Hogyan tartsam meg a webhelyemet az ADA-kompatibilisen

A „webtervezési akadálymentesítés” kifejezést egyre gyakrabban ugrálják az online üzleti világban – jó eséllyel hallott már róla. A kérdés azonban az, hogy a sokadik frissítéssel és az új funkciók egyesítésével és újraegyesítésével hogyan lehet megőrizni webhelyüket az ADA-kompatibilisen. Mit jelent az ADA-kompatibilis?

Mítoszok az ADA megfelelőségről

Mítosz: “Senki sem kényszeríti ki az ADA-t, így nem kell rá figyelnünk.”

Ez az egyik legelterjedtebb mítosz az ADA-megfelelőséggel kapcsolatban.

Az a tény, hogy az ADA egy panaszvezérelt törvény. Ha valaki fogyatékkal élő (vagy valaki a nevében) úgy érzi, hogy diszkrimináció érte, közvetlenül az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához vagy a Szövetségi Bírósághoz nyújthat be panaszt egy létesítmény ellen. A pénzügyi és jogorvoslati szankciók szigorúak, jogsértés esetén a panasz elleni védekezés költségesnek bizonyulhat.

Sokan az információterjesztéssel kapcsolatban még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy mi az ADA megfelelési szabványok magukban foglalják – vagy hogyan és mikor lehetnek hatással egy vállalkozásra.

Laptopot használó mozgássérült személy

Az ADA megfelelőségének jobb megértése érdekében először is értsük meg, mi volt az ADA mögötti szándék.

A weboldalak hozzáférhetővé tétele nem volt az eredeti terv célja, amikor az amerikai fogyatékosügyi törvényt 1990-ben először elfogadták. Az internet akkoriban még gyerekcipőben járt, és a kezdeti törvény arra irányult, hogy az épületeket és más kézzelfogható építményeket hozzáférhetővé tegyék az emberek számára. fogyatékkal élők. A 2009-es frissítés azonban előtérbe helyezte. Mind a Kongresszus a törvény aktualizálásában, mind a bíróságok annak betartatásában, hogy a webes akadálymentesítésre törekedjenek, amit a weboldalak akadálymentesítésével kapcsolatos határozatok számának növekedése is jelez.

Olvasni:  A legnépszerűbb BuddyPress-témák a WordPresshez

Mit jelent az ADA webhely megfelelősége?

Az ADA az 1990-ben aláírt amerikaiak fogyatékossággal élő törvényét jelenti. A törvényt 2009-ben tovább módosították a fogyatékosság kifejezett meghatározásának kiterjesztése érdekében. A weboldal akadálymentesítési elemét az eredeti törvény azon része indította el, amely szerint „tegyék meg a szükséges lépéseket a hatékony kommunikáció érdekében vásárlók látás-, hallás- és beszédfogyatékossággal. A vállalkozás weboldala az ügyféllel való kommunikáció egyik formája, így az ADA a „méltányos és egyenlő hozzáférés” biztosítására törekszik a webes akadálymentesítés követelményeire.

Ez a tisztességes és egyenlő doktrína magában foglalja az online szolgáltatásokhoz való hozzáférést is, ami nagy zavart kelt azzal kapcsolatban, hogy mely webhelyeknek kell megfelelniük az ADA-nak.

Mit jelent az ADA webhely megfelelősége?

A válasz a „mit tesz ADA kompatibilis átlagos?” nem túl bonyolult, de számos előírás betartását igényli. Bár az ADA rendelet még a 2009-es frissítése után sem foglalkozott kifejezetten a webhelyekkel vagy az internettel. Ahogy korábban említettük a zavart, ennek az az oka, hogy az ADA-rendelet, még a 2009-es frissítésen túl, nem hozott egyértelmű ütemtervet arra vonatkozóan, hogy az ADA hogyan alkalmazható a webhelyeken és az interneten. Ennek a hiányosságnak a pótlására a webfejlesztő közösségben több fél, különösen a World Wide Web Consortium (vagy W3C) irányelveket fogalmazott meg a weboldalak mindenki számára elérhetővé tételére.

