Kreatív írás vs. tartalomírás: mi a különbség?

A kreatív tartalom írója nem ugyanaz, mint egy kreatív író. Ez sokkoló volt? Sokan összekeverik az írás két területét, mert gyakran felcserélhetően használják őket. Bár a kettő bizonyos aspektusai átfedik egymást, a kreatív írás és a tartalomírás közötti vita folytatódik.

Ebben a blogban mindkét írástípus alapjait ismertetjük. Sőt, megrajzoljuk a legfontosabb különbségeket a kreatív írás és a tartalomírás között. Segít kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb írásmódot.

Mi az a kreatív írás?

A kreatív írás olyan írásstílus, amely az író tudatalatti érzéseiből, érzelmeiből, attitűdjéből, előítéleteiből és tapasztalataiból merít ihletet. Egyszerűen fogalmazva, hatóköre korlátlan. Sokféle műfajt és formát fedhet le, a hosszú tudományos esszéktől a Shakespearan-versekig.

Forrás

A kreatív írás, ahogy a neve is sugallja, kizárólag az agyadban áramló kreatív levekre támaszkodik. Kevésbé az információról, inkább az inspirációról szól. Ezenkívül nem kötik más stílusokat (például tartalomírást) szabályozó szabályok és technikák. Az emberek gyakran összekeverik a kreatív írást a fikcióval. De ez az írásmód mind fiktív, mind nem fikciós művekre kiterjed, amíg a bőséges művészi szabadság megengedett.

A kreatív írás az olvasó észlelésétől is függ, és az észlelés változhat. Például egy bizonyos kreatív írás (például egy vers) jelenthet valamit az Ön számára. Mások azonban tapasztalataik alapján másképpen értelmezhetik. A kreatív írás számos irodalmi eszközt használ, például metaforákat, alliterációt, hiperbolát stb.

Olvasni:  Jasper AI Writing Tool Review – Egyszerűbb és amp; Gyorsabb tartalomírás

Példák a kreatív írásra

A kreatív írás többféle formát ölthet. A leggyakoribb példák közül néhány, amellyel biztosan találkozott, a következők:

● Költészet: John Keats elbűvölő versei vagy Shakespear szonettjei mind a kreatív írás kategóriába tartoznak. A költészet a kreatív írás egyik legizgalmasabb és legelgondolkodtatóbb formája.

● Előnyök: A hétköznapi nyelv írott formája, ritmusok és rímek nélkül. A történetek, a regények vagy a népmesék mind a próza alá tartozhatnak.

● Forgatókönyvek és forgatókönyvek: Ezek olyan megírt darabok, amelyek a színpadon vagy a képernyőn adnak irányt egy fellépéshez. Valószínűleg így jött létre az a műsor, amelyet éppen túlzásba vitt.

Mi az a tartalomírás?

A tartalomírás olyan írásstílus, amelyet nagyrészt információ és tárgyilagosság jellemez. A tartalom és a kreatív írás között az a különbség, hogy az előbbi egy meghatározott célt szolgál, vagy döntő fontosságú információkat juttat el az olvasókhoz. A tartalomírást manapság általában online csatornákon végzik.

Forrás

A most olvasott cikk a tartalomírás egy formája is. A tartalomírás a vállalkozások marketing, PR, értékesítési, jogi és megfelelőségi tevékenységének része. Tartalmat magánszemélyek is létrehozhatnak személyes webhelyeken vagy blogokon.

Egy másik különbség a kreatív írás és a tartalomírás között a struktúra és a szabályok. A tartalomírást gyakran az írási szabályok, a SEO irányelvek és az ügyfél/vállalkozás igényei szabályozzák. Ezt nem lehet teljesen az olvasók felfogására bízni. Az információnak pontosnak és az üzleti célokkal összhangban kell lennie.

Példák tartalomírásra

A tartalom mindenhol megtalálható, ha alaposan megnézed. Íme néhány a tartalomírás leggyakoribb példái közül, amelyekkel gyakran találkozhat:

● Blogok: A webhelyeken található hosszú formátumú részek az online tartalmak jelentős részét alkotják, különösen a keresőmotorokon. Ezek informatívak, tárgyilagosak és megoldásorientáltak.

Olvasni:  eBay logó – Vállalat tervezése és története

● Közösségi médiás tartalom: A különféle típusú bejegyzéseket, tekercseket, történeteket, körhintákat és egyéb, a közösségi médiában látható tartalmakat tartalomírók hozzák létre. Ezt a tartalmat a közönség tájékoztatására, bevonására vagy marketingre is használják.

● Termékleírások: A tartalomírás alá tartoznak a termék különböző jellemzőit meghatározó írásos darabok (akár az online piactereken, mint az Amazon, vagy a termék csomagolásán).

● Kutatási cikkek: Fehér könyvek, publikált tanulmányok, folyóiratcikkek és más hasonló típusú kutatási tartalmak szintén a tartalomírás példái.

● Üzleti dokumentumok: Az ajánlatokat, csomagokat, irányelveket, megbízásokat, jogi papírokat stb. szintén tartalomírók írják, bizonyos szervezeti célok alapján.

