Marketingtölcsér: szakaszok és alkalmazásuk

Mi az a „tölcsér” a marketingben, és hogyan segíthet több értékesítésben? A marketing tölcsér az egyik leghasznosabb eszköz, amellyel egy vállalat nyomon követheti értékesítési folyamatát az elejétől a végéig. Elmagyarázzuk, mi az a marketingcsatorna, a marketingtölcsér szakaszai, valamint a digitális marketingcsatorna fejlesztése érdekében megtehető konkrét lépések.

Mi az a marketingcsatorna?

A marketingtölcsér egy olyan koncepcionális eszköz, amelyet a vállalkozások használnak, hogy nyomon kövessék az ügyfél útjának minden szakaszát a tudatosságtól a vásárlást követőig.

A tölcsér tetején, a legszélesebb részén sokan kapcsolatba lépnek a vállalkozásoddal valamilyen módon, még akkor is, ha az csak egy hirdetést vagy egy Facebook-bejegyzést vesz észre.

Ahogy a tölcsér szