Hogyan tervezzünk SEO webhely architektúrát [+ Tips to Build]

A SEO webhely architektúrája segít a Google feltérképező robotjainak megtalálni az Ön weboldalát. Meghatározza az értékesítési potenciális ügyfelek számát, a márkaismertséget és az oldal rangsorolását a SERP-ben.

Tartalomjegyzék

 • A jó oldalszerkezet fontossága
 • A SEO webhely architektúráját meghatározó tényezők
 • Tippek a webhely architektúra SEO javításához

Online blogjának vagy vállalkozásának sikere nagymértékben függ attól, hogy a megcélzott fogyasztók felismerik-e. A SEO kulcsfontosságú a keresőmotorok magas SERP-besorolásához.

A kiváló minőségű webhely-architektúra SEO azonban segít vállalkozásának elérni céljait, legyen szó a márkaismertség növeléséről, a leadek generálásáról, az eladások ösztönzéséről vagy az ügyfélszolgálat javításáról.

Forrás

A keresőmotorokban jól teljesítő webhely valószínűleg nagyobb forgalmat vonz, és több leadet generál vállalkozása számára. Ha azt szeretné, hogy webhelye sikeres legyen, akkor láthatónak kell lennie az interneten, és könnyen feltérképezhetőnek kell lennie a keresőmotorok számára.

A SEO webhely architektúrája kritikus fontosságú a Google és más keresőmotorok rangsorolásában, mivel segít a robotoknak megérteni az egyes oldalak tartalmát!

Ez a cikk felvázolja a SEO webhely architektúráját befolyásoló fő tényezőket. Megvitatjuk azokat a bevált módszereket is, amelyek segítségével optimalizálhatja webhelyét a keresési eredményekben való maximális láthatóság érdekében.

A jó oldalszerkezet fontossága

A webhely architektúrája a webhely felépítésére és oldalai hivatkozásaira utal. Ez a webhely szerkezetének elengedhetetlen része, és az egyik legjelentősebb tényező, amely befolyásolja a webhely SEO és SERP minősítését. A megfelelő webhely-architektúra lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy feltérképezzék és megértsék a webhely tartalmát.

Forrás

Egy jól szervezett, könnyen navigálható webhely segít a felhasználóknak nehézségek nélkül mozogni az oldalakon, ami jobb felhasználói élményt eredményez. És tudja, hogy a felhasználói élmény az egyik legkritikusabb tényező a SEO-ban.

Ha a webhely látogatói nem találják az Ön webhelyén, amit keresnek, akkor távoznak. Ez pedig magas visszafordulási arányt eredményezhet, ami ronthatja webhelye keresőmotorjának helyezését.

Olvasni:  Hogyan tölthet le és tölthet fel fájlokat az FTP-kiszolgálón a Python használatával?

A webhelyszerkezetnek négy fő típusa van:

 • Lapos weboldal szerkezet
 • Hierarchikus webhelystruktúra
 • Lineáris weboldal szerkezet
 • Adatbázis-vezérelt weboldal szerkezet

1. Lapos webhelystruktúra

Ez a weboldal architektúra legegyszerűbb formája. A teljes webhely egyetlen HTML-oldalból áll, amely tartalmazza a webhely összes tartalmát. Egyoldalas webhelyszerkezetnek is nevezik, és nem tartalmaz belső hivatkozásokat.

Könnyen létrehozható, könnyen karbantartható és rendkívül gyorsan betölthető. Ez azonban nem túl keresőbarát, mert a keresőrobot nem tudja követni az Ön webhelyén található hivatkozásokat.

Forrás

2. Hierarchikus weboldal szerkezet

Ez a webhelyszerkezet legáltalánosabb típusa, és két vagy több szintű kategóriát tartalmaz a webhelyen belül, hierarchikusan rendezve. Az alacsonyabb szintek specifikusabb, míg a magasabb szintek szélesebb körű információkat tartalmaznak.

Forrás

A hierarchia az 1. szinten lévő kezdőlappal kezdődik, ezt követik a 2. szinten a kategóriaoldalak, majd a 3. szinten az alkategóriaoldalak és hasonlók. Minden szinten több oldal is lehet.

3. Lineáris vagy szekvenciális webhelystruktúra

Egy adott sorrendben mozoghat a tartalom között. Az egyik oldal egy sorozatban kapcsolódik a másikhoz, és minden oldal tartalmaz egy hivatkozást, amely visszavezeti a sorozatot. Szükség esetén további hivatkozásokat is létrehozhat a nyitóoldal között, hogy a felhasználók be- és kiugorhassanak onnan. Ennek ellenére az alapvető szerkezet lineáris.

Forrás

4. Adatbázis-vezérelt weboldal szerkezet

Ez egy dinamikus webhely a legjobb SEO webhely architektúrával. Az adatbázisban tárolt információk felhasználásával menet közben generált tartalmat tartalmaz. Adatbázisa egy webszerverhez csatlakozik, és amikor egy felhasználó oldalt kér, a szerver beolvassa az adatbázist, és létrehoz egy HTML oldalt, amelyet elküld a böngészőjének.

