Hogyan szabjunk testre egy WordPress-témát

A WordPress a legnépszerűbb webhely-építési rendszer. Indítása óta több mint 455 millió webhelyet, azaz az összes webhely 39,5%-át a WordPress működteti.

A WordPress témákat a webhely vizuális megjelenésének gyors és egyszerű létrehozására, valamint annak funkcionalitásának meghatározására használják. Már magukba a témákba beépítették a szükséges eszközöket, stílusokat, szkripteket, elrendezéseket és néha további bővítményeket is.

Rengeteg WordPress-téma létezik különféle témákban, különböző eszközökkel, de a felhasználók gyakrabban szeretnék fejleszteni webhelyüket új funkciók hozzáadásával vagy a megjelenés módosításával, hogy kiemeljék projektjük egyéniségét.

Ha nem talál olyan témát, amely teljes mértékben megfelel az Ön igényeinek – mind grafikailag, mind funkcionálisan –, akkor kiválaszthatja a leginkább tetszőt, és saját belátása szerint testreszabhatja.

Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan szabhat testre egy WordPress-témát.

A WordPress témák megértése

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, fontos megérteni a WordPress téma lényegét. Ez egy olyan CSS-, JavaScript- és PHP-fájlkészlet, amely a WordPress alapvető fájljaival és bővítményeivel együttműködve megjeleníti webhelye grafikus részét, más néven kezelőfelületét. Ez magában foglalja az általános stílust, az oldalelrendezéseket, a betűtípusokat, a színeket, a fejléceket és egyebeket.

Nagyon fontos, hogy olyan témát válasszunk, amely összhangban van webhelye tartalmával, és kedvezően befolyásolja az oldal betöltési idejét. Ez utóbbi különösen értékes, mivel az emberek hajlamosak elhagyni azokat a webhelyeket, amelyek betöltése túl sokáig tart. A keresőoptimalizálási rangsor a webhely teljesítményétől is függ – minél gyorsabb a webhely, annál magasabbra kerül, ha egy keresőmotoron keresztül lekérdezést küld.

Ennek ellenére a divatos funkciókkal erősen megrakott témák általában nem megfelelőek, ha azt szeretné, hogy WordPress-webhelye boldoguljon. Weboldalt készít fotózási portfóliójához? Válasszon egy egyszerű és gyors témát, amely kifejezetten a fényképek gyönyörű megjelenítéséhez készült. Üzleti blog? Válassz olyan témát, amely professzionálisnak tűnik.

Olvasni:  Ügynökség Spotlight: Hogyan fókuszál a Brand On Fire a...

Ingyenes témák a fizetős témákkal szemben

Most, hogy van ötlete, hogy mit keressen, ideje felkeresni az internetet, és keresni egy tényleges témát, amelyet a webhelyén használni fog. Ingyenes témák találhatók a wordpress.org webhelyen, míg a fizetős (más néven prémium) témák saját webhelyekkel rendelkeznek, amelyek bemutatják funkcióikat, és időnként demót is kínálnak.

Az a tény, hogy egy téma fizetős, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb, mint az ingyenes megfelelője, azonban e két típus összehasonlításakor bizonyos jellemzők megtalálhatók. Először is, a fizetős témák általában e-mail-alapú támogatást és támogatási dokumentációt kínálhatnak. A WordPress kezdők számára ez azt jelenti, hogy nem maradnak le, ha bármilyen kérdése van. Ráadásul a fizetős témák folyamatosan frissülnek, ami csökkenti a WordPress potenciális biztonsági réseit.

Bár az ingyenes WordPress-témák valóban ingyenesek, hiányozhatnak belőlük bizonyos funkciók, amelyek egyrészt növelhetik webhelye betöltési sebességét, másrészt korlátozhatják a testreszabási lehetőségeket. Mivel az ingyenes témák széles körben elérhetők, lehetséges, hogy a design nem lesz egyedi, és a webhely „csak egy újabb WordPress-webhely” lesz.

Összefoglalva: ha kényelmesen oldja meg a problémákat egyedül, és nem keres bonyolult elrendezést, akkor egy ingyenes téma megfelelő lehet az Ön számára. Ha azonban szakértői csapatot szeretne támogatni, és funkciókban gazdag és nagymértékben testreszabható témát szeretne, akkor a prémium témát válassza.

Miért szeretne valaki személyre szabni egy témát?

