Hogyan lehet láblécet szerkeszteni a WordPressben

Az Ön webhelye a cég digitális arca. Ez az Ön legértékesebb eszköze szervezete online arculatának kialakításában. Lényeges, hogy minden oldal a lehető legjobb legyen, a fejléctől a láblécig.

Ezért olyan értékes a lábléc WordPress szerkesztésének ismerete. Ez a tudás lehetővé teszi, hogy a túl gyakran utólagos gondolatokat a weboldalak informatív, lenyűgöző és konverzióközpontú részévé alakítsa.

A weboldal lábléce az oldal alján található. Ez az utolsó dolog, amit a felhasználók látnak, amikor egészen lefelé görgetnek az oldal végén egy kemény megállóig. A lábléc információk gyakran tartalmazzák:

 • Szerzői jogi információk
 • Linkek a közösségi média platformokon való jelenlétére
 • Webhelytérkép linkek
 • Elérhetőség
 • Felhívások cselekvésre (CTA-k)
 • Felelősségi nyilatkozatok

A láblécek ismétlődnek. Lényegében ugyanazok a webhely minden oldalán. Ez előnyt jelent az Ön számára, mert számos lehetőséget kínál fontos információk bemutatására minden webhelylátogató számára – beleértve a bevételt termelő CTA-kat is.

Tehát, ha a legtöbbet szeretné kihozni webhelyének ebből a kicsi, de értékes részéből, olvasson tovább, és megtudhatja, hogyan frissítheti a láblécet a WordPressben.

Mit kell feltüntetni a WordPress láblécében

Hamarosan rátérünk a lábléc WordPress szerkesztésének részleteire. Először azonban el kell döntenie, hogy mit vegyen fel a láblécbe. A jó hír az, hogy a legtöbb WordPress-verzió a lehetőségek széles skáláját kínálja, amelyek közül választhat.

Bár a választott WordPress-téma meghatározza a lábléc elrendezését és stílusát, néhány tartalmi korlátozással is találkozhat. Amint fentebb megjegyeztük, számos tartalomtípus általában a láblécekben található, többek között:

 • Szerzői jogi információk: Ügyeljen arra, hogy naprakészen tartsa a szerzői jogi dátumot. Semmi sem üvöltözik „elhanyagolt webhely”-ként, mint egy vagy több éve elavult szerzői jog.
 • Közösségi média linkek: X (korábbi nevén Twitter), Meta, LinkedIn, Instagram, YouTube
 • Másodlagos navigációs és/vagy webhelytérkép-hivatkozások: Gyakran tartalmaz navigációs linkeket fontos webhelyoldalakra, például adatvédelmi irányelvekre, felelősségkizárásokra, tájékoztató oldalra vagy blogra.
 • E-mailes hírlevél CTA: A lábléce nagyszerű hely a hírlevél CTA-hoz (és sok más CTA-hoz is).
 • Elérhetőség: Általában e-mail cím és telefonszám.
 • Forrásmegjelölés/jóváírások: Tartalmazhat kiáltásokat egy tárhelyszolgáltatónak, a WordPress tématervezőnek és a WordPressnek – de csak ha akarja (erről később).
Olvasni:  A Hostinger javítja az automatikus skálázást a forgalmi kiugrásokhoz

Amikor szerkeszt egy láblécet a WordPressben, a belefoglalni kívánt információk jelentősen befolyásolják a webhely látogatóinak élményét és a velük folytatott interakció minőségét.

Fontos megjegyezni, hogy a látogatói élmény a nem emberi látogatók számára is javítható. A keresőrobotok az Ön weboldalának láblécéből összegyűjtött információk segíthetik a keresőmotorokat a webhely indexelésében. A tetszetős keresőmotorok fontos oka annak, hogy tudjuk, hogyan lehet láblécet megváltoztatni a WordPressben.