Forrás

Az oldal dinamikus jellege rugalmassá, hatékonyvá és könnyen frissíthetővé teszi. Például használhatja ugyanazt a sablont webhelye összes oldalához, így amikor változtatásokat szeretne végrehajtani (például új navigációs hivatkozásokat szeretne hozzáadni), csak egy fájlt kell módosítania a webhely minden egyes weboldala helyett.

A keresőoptimalizálási webhely-architektúra meghatározó tényezői

A webhely SEO teljesítménye több tényezőtől függ.

A sikeres SEO stratégia az URL-struktúrával kezdődik. Mind a bejárók, mind a látogatók számára létfontosságú, és egyszerűnek kell lennie. A látogatók egyszerűen átvizsgálhatják az oldalt az URL-ek megtekintésével, így az megosztható.

Olvasni:  Hogyan egyszerűsíti le az OCR a digitális irodát – valós esetek

Forrás

A keresőmotorok olyan URL-eket keresnek, amelyek könnyen kategorizálhatók, ezért az URL-szerkezetnek a keresőmotor szempontjából logikusnak kell lennie.

Ez elengedhetetlen része a SEO-nak, mert lehetővé teszi a Google Botoknak, hogy könnyen feltérképezzék webhelyét. A kenyérmorzsa segítségével webhelyét jobban feltérképezhetik a keresőmotorok.

Forrás

Ha egy robot a webhely több oldalát is bejárja anélkül, hogy navigációs menüt találna, akkor nehezen tudja indexelni ezeket az oldalakat a keresőmotorokban. De webhelyét jobban feltérképezhetővé teszi, ha belső linkeket biztosít, amelyek segítségével a pókok a webhely mélyebb tartalmát érhetik el és indexelhetik. A keresőmotorok jutalmazzák azokat a webhelyeket, amelyek gondoskodnak a felhasználóikról.

A kulcsszavak elsődlegesek a jó SEO szempontjából, mert ezek tájékoztatják a Google-t az oldalról. Ellenkező esetben a Google nem tud kulcsszavakat felvenni az Ön URL-jéből. Nehéz lesz az oldal rangsorolása a releváns keresésekhez.

Forrás

 • Az oldalak osztályozása és rendszerezése

A kategóriák, címkék és alkategóriák lehetővé teszik a Google robotjai számára, hogy meghatározott témákba rendezzék a tartalmat. Jobb felhasználói élményt biztosít, mert lehetővé teszik az emberek számára, hogy szervezett, rendezett módon nézzék át a webhelyet.

Lehetővé teszi a Google számára, hogy bármely pillanatban olyan tartalmat jelenítsen meg, amelyet az emberek egy témában keresnek.

Webhelye minden oldalának tartalmaznia kell egy title címkét, egy meta leírást és egy H1 címkét, ha jó helyen szeretne szerepelni a keresőkben.

A title címke egy kattintható címsor egy gépelt találathoz, amely megjelenik a SERP-ekben. A meta leírás egy rövid kivonat, amely a SERP-eken a title címke alatt jelenik meg. A H1 címke a fő címsor az oldalon.

Forrás

A title címkének, a meta leírásnak és a H1 címkéknek tartalmazniuk kell releváns kulcsszavakat, amelyek elmondják az embereknek, hogy miről szól a tartalom. Ezek a címkék a webhely-architektúra SEO-jához is elengedhetetlenek, és optimalizálni kell őket, hogy a keresőmotorok megfelelően olvassák őket.

A jobb keresőoptimalizálás érdekében fontolja meg a hosszú farkú kulcsszavak felvételét a tartalmi kategóriákba és alkategóriákba.

Tippek a webhely-architektúra SEO javításához

Forrás

Ha optimalizálni szeretné webhelyét a jobb helyezés érdekében, kövesse az alábbi tippeket:

Olvasni:  Brand Voice: mi ez, és miért számít?

1. Válassza ki az információs architektúrát

Az Ön webhelye elsősorban információs vagy tranzakciós jellegű? Ez egy e-kereskedelmi webhely vagy egy személyes blog? A szükséges webhely típusa jelentős hatással van arra, hogyan dönt az információs architektúra megszervezéséről.

Forrás

Előfordulhat például, hogy egy e-kereskedelmi webhely létrehoz egy „áruház” részt a fő navigációs sávjában. A felhasználók könnyen megtalálhatják az összes üzlet oldalát. Egy híroldal több navigációs menüvel is rendelkezhet a cikkek különböző kategóriáihoz (sport, politika, üzlet stb.). Próbáljon meg rendezetten, logikusan és egyszerűvé tenni, hogy bármelyik weboldalt három kattintással megnyithassa.

2. Az ismétlődő tartalom elkerülése érdekében mellékeljen egy webhelytérképet

A duplikált tartalom olyan dolog, amely elveszítheti webhelye hitelességét. Az olyan keresőmotorok, mint a Google és a Bing, szintén büntetik az ismétlődő tartalmat, mivel ez megnehezíti a feltérképező robotok számára, hogy megtalálják az Ön webhelyén belül bizonyos oldalakat.

