme néhány dolog, amit meg kell értened, mielőtt szabadúszó íróvá válsz.

 • Milyen típusú írásokat végezhet szabadúszó íróként?
 • Milyen írások érdekelnek? (blogok, cikkek, közösségi média bejegyzések, hirdetésszöveg stb.)
 • Milyen ügyfeleknek szeretne dolgozni?
 • Hol találhatsz szabadúszó írókoncerteket?
 • Mik a piaci árfolyamok, és mennyit kell fizetnie?

Ne habozzon kapcsolatba lépni más tapasztalt szabadúszókkal. Hasznos útmutatást tudnak adni. Miután jól végezte a kutatást, tudni fogja, hogyan kezdjen el teljes magabiztossággal szabadúszó írásba.

2. Ne gondolkozz túl: tedd meg az első lépést

Ne kutakodj az örökkévalóságig. Sok kérdése merülhet fel a kiválasztani kívánt résszel vagy az ügyfelek típusával kapcsolatban, akikkel dolgozni szeretne. De ha tovább gondolsz rájuk, lehet, hogy soha nem kezded el.

Csak kezdjen el írni, és fokozatosan minden választ megkap. Bármilyen projektet felvállalhat az elején. Segítségével felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokat szerezhet. Így képes lesz arra, hogy megértse érdeklődési területeit.

Kezdetben írhatsz magadnak is. Készíts egy blogot, és kezdj el írni kedvenc témáidról. Megkapod a szükséges önbizalmat. Sőt, a blogodat portfólióként is használhatod, amikor a leendő ügyfeleknek ajánlod. Kezdőként nem kell fizetős domain nevet vásárolnia. Könnyedén létrehozhat ingyenes blogot a Mediumon, a WordPressen vagy más webhelyeken. És ha a leendő ügyfele rábukkan a blogjára, és megkedveli a tartalmait, akár meg is kereshetik.

3. Építsen online jelenlétet

Ha ülsz és vársz, az ügyfelek nem jönnek és nem találnak rád. Folyamatosan szabadúszó íróként kell hirdetnie magát.

Legyen jelen a különböző közösségi média platformokon. A Twitter és a LinkedIn kiváló helyek a szolgáltatások értékesítésére. Kapcsolatba léphet írótársaival és döntéshozóival, akik leendő ügyfelei lehetnek.

Ha egy lépéssel tovább szeretne lépni, létrehozhat saját webhelyet is. Ez megmutatja, mennyire komoly szabadúszó íróként. Weboldal megléte azonban nem szükséges. Erős jelenlétet építhet ki a közösségi média platformjain, és ott is bemutathatja munkáit.

Most mit tegyen közzé a közösségi médiában? Érdeklődéséről, tapasztalatairól írásban beszélhet. Azt is megoszthatod, mi motivál arra, hogy író legyél. Ne habozzon megosztani blogjait közösségi média közönségével is. Ez nagyobb expozíciót biztosít.

4. Erős hálózat kiépítése

Beszéljen másokkal az írás és a szabadúszó munka területén. Barátkozz velük. Növeli önbizalmát, és ismert arctá tesz az emberek között.

A hálózatépítés legegyszerűbb módja, ha értelmes megjegyzéseket írunk más írók blogjaihoz és bejegyzéseihez. Így az emberek emlékezni fognak rád, és kapcsolatba akarnak lépni veled. Tudod, mi a legnagyobb előnye, ha más szabadúszó írókkal barátkozik? Tanulhattok egymástól. Sőt, nehéz időkben is ők lehetnek a legnagyobb támogató rendszered.

Olvasni:  Mi az a Geofencing & Hogyan működik?

Keresse fel a neves blogoldalakat, és írjon ingyen. Ez segít kialakítani velük a kapcsolatot, és növelni a portfóliót. Ha erős hálózattal rendelkezik, az hosszú utat jelenthet szabadúszó karrierjében.

5. Találja meg a rést

Miért fontos, hogy megtudja, mi a szabadúszó írásbeli rés? Mert ez szakértőként pozícionálja Önt, és a megfelelő típusú ügyfeleket vonzza. Az ügyfelek legtöbbször nem csak szabadúszó írót keresnek. De olyan írót akarnak, aki szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezik egy adott iparágban.

