Hogyan találja meg márkája célközönségét

Tisztán kell tudnia arról, hogy ki a célközönsége, hogy megismerje preferenciáit. Lássuk, hogyan tudod ezt megtenni.

A közönség alapos megértése elengedhetetlen tényező a márka sikerében. A célközönség abszolút ismerete segíthet hatékonyabb marketingkampányok létrehozásában. A márka célközönsége az egyik kulcsfontosságú dolog, amelyet szem előtt kell tartania üzenetei megfogalmazásakor.

Vállalkozásként fontos, hogy világos elképzelésünk legyen arról, hogy ki a célközönség. Ez befolyásolja marketingstratégiáját és döntéshozatalát is. Minden márka célja, hogy minél több vásárlót szerezzen, és kielégítő élményt nyújtson számukra. De hogyan lehet ezt hatékonyan megtenni? A válasz abban rejlik, hogy ismeri azokat az embereket, akiknek az igényeit kielégíti. A márka célközönségének meghatározása az első lépés ezen az összetett úton.

Mi az a célközönség?

Forrás

Célközönségként a fogyasztók azon csoportját határozzák meg, akiket viselkedésük vagy meghatározott demográfiai jellemzőik jellemeznek. Ezek a demográfiai adatok lehetnek életkor, nem, foglalkoztatási státusz, jövedelmi csoport, hely stb. A célközönségre vonatkozó ismeretek segítik márkáját megérteni vásárlói bázisa ízlését és preferenciáit. A célközönség megléte azt is biztosítja, hogy a márka kampányok tervezése és végrehajtása terén tett erőfeszítései ne menjenek kárba.

A márkája célközönségének megfelelő ismeretekkel marketingtevékenységeit megfelelően a megfelelő embercsoporthoz irányíthatja. A demográfiai adatokon kívül az érdeklődési kör és a vásárlási előzmények két másik elem, amelyek döntő szerepet játszanak a márka célközönségének meghatározásában. Ha meg szeretné alakítani a közönséget, akkor marketingtevékenysége lehet e-mailes hírlevél, nyitóoldal, közösségi médiatartalom írása stb.

Hogyan találja meg márkája célközönségét

A márka célközönségének megtalálása nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek látszik. Vessen egy pillantást néhány lépésre, amelyek segíthetnek meghatározni márkája célközönségét.

1. Használjon elemző eszközöket

A márka célközönségének megismeréséhez olyan eszközöket használhat, mint a Google Analytics. Ez megadhatja a közönség pontos demográfiai adatait. Az elemzett adatokat táblázatok, diagramok és grafikonok formájában jelenítjük meg, hogy Ön jobban megértse és befogadhassa az információkat. Ezek az eszközök részletes betekintést nyújtanak arra vonatkozóan, hogy ki látogatta meg webhelyének mely részeit. Néhány további hatékony elemzőeszköz, amely használható, a következők:

 • Apple App Analytics
 • HockeyStack
 • Sprout Social
 • StatCounter
 • Mixpanel
Olvasni:  Okok, amiért a PDF a legjobb dokumentumformátum az üzleti életben

2. Felmérések készítése

A felmérések messze az egyik leghatékonyabb információgyűjtési módszer. Felmérés készítésekor hozza létre a célpiac demográfiai és pszichográfiai szegmentációját. A demográfiai szegmentáció tartalmazhat életkort, nemet, jövedelmet, iskolai végzettséget, foglalkozást és egyéb képesítéseket. A pszichográfiai szegmentáció ezzel szemben a társadalmi státuszból, tevékenységekből, érdeklődési körökből és véleményekből, valamint életmódbeli döntésekből tevődik össze.

A kérdezz-feleleteket hírlevél részeként is használhatja, hogy interjút készítsen néhány ügyfelével. Győződjön meg arról, hogy a kérdések száma korlátozott, és hozzon létre olyan kérdéseket, amelyek zárt végűek és pontosan megválaszolhatók. A válaszok összegyűjtése egy mintaközönségtől segíthet egyértelműen meghatározni a márka célközönségét. A felmérés sikere az Ön által megfogalmazott kérdések hatékonyságától függ.

