Keresőmotor-pozicionálás: Hogyan javítható az oldalak rangsorolása

A keresőoptimalizálás elsődleges célja, hogy adott célkulcsszavakra a lehető legmagasabb helyezést érje el. Ennek egyszerű az oka, minél magasabb rangot kap, annál nagyobb lesz a forgalom a webhelyén.

Ez további potenciális ügyfelek és potenciális konverziók előtt nyitja meg az ajtót.

Ezzel szemben, ha webhelye nem jelenik meg a SERP-k első oldalán, valószínűleg nem vonz jelentős számú forgalmat.

Hogyan biztosíthatja tehát, hogy webhelye oldalai a lehető legmagasabb rangot kapják?

A keresőmotor-pozicionálás gyakorlásával a keresőoptimalizálók és a webmesterek javíthatják webhelyük rangsorolását a célkulcsszavak tekintetében.

Ebből a blogbejegyzésből megtudhatja, mi a keresőmotor pozicionálása, annak fontossága, és hogyan lehet javítani az egyes oldalak elhelyezkedésén a keresőmotorok eredményei között.

Mi az a keresőmotor pozicionálás?

A keresőmotor pozicionálása bizonyos weboldalak folyamatos optimalizálásának gyakorlata a cél keresési lekérdezések rangsorának javítása érdekében.

Ez számos folyamaton keresztül történik, mint például a régi tartalom frissítése, a belső hivatkozások és az oldal optimalizálása, hogy megjelenjen a SERP szolgáltatásaiban, hogy csak néhányat említsünk.

A keresőmotoros pozicionálás kulcsfontosságú eleme, hogy azt folyamatosan végezzük.

Ez annak biztosítására szolgál, hogy a tartalom és az oldalak relevánsak maradjanak az Ön résében lévő legújabb frissítésekkel és információkkal.

A keresőmotorok pozicionálása is hozzájárul a „frissesség” tartalom. Ez hozzájárul ahhoz, hogy egy oldal magasabb helyezést érjen el a keresőmotorokban.

Az új tartalom javíthatja a CTR-t és a webhelyen töltött időt is.

Forrás: Moz

Miért fontos a keresőmotor pozicionálása?

Ezután nézzük meg közelebbről a keresőmotor-pozicionálás előnyeit, és azt, hogyan segítheti vállalkozását:

Javítja a láthatóságot és a márkaismertséget

A keresőmotorok pozicionálásának elsődleges célja az egyes oldalak rangsorának javítása, ami viszont javítja az általános online láthatóságot és a márkaismertséget.

Azáltal, hogy úgy optimalizálja a weboldalakat, hogy azok jobb pozíciókat szerezzenek a SERP-ben, a márkáját automatikusan többen látják majd.

Képzeld el egy pillanatra, hogy saját pénzügyekkel és kapcsolódó témákkal foglalkozó blogod van és vezetsz. Tegyük fel, hogy a keresőmotorok pozicionálásának gyakorlatával sikeresen javította 5 népszerű személyes pénzügyekkel foglalkozó oldalának rangsorolását.

Most, amikor az emberek különböző alkalmakkor keresnek ennek az 5 témának a kombinációját, észre fogják venni az Ön oldalát a SERP-ben.

Olvasni:  Ügyfélpéldák, tippek és ötletek űrlap beágyazása

Ez azt jelzi, hogy a blogod tekintély a térben, és ennek eredményeként az emberek felkeresik webhelyedet, amikor több információt szeretnének a személyes pénzügyekkel kapcsolatos dolgokról.

A nagyszerű dolog a márkaismertség építése A keresőmotoros pozicionálás révén az embereknek még csak rá sem kell kattintaniuk a találatára ahhoz, hogy felismerjék márkáját.

Előnyben részesítette a versenyzőket

A keresőmotorok pozicionálásának másik jelentős előnye, hogy segíthet a versenytársak megelőzésében.

Ha megfelelően hajtják végre, a keresőmotorok pozicionálása nagyobb piaci részesedés megszerzését eredményezheti az Ön iparágában.

Ez rendkívül erős, különösen akkor, ha egy versenyképes iparágban dolgozik.

Növeli az organikus forgalmat

A keresőmotorok pozicionálásának legfőbb előnye, hogy növeli az organikus forgalmat oldalaira. A Google és az összes többi keresőmotorban a legmagasabb rangú webhelyek kapják a legtöbb kattintást és forgalmat.

A legfontosabb oldalai forgalmának növelésével több leadet, és végül több konverziót generál, ami jobb ROI-t jelent az eltöltött időre vetítve.