Weboldal kezdőlapja

A webhelyek akadálymentesítését részletező W3C-irányelvek Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) néven szerepelnek. Jelenleg a 2.1-es verzión vannak. A WCAG (ejtsd: wu-cag) szerint legalább három különböző szintű akadálymentesítési megfelelőség létezik, nevezetesen:

A szint: A webhely elérhetőségének minimális szintjét biztosítja

AA szint: Az internethez való hozzáférést befolyásoló leggyakoribb akadályokkal foglalkozik tartalom

Olvasni:  7 típusú Instagram-bejegyzés, amely fokozza az elköteleződést

AAA szint: A hozzáférhetőség legalaposabb elért szintje.

A kérdés továbbra is az, hogy kire vonatkozik az ADA webhely megfelelősége?

Nem minden vállalkozásnak kötelező betartania az ADA webhelyének megfelelőségi irányelveit, vagy be kell vezetnie a WCAG-t. Csak a következő vállalkozásoknak kell követniük az ADA irányelveit:

  • állam és önkormányzatok
  • Magánvállalkozások 15+ alkalmazottal
  • Nonprofit és jótékonysági szervezetek 15+ alkalmazottal
  • A nyilvánosságra támaszkodó vagy a közhasznú társaságok (alapvetően minden olyan hely, ahová a nyilvánosság rendszeresen belép)

Fontos megjegyezni, hogy a webhely mindenki számára elérhetővé tételének célja nem az ADA-követelményeknek való megfelelés, hanem a megszerezni kívánt ügyfélkör bővítése lehet. Mivel 19 millió amerikai szenved valamilyen fogyatékosságtól, webhelyének hozzáférhetővé tétele csak új ügyfélkört hoz online üzletébe.

Ha egyszer mindenki számára tisztességes és egyenlő hozzáférést biztosít a webhelyén, az csodákat tehet online hírnevével a nyilvánosság előtt!

Hogyan lehet megfelelni a webes tartalom hozzáférhetőségére vonatkozó irányelveknek

Minden ADA-kompatibilis webhelynek négy fő koncepciónak kell megfelelnie ahhoz, hogy mindenki számára elérhető webhelynek minősüljön. Ezt a négy fogalmat kombinálva általában a POUR betűszóval ábrázolják. Részletesen megvizsgáljuk az egyes koncepciókat, és azt, hogy ezek hogyan tehetnek elérhetőbbé egy webhelyet a weboldal tervezése szempontjából.

Sajnos nincs gyorsjavítás az ADA-megfelelőségre a webhelyek elérhetővé tételére. Alkalmazások vagy szolgáltatások használata nem tudja elérni, hogy webhelye megfeleljen a megfelelőségnek. Amire szüksége van, az a megfelelőségi szakértő.

Webdesign szakértő dolgozik

Fontos megjegyezni, hogy az ADA-megfelelés egy folyamat, de nem lehetetlen. Itt van minden, amit tudnod kell.

A World-Wide-Web Consortium, vagyis a W3C szintén erre a célra hozta létre a Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) irányelveit. Leegyszerűsíti az internetes jelenlét törvényeknek való megfeleltetésének folyamatát.

Olvasni:  Hány ember használja a Discord-ot 2024-ben? (Discord felhasználók)

A WCAG szerint ahhoz, hogy megfeleljen a webtartalomnak:

  • Érzékelhető
  • Érthető
  • Működtethető
  • Erős

Nézzük meg, hogy fog kinézni a gyakorlatban?

Érzékelhető

Webhelye akkor tekinthető észlelhetőnek, ha egynél több érzékszerve, például látása vagy látása képes elérni és feldolgozni a webhely tartalmát. Ha engedélyezi, hogy egynél több érzékkel dolgozza fel, akkor nem korlátozza a felhasználókat azzal az egyetlen érzékkel, amely nem éri el, hogy alaposan élvezhessék az adott elemet a webhelyen.