A kanonikus címkéket akkor használhatja, ha egy téma vagy cím alatt több cikk vagy termékkategória található.

3. Tegyél bele zsemlemorzsát

A navigációs útvonalon való navigáció javítja a webhely szerkezetének keresőoptimalizálását, és segít a felhasználóknak a webhelyen való navigálásban anélkül, hogy eltévednének vagy összezavarodnának. Ezt úgy teheti meg, hogy hivatkozásokat ad hozzá minden oldal láblécéhez, amely a navigációs menü előző vagy következő oldalára vezet.

Forrás

Ha olyan tartalomkezelő rendszert használ, mint a WordPress, a Joomla vagy a Drupal, találhat beépülő modulokat a kenyérmorzsához. A CMS-beállításokban beállított oldalhierarchia alapján automatikusan navigációs útvonalat adhatnak hozzá a webhelyéhez.

4. Használjon kulcsszavakat az URL-ekben

Az URL-ek segítségével a keresőmotorok beazonosítják, hogy Ön mit akar mondani a webhelyéről vagy egy témáról. A keresőmotorok ezeket a kulcsszavakat használják helyezéseik javítására.

Forrás

Ne töltse túl az URL-t. A tiszta és egyértelmű URL-ek jobban teljesítenek. Használjon kisbetűs kulcsszavakat kötőjellel elválasztva, szóköz nélkül.

5. Mobilbarát oldalszerkezet

A legtöbb felhasználó mobileszközt használ a webhelyek eléréséhez, ezért Önnek mobil-első élményt kell létrehoznia.

Forrás

Tartalmának könnyen olvashatónak kell lennie, és minden képnek megfelelően kell betöltenie minden eszközön és platformon.

6. Optimalizálja a webhely sebességét

A látogatók egy másodpercnél többet nem kímélnek, ha egy webhely betöltése több időt vesz igénybe. Rövid a figyelmünk, és nem akarnak várni, amíg az oldalak lassan betöltődnek.

Olvasni:  Szőnyegtisztító SEO: Növelje a forgalmat és az értékesítést

Ideális esetben a webhely kevesebb mint három másodpercen belül betöltődik. Ha tovább tart, javítania kell webhelye architektúráját. A Google PageSpeed ​​Insights segítségével azonosíthatja azokat a területeket, ahol a webhely fejlesztésre szorul.

Forrás

Amellett, hogy a tartalommarketing során betartja a SEO technikai szempontokat, ügyeljen arra, hogy weboldalát a SEO webhely szerkezetének megfelelően alakítsák ki és fejlesztik. Elengedhetetlen ahhoz, hogy minél több leadet szerezzen, magas konverziót érjen el, és elérje üzleti céljait.

A webhely-architektúra SEO segít abban, hogy kivételes felhasználói élményt, egyszerű navigációt az oldalon, és boldoguljon az óriási versenyben. Megkönnyíti a keresőmotorok feltérképezését és indexelését, ezáltal növelve az eladásokat.

Kulcs elvitelek

 • Ahhoz, hogy webhelyét a keresőmotorok számára optimalizálja, a webhely felépítésének is világosnak és logikusnak kell lennie.
 • Győződjön meg arról, hogy az összes fontos oldal egy vagy két kattintással könnyen elérhető a webhely bármely részéről.
 • Használjon lapos webhely-architektúrát. Minél kevesebb kattintásra van szüksége, hogy egyik oldalról a másikra jusson, annál jobb.
 • Győződjön meg arról, hogy webhelyén minden hivatkozás megfelelően működik.
 • A legtöbb felhasználó a mobileszközökre támaszkodik a webhelyek eléréséhez, ezért mobil-első élményt kell létrehoznia.
 • Az adatbázis-vezérelt webhelystruktúra a legjobb a SEO számára, mivel az összes tartalmat egy helyen tárolják (az adatbázisban), amely lehetővé teszi a könnyű szerkesztést.

GYIK

1. Miért fontos az oldal szerkezete a SEO szempontjából?

A webhely szerkezetének vizuális hierarchiája elvezeti a felhasználókat a legrelevánsabb információkhoz. Közvetlenül befolyásolja a SEO-t, a használhatóságot és a webhely kialakítását.

2. Mi a legjobb weboldal szerkezet?

Az egyszerű és rendszerezett tartalom, amely logikai hierarchiát követ, a legjobb webhelystruktúra a lineáris webhelystruktúrában

3. Hogyan javíthatom a webhelyem szerkezetét?

1. Optimalizálja URL-jét kulcsszavakkal
2. Az oldalakat rendezetten kategorizálja
3. Használja a navigációs útvonalat
4. Adjon hozzá metaadatokat
5. Használjon kanonikus címkéket az ismétlődő tartalom elkerülése érdekében

4. Hány kategóriájú legyen egy weboldal?

Annyi kategóriája lehet, amennyire szüksége van, ha egyértelművé teszi a webhely architektúráját.

Új publikációk:

Ajánlott