Hogyan találhat szűkös kulcsszavakat webhelyéhez

A SEO napról napra nagyobb kihívást jelent. Mit tehet tehát, hogy könnyebben megelőzze organikus versenyét? Ennek egyik legjobb módja a szűkös kulcsszavak megcélzása.

A szűkös kulcsszavak általában alacsonyabb versenyt jelentenek, mint a szélesebb, általánosabb kifejezések. Ez azt jelenti, hogy gyakran könnyebb magasabb helyezést elérni a keresőmotorok találatai között a szűkös kulcsszavakra, ami növeli a láthatóságot és a megfelelő közönség vonzásának esélyét.

A niche-kulcsszavakra való összpontosítás lehetővé teszi, hogy iparága tekintélyeként pozícionálja magát. Idővel a konzisztens tartalomgyártás a szűkebb témák köré építi a közönség bizalmát és hitelességét.

Ez a cikk megosztja azokat a legjobb stratégiákat, amelyekkel megtalálhatja a szűkebb kulcsszavakat, és maximalizálhatja online jelenléte hatását.

Mik azok a szűkös kulcsszavak?

A szűkös kulcsszavak konkrét szavak vagy kifejezések, amelyek egy adott témára vagy érdeklődési területre összpontosítanak.

Képzeld el, hogy információt keresel egy adott típusú videojátékról vagy egy egyedi hobbiról, például miniatűr modellek festéséről.

A kereséshez használt szavak vagy kifejezések, például “legjobb stratégiai játékok PC-re“és”miniatűr festési tippek“, példák a szűkös kulcsszavakra.

Mivel a szűkebb kulcsszavak pontosabbak és célzottabbak, segítenek a felhasználóknak pontosan megtalálni, ami érdekli őket az interneten.

Niche kulcsszavak kontra normál kulcsszavak

A niche-kulcsszavak és a normál kulcsszavak elsősorban a specifikusság, a célközönség, a verseny és a konverziós arány tekintetében különböznek egymástól. A szűkös kulcsszavak nagyon specifikusak, egy szűk témára vagy iparágra összpontosítanak, és speciálisabb közönséget vonzanak. Ezzel szemben a szokásos kulcsszavak tágabbak, és a témák szélesebb körét fedik le, így sokszínűbb közönséget vonzanak.

Az alábbi táblázat kiemeli a szűkös kulcsszavak és a normál kulcsszavak közötti elsődleges különbségeket:

Normál kulcsszavak Niche kulcsszavak
Specifikus és egy adott tárgyhoz vagy ágazathoz szabott. Tág és általános, gyakran szélesebb körrel.
Alacsonyabb keresési mennyiség. Nagyobb keresési mennyiség.
Alacsonyabb a verseny, mivel specifikusabbak. Magasabb verseny a szélesebb relevancia miatt.
A pontosság miatt jobban igazodik a konkrét felhasználói szándékhoz. A széles hatókör miatt eltérő felhasználói szándékok lehetnek.
Magasabb konverziós potenciál, mivel a szűkös kulcsszavakra kereső felhasználók gyakran közelebb vannak a vásárlási szakaszhoz. Alacsonyabb konverziós potenciál, mivel a felhasználók a vásárlási ciklus korai szakaszában lehetnek.
Konkrétabb és személyre szabott tartalom szükséges. A tartalom szélesebb körét teszi lehetővé.
Gyakran szerepeltessen hosszú farkú kulcsszavakat, ezzel is pontosítva. Tartalmazhat hosszú farkú kulcsszavakat, de többnyire rövidebb, általánosabb kifejezéseket tartalmaz.
Speciálisabb közönséget céloz meg, aki egy adott rés iránt érdeklődik. Szélesebb, változatos érdeklődésű közönséghez szól.
Konkrét kifejezések rangsorolásához célzott SEO-stratégia szükséges. Szélesebb körű SEO-stratégiát igényel, amely számos témakört lefed.
Tartalmi jogosultságot hoz létre egy adott résben. Témák szélesebb körében alapozza meg a tekintélyt.
Olvasni:  Hogyan lehet kijavítani a Roomba 1. töltési hibáját?

A szűkös és a normál kulcsszavak közötti választás a webhely vagy kampány konkrét céljaitól és célzási stratégiájától függ.

Példák a szűkös kulcsszavakra

Egy másik példa a szűkös kulcsszóra: “vegán gluténmentes desszert receptek“.

Ez a kulcsszó nagyon specifikus, és azokat az egyéneket célozza meg, akik egy bizonyos étrendet preferálnak (vegán) és egy meghatározott étrendi korlátozást (gluténmentes).