Keresőmotor pozicionálás vs SEO

A keresőmotor-pozicionálás definíciójának elolvasása során felmerülhet a kérdés, hogy mi a tényleges különbség a keresőmotor-pozicionálás és a keresőoptimalizálás (SEO) között.

Nem ritka, hogy ezeket a kifejezéseket felcserélve használják, azonban van egy kis különbség a két kifejezés között.

Ahol a SEO az egész webhelyre kiterjedő fejlesztésekre összpontosít, a keresőmotorok pozicionálása az egyes oldalak magasabb helyezéseinek elérésére helyezi a hangsúlyt.

Például egy tipikus SEO-stratégia tartalmazhat egy linképítő kampányt a webhely kezdőlapjára (pl. www.seoptimer.com) mutató visszalinkek számának növelésére, ami növeli a teljes webhely domain jogosultságát.

Egy keresőmotor-pozicionálási kampányhoz képest, amely a szoftvertermékek egyik alaptermékoldalának (pl. www.seoptimer.com/keyword-research-tool) helyezésének javítására összpontosíthat.

Ez magában foglalja a kifejezetten az alaptermékkel foglalkozó tartalom létrehozását. A kulcsszókutató eszközre vonatkozó példánkban a következő témákban hoznánk létre tartalmat:

 • Hogyan végezzünk kulcsszókutatást
 • Kulcsszókutatási hibák
 • Hogyan találhatunk alacsonyan lógó kulcsszólehetőségeket
 • Kulcsszókutatás legjobb gyakorlatai

Minden egyes blogbejegyzésben hozzáadunk egy belső hivatkozást az alapvető termékoldalra.

Hogyan javítható az oldalak keresőmotoros pozicionálása

Most, hogy már tudja, mi a különbség a SEO és a keresőmotor-pozicionálás között, nézzük meg, hogyan használhatja a keresőmotor-pozicionálást az egyes oldalak rangsorolásának javítására.

Célozza meg a megfelelő kulcsszavakat

Kulcsszóstratégiája mindennek az alapját fogja képezni, amelyet a keresőmotorok pozicionálása érdekében tesz.

Akár régi tartalmat frissít (erről később), akár új tartalmat hoz létre a semmiből, a megfelelő kulcsszavakat kell megcéloznia.

És nem, a megfelelő kulcsszavak nem egyszerűen azok, amelyek a legjobban meghatározzák vállalkozását. Ehelyett azokat a megfelelő kulcsszavakat kell megcélozni, amelyek alapján reálisan rangsorolhat, miközben pontosan leírja vállalkozását.

Például egy vízvezeték-szerelő cég azt gondolhatja, hogy a célzáshoz a legjobb kulcsszó a „legjobb vízvezeték-szerelő itt [city]”, azonban ez egy nagyon versenyképes kulcsszó, így inkább valami hasonlót célozhatnak meg, mint példáulsürgősségi vízvezeték-szerelő be [city]”.

Olvasni:  Egyszerű útmutató a SEO vállalkozás elindításához

A Ahrefs kulcsszókutató eszköze használható a megfelelő kulcsszavak megcélzására. Eszközünkkel alacsony versenyben lévő, nagy keresési mennyiséggel rendelkező kulcsszavakat találhat, amelyeket a keresőmotor pozicionálási stratégiájában használhat.

Régi tartalom frissítése

A keresőmotorok pozicionálásának egyik központi eleme a régi tartalom és weboldalak frissítése a kulcsszavak rangsorolásának javítása érdekében.

Ennek több oka is van. A régi blogbejegyzések és -tartalom frissítése azt mutatja a Google-nak, hogy „új” tevékenység van egy URL-en. Ez segít az oldal frissességi tényezőjének növelésében, és javítja a helyezéseket.

Ezenkívül a régi blogbejegyzések frissítésével új statisztikákat és információkat adhat hozzá a bejegyzés eredeti témájához.

Hasonlóképpen eltávolíthatja az elavult információkat, amelyek már nem alkalmazhatók.

A régi, már előkelő helyen lévő tartalmak frissítésének nagyszerűsége az, hogy a Google már érti, miről szól az oldal, és rangsorolta azt a megfelelő keresési lekérdezésekhez.

Továbbá, amikor frissít egy régi oldalt, csak a már lerakott alapra épít, nem úgy, mint egy teljesen új blogbejegyzés létrehozásával a semmiből.

