Lágy fehér vs meleg fehér LED: 4 fő különbség

Az intelligens otthoni eszközök egyre népszerűbbé válásával a fogyasztók választéka is bővül. Ma már több száz, ha nem ezer különféle intelligens világítási megoldás érhető el a piacon.

Ez azt jelenti, hogy ezek mind különböző típusú lámpák. Ebben a cikkben a lágy fehér LED-eket a meleg fehér LED-ekkel hasonlítjuk össze, hogy segítsünk a jobb választásban.

A színhőmérséklet az egyik legfontosabb különbség a lágy és meleg fények között. Minden fehér izzótípus egy adott referenciapontot jelent a Kelvin-skálán, amely a színhőmérsékletet méri.

A színhőmérséklet kifejezés valójában az izzólámpákról származik, ahol az izzó belsejében lévő fémelem színére utal, amely meghatározza a fény színét. Ugyanez vonatkozik a LED-ekre is, a Kelvin-skála értéke meghatározhatja a fény hidegét vagy melegét. Íme néhány általános színhőmérséklet.

  • Lágy fehér (2700-3000 Kelvin)
  • Meleg fehér (3000-4000 Kelvin)
  • Cool White (4000-5000 Kelvin)
  • Nappali fehér (5000-6500 Kelvin)

Minél magasabb a színhőmérséklet, annál melegebb vagy sárgább lesz a fény. Éppen ellenkezőleg, minél alacsonyabb a színhőmérséklet, annál hidegebb vagy kékebb lesz a fény. Attól függően, hogy hová telepíti ezeket a lámpákat, döntést kell hoznia, mivel a színhőmérséklet drasztikusan befolyásolja a szoba esztétikáját és általános hangulatát.

A lumen az izzó fényerejének mértéke. Noha ez nem pontosan vonatkozik a meleg vagy lágy fényekre, az izzó fényereje befolyásolhatja a színhőmérsékletet, ami viszont hatással lehet arra, hogy a szeme hogyan érzékeli a fényt.

Minél nagyobb a lumenérték, annál erősebb a fény, ami viszont erősebbé teszi a fényt. A lágy fények általában halványabbak vagy gyengébbek a fényerősségüket tekintve, a melegek pedig ennek pont az ellenkezője.

A legtöbb intelligens lámpa beépített fényerőszabályzóval rendelkezik, ezért a legjobb, ha nagyobb fényerejű izzókat választ, hogy nagyobb mozgástérrel rendelkezzen a fényerő tekintetében.

Olvasni:  A Chromebook nem kapcsol be: Gyors javítás

A watt nem határozza meg a lámpák fényerejét vagy színét, de azt igen, hogy egy adott izzó mennyi energiát fogyaszt. Elterjedt tévhit, hogy a nagyobb teljesítményű izzó gyakran világosabb, de a modern LED-lámpák esetében ez nem így van.

Amikor a meleg vagy a lágy fények között dönt, ügyeljen arra, hogy ne túl magas teljesítményt válasszon. A nagyobb teljesítményű izzó megnöveli az áramfogyasztást, és drágább lehet az üzemeltetése. A LED-ek meglehetősen energiatakarékosak, így sokkal több fényt kap egy kisebb teljesítményű (10-12 W) izzóval, mint egy izzólámpával.

A meleg fények édes pontja 10-12 W körül van, míg a lágy lámpák alacsonyabb teljesítménnyel is megúszhatják.

Sok intelligens izzó gyakran teljes RGB színekkel, valamint fényhőmérséklet-szabályozással érkezik, ami azt jelenti, hogy egy izzó többféle célra is használható. Ennek ellenére a legtöbb RGB izzó nem rendelkezik a dedikált meleg vagy lágy izzók fehér fénytartományával, ezért lemond a színhőmérsékletről vagy a fényerőről a sokoldalúság javára.

A végső döntés azon múlik, hogy hová helyezi el a lámpákat, és hogyan szeretné, hogy azok befolyásolják a helyiséget. A következőket ajánljuk.

  • Meleg fények: Lakóterek, konyhák, hálószobák és általában pihenésre szánt terek.
  • Lágy (hűvös) fények: Fürdőszoba, irodahelyiség, garázs vagy bárhol máshol, ahol kissé ébernek kell lennie, és tisztában kell lennie a környezetével.

Új publikációk:

Ajánlott