3. Hozzon létre vásárlói personákat

A vásárlói személyiségek segítenek abban, hogy igazodjon a létrehozandó tartalom típusához. Ha közönségét érdekli a technológia, akkor az új modulokról, az IT-szektor új fejlesztéseiről stb. írt értékelések olyan területek lehetnek, amelyek segíthetnek a márkaidentitás megerősítésében.

4. Használja ki a közösségi média elemzését

Mivel életünk nagy részét a digitális szférában töltjük, a közösségi média ma a márkamarketing egyik legfontosabb ága. Tudja meg, hogy ügyfelei mely közösségi média csatornákon vesznek részt leginkább, milyen hashtageket használnak gyakran, és milyen típusú tartalmat fogyasztanak a legtöbbet ezeken a csatornákon.

Ez segít megfigyelni, hogy milyen típusú tartalom működik a legjobban, és utal arra, hogy a közönségpiac mely szegmense foglalkozik a tartalommal. A közösségimédia-elemzések megismerése, valamint a potenciális vásárlók közösségimédia-fogyasztási mintáinak és viselkedésének megismerése szintén nagyon hasznos lehet a márkakampányok megfelelő munkatársainak és közösségi média befolyásolóinak kiválasztásában.

5. Az Audience Insights megvalósítása a Facebookon

Forrás

A Facebook a marketingesek és hirdetők arany eszköze. Valóban kiállta az idő próbáját, és továbbra is releváns marad. Ingyenesen elérheti a Facebook Insights szolgáltatást. Megmutatja ügyfelei elhelyezkedését, életmódbeli választásait és vásárlási szokásait. Ez több módon is segíthet, mint a célközönség megtalálásában.

6. Kövesse nyomon a webhely teljesítményét

Az Ön webhelye az, ahol a közönsége először lép kapcsolatba Önnel. Fontos, hogy a webhely különböző részeire összpontosítson, és arra, hogy az adott szakaszok tartalma hogyan kötődik a közönséghez. Miután kitalálta webhelye erős területeit, végrehajthatja a változtatásokat a többi tartalomnak megfelelően, ezáltal több embert vonzhat. Néhány kérdés, amelyet fel kell tenni webhelye teljesítményének értékelése során, a következők:

 • Webhelyének mely oldalai generálják a legnagyobb forgalmat?
 • Milyen témákra reagál leginkább a közönség?
 • Milyen eszközöket használ a közönség a webhely eléréséhez?
 • Mely oldalak nem teljesítettek különösen jól?
 • Weboldalának látogatói jobban szeretik a videotartalmat az írott tartalommal szemben, vagy fordítva?
Olvasni:  Hogyan ellenőrizheti egy oldal vagy bejegyzés hangulatát a WordPressben

7. Tartsa szem előtt a közösségi média közönségét

A márkája célközönségének megtalálásakor döntő fontosságú, hogy észben tartsa, hogy ügyfélkörének nagy része az, amit a márkája közösségi média csatornáiról szerezhetett be. A közösségi média közönsége a márka célközönségének elengedhetetlen része.

8. Figyelje meg versenytársait

Fontos, hogy megvizsgálja a versenytársakat, mivel ez fontos információkhoz vezethet a saját célközönségéről. Iratkozzon fel hírleveleikre, és kövesse őket közösségi média fiókjain a célközönségkutatás részeként. Ha van egy kis elképzelése a versenytárs marketingstratégiájáról, az első kézből származó betekintést nyújthat márkájának abba, hogy milyen emberek számára tervez termékeket és szolgáltatásokat.

Milyen előnyökkel jár a célközönség megismerése

Forrás

A célközönség ismerete segít az erőforrások és az idő maximalizálásában. Fontos meghatározni azt a célpiacot, amelyiknek szüksége lesz a szolgáltatásaira. A „háló szélesre vetése” már nem megfelelő gyakorlat. Márkaként nem üldözhet mindenkit; Le kell szűkítenie a listát azokra az emberekre, akiket vásárlóként megcéloz. Egy világosan meghatározott márkacélközönséggel minimális erőfeszítéssel kihasználhatja az idejét, és megkímélheti erőforrásait a pazarlástól.