Azonban nem mindig kell iparágat választani. Kiválaszthat egy bizonyos típusú írást is, például blogokat, közösségi média bejegyzéseket, e-maileket stb. De hogyan választhatja ki a rést? Ez fontos része a szabadúszó tartalomíróvá válás megtanulásának. A következő kérdések megválaszolása segíthet egy szilárd rést kiválasztani.

 • Milyen témák érdekelnek?
 • Van-e bármilyen témában korábbi tapasztalata vagy szakértelme?
 • Milyen témákról olvasol szívesen?
 • Milyen témákról írhat anélkül, hogy unatkozna vagy elveszne?

Érdeklődésének és szakértelmének ismerete elvégzi a munka felét. Most válassza ki a rést azon a területen, ahol érdeklődése és a piaci kereslet metszéspontja. Elegendő keresletnek kell lennie a tartalom iránt a rést, hogy következetes munkát végezhessen.

A rés kiválasztásával azonban nem kell sietni. A legjobb, ha különféle iparágakat és réseket fedez fel, amikor elindul. Lehetővé teszi, hogy megértse, hol rejlik az érdeklődése és szakértelme. Tehát ne korlátozza magát egy bizonyos típusú írásra, amikor azt tanulja, hogyan válhat szabadúszó íróvá. Próbáljon ki és fedezzen fel különböző, izgalmas lehetőségeket.

Pro-tipp: azonosítsa gyengeségeit vagy azokat a témákat, amelyekről utál írni. Ez lehetővé teszi, hogy világos elképzelése legyen arról, mi nem lehet az Ön rése. Így azokra a témákra koncentrálhat, amelyek iránt szenvedélyes.

Fokozatosan eléri azt a szakaszt, amikor visszautasíthatja a réseken kívüli munkát. És az emberek az általad választott rést szakértőként fogják azonosítani. Nem kötelező azonban egyetlen résen letelepedni. Íróként két-három rést választhat. Ez megóvja Önt az adott iparág ingadozásai során felmerülő problémáktól.

6. Keresse meg első ügyfelét

Forrás

Nem tud várni, hogy ügyfelei hozzád forduljanak. Természetesen akkor kap bejövő leadeket, ha erős online jelenléte van. Azonban meg kell szólítani az embereket, hogy munkát találjanak.

Amikor még csak most kezdi, terjesztheti a hírt barátai és családtagjai között. Ha van vállalkozásuk, írhat tartalmat a hirdetéseikhez. Sőt, abban is segíthetnek, hogy ismerőseiktől megszerezze az első ügyfelet. Tehát ne becsülje alá annak erejét, ha elmeséli barátainak és családtagjainak a munkáját.

Az ügyfelek megszerzésének másik hatékony módja a hideg kapcsolat. Így közvetlenül a leendő ügyfele e-mail-fiókjába kerül. Ez egy rendkívül hatékony módja az ügyfelek megszerzésének. Íme néhány tipp, hogyan küldhet hideg e-maileket anélkül, hogy azok spamnak tűnnének.

 • Mondja el nekik röviden, hogyan szerzett tudomást a cégről.
 • Dicsérd meg őket legújabb eredményeikért, vagy mondj őszinte bókot.
 • Beszélj magadról röviden (ne írj bekezdéseket)
 • Mondja el nekik, hogyan segítheti őket céljaik elérésében vagy problémáik megoldásában.
 • Csatoljon néhány releváns mintát, hogy bemutassa munkáját. Ez növeli a hitelességét.
 • Egyértelmű cselekvésre ösztönzés (CTA) fejezze be. Megkérdezheti őket, hogy akarnak-e gyorsan felhívni, hogy megbeszéljék a dolgokat.
Olvasni:  Mi az a 302-es átirányítás és hogyan kell megfelelően használni?

Ne feledje, hogy az e-mail inkább arról szóljon, hogyan segíthet nekik, nem pedig a képességeiről és eredményeiről. Végül is egy ismeretlen személyhez fordulsz. Miért érdeklődnének irántad, ha nem tudsz némi értéket felvinni az asztalra?

Ne keseredjen el, ha nem kap választ az első hideg e-mailre. Folytassa a kutatást a tökéletes potenciális ügyfelekről, és rendszeresen küldjön e-maileket különböző embereknek.