Testreszabásra van szükség ahhoz, hogy a webhely kezelőfelületének egyes aspektusait tetszés szerint szerkeszthesse. Például egy WordPress blogot készül létrehozni a mézről. Kiválasztott egy témát, de annak alapértelmezett színei a fehér és a zöld.

A blog témájához való illeszkedés érdekében valószínűleg módosítani szeretné a téma színét sötétnarancsra, illetve barnára vagy bézsre. Ugyanez vonatkozik a betűtípusokra is – a gótikus betűtípusok használata egy játékbolt webhelyén nem biztos, hogy jó ötlet.

Olvasni:  Helyi SEO: mi ez? És hogyan fejlődsz?

A webhelytulajdonosok is profitálhatnak a téma testreszabásából, ha elégedett ügyfelek beszámolóit adják hozzá. Rávilágítanak azokra az okokra, amelyek miatt az ügyfélnek téged kell kiválasztania, és megmutatják, hogy hiteles vállalkozást vezetsz. Bizonyos témák lehetővé teszik az ilyen szakaszok hozzáadását és testreszabását.

Arra is kíváncsi lehet, hogy testreszabhat-e egy WordPress-témát a webhely sebességének javítása érdekében. Bizonyos beépített widgetek, menük vagy csúszkák eltávolításával csökkenthető a böngészőnek a szervertől kért kérések száma, így felgyorsulhat a WordPress oldal.

A WordPress téma testreszabása: 3 kipróbálható technika

Számos módja van a WordPress-téma testreszabásának. Némelyikük egyszerű „húzd és vidd” műveleteket foglal magában, néhányuk pedig kódolási készségeket igényel. Vessünk egy pillantást a következő módszerekre.

  1. A WordPress téma testreszabása a WordPress testreszabóval

Ez a WordPress által kínált beépített lehetőség bármilyen téma szerkesztéséhez. Elérhető a wp-admin területen, a bal oldali menüben:

Miután megnyitotta, látni fogja a webhely kezdőlapját. A bal oldalon található egy menü testreszabási lehetőségekkel.

A témától függően több lehetőség is elérhető, de szinte minden témában testreszabhatóak a betűtípusok, színek, háttérképek, webhelyidentitás, widgetek és menük. Az elemek melletti ceruza ikonokra kattintva megnyílik a hozzájuk tartozó menü.

A WordPress testreszabás azoknak megfelelő, akik megtalálták a nekik tetsző témát, és csak néhány apróbb módosítást kell elvégezniük, hogy tökéletes legyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy jelentős változtatásokat lehet végrehajtani ezzel az eszközzel. Mivel nem igényel kódolási készségeket, és nagyon könnyen használható felülettel rendelkezik, kezdők számára nagyszerű lehetőség lehet.

A módszer másik előnye, hogy minden módosítás azonnal látható, és csak a „Közzététel” gombra kell kattintania, hogy élővé tegyük, vagy a kívánt időpontra ütemezzük őket.

Ha azonban szélesebb körű és rugalmasabb testreszabásra van szüksége, akkor a témája korlátozott lesz, mivel a testreszabható lehetőségek listáját a téma szerzője határozza meg. Ezzel elérkeztünk a következő ponthoz, amely jelentősen kiterjeszti lehetőségeinket.

  1. WordPress téma testreszabása oldalkészítők segítségével

Az oldalkészítők olyan programok vagy bővítmények, amelyek lehetővé teszik webhelyek létrehozását úgy, hogy elemeket közvetlenül az oldalra húzol. Számos elemet adhat hozzá, például közösségi média gombokat, csúszkákat, hangot, videót, térképeket stb. Mindegyik elem nagymértékben testreszabható – megváltoztathatja pozícióját az oldalon, valamint a különböző animációs beállításokat, ikonokat és színsémákat.

Olvasni:  Digitális marketing bábuknak: Egy diák bemutatkozása az online világban

Az oldalkészítők használata nagyon egyszerű, és lehetővé teszik a webhely megjelenésének módosítását. Nincs szükség kódolási készségekre, így remek megoldás a WordPress kezdőknek. Az oldalkészítők segítségével pénzt takaríthat meg, mivel nem lesz szüksége webfejlesztőre a webhely létrehozásához – csak a licencdíjakat kell fizetnie.

Mindazonáltal ügyeljen az oldalkészítők által biztosított szabadságra – a webhely funkcióival való túlterhelése negatívan befolyásolja a betöltési sebességet, ami rossz a SEO számára. Azt javasoljuk, hogy válasszon egy SEO-barát oldalkészítőt, például a Beaver Buildert, amely bizonyos Hostinger tervekben szerepel.