A SEOptimernél nagy sikert értünk el a régi blogtartalom frissítésével. Ha a régi blogcikkek frissítéséről van szó, számos dolgot megtehet azok optimalizálása érdekében:

 • Szúrjon be további hosszú farkú és pontos egyezésű kulcsszavakat
 • Adjon hozzá új képeket és releváns médiát
 • Hosszabbítsa meg a blog cikk hosszát
 • Gondoskodjon arról, hogy a helyszíni elemek, például a fejléccímkék, az image alt címkék, a címek és a metaleírások a SEO bevált gyakorlatai szerint legyenek optimalizálva
 • Adjon hozzá releváns belső hivatkozásokat a blogbejegyzéshez, valamint más bejegyzésekből származó linkeket a frissített bejegyzéshez

Optimalizálás a Core Web Vitals számára

A Google előszeretettel rangsorolja azokat a webhelyeket, amelyek általános felhasználói élményt nyújtanak. A Core Web Vitals egy olyan mérőszám, amelyet a Google az oldalon belüli felhasználói élmény mérésére használ.

Mérik az oldal betöltési idejét, a használhatóságot és a válaszkészséget, majd minden szemponthoz pontszámot generálnak.

Ennek a három mérésnek a hivatalos neve:

 • Összesített elrendezési eltolás: az oldal vizuális stabilitását méri.
 • A legnagyobb tartalmat tartalmazó festék: azt az időt méri, amely alatt a legnagyobb tartalomelem teljesen betöltődik.
 • Első bemeneti késleltetés: méri az első felhasználói bevitel és az oldal válasza közötti időt.

Hogyan biztosíthatja tehát, hogy webhelye és egyes oldalai SEO-ra optimalizálva legyenek?

Biztosítani szeretné, hogy webhelye a lehető leggyorsabban betöltődjön. Ez jó kiindulópont, mivel a lassú oldalbetöltési sebesség az egyik legnagyobb tényező, amely negatívan befolyásolhatja a felhasználói élményt.

Olvasni:  Hogyan találja meg márkája célközönségét

Mivel az internetes forgalom nagy része mobileszközökön történik, a webmestereknek és a keresőoptimalizálóknak gondolniuk kell a felhasználói élményre ezeken az eszközökön.

Ha webhelye nem minden eszközön reszponzív (asztali számítógépen, mobilon és táblagépen), akkor rossz Core Web Vitals pontszámot fog kapni ehhez a méréshez.

Szerencsére a legtöbb modern tartalomkezelő rendszer gondoskodik a reagálásról, így nem kell túl sokat aggódnia emiatt.

Ugyanakkor azt is szeretné elérni, hogy webhelye általános elrendezése biztosítsa az interaktív elemek (gombok, űrlapok stb.) mobileszközökön való könnyű használatát.

Belső linkelés használata

Egyetlen keresőmotor-pozicionálási útmutató sem teljes a belső linkelés említése nélkül.

Pontosabban, új belső linkeket kell hozzáadnia webhelye más oldalairól ahhoz, amelyet szeretne a rangsor növelése érdekében.

A belső linkelés fő előnye, hogy további információkat ad a Google-nak az oldal témájában.

Amikor belső linkeket készít a céloldalhoz, ne felejtsen el kulcsszóban gazdag horgonyszöveget használni. Ennek ellenére nem akarja túl optimalizálni a keresőmotor pozicionálásának ezen aspektusát.

Képzeljük el, hogy a megcélzott oldal címe “Hogyan neveljünk burgonyát otthon“, és ennek a bejegyzésnek a célkulcsszava: “burgonyát termeszteni otthon.”

Amikor más oldalakról hivatkozik arra a konkrét oldalra, használja a célkulcsszót. A túlzott optimalizálás elkerülése érdekében azonban érdemes kulcsszóvariációkat is átgondolni és használni.

A másodlagos kulcsszavak használatával a Google további információkat is ad az oldalról, növelve a képességét, hogy a célkulcsszó mellett más hosszú farkú kulcsszavakra is rangsoroljon.

Tehát a burgonyatermesztésre vonatkozó példánkban az alternatív horgonyszöveg a következőket tartalmazhatja:

 • Termessz burgonyát otthon
 • Burgonya termesztése
 • A burgonya termesztésének legjobb módja

Optimalizálja a kiemelt kivonatokhoz és egyéb SERP-szolgáltatásokhoz

A Google SERP-k már nem csak egyszerű oldalak 10 organikus találattal.

Napjainkban a keresőmotorok eredményoldalai különféle részekből állnak SERP funkciók például a kiemelt kivonatok, a tudáspanel, az emberek is kérdeznek, a helyi csomag stb.

Forrás: Backlinko

Ezek a SERP-funkciók a vállalkozások és webhelyek számára nagyobb láthatóságot biztosítanak a keresési eredmények között.