A célközönség másik előnye, hogy a célközönséget szolgálja ki. Kevesebb versenytárs lesz abban a résben, amelyet csak az Ön márkája szolgál ki. Meghatározott célközönséggel egyenesen értékkel szolgálhatja ki őket. A célközönség ismerete azzal az előnnyel jár, hogy meg tudja jósolni viselkedésüket az értékesítési csatorna különböző szakaszaiban.

A márkája célközönségének ismerete segít jobb tartalom tervezésében és hatékony közösségi média stratégiák kidolgozásában. Ma szinte minden vállalkozás rendelkezik online jelenléttel. Ahhoz, hogy tudd, mit fogyaszt a közönséged, elsősorban jól kell ismerned azt, hogy kik is ők. Tartalmának meg kell szólítania ezt a vásárló személyt.

A közönség ismerete az, ami egy bizonyos kezdeti erőt ad márkaként. Lehetőséget ad arra, hogy idejét, energiáját és erőfeszítéseit egyszerűen konkrét ügyfelekre és személyekre összpontosítsa. Azokat az embereket, akik nem találnak értéket az Ön termékeiben vagy szolgáltatásaiban, a folyamat korai szakaszában kiiktatják, ezáltal időt és erőforrásokat takarít meg. Hosszabb távon a marketingköltségeit hatékonyabban fogják felhasználni. Erős ajánlási bázist szerezhet márkaként, ha egy résközönségre összpontosít. Márkaként kerülje az időt az alacsony értékű potenciális ügyfelek hajszolására. Ezt a problémát csak úgy lehet megoldani, ha egyértelműen meghatározod magadnak a célközönséget.

Olvasni:  Webbiztonság: Hogyan védheti meg webhelyét és javíthatja a felhasználói élményt

Példák a márka célközönségére

Nézzük meg néhány példa segítségével, hogy mi a márka célközönsége.

1. Lightlife Foods

A Lightlife Foods egy növényi alapú élelmiszeripari vállalat. Az Instagramja kiváló minőségű receptképeket tartalmaz, míg a Facebook-oldala tele van videotartalommal. A Lightlife Foods mindkét platformon népszerű. Célközönsége olyan egyének, akik szeretik a növényi alapú ételeket, és szívesen nézik a recepteket és az élelmiszer-tényeket.

2. Nomád bérlet

A Nomad Lease olyan magánszemélyeket szolgál ki, akik lakástulajdonosok, de egyben utazások szerelmesei is. Ez egy ingatlankezelő cég, amely bérlőket talál házának, amíg Ön egy utazáson van. Sajátos és erősen kipirult célközönsége van, amely két jellemzővel határozható meg: egyrészt lakástulajdonosok; másodszor és ami a legfontosabb, szeretnek utazni. Ez a két tulajdonság segít pontosan meghatározni, hogy mely termékeket és szolgáltatásokat lehet számukra a legjobban kialakítani, kezelve a fájdalmas pontjaikat.

3. Cél

A Target egy másik márka, amely meglehetősen aktív számos közösségi média platformon. De az egyes közösségimédia-platformok tartalomtípusa különbözik a többitől. A Targetnek külön célközönsége van minden közösségi médiaplatformhoz, amelyen aktív. Mivel a Twitter közönsége többnyire évezredekből áll, a Twitteren használt nyelve nyugodt, társalgási és könnyű. A Facebookon a Target olyan közönségekkel foglalkozik, akiknek családjuk van. A Target az évek során sikeresen alkalmazta a célközönség szegmentálásának koncepcióját a sikeres marketing érdekében.

4. Airbnb

Az Airbnb ma népszerű név a millenniumiak körében. A cég küldetése, hogy megfizethető otthoni szálláslehetőségeket biztosítson az utazóknak világszerte. Bár számos szálláslehetőség kínálkozik az utazók számára, az Airbnb célközönségét az határozza meg, hogy ezek az egyének nem csak olyan utazók, akik szállodát keresnek, hanem egy kis helyi élményre is vágynak egy szálláson belül. Az Airbnb marketingstratégiája azonban immár az utazói piac több szegmensét célozza meg.