A WordPress lábléceinek legjobb gyakorlatai

A WordPressben a láblécek szerkesztése meglehetősen egyszerű, különösen, ha beépít néhány bevált gyakorlatot. Ezek a bevált gyakorlatok biztosítják, hogy a lábléc hatékony és informatív legyen, anélkül, hogy zavaros és nehézkes lenne:

 • Ne komplikáld túl. Bár meglehetősen értékes, a láblécek helye korlátozott. Nincs sok hely a munkára. Ezért fontos, hogy nagymértékben válogatja a láblécébe beillesztendő tartalmat.
 • Győződjön meg arról, hogy a lábléc tartalma elérhető a webhelyek akadálymentesítésére vonatkozó négy legjobb gyakorlat betartásával:
  • Érzékelhető: Az információkat és a felhasználói felületeket egyértelműen érzékelhető módon kell bemutatni a felhasználóknak.
  • Alkalmazható: A tartalmat különböző módokon és formátumokban lehet és kell bemutatni.
  • Megkülönböztethető: Alkalmazzon olyan technikákat (szín, hangvezérlés, kontraszt, betűtípus stb.), amelyek megkönnyítik a látogatók számára a tartalom megjelenítését és hallását.
  • Működtethető: Győződjön meg arról, hogy az összes navigációs hivatkozás és a felhasználói felület összetevői működőképesek maradnak.
 • Világosan válassza el a láblécrészeket szóközök és elválasztók használatával.
 • Tartsa olvashatóan a linkeket és a szöveget. A kancsalság vagy a betűméret felpörgetése pusztán a lábléc elolvasása miatt frusztráló élmény – és a legtöbb látogató nem fog zavarni. Kösse le webhelye látogatóit a lábléc tartalmával azáltal, hogy biztosítsa, hogy a linkek és a szöveges tartalom elég nagy legyen az olvasáshoz. (Ne feledje, a könnyen olvasható szöveg egészen más egy huszonéves látogatónál, mint egy hatvanéves látogatónál.)
 • A láblécet úgy strukturálja, hogy az kompatibilis legyen a mobileszközökkel. Mérje fel, hogy a lábléc mérete kompatibilis-e olyan eszközökkel, mint az okostelefonok és az asztalok. A túl nagy láblécek kényelmetlenséget okoznak a mobileszközöket használó látogatóknak, ezért görgetniük kell a láblécben található összes tartalom megtekintéséhez.
 • Folyamatosan értékelje a WordPress láblécet. Tekintse a láblécét webhelye élő szakaszának. Soha nem teljes. Tartsa értékelő szemét a láblécen. Legyen éber azokra a változtatásokra, amelyekkel javíthatja a látogatók élményét és a látogatókkal való kapcsolatát.
Olvasni:  Hogyan használjunk rövid videót a digitális marketingben

Ezeknek a bevált gyakorlatoknak a beépítése hozzájárul a webhely egészére irányuló erőfeszítéseihez a WordPress-webhely optimalizálására, mind a látogatók, mind a keresőmotorok számára.

A téma-testreszabó használata

Amikor WordPress webhelyet hoz létre, kiválaszthat egy témát. Ha úgy dönt, hogy szerkeszt egy láblécet, a WordPress megkönnyíti a munkát azáltal, hogy testreszabást biztosít a legtöbb (de nem az összes) témához. A téma-testreszabó egyszerű kezelőfelületet biztosít a webhely módosításához, valamint a módosítások hatásainak előnézetéhez, mielőtt elkötelezné magát.

Ha megvan a képessége, szerkesztheti a HTML-t a WordPressben, hogy kézzel módosítsa a lábléckódot. (A kézi szerkesztéshez hasznosnak találja a WordPress CSS útmutatóját.) A legtöbb téma esetében azonban a testreszabó a legjobb és legegyszerűbb hely a lábléc szerkesztésének megkezdéséhez.