Olyan résközönségnek szól, aki érdeklődik a vegán és a gluténmentes életmódhoz illeszkedő desszertreceptek megtalálásában. Ez a specifikussági szint különbözteti meg az olyan tágabb kulcsszavaktól, mint a „desszertreceptek”, így célzottabbá és relevánsabbá teszi a felhasználók egy bizonyos csoportja számára.

Íme néhány további példa a szűkös kulcsszavakra inspirációként:

Kategória Niche kulcsszó példák
Fitness Nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT)
Technológia A legjobb olcsó játék laptopok 2024
Nevelés Pozitív fegyelem technikák
Főzés Vegán instant pot receptek
Fényképezés Makró fotózás tippek kezdőknek
Utazás Egyéni hátizsákos úti célok
Állatgondozás Kiképzési tippek kistestű kutyáknak
Fenntartható életvitel Zero waste életmód útmutató
Divat Etikus és fenntartható divatirányzatok

Miért fontosak a szűkös kulcsszavak?

Mivel a niche kulcsszavak egy szűk iparági ágazatra összpontosítanak, könnyebben rangsorolhatók, és általában magas konverziót generálnak. Íme a niche-kulcsszavak célzásának legfontosabb előnyei a SEO stratégiájában:

Célzott forgalom

A szűkös kulcsszavak kulcsfontosságúak a SEO-ban, mivel konkrét, célzott forgalmat vonzanak egy webhelyre.

Például, ha egy webhely intelligens otthoni eszközökre specializálódott, a rangsor a „rés kulcsszóra”intelligens otthon automatizálási modulok” biztosítja, hogy a webhely elérje a pontosan ez iránt érdeklődő felhasználókat, növelve a konverziók valószínűségét.

Csökkentett verseny

A SEO meglehetősen versenyképes lehet, különösen akkor, ha rövidebb, nagy keresési mennyiséggel rendelkező kulcsszavakkal van dolgunk.

De ha specifikusabb szavakat használ, például réskulcsszavakat, a dolgok egy kicsit könnyebbé válnak. A szűkös kulcskifejezések általában alacsony keresési mennyiséggel rendelkeznek, és nem sok webhely verseng értük.

Tehát, ha webhelye ezekre a kulcsszavakra összpontosít, nagyobb valószínűséggel jelenik meg magasabban a keresési eredmények között. Ez azt jelenti, hogy többen láthatják, így webhelye észrevehetőbbé válik az interneten.

Olvasni:  Hogyan lehet visszaállítani a WordPress-t biztonsági másolatból

Magasabb konverziós arány

A szűkös kulcsszavakból érkező látogatók nagyobb valószínűséggel konvertálnak, mert az keresési szándék kristálytiszta.

Például ha valaki a “DIY otthoni fitnesz rutinok kezdőknek“Egy olyan webhelyre botlik, amely pontosan ezt a tartalmat kínálja, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy elköteleződnek és konverziót hajtanak végre, mint egy általános kulcsszónál, mint pl.fitnesz rutinok“.

A niche kulcsszavak sajátossága biztosítja, hogy a webhely tökéletesen illeszkedjen ahhoz, amit a felhasználók aktívan keresnek, ami értelmes interakciókat eredményez, és növeli a sikeres konverziók esélyét.

Hosszú farkú kulcsszólehetőségek

Sok niche kulcsszó hosszú farkú kulcsszavakamelyek hosszabb és konkrétabb kifejezések.

A hosszú farkú kulcsszavak egyenként gyakran alacsonyabb keresési mennyiséggel rendelkeznek, de együttesen jelentősen hozzájárulhatnak az általános organikus forgalomhoz.

Tartalomgyártás optimalizálása

A szűkös kulcsszavak tartalmi stratégiájába való beépítése lehetővé teszi a tartalomtermelés hatékonyabb megtervezését és megszervezését. Ez segít a kapcsolódó témák széles skálájának lefedésében, és átfogó forrást hoz létre a célközönség számára.

Hatóság létrehozása

Ha a felhasználók olyan releváns tartalmat találnak, amely megfelel konkrét igényeiknek, nagyobb valószínűséggel lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ez az elkötelezettség a webhelyen töltött hosszabb idő, az alacsonyabb visszafordulási arány és a közösségi megosztás formájában azt jelzi a keresőmotoroknak, hogy a tartalom értékes és megbízható.

Ezen túlmenően, az olyan webhelyek, amelyek a niche témákra összpontosítanak, nagyobb valószínűséggel vonzanak vissza linkeket más hiteles forrásokból, amelyek ugyanabban a résben vannak. A visszamutató linkek kulcsfontosságúak a SEO szempontjából, és jelentősen hozzájárulnak a webhely tekintélyéhez.

Hangalapú kereséshez való alkalmazkodás

A … val a hangkeresés felemelkedése, az emberek gyakran inkább társalgási és konkrétabb lekérdezéseket használnak. A szűkös kulcsszavakra történő optimalizálás biztosítja, hogy a webhely megfelelő legyen a hangalapú keresések rangsorolására.