Kreatív írás vs. tartalomírás: legfontosabb különbségek

Hatalmas különbségek vannak a kreatív írás és a tartalomírás között, különféle tényezők alapján. A következőkben a kreatív írást és a tartalomírást fogjuk összehasonlítani több paraméter alapján.

1. Hang

A kreatív írás az író hangulatától és a megírt darab típusától függően változatos hangvételű. Az írónak jogában áll kiválasztani a művéhez leginkább illő hangszínt. Lehet ujjongó, érzelmes, félelmetes, bántó, vigasztaló, reménykedő, csüggedt stb. A művész nem korlátozódik egy „megfelelőnek” ítélt hangnemre.

A tartalomíróknak, függetlenül attól, hogy szabadúszók, vagy egy webhelytartalom-író szolgáltatásnál dolgoznak, egy adott márkahangot kell szem előtt tartaniuk. A lehetőségek is gyakran korlátozottak. A tartalomíró darabok gyakran informatív, komoly, optimista és tárgyilagos hangvételűek. Manapság a tartalomírók kreatív hatást adnak hangnemükhöz, de a mértéket az ügyfél határozza meg.

2. Cél

Ez egy másik fő különbség a kreatív írás és a tartalomírás között. A kreatív írást gyakran azzal a céllal végzik, hogy kifejezzék, szórakoztassák és megnyerjék. Néha az írók is megteszik ezt minden cél nélkül, véletlenszerű töprengésként. A tartalomírás konkrét célt szem előtt tartva történik. Tartalmazhat marketinget, értékesítést, információszolgáltatást vagy egyéb üzleti célokat.

Olvasni:  Útmutató az indiai szabadúszó piachoz

3. Művészi szabadság

Nagy különbség van a kreatív írás és a tartalomírás között, ha az alkotói szabadságról van szó. A kreatív írók sokkal nagyobb művészi szabadságot élveznek, mint a tartalomírók. Megválaszthatják írott darabjuk hosszát, hangnemét, stílusát, formáját és célját.

Emellett kreatív szabadságot kapnak, hogy eltúlozzanak, képeket használjanak, és figuratív kifejezéseket alkalmazzanak, ahogy akarnak. A tartalomírók lehetnek kreatívak, de követniük kell a SEO és az írási irányelveket is. Utóbbinál fontos, hogy a tartalom láthatóvá, olvashatóbbá váljon a célközönség számára.

4. Stílus

A kreatív írók fantáziadús, fantasztikus és színes stílust alkalmaznak, amely az igazságban vagy a fantáziában gyökerezik. A tartalomírók ezzel szemben módszeres, tagolt, tényszerű és informatív írásmóddal rendelkeznek.

Mi a jobb választás az Ön számára?

A válasz attól függ, hogy miért akarsz írni. A szórakozásból szeretnéd csinálni? Nem törődik annyira a kereskedelmi megvalósíthatóságával? Egyszerűen csak szórakoztatni szeretné az embereket? Ha igen, akkor a kreatív írás a megfelelő út. Ha azonban szeretne írni, hogy tájékoztassa az embereket, megossza véleményét, és segítse a vállalkozásokat ügyfeleik elérésében, akkor a tartalomírást kell tennie.

Szintén óriási különbség van a tartalomírás és a kreatív írás között a kereskedelmi életképesség alapján. A tartalomírók előre és néha magasabb fizetést kaphatnak, mert tartalmuk segít a vállalkozások bevételeinek növelésében. A kreatív írók is kereshetnek pénzt, de ez hosszú távú folyamat, és több erőfeszítést igényel. Végül, nincs olyan szabály a nap alatt, amely azt mondaná, hogy nem lehetsz mindkettő. Sok író azért ír tartalmat, hogy napközben pénzt keressen, estére pedig költővé válik.

Ez a kreatív írás és a tartalomírás összefoglalása. Ne feledje, hogy egyik írásstílus sem jobb a másiknál. A kreativitás szándéka és mértéke alapján különbségek vannak a tartalom és a kreatív írás között. A jó írók gyakran elmossák a határvonalakat a két forma között, hogy rendkívül vonzó tartalmat hozzanak létre.

Olvasni:  Technikai írás: mi ez és miért fontos a marketingben?

GYIK

1. A kreatív írás ugyanaz, mint a tartalomírás?

Nem, mindkettő más-más írásstílus. Az írás célja, szándéka, célközönsége, stílusa és hangneme alapján különböznek egymástól.

2. Mi a különbség a tartalom és a kreatív írás között?

A kreatív írás ötletesebb, szabadabb és szűretlenebb. Másrészt a tartalomírás tárgyilagos, informatív és strukturált.

3. Hogyan válhatok kreatív tartalomíróvá?

Tanulmányozza a kreatív tartalomírók munkáját az Ön iparágában. Jól értse az írási folyamatot, és gyakorolja gyakran. Javítson a kapott visszajelzések alapján.

4. Mi az a tartalomírási példa?

Néhány példa a tartalomírásra: blogok, cikkek, termékleírások, kézikönyvek, útmutatók, e-könyvek, közösségi média bejegyzések, kutatási cikkek stb.

5. Mi a kreatív írási példa?

Néhány példa a kreatív írásra: költészet, kreatív esszék, történetek, regények, flash fiction, fan fiction, forgatókönyvek, forgatókönyvek stb.

Új publikációk:

Ajánlott