Intel Celeron vs Core i3: Gyors összehasonlítás

Az Intel több tucat processzorral rendelkezik a piacon, amelyek mindenféle eszközben jelen vannak, szinte minden árkategóriában. Azonban ekkora CPU-portfólióval az átlagfelhasználó számára zavaró lehet eldönteni, melyiket válassza, és a rossz döntés pénzkidobás lehet, különösen az árkategória alsó végén, ahol az árcédula az egyik a legnagyobb gondok.

Ebben a cikkben az Intel két ajánlatát – a Celeront és a Core i3-at – hasonlítjuk össze, amelyek gyakran megtalálhatók az olcsóbb laptopokban, hogy segítsen kideríteni, melyik a jobb választás az Ön számára.

Intel Celeron vs i3: Műszaki adatok

Összehasonlításképpen itt a legalacsonyabb szintű Core i3-1305U és a legmagasabb szintű Celeron 7305L specifikációinak összehasonlítása. Bár papíron nem látszik egyértelmű különbség a két processzor között, azonnal észreveszi, hogy a Core i3 sokkal magasabb turbó- és alapórajellel, valamint maximális energiafogyasztással rendelkezik.

Ez a core i3-at összességében sokkal erősebb és erősebb CPU-vá teszi a Celeronhoz képest. A változás még nyilvánvalóbbá válik, ha az i3-13300HE-t, a jelenleg elérhető csúcskategóriás Core i3 CPU-t az összehasonlításba hozzuk.

Ezenkívül a Celeron termékcsalád 2022 harmadik negyedéve óta nem frissült, míg az Intel minden generációnál folyamatosan frissíti a Core i3-at a Core i5, i7 és i9 mellett.

Processzor specifikációi Intel Celeron 7305L Intel Core i3-1305U Intel Core i3-13300HE
Alap órajel 1,10 GHz 3,30 GHz 2,10 GHz
Max órajel 1,10 GHz 4,50 GHz 4,60 GHz
Összes mag (P/E) 5 (1P/4E) 5 (1P/4E) 8 (4P/4E)
Gyorsítótár 8 MB Intel Smart Cache 10 MB Intel Smart Cache 12 MB Intel Smart Cache
Alap teljesítmény 15W 15W 45W
max erő 15W 55W 115W
Max memóriaméret 64 GB maximális memória
DDR5 4800 MT/s-ig
LPDDR5 5200 MT/s-ig
DDR4 akár tp3200MT/s
LPDDR4x akár 4267 MT/s
64 GB maximális memória
DDR5 4800 MT/s-ig
LPDDR5/x 5200 MT/s-ig
DDR4 akár tp3200MT/s
LPDDR4x akár 4267 MT/s
64 GB maximális memória
DDR5 4800 MT/s-ig
LPDDR5/x 5200 MT/s-ig
DDR4 akár tp3200MT/s
LPDDR4x akár 4267 MT/s
Processzor grafika Intel UHD Graphics (12. generáció) Intel UHD Graphics (13. generáció) Intel UHD Graphics (13. generáció)
PCIe támogatás A PCIe 4-es verziója támogatott A PCIe 4-es verziója támogatott A PCIe 4-es verziója támogatott
Thunderbolt támogatás Thunderbolt 4 támogatott Thunderbolt 4 támogatott Thunderbolt 4 támogatott
Ajánlott vásárlói ár 107 dollár 309 dollár 312 dollár

Amint látható, annak ellenére, hogy az alap i3 ugyanannyi magot tartalmaz, mint a Celeron, magjai sokkal gyorsabban futnak, ami hatalmas teljesítményelőnyt jelent. A Core i3 szintén az Intel 13. generációs architektúráján fut, szemben a Celeron 12. generációjával. A maximális teljesítmény is sokkal nagyobb, ami azt jelenti, hogy a processzor magonként nagyobb teljesítményt nyújt.

Olvasni:  R720xd PCIe edzési hiba: Gyors javítás

Az egyetlen másik valódi különbség az ár. Az alap Core i3 202 dollárral drágább a Celeron megfelelőjéhez képest. Az árkülönbség azt jelenti, hogy ezeket a processzorokat két nagyon különböző terméktípusban, két teljesen eltérő árkategóriában fogja látni.

A Celeron általában a belépő szintű PC-kben és Chromebookokban van jelen, amelyek ára a PC-k és laptopok piacának legalján van. Az i3 ehhez képest sok középkategóriás laptopban és PC-ben, sőt néhány olcsó játék laptopban is megtalálható. Ahogy a sokkal erősebb Core i3-13300HE-re vált, mindössze 3 dolláros különbségért jelentős teljesítménynövekedést érhet el.

Hogyan befolyásolja az Intel Celeron és az i3 specifikációinak különbsége a valós teljesítményt?

A Core i3 processzorok teljesítményben fényévekkel a Celeronok előtt járnak. Szinte igazságtalan összehasonlítani a két processzort, mert nem csak a Celeron van itt teljesen kilógva a bajnokságból, hanem teljesen más terméktípusra és vásárlóra készült, mint amit a Core i3 megcéloz.

A Celeronnal a mindennapi feladatai, mint például az internetböngészés, a tartalom streamelése és a videohívások, és szinte minden, ami nem igényel sok erőforrást, jól működik. A Celeront futtató PC vagy laptop rendkívül olcsó lesz, de a képességeket tekintve is rendkívül korlátozott. Ha Chrome-ot vagy bármilyen más erőforrás-igényes böngészőt használ, akkor sem fog tudni sok böngészőlapot nyitva tartani.

Ami a Core i3 processzorokat illeti, még a legalacsonyabb szintű U-sorozatú i3 chipek is képesek lesznek teljes értékű számítógépek meghajtására, így sokkal többet tehet, mint amit a Celeronnal. Ahogy haladsz a Core i3 kínálatában, a CPU-k egyre több képességet kapnak addig a pontig, ahol könnyedén megépíthetsz egy i3-mal meghajtott olcsó játékgépet.

Olvasni:  A képernyőkép nem működik Mac rendszeren: Gyors javítás

Melyiket érdemes megvenni?

A válasz meglehetősen egyszerű, csak vegyen egy Core i3-at, ha a költségvetése engedi, és még ha nem is, akkor is érdemes túlköltöztetni egy jobb, képességesebb gépet. Ne feledje, hogy a régebbi, kevésbé képes CPU-k, mint például a Celeron, olcsók lehetnek, ha megnézi az új számítógépe árcéduláját, de gyorsan gondot okoznak, amint egy kicsit is igényesebbet csinál, arról nem is beszélve, hogy a számítógép élettartama jelentősen lerövidül. .

Tehát próbálja meg kiválasztani a Core i3-at, a használati esettől függetlenül. A Celeron 2023-ban csak akkor van értelme, ha olcsó eldobható vagy tartalék eszközre van szüksége, amely lehetővé teszi az internet elérését, e-mailek küldését és az alapvető feladatok elvégzését. Mindenesetre, ha Celeront használ a fő számítógépén, hamarosan többre vágyik.

Új publikációk:

Ajánlott