7. Folyamatosan fejleszd magad

Nem számít, ha az íráskészséged nem tökéletes. Mindig lehet javítani. Nem kell a legjobb írónak lenned a világon. Csak ügyeljen arra, hogy írása világosan közvetítse gondolatait az olvasó számára.

Tehát mi a legjobb módja az íráskészség fejlesztésének? Írj még. Minél többet írsz, annál jobb lesz az írásod. A személyes blogod a legjobb hely az íráskészséged csiszolására. Próbáljon meg állandósítani az írást, és idővel meglátja a varázslatot.

Csatlakozhat olyan közösségi médiaplatformokhoz, mint a LinkedIn vagy a Twitter, és ott folyamatosan posztolhat. Ráadásul bónuszként nagyobb expozíciót kapsz. Számos írástanfolyam is elérhető az interneten. Néhányukra be lehet iratkozni. Tekintse meg ezeket a tanfolyamokat a saját tempójában szabadidőben. Amellett, hogy továbbfejleszti magát, bizonyítványt is kap a befejezése után.

Ne feledje azonban, hogy a tanúsítványok nem döntőek. A készségek a legfontosabbak. Néhány közülük azonban növelheti szavahihetőségét, és elősegítheti a kezdeti ügyfelek megszerzését. Ezenkívül folyamatosan tanuljon olyan emberektől, akik már szabadúszó íróként szerepeltek. Nem számít, hol tart a szabadúszó utazás során, mindig van mit tanulni valakitől, aki előtted áll.

8. Ismerje meg értékét, és legyen óvatos

Te vagy a legjobb ember, aki megérti munkája értékét. Ne becsüld alá magad. Számítsa ki ügyfelének azt, amennyit valóban ér a szolgáltatása. Az emberek megpróbálhatják kihasználni Önt azzal, hogy kevesebbet fizetnek. Például az ügyfelek egyik gyakori kifogása a kevesebb fizetésre a „tömeges munka”. Ez azonban csak egy módja annak, hogy jó tartalomírókat béreljünk olcsó áron. Ügyfele azzal is megpróbálhatja becsapni, hogy a munka hosszú távú. Ne fogadja el az alacsony árakat, mert a „hosszú táv” bizonytalan.

Forrás

Azonban nem szabad túl sokat fizetni az elején. Ez azt eredményezi, hogy elveszíti a munkáját és az ügyfeleket. Beszéljen más szabadúszó írókkal, ismerje meg a piaci árakat, és ennek megfelelően döntsön díjairól. Néha a potenciális ügyfél két-három minta benyújtását kérheti. Soha ne egyezzen bele egy ilyen megállapodásba. Ez azért van így, mert előfordulhat, hogy minden jelentkezőtől ingyenes mintákat gyűjtenek, és anélkül tűnnek el, hogy felvesznek valakit. Egy rövid ingyenes minta elegendő ahhoz, hogy az ügyfél megértse az Ön képességeit.

Az egyik legfontosabb tipp a szabadúszó írás megkezdéséhez, hogy éber maradjon. Ne hagyd, hogy bárki becsapjon vagy kihasználjon. Mindig e-mailben próbálja meg fenntartani a kommunikációt. Ez rekordként fog működni, így ügyfele nem tűnik el anélkül, hogy fizetne Önnek. A legjobb megoldás azonban, ha írásos megállapodást köt ügyfelével.

Nem minden ügyfél rossz. De óvatosnak kell maradnia, és ismernie kell a jogait. Ugyanakkor minőségi munkát végezzen időben ügyfelének, hogy jó hírnevet szerezzen. Ez hosszú utat tesz meg szabadúszó írói karrierjében.