Az egyetlen SERP-funkció, amelyre mindenképpen optimalizálnia kell, a kiemelt kivonatok. Ezek a keresési eredmények legtetején jelennek meg, és további információkat adnak a témáról.

A kiemelt kivonatokra való optimalizáláshoz először is meg kell értenie a lekérdezés mögötti keresési szándékot.

Például, ha a megcélzott keresési lekérdezés egy folyamat, akkor valószínű, hogy a Kiemelt kivonat megjelenít egy webhelyet, amely felvázolja a lépéseket.

Itt láthatjuk, hogy a Kiemelt kivonat a “” keresési lekérdezéshezhogyan készítsünk weboldalt” mutatja be a Forbes cikke, amely felvázolja a követendő lépéseket.

Olvasni:  Hogyan készítsünk ellátási lánc kezelési tervet

Vizsgálja meg a célkulcsszóhoz aktuálisan megjelenő kiemelt részletet. Ez csak egy rövid válasz, vagy egy listából áll?

Ha a jelenlegi kiemelt kivonat egy rövid válaszból áll, akkor ez jól jelzi, hogy ugyanazt a logikát kell követnie.

Ezután elemezze azokat a kulcsszavakat, amelyeket a Kiemelt kivonat aktuális eredménye használ, és amelyek alapján rangsorol. Ennek megkönnyítése érdekében a Ahrefs kulcsszókutató eszközével beillesztheti a rangsoroló oldal URL-jét.

Eszközünk ezután megmutatja az oldalon található összes kulcsszót.

Most, hogy tudja, milyen kulcsszavakat kell használni, és hogyan kell keretbe foglalni a tartalmat a keresési szándék alapján, létre kell hoznia a tartalmat, hogy rangsoroljon a kiemelt kivonatban.

Először is gondoskodnia kell arról, hogy az oldal általános szerkezete zökkenőmentesen haladjon, és hogy könnyen érthető legyen. Ezt úgy érhetjük el, hogy H2 és H3 fejléceket használunk a tartalomban.

Ezenkívül próbálja meg a célkulcsszót belefoglalni ezekbe a fejléccímkékbe, de csak ha megfelelő. Nem szeretne véletlenszerűen kulcsszavakat hozzáadni csak a kedvéért.

Ezután az adott kiemelt részletre kell optimalizálnia. Ennek legjobb módja az aktuális részlet tanulmányozása.

Vegye figyelembe a használt kulcsszavakat, a hosszt, a szerkezetet és az egyéb elemeket, majd ennek megfelelően optimalizálja.

Ha például egy kérdés típusú részletben próbál megjelenni, a lehető legtömörebben válaszoljon a keresési lekérdezésre. Ne vergessen felesleges információkkal, és legyen tárgyilagos, ezért ne mondjon véleményt a témáról.

Tulajdonképpen ökölszabályként mindig az első mondaton belül válaszoljon a címszavakban vagy alcímekben feltett kérdésekre, tehát a megfelelő címsor alatti első 40-60 szóban.

Ami a többi SERP szolgáltatást illeti, ugyanazt a logikát követheti. Ellenőrizze, hogy jelenleg mi a rangsor, majd kövesse ugyanazt a stratégiát.

Hogyan ellenőrizhető bármely oldal keresőmotor-pozicionálása

Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizze erőfeszítéseinek előrehaladását, figyelemmel kísérve kulcsszavai pozícióit a Google-ban és más keresőmotorokban.

A Ahrefs rendelkezik egy kulcsszókövető eszközzel, amellyel nyomon követhető és ellenőrizhető a kulcsszavak rangsorolása idővel.

Egyszerűen adja hozzá domainjét eszközünkhöz, és megmutatjuk azokat a kulcsszavakat, amelyek alapján jelenleg rangsorol. Ezután válassza ki a figyelni kívánt kulcsszavakat, és eszközünk megmutatja az átlagos pozícióját, a feljebb mozgott pozíciókat és a lefelé mozgott pozíciókat.

Következtetés

Egy dologgal tisztában kell lenned, hogy időbe telik, mire meglátod munkád eredményét. Sajnos a kulcsszavak rangsorolásában nem fog azonnal változást tapasztalni.

És mint minden SEO-ban, időbe telhet, mire jelentős eredményeket és változásokat lát a teljesítményében.

A keresőmotorok pozicionálása azonban figyelemre méltó előnyökkel járhat, ha megfelelően hajtják végre. Az ebben a bejegyzésben megosztott tippek és ötletek követésével Ön lesz a legjobb helyzetben webhelye keresőmotor-pozicionálásának javításához.

Új publikációk:

Ajánlott