Lépésről lépésre útmutató a SEO versenytársak elemzéséhez

A SEO versenytársak elemzése az egyik kulcsfontosságú módja annak, hogy megértsük, miért hiányzik a SEO-stratégia. Ez a lépésenkénti útmutató a SEO versenytársak kutatásáról, hogy többet megtudjon.

A keresőoptimalizálás (SEO) és a kulcsszavak minden marketingstratégia gerincét képezik. A kulcsszavak határozzák meg a webhelyéhez, a közösségi média fiókjaihoz és a vendégbejegyzéseihez létrehozott tartalom típusát.

A kulcsszavak azonban a marketing világában a legversenyképesebb elemek közé tartoznak. Meg kell értenie a különböző típusú kulcsszavak használatát, és azt, hogy versenytársai hogyan használják ezeket a kulcsszavakat. Itt jön képbe a SEO versenytársak elemzése.

Versenytárs elemzés

Forrás

Ez a blog lépésről lépésre felvázolja a SEO versenytársak elemzéséhez követhető folyamatot.

SEO versenytárs elemzés meghatározása

Hány találatot kap, amikor beírja a vállalkozása szolgáltatását a Google-ba? Százokkal, ezrekkel számolnánk, vagy talán egy kicsit többel. A potenciális ügyfelei ugyanazokat az eredményeket látják. Mennyi az esélye annak, hogy az Ön vállalkozását ajánlják először? Nyilvánvaló, hogy az összes többi keresési eredmény a versenytársa. De miért őket ajánlják helyetted?

A válasz egyszerű: a webhelyükön jobb a SEO.

Legyünk egy kicsit realisták. Nem nyithatja meg minden versenytárs oldalát, és nem nézheti át a tartalmát, hogy megkeresse a kulcsszavait. Ez a kézi keresés kimerítő, és valószínűleg nem vezet eredményre. De pontosan ezt kell tennie (természetesen néhány eszköz segítségével), hogy javítsa SEO-ját. Ezt a folyamatot SEO versenytárs elemzésnek nevezik.

A webhelyek számának növekedésével a SEO versenytársak elemzése még kritikusabbá vált. Lehet, hogy megértette, hogyan kell kulcsszókutatást végezni, de el kell végeznie egy kulcsszóhiány-elemzést is, hogy megértse, mely kulcsszavakat használják versenytársai, és melyek adnak nekik előnyt.

Olvasni:  WordPress többhelyes domain leképezési útmutató
Kulcsszókutatás

Forrás

Mikor érdemes SEO versenytárs elemzést végezni?

Végezzen kulcsszóverseny elemzést az üzletfejlesztési út több szakaszában. Ez segít megérteni, hogy webhelye keresőoptimalizálása hol áll a versenytársak között.

Íme néhány kulcsfontosságú szakasz, amelyeket nem szabad kihagyni.

1. Weboldal indítása

Mielőtt elindítaná hivatalos webhelyét, érdemes alapos kutatást végezni. Tekintse meg a Google által leginkább ajánlott vállalkozásokat, és végezzen kulcsszóverseny elemzést a webhelyükön. Kulcsszavakat bányászhat versenytársai webhelyein. Mivel tiszta lappal indul, ezeket a kulcsszavakat használhatja kiindulási alapként webhelye tartalom létrehozásához.

2. Új tartalom tervezése

A szakértők azt javasolják, hogy rendszeresen tegyen közzé új tartalmat a webhelyen, hogy biztosítsa a SEO naprakészségét. Ezt úgy teheti meg, hogy rendszeresen frissíti weboldala oldalait (honlap, szolgáltatási oldalak, rólunk stb.), vagy cikkeket, blogokat és podcastokat tesz közzé. Amikor ezen tevékenységek bármelyikét tervezi, végezzen SEO versenytárs-elemzést, hogy megértse, mennyi erőfeszítést kell tennie a versenytársak felülmúlásához. Ezeket a kulcsszavakat ezután SEO-barát tartalom írásához használhatja.

SEO-barát tartalom

Forrás

3. Változások a keresőmotorok eredményeiben vagy helyezéseiben

Rendszeresen ellenőrizze webhelyének rangsorolását a keresőben – és ez alatt nem azt értjük, hogy minden nap. De néhány hetente egyszer elégnek kell lennie. Ha észreveszi, hogy egy versenytárs, aki korábban folyamatosan alacsonyabban állt, mint Ön, most magasabban rangsorol, ez azt jelenti, hogy SEO tartalomelemzést kell végezni.

Alternatív megoldásként, ha webhelye rangja hirtelen leesik, kulcsszóhiány-elemzést kell végeznie, mert valószínűleg egy kulcsszó hiányzik, amelyet a versenytársak használnak. Miután elvégezte ezt a kutatást, optimalizálhatja webhelye SEO-ját az új kulcsszó-rangsor szerint.