Kép forrása: Oberlo

A szűkebb kulcsszavakra optimalizált és a résen belül feltett gyakori kérdésekre válaszoló tartalom készítése növeli annak valószínűségét, hogy egy webhely az első helyen szerepeljen, így a hangalapú keresési eredmények első számú jelöltjévé válik.

Hogyan keressünk szűkös kulcsszavakat

A szűkös kulcsszavak megtalálása magában foglalja a célközönség megértését, a kutatást, valamint a konkrét, kevésbé versenyképes kulcsszavak azonosítására szolgáló eszközök használatát.

Íme egy lépésről lépésre szóló útmutató a szűkös kulcsszavak megtalálásához:

Tisztán megértse a rést

Az üzleti sikerhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyen saját résével.

Ez magában foglalja a piac pontos meghatározását, amelyen működik, azonosítja a célközönség jellemzőit, és felismeri egyedi értékajánlatát.

A versenytársak alapos kutatásával, az ügyfelek fájdalmas pontjainak megértésével és az iparági trendekről való tájékozottsággal úgy pozícionálja vállalkozását, hogy hatékonyan reagáljon közönsége igényeire.

Olvasni:  4 módja annak, hogy visszamutató linkeket szerezzen a magas PR-oldalakról

Használjon Kulcsszókutató eszközt a kezdeti kulcsszavak megkereséséhez

Kezdje azzal, hogy egy SEO kulcsszókutató eszköz segítségével azonosítsa az Ön résén belüli alapvető témákat. Például, ha a rés az “organikus bőrápolás”, az alapvető kulcsszavak közé tartozhatnak:

  • Természetes bőrápoló
  • Vegán bőrápoló
  • Vegyszermentes bőrápoló
  • Fenntartható bőrápolás
  • Nem mérgező bőrápoló
  • Növényi alapú bőrápoló
  • Etikus bőrápolás
  • Gyógynövényes bőrápoló
  • Parabénmentes bőrápoló
  • Bio szépségápolási termékek

A legtöbb kulcsszókutató eszköz kulcsszójavaslatok listáját hozza létre az Ön által megadott adatok alapján. Tekintse át ezeket a javaslatokat a potenciális kulcsszavak azonosításához.

Ügyeljen a keresési mennyiségre, a versenyre és a relevanciára. Olyan kulcsszavakat válasszon, amelyeknél nagyobb a keresési mennyiség, de kisebb a verseny.

Például a Ahrefs kulcsszókutató eszköz segít megmutatni a verseny szintjét minden kulcsszó esetében, hogy jobban megtervezhesse szűkszavú kulcsszó SEO stratégiáját.

Ezenkívül néhány eszköz, mint pl Google Trends betekintést nyújt a kulcsszótrendekbe.

Ellenőrizze a szezonalitást vagy a keresési mennyiség ingadozásait, mivel ezek az információk segíthetnek megtervezni tartalmi stratégiáját.

Egyszerűen írja be a kulcsszót, és az eszköz megjelenít egy grafikont, amely a kulcsszó iránti érdeklődést ábrázolja. A 100-as érték a kifejezés legnépszerűbb népszerűsége. Az 50-es érték azt jelenti, hogy a kifejezés fele olyan népszerű. A 0-s pontszám azt jelenti, hogy nem volt elegendő adat ehhez a kifejezéshez.

Ezenkívül vannak olyan kulcsszókutató eszközök, mint a Ahrefs, amelyek lehetővé teszik a versenytársak kulcsszavainak elemzését.

Írja be versenytársai webhelyeinek URL-címét, hogy megtudja, milyen kulcsszavak alapján rangsorolják őket. Ez ihletet adhat saját kulcsszóstratégiájához.

Ezután állítson össze egy listát az ígéretes kulcsszavakról a kutatása alapján, és rendezze azokat kategóriákba vagy témákba, amelyek összhangban vannak az Ön tartalmával vagy üzleti céljaival.

Vágja le a talált kulcsszavak listáját

A kulcsszavak listájának levágása stratégiai értékelési folyamatot foglal magában. Kezdje azzal, hogy biztosítsa a relevanciát, és távolítsa el azokat a kulcsszavakat, amelyek nincsenek összhangban az Ön tartalommal vagy üzleti céljaival.

Részesítse előnyben a kulcsszavakat kiegyensúlyozott keresési mennyiséggel és ésszerű versennyel, hogy a jó helyezés reális esélye legyen.

A konkrétság és a felhasználói szándék érdekében fontos, hogy a hosszú farkú kulcsszavakra helyezzen hangsúlyt.