Kulcs elvitelek

 • Egy fontos tipp a szabadúszó írás megkezdéséhez, hogy előtte végezzen megfelelő kutatást. Elképzelést ad a piacról és az elkészíthető írási munkák típusairól.
 • Kezdjen el írni anélkül, hogy túl sokat gondolkodna. Az elején írhatsz magadnak. Segít fejleszteni készségeit, és portfóliójaként is szolgál.
 • Marketingesítse magát online, mert nem várhatja el, hogy ügyfelei a semmiből rátaláljanak. Online jelenléte révén megismerheti Önt, potenciális ügyfelei pedig jobban megismerhetik Önt és képességeit.
 • Hálózati kapcsolatépítés és barátkozás más szabadúszó írókkal vagy potenciális ügyfelekkel. Ez növeli az önbizalmat, és több lehetőséget is kínál.
 • Szánjon rá időt, és találja meg az írási rést. Összpontosíthat néhány iparágra vagy írástípusra. A szabadúszó íróknak azonban nem kell egy réshez ragaszkodniuk.
 • Ne becsülje alá a hideg elérhetőség erejét az ügyfelek megszerzésében. De ügyeljen arra, hogy ne tűnjön rászorulónak vagy kéretlennek a hideg e-mailjeiben. Ehelyett mutasd meg nekik, hogyan segítheted a vállalkozásukat.
 • Dolgozz tovább íráskészségeden. Minél többet fejlődik, annál jobb lehetőségeket kap szabadúszó íróként.
 • Ismerje meg értékét, és legyen óvatos. Ne hagyd, hogy bárki kihasználjon. Azonban kezdetben ne tartsa túl magasan a költségeket. Ez elveszíti a munkáját.
 • Egy másik tipp a tapasztalat nélküli szabadúszó íróvá váláshoz, hogy mindig légy nyitott, és várd az új lehetőségeket.
Olvasni:  Hogyan írjunk tartalmat e-kereskedelmi webhelyéhez

Következtetés

Most, hogy tudja, hogyan válhat szabadúszó íróvá, azonnal elkezdheti.

Amíg megtanulod, hogyan kezdj el szabadúszó írást, ne feledd, hogy izgalmas utazás előtt állsz. A szabadúszók világa mindig változik; és gondoskodnod kell arról, hogy lépést tarts a legújabb fejleményekkel ezen a dinamikus arénán. Légy nyitott az új lehetőségekre, és folytasd a tanulást. Indítsa el írói karrierjét, és fedezze fel a csodálatos lehetőségeket, amelyekkel találkozik. Nem fogsz visszanézni, ha elkezded, és most van rá a tökéletes alkalom.

GYIK

1. Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy szabadúszó író lehessen?

Nem kell külön végzettség ahhoz, hogy szabadúszó író legyen. Végzett informatikát, és továbbra is szabadúszó írás mellett dönthet, feltéve, hogy tudja, hogyan kell jól írni. Az angol, az újságírás vagy a kommunikáció szakirányú főiskolai diplomája azonban előnyt jelenthet más jelöltekkel szemben.

Elsősorban csak íráskészségre és világos kifejezőkészségre van szüksége. Sok türelemre és kitartásra is szüksége van ahhoz, hogy sikeres legyen a szabadúszó világban.

2. Hogyan válasszunk szabadúszó írási rést?

Íme néhány módja annak, hogy szabadúszó íróként válasszon rést.
Vegye figyelembe képességeit és érdeklődési területeit.
Keresse a trendeket a piacon.
Válasszon olyan rést, amely iránt szenvedélyes. Győződjön meg arról is, hogy elegendő kereslet van az írók iránt.

3. Szüksége van egy szabadúszó író weboldalra?

Nem kötelező. A szabadúszó írói webhely azonban növeli írói tekintélyét. Potenciális ügyfelei megfelelően át tudják tekinteni profilját és megfelelő írásmintákat.

4. Lehetsz szabadúszó író tapasztalat nélkül?

Igen, nem kell semmilyen tapasztalat ahhoz, hogy szabadúszó író legyen. Ez azonban nem olyan egyszerű. Sok türelemre lesz szüksége, hogy megállja a helyét a szabadúszó írás területén. Ahhoz azonban, hogy a szabadúszó íróipar tekintélyes hangjává váljon, jelentős mennyiségű tapasztalatra lesz szüksége ezen a területen, ami idővel jön.

5. Hogyan válhatnak kezdőkből tartalomírók?

Mindenki kezdő, amikor elkezdi az első munkahelyét. Ez alól a tartalomírás sem kivétel. Nem kell más, mint a tanulási hajlandóság és a türelem a hosszú távú túléléshez. Kezdheti azzal, hogy ingyenes webhelyeken ír, például a Medium. A LinkedIn kiváló platform a szabadúszó írók számára is, hogy bemutassák képességeiket.

Új publikációk:

Ajánlott