Miután megtanulta, hogyan szerkeszthet láblécet a WordPressben a téma-testreszabóval, a lábléc módosítása egy pillanat alatt történik. Ez egy könnyen megtanulható folyamat, mindössze néhány egyszerű lépésből áll. A folyamat témánként kissé eltérhet, de az alábbi utasítások a legtöbb témára érvényesek:

 1. Először jelentkezzen be a WordPress adminisztrátori irányítópultjára.
 2. Kattintson a „Megjelenés”, majd a „Testreszabás” elemre a testreszabó megnyitásához.
 3. Ha a testreszabó nyitva van, a képernyő bal oldalán megjelenik egy menü. A menü számos lehetőséget kínál a webhely szerkesztéséhez. Ebben az esetben a lábléchez tartozó szerkesztési lehetőséget keres. A szakasz címe a témától függően eltérő lehet, de Ön bármilyen lehetőséget keres, amely tartalmazza a „lábléc” szót vagy a szó valamilyen változatát. (jegyzet: Ha a WordPress témája olyan, amely nem biztosít lehetőséget a lábléc testreszabó segítségével történő szerkesztésére, a következő lépés a „Modulok” lap megnyitása. Erről lentebb bővebben.)
 4. Ahogy fentebb említettük, a testreszabók témánként változnak. A legtöbb azonban lehetővé teszi az általános láblécelemek szerkesztését, például:
  1. Szöveg/HTML
  2. Linkek
  3. Háttérszín
  4. Betűtípusok
 5. Miután elvégezte a lábléc összes módosítását, egyszerűen kattintson a „Közzététel” gombra a módosítások mentéséhez.

Widgetek hozzáadása

Ha a testreszabási lehetőség nem működik az Ön számára, widgetek hozzáadása valószínűleg ez a következő legjobb lehetőség. Jelentkezzen be a WordPress adminisztrátori irányítópultjára, és válassza ki a „Widgets” lehetőséget a „Megjelenés” menüből.

Olvasni:  Ügynökségi útmutató: lépésről lépésre a teljesítményjelentésekhez

Számos különböző lehetőséget fog látni a lábléc módosítására – ismét témánként eltérően. Általánosságban elmondható, hogy minél fejlettebb a téma, annál több lehetőség áll rendelkezésre. Számos téma lehetővé teszi widgetek hozzáadását a lábléc területéhez, és a lábléc widgeteket tetszés szerint szerkesztheti.

Néhány újabb WordPress téma több láblécet is biztosít, amelyek mindegyike a lábléc egy-egy oszlopát jelenti. Az egyes oszlopokat tetszés szerint szerkesztheti widgetek hozzáadásával, eltávolításával és szerkesztésével az oszlopon belül.

Ha úgy találja, hogy több widget-beállításra van szüksége, mint amennyit a téma kínál, szánjon egy kis időt az elérhető widget-bővítmények felfedezésére. Előfordulhat, hogy egy vagy több bővítmény hozzáadásával hozzáadhatja a keresett funkciókat.

Menü hozzáadása

Tudta, hogy egyéni menüt is hozzáadhat a widgethez? Ez egy hatékony lehetőség, amely lehetőséget biztosít webhelye különböző oldalaira mutató hivatkozások hozzáadására. A WordPress-felhasználók láblécében gyakran feltüntetett általános hivatkozások közé tartoznak a népszerű bejegyzések és olyan létfontosságú oldalak, mint a „Kapcsolatfelvétel” és az „Adatvédelmi irányelvek” oldalak. A webhelyen belül meghatározott kategóriákra is hivatkozhat.

Új menü létrehozásához ismét be kell jelentkeznie az adminisztrációs irányítópultra, és a „Megjelenés” menüben válassza a „Menük” lehetőséget. A rendszer kéri, hogy adjon meg egy nevet a menünek, és válassza ki a menü helyét – ebben az esetben természetesen a láblécet.

Az új lábléc menü létrehozásával kategóriákat, bejegyzéseket vagy oldalakat vehet fel a bal oldali oszlopból. Ezután kattintson a „Mentés menü” gombra a módosítások mentéséhez.