4. Rangpangás

A stagnálás a legnehezebb időszak az összes közül. Ha webhelye rangsorolása, forgalma vagy az ügyfelekkel való interakció stagnál annak ellenére, hogy mindent megtett az új tartalom létrehozására, akkor valamit hiányol. Ezt az optimalizálási hiányt be kell tölteni, akár kulcsszavak miatt, akár más módon. Kezdje azonban a kulcsszavakkal, mert valószínűleg van egy új kulcsszótrend, amelyet kihagyott.

A SEO versenyelemzés típusai

1. SEO tartalomelemzés

Az alapokat mindenki ismeri: a tartalom minden webhely alapja, és ha a tartalom SEO-barát, akkor organikus forgalmat fog irányítani a webhelyére.

Olvasni:  Weboldal SEO: Útmutató kezdőknek a Google ranglistájához

Ez a versenytársaira is igaz.

A SEO tartalomelemzés magában foglalja a versenytárs legjobb tartalmi elemeinek áttekintését. Ezt a következőképpen hajtsa végre:

 • Ellenőrizze a versenytársak webhelyének forgalmát, hogy megértse, mely oldalak generálják a legnagyobb forgalmat.
 • Alapos kulcsszó-összehasonlító elemzéssel bányászhat kulcsszavakat ezeken az oldalakon.
 • Integrálja ezeket a kulcsszavakat webhelyébe, hogy jobb eredményeket érjen el.

A SEO tartalomelemzése során ellenőrizze a meta részleteit (címek, címkék, leírások stb.), olvashatóságot, kulcsszóelhelyezést, szószámot és kulcsszósűrűséget.

2. Backlink profil elemzés

Valószínűleg már tudja, hogyan szerezhet vissza linkeket a webhelyéhez, de a visszamutató hivatkozások vagy a bejövő hivatkozások száma fontos tényező. Sok vállalkozás visszamutató hivatkozásokat helyezett el a háttérben; azonban egy jelentős márka hiteles backlink beszerzése nagyban növeli a SEO rangsorolását. Meg kell értenie, hogy versenytársai hogyan kapnak vissza linkeket.

Forrás

Ezt a következőképpen teheti meg:

 • Végezze el a backlink profil elemzését egy backlink-ellenőrző segítségével
 • Használjon domainhatósági webhelyet versenytársa leghitelesebb visszamutatóinak meghatározásához
 • Forduljon hozzájuk ezekhez a webhelyekhez, és ajánlja fel számukra, hogy hozzon létre tartalmat, vagy társuljon velük, hogy visszamutató linkeket szerezzen.

3. Technikai SEO versenytárs elemzés

A technikai SEO versenytársak elemzése az utolsó lépés. Hasonlítsa össze a SEO összes többi technikai vonatkozását versenytársaival, és pótolja a hiányosságokat. Például ellenőrizze az összekapcsolást a webhelyén, hogy az olvasó zökkenőmentesen találjon más olvasnivaló cikkeket. Íme néhány dolog, amit érdemes összehasonlítani:

 • Weboldal szerkezete: A webhely szerkezetének könnyen navigálhatónak kell lennie. Használjon harmadik féltől származó eszközt az Ön és versenytársa webhelyeinek előnyei és hátrányai meghatározására.
 • Oldalsebesség: Használjon sebesség-ellenőrzőt, hogy megértse a versenytársa sebességét, és megtudja, hogyan javíthatja webhelye sebességét.
 • Mobilbarátság: Webhelye kiváló lehet asztali számítógépen, de ha a versenytárs webhelye jobban van mobilra optimalizálva, nagyobb forgalmat érhet el. A Pepper’s Guide segítségével mobilbaráttá teheti webhelyét.

Forrás

Ez a háromféle SEO versenytárs elemzés. De miért kell ilyen kimerítő kulcsszó-versenytárs elemzést végeznie?

Olvasni:  Hogyan jelöljünk meg embereket a Facebookon hármas eljegyzéshez

A SEO versenytársak elemzésének előnyei

1. A kulcsszótrendek jobb megértése.

A kulcsszó-versenytársak elemzése nagyszerű módja annak, hogy megállapítsa, kimarad-e egy kulcsszótrend. Egy trend hiánya elegendő ahhoz, hogy rövid időre megváltoztassa a SEO rangsorolását. Előfordulhat, hogy gyakran nem érti meg, hogy egy trend kialakulóban van, amíg az már ott van. Egy SEO-elemzés elvégzésével azonban láthatja, hogy versenytársai közül mely kulcsszavakat használja a legtöbb (ha nem az összes), és ezeket integrálhatja webhelyébe.

2. Segít javítani a marketingstratégiáját.

Legyünk valódiak: a SEO versenytársak elemzése sok erőfeszítést igényel. Ez az erőfeszítés azonban segít megérteni versenytársait és marketingstratégiájukat. Ezért webhelyét úgy alakíthatja, hogy az kiemelkedjen. Megértheti az adatok felhasználásával létrehozott marketingkampányokat.