Az oldalkészítő kiválasztásakor mindenképpen vegye figyelembe, hogy mi fog történni a webhelyével, ha eltávolítja a bővítményt, vagy úgy dönt, hogy a jövőben módosítja. Egyes oldalkészítők, például a Divi vagy a WPBakery Page Builder nagymértékben támaszkodnak a rövid kódokra (kis kódsorok a tartalom kész blokkokban történő megjelenítéséhez). Ha egy bizonyos ponton úgy dönt, hogy már nincs szüksége erre az oldalkészítőre, az lelassíthatja a webhelyet, vagy akár össze is törheti.

Az Elementor vagy a Beaver Builder teljesen tiszta HTML-kóddal hoz létre oldalakat, ami azt jelenti, hogy webhelye ezektől a bővítményektől függetlenül fog működni.

  1. A WordPress téma testreszabása egyéni CSS használatával

A CSS (Cascading Style Sheets) egy olyan nyelv, amely szabályozza, hogy a weboldal HTML-elemei hogyan jelenjenek meg. A CSS szerkesztése a WordPress-témák testreszabásának fejlett módja, de valóban kifizetődő – szinte korlátlan lehetőségei vannak bármely elem szerkesztésére az összes oldalon.

Számos módja van a CSS elérésének webhelyéhez.

  • A WordPress testreszabó „További CSS” részéhez navigálva

Itt adhat hozzá CSS-kód biteket webhelye bizonyos aspektusainak szerkesztéséhez. Az alábbiakban egy példa látható arra, hogyan cserélheti fel a színeket, vagy módosíthatja a lábléc szélességét és igazítását.

Olvasni:  Wix vagy WordPress: Melyik a jobb platform a SEO számára?

  • A WordPress témaszerkesztő használatával a wp-admin területen

Ez lehetővé teszi az alapvető témafájlok (style.css és functions.php) szerkesztését a böngészőben. Amikor először nyitja meg, a WordPress figyelmeztetést fog kapni, amely szerint ez a módszer nem ajánlott, hacsak nem készít biztonsági másolatot, vagy nem használ egy alárendelt témát, amely menti a haladást, ha a szülőtéma frissül.

  • Speciális bővítmények (pl. Advanced CSS Editor, Simple Custom CSS, CSS Hero) használatával

Ezek a beépülő modulok kiegészítik a beépített témaszerkesztőt az automatikus kódkiegészítéssel, kiemelve a szintaktikai hibákat, és valós idejű megjelenítést biztosítanak a változtatásokhoz. Ezek a legjobb megoldások kezdőknek, ha úgy döntenek, hogy CSS-szerkesztéssel testreszabják WordPress-témájukat. Ennek a módszernek az a nagy előnye, hogy az ezekkel a bővítményekkel végzett változtatások nem vesznek el, ha a témát frissítik, ellentétben az előző módszerrel, ha nem használnak alárendelt témát.

Most már tudja, hogyan szabhat testre egy WordPress-témát

Most már tudja, hogyan szabhat testre egy WordPress-témát három különböző technikával. Számos módja van ennek, és képességeitől függően kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbbet.

A jól testreszabott téma azonban csak egy része egy nagyobb képnek. Egy WordPress-webhely indításakor számos különböző tényező játszik szerepet – sebesség, biztonság, méretezhetőség és így tovább. Ahhoz, hogy webhelye virágozzon, nagyon fontos, hogy válasszon egy megbízható WordPress hosting céget.

Fontolja meg a Hostinger hosting szolgáltatást

A tárhelyiparban szerzett 18 éves tapasztalattal rendelkező Hostinger ideális tárhely a WordPress számára. A platformot kifejezetten a WordPress-webhelyek sebességére és teljesítményére építettük és optimalizáltuk.

Az automatikus frissítések révén soha nem kell aggódnia webhelye biztonsága miatt. Az automatikus skálázásnak köszönhetően webhelye soha nem fog leállni a forgalom megugrása miatt. Ráadásul díjnyertes ügyfélszolgálati csapatunk biztosítja a tárhely teljes kezelését a hét minden napján, 24 órában.

Tekintse meg teljesen felügyelt WordPress tárhely-terveinket, hogy elkezdhesse még ma.

Kapcsolódó WordPress-források

Új publikációk:

Ajánlott