Válasszon felhasználóbarát nyelvezetet, és rendszeresen ellenőrizze és finomítsa kulcsszólistáját, hogy alkalmazkodjon a változó trendekhez és felhasználói viselkedésekhez. Ez a fókuszált megközelítés biztosítja, hogy a kiválasztott kulcsszavak összhangban legyenek az Ön céljaival, és hatékonyan rezonáljanak a célközönség körében.

A SERP-ek elemzése a rangsorolási nehézség meghatározásához

A kulcsszavak listájának összeállítása után a következő lépés az elemzés Keresőmotor-eredményoldalak (SERP) hogy felmérje az egyes kulcsszavak rangsorolási nehézségét.

Olvasni:  Hogyan írjunk közösségi média feliratokat, amelyek hangzatosak, ó, olyan csodálatosak és lenyűgözőek

Keressen olyan tényezőket, mint a domain jogosultsága, az oldal jogosultsága, a backlink profil, a tartalom minősége és a verseny szintje.

Ez az elemzés segít megérteni a versenykörnyezetet, és útmutatást nyújt a konkrét kulcsszavak célzásának stratégiájához.

Ahrefs Kulcsszóválasztó eszköz

A Ahrefs Keyword Tool egy átfogó SEO-elemző eszköz, amely versenyelőnyt biztosít azáltal, hogy felfedi a több milliárd nyomon követett kulcsszó organikus keresési mennyiségét.

A Ahrefs Kulcsszóeszköz használatához jelentkezzen be fiókjába, és adja meg a kezdőkulcsszavakat.

Az eredmények a havi keresési mennyiséget, a CPC-t (kattintásonkénti költséget) és a versenyszintet (alacsony, közepes, magas) mutatják minden kulcsszónál.

Kattintson az “Eredmények” gombra, hogy megtekinthesse a keresőmotorok eredményoldalát (SERP) az egyes kulcsszavakhoz a kiválasztott országban.

A táblázat tetején található gombok segítségével egyszerűen exportálhatja az adatokat CSV, Excel vagy PDF formátumba. Megadhatja versenytársa domainjét is, hogy nyomon kövesse az adott domainhez tartozó kulcsszavakat.

Google Kulcsszótervező

Google Kulcsszótervező egy hatékony eszköz, amely közvetlenül integrálva van a Google Ads szolgáltatásba. Elsősorban a reklámkampányok kulcsszavainak megtalálásában segít, de betekintései az organikus kereséshez is értékesek.

A Google Kulcsszótervező használatához jelentkezzen be Google Ads- vagy Gmail-fiókjával. Most kattintson a “Fedezzen fel új kulcsszavakat” az alábbi képernyőképen látható módon:

Például, ha a kávésbögrékhez kapcsolódó kulcsszavakat keresek, akkor az elsődleges kulcsszót írom be: “személyre szabott kávésbögrék,” a keresősávban, és kattintson a “Szerezzen eredményeket“.

Innen finomíthatja kulcsszóötleteit, lekérdezheti a keresési mennyiséget és az ajánlati költséget. Az eszköz kulcsszójavaslatokat kínál a keresés bővítéséhez. A Google Kulcsszótervező hasznos az adott rés szempontjából releváns kulcsszavak azonosításában, népszerűségük megértésében, valamint megalapozott döntések meghozatalában a tartalomkészítéssel és a SEO optimalizálásával kapcsolatban.

Mind a Ahrefs, mind a Google Kulcsszótervező kulcsfontosságú szerepet játszik a szűkös kulcsszavak feltárásában azáltal, hogy részletes elemzéseket és adatközpontú javaslatokat kínál.

A Ahrefs holisztikus képet nyújt a webhely SEO állapotáról, míg a Google Kulcsszótervező közvetlenül a legnagyobb keresőmotorból származó kulcsszóadatokra összpontosít. Az ezekből az eszközökből származó betekintések integrálása átfogó megközelítést tesz lehetővé a szűkös kulcsszavak felfedezéséhez és optimalizálásához.

Következtetés

A 2024-as sikeres online jelenléthez fontos, hogy elsajátítsák a kulcsszavak keresésének művészetét. Kulcsfontosságú megjegyezni, hogy a folyamat nem ér véget a kulcsszavak azonosításával. A rendszeres felülvizsgálatok, a változó trendeken alapuló módosítások és a felhasználói szándékok alapos megértése elengedhetetlenek egy hatékony réskulcsszó-stratégia fenntartásához.

Az ebben a cikkben tárgyalt kulcsszókereső lépések követésével és a megfelelő kulcsszókutatási eszközök használatával a webhelytulajdonosok nem csak a szűkebb kulcsszavakat találhatják meg, hanem a versenyképes digitális térben is előrébb maradhatnak, célzott forgalmat generálhatnak és fenntartható online sikereket érhetnek el.

Új publikációk:

Ajánlott