Ezután hozzáadja a menüt a lábléc-widgetekhez. Lépjen vissza a „Megjelenés” menübe, és válassza a „Widgetek” lehetőséget. Keressen egy „+” ikont. Kattintson erre az összes widget blokk megjelenítéséhez. Kattintson a „Navigációs menü” blokkra.

Keresse meg a „Menü kiválasztása” legördülő listát, és válassza ki az új menüt a megjelenő listából. Lehetősége van átnevezni a „Navigációs menüt” más névre, ha kívánja. Ezután kattintson a frissítésre, és az új menü megjelenik a láblécben.

HTML szkriptek hozzáadása

A kód közvetlen szerkesztése HTML-szkriptek hozzáadásával egy másik lehetőséget kínál a lábléc testreszabására. Ez az opció lehetővé teszi, hogy ugyanazokat a változtatásokat hajtsa végre, mint a fent tárgyalt többi szerkesztési lehetőségnél, de nagyobb fokú szabályozást biztosít a tartalom, az elrendezés és a megjelenés felett.

Olvasni:  Hogyan készítsünk SEO stratégiát eredménnyel 90 nap alatt vagy kevesebben

A HTML-szkriptek láblécéhez való hozzáadásának lehetősége is nagyszerű módja annak, hogy egyéni kódot – például nyomkövető kódokat – illesszen be, amelyek adatokat szolgáltatnak az elemzéshez.

A HTML-szkript hozzáadásának legegyszerűbb módja egy bővítmény, például az Egyéni CSS/JS telepítése. Ez a folyamat néhány egyszerű lépést igényel:

 1. Navigáljon a beállítások oldalra, és keresse meg a kívánt bővítményt (valószínűleg a „WPCode” bővítmény a legjobb választás).
 2. Aktiválja és telepítse a bővítményt.
 3. Az adminisztrációs menüben válassza a „Kódrészletek”, majd a „Fejléc és lábléc” lehetőséget.
 4. Illesszen be bármilyen HTML-, CSS- vagy JS-kódot a megadott mezőkbe.
  1. Győződjön meg arról, hogy a kód megfelelően van formázva.
 5. Kattintson a Mentés és közzététel gombra.

A lábléc HTML-szkriptek használatával történő szerkesztésének ismerete értékes készség. Ezzel a készségkészlettel jobban tudja optimalizálni a funkcionalitást és szabályozni a lábléc megjelenését.

A „Powered by WordPress” eltávolítása a láblécből

Igen, webhelyét a WordPress üzemelteti. De nem kell erről a világnak elmondania webhelye minden egyes oldalán. Ehelyett inkább a saját márkáját szeretné népszerűsíteni minden oldalon.

Bár a „Powered by WordPress” logó alapértelmezés szerint minden weboldalon megtalálható, könnyen eltávolítható. Itt van, hogyan:

 1. Először ellenőrizze, hogy a téma kínál-e lehetőséget az embléma eltávolítására. Ha nem, folytassa a következő lépésekkel:
  1. Telepítsen egy beépülő modult, például „Remove Footer Credit”.
  2. Aktiválja a plugint. A szövegnek el kell tűnnie a láblécből.

Ha a fenti lehetőségek egyike sem működik, szerkesztheti a footer.php fájlt a WordPress témában az embléma manuális eltávolításához.

Most már tudja, hogyan lehet láblécet szerkeszteni a WordPressben

A lábléc WordPress szerkesztésének ismerete ugyanolyan fontos, mint egy WordPress kezdőlap szerkesztése? Talán nem egészen – de fontosságában nem sokkal marad el. A lábléc jó formában tartása a WordPress teljes webhelyen történő szerkesztésének kulcsfontosságú eleme. A vonzó és informatív lábléc segít webhelyét a minőségi webhelyek felső szintjére emelni.

Új publikációk:

Ajánlott