A módja annak, hogy egynél több érzék számára elérhetővé váljon, az, hogy a tartalmat olyan eszközök számára tegyük elérhetővé, amelyek segítik a tartalom más érzékek általi észlelését, például az alternatív szöveget. képeket vagy szöveges átiratok biztosítása a számára podcastok és egyéb audio-, video- és webinárium-tartalmak.

Egy másik eszköz, amely könnyen elérhetővé teszi az audiotartalmat a nagyothalló felhasználók számára, a feliratozás. Mindazonáltal elengedhetetlen figyelembe venni, hogy a feliratozást nem azért adják hozzá, hogy egyszerűen betömjék a megfelelőségi lyukat, és hogy a legtöbb webhely által használt felirat szövege gyakran pontatlan.

Működtethető

Az egyik legnagyobb kihívás egy webhely akadálymentesítésével kapcsolatban az, hogy minden felhasználó számára kezelhető legyen, függetlenül attól, hogy hogyan alkalmazkodik a web használatához. Ez azt jelenti, hogy olyan vezérlőket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy egér nélkül navigáljon a webhelyen.

Ezenkívül a webhely működőképessé tételéhez billentyűzettel vagy egérrel kell használni, olyan webhelyen, ahol a felhasználók kikapcsolhatják az olyan automatizált funkciókat, mint az automatikus görgetés vagy a használhatóság időkorlátja, és minden oldal címe. Az adaptív technológiák alkalmazása nagyban hozzájárul a weboldal hozzáférhetővé tételéhez is. Az érintőképernyőkre vagy képernyőolvasókra reagáló webhely létrehozása nagy előny.

Olvasni:  Hogyan címkézz meg embereket és más oldalakat egy Facebook-oldalon

Érintőképernyőt használó személy

Számos funkció teszi vonzóvá egyes felhasználók számára, míg mások számára testi tüneteket vált ki. Az olyan dolgok, mint a villogó lámpák és más élménynövelő funkciók, amelyek sok mozgó alkatrészt tartalmaznak, megnehezíthetik a felhasználói felület használatát egyes felhasználók számára.

Érthető

Ez az a pont, ahol az átláthatóság, a megjelenítés, a színsémák és hasonlók lépnek életbe a hozzáférhetőség szempontjából. Annak biztosítása, hogy minden felhasználó elolvashassa, azonosítsa és megértse az utasításokat, és az anyanyelvükön alkalmazkodjon, a weboldal érthetővé tételének minden része.

Intuitív webhely-elrendezést készítenek, hogy a felhasználók anélkül navigálhassanak a webhelyen, hogy jelentős mennyiségű időt kellene tölteniük annak megismerésével. Például, miután menükkeresősávok és egyéb funkciók egységesen a képernyő ugyanazon a pontján nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egy webhelyet elérhetővé tegyen.

Hasznos utasítások és ellenőrzési hibák szükségesek az űrlapok kitöltéséhez és más feldolgozási adatokhoz ahhoz, hogy a webhely érthető legyen.

Erős

Egy webhely akkor tekinthető robusztusnak, ha működőképes és kompatibilis a legtöbb böngészővel és kisegítő szoftverrel, például képernyőolvasóval.

Ezenkívül kritikus fontosságú, hogy webhelyét úgy alakítsa át, hogy kompatibilis legyen a különféle képernyőméretekkel és eszközök megjelenítésével.

A fent leírt POUR szabványoknak való megfelelés mindenki számára elérhetővé teszi a weboldalt, és ADA-kompatibilis.

Összefoglalva, a webhely elérhetősége és folyamatos frissítése, hogy megfeleljen a kisegítő technológiák legújabb fejlesztéseinek, elősegíti, hogy webhelye ADA-kompatibilis maradjon. Fontos észben tartani, hogy egy ADA-kompatibilis weboldal nemcsak a költséges perek elkerülésére jó, hanem az üzleti életnek is jót tesz, és arra is jó, hogy szélesebb felhasználói kört vonzzon terméke és tartalmai fogyasztására.

Új publikációk:

Ajánlott