Hogyan elemzik a kulcsszódiagramot, és hogyan döntenek a kulcsszavakról? Milyen gyakran tesznek közzé új megjegyzéseket? Mely webhelyekre támaszkodnak a visszamutató hivatkozások eléréséhez? Soha nem kap választ ezekre a kérdésekre, ha közvetlenül kérdez, de a SEO versenytársak elemzésével erre nem is lesz szüksége.

3. Megtanulsz egy állandó készséget.

Nem lehet megkerülni, hogy a legtöbb információ az internetről származik. Ez a SEO-t minden vállalkozás számára fontos és állandó stratégiává teszi. Felfogadhat – és kell is – szakértőket, hogy optimalizálják webhelye SEO-ját. A kulcsszóhiány-elemzés elvégzésével azonban megtudhatja, hogyan épül be a SEO a webhelyekbe. Ez egy olyan hosszú távú készség, amelyre mindaddig szüksége lesz, amíg van internet – és ez hosszú idő!

4. Segít szemmel tartani a versenytársakat.

A kulcsszóelemzés kiváló módja annak, hogy szemmel tartsa versenytársait. Már elmagyaráztuk, hogy megértheti marketingstratégiájukat. De a SEO-elemzéssel azt is megértheti, hogy megpróbálják-e átnevelni a márkát, vagy elmozdulni egy bizonyos cél felé. Ha a versenytársa új szolgáltatást szeretne bevezetni, valószínűleg először egy jó SEO-bázist épít ki, majd bejelenti a szolgáltatást. Ha figyelemmel kíséri a SEO-jukat, tudni fogja, mikor történik meg!

Gyors összefoglaló

A SEO az egyik legkritikusabb szempont a webhelyen. Ez a cikk rávilágított arra, hogyan, mikor és miért érdemes SEO versenytársak elemzését elvégezni webhelyén. Ha készen áll arra, hogy tartalmat hozzon létre webhelye fellendítésére, lépjen kapcsolatba a Pepper Content szolgáltatással még ma.

Olvasni:  5 elkerülendő LinkedIn hiba és megoldásuk

Kulcs elvitelek

 • A SEO versenytársak elemzésének három típusa van: SEO tartalomelemzés, backlink profilelemzés és technikai SEO elemzés, amelyek mindegyike fontos.
 • Végezzen SEO versenytársak elemzését, hogy megértse versenytársait és marketingstratégiájukat, ami viszont segít javítani marketingstratégiáját.
 • A SEO versenytársak elemzése nem egyszeri munka. Ezt minden alkalommal meg kell tennie, amikor új tartalmat hoz létre, vagy ha webhelye rangsorolása megváltozik a SERP-n.

GYIK

1. Hogyan dönthetem el, hogy mely versenytársakat tanulmányozzam a kulcsszavas versenytársak kutatásához?

Több mint valószínű, hogy sok versenytársa lesz. Nem lehetséges kulcsszóhiány-elemzést végezni ezen versenytársak mindegyikénél. Ezért elvégezheti az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek (SWOT) elemzését, és kiválaszthatja azokat a versenytársakat, amelyek megfelelnek vállalkozása SWOT-jának.

2. Használhatom a SEO versenyelemző eszközöket kulcsszóhiány-elemzéshez?

Igen, használhatja a SEO versenyelemző eszközöket a hiányosságok tanulmányozására. A gyakori eszközök közé tartozik az Ahrefs, a Semrush és a Page Optimizer Pro.

3. Milyen típusú kulcsszavakat kell tanulmányoznom?

A versenytársak elemzése során mind a long-tail, mind a short-tail kulcsszavakat tanulmányoznia kell. Mielőtt elvégezné a SEO versenytársak elemzését, ismerje meg a különböző típusú kulcsszavakat és azok relevanciáját az Ön iparágában.

4. Milyen gyakran végezzem a SEO versenytársak elemzését?

A kulcsszóverseny elemzése nem végezhető el egy nap alatt. De ez azt is jelenti, hogy az eredmények valószínűleg nem változnak hetente vagy akár havonta. Versenytársaid keresőoptimalizálása csak akkor változik meg, ha frissítik a tartalmat. Ezért 3-6 havonta egyszer elvégezheti a versenytársak webhelyének elemzését.

5. Egyszer már végeztem kulcsszóhiány-kutatást; miért kellene dirigálnom SEO versenytársak kutatása újra és újra?

A SEO-nak is vannak trendjei, ami azt jelenti, hogy a versenytársak 3-6 havonta felülvizsgálják a tartalmukat, és módosítják a SEO-jukat, hogy biztosítsák webhelyük és közösségi médiájuk aktualitását. Végezzen SEO versenytársak kutatását, hogy megértse, hogyan változtatták meg ezek a frissítések a SEO-jukat. Ez segít Önnek az új trendekhez igazítani SEO stratégiáját

Új publikációk:

Ajánlott