A digitális korszakban működő márkaként azt gondolhatná, hogy termékeivel és szolgáltatásaival minél több embert megcélozni jó ötlet lehet, de ez nem egészen így van. Márkaként egyszerűen nem hozhat létre mindenki számára olyan termékeket és szolgáltatásokat, amelyekkel piacra dobhatja magát. Kulcsfontosságú, hogy kitalálja a márkája célközönségét, mielőtt a marketing- és hirdetési erőfeszítéseit méretezheti.

Olvasni:  11 örökzöld e-mail marketingtrend, amely eredményeket hoz

Minden kampány komoly idő- és erőforrás-befektetés. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kinek hirdetünk márkát. Egy sikeres márka meghatározó jellemzője, hogy ismerjük a célközönséget.

Kulcs elvitelek

 • A „célközönség” kifejezés a fogyasztók azon csoportjának meghatározására szolgál, akiket viselkedésük vagy meghatározott demográfiai jellemzőik jellemeznek. Ez segít a márkának megérteni vásárlói bázisa ízlését és preferenciáit.
 • Az analitikai eszközök rendkívül hasznosak lehetnek a célközönség demográfiai adatainak megismerésében.
 • Annak érdekében, hogy kitaláljuk, ki a célközönség, fontos, hogy a vásárlói személyiségek a helyükön legyenek.
 • A márka célközönségének ismerete segít az erőforrások és az idő maximalizálásában. Márkaként szűkíteni kell a listát azokra az ügyfelekre, akikre összpontosítani fog.
 • A mintaközönségtől származó válaszok felmérésekkel történő összegyűjtése rendkívül hatékony módja annak, hogy egyértelmű célközönséget határozzon meg márkája számára.
 • Ha ismeri márkája célközönségét, kiküszöbölheti azokat az embereket, akik nem találnak értéket az Ön kínálatában. Ne feledje, nem tud mindenkit kielégíteni.

GYIK

1. Mi a médiaközönség?

A médiatanulmányokban az emberek bármely csoportját, aki bármilyen médiahordozón keresztül üzenetet kap, médiaközönségnek neveznek.

2. Mit jelent a másodlagos célközönség?

A másodlagos célközönség olyan emberek csoportja, akik valószínűleg nem vásárolnak tőled terméket vagy szolgáltatást, de valamennyire fontosak a márkád számára. Lehettek vásárlók a múltban vagy potenciális vásárlók a jövőben. A másodlagos közönség magában foglalja a szomszédokat és a munkatársakat, a házastársakat, a gyerekeket stb.

3. Mi a négy kulcsfontosságú módszer a célközönség azonosítására?

A célközönség azonosítása érdekében négy szegmentációs szint létezik, amelyek magukban foglalják a demográfiai, földrajzi, viselkedési és pszichográfiai szegmentációt.

4. Mik azok a közönség bevonási stratégiák?

A közönségelköteleződési stratégiák a közönség részvételének növelésének módszerei. Javítja a tanulást és növeli az elégedettséget. A jól elkötelezett közönség segíthet javítani a márkaidentitást, és a márka nem hivatalos nagyköveteivé válhat.

5. Mi a célközönség elemzése?

A célközönség elemzése az a folyamat, amelynek során egy márka meghatározza vagy leírja közönségét különböző demográfiai adatokon keresztül. Ide tartozhat többek között az életkor, a nem, a jövedelmi csoportok, a hely, az érdeklődési körök és a vélemények. A célközönség elemzése más üzleti funkciókhoz is elengedhetetlen.

6. Hogyan lehet megszólítani a célközönséget?

Ha márkaként szeretné megszólítani célközönségét, tegye a következőket.
1. Ossza meg velük márkaértékeit.
2. Dolgozzon együttműködőkkel és közösségi média influencerekkel.
3. Csökkentse kommunikációja értékesítési hatását.
4. Kapcsolódjon a közönséggel érzelmi szinten.
5. Esettanulmányok közzététele.
6. Folyamatosan törekedjen márkája imázsának javítására.

Új publikációk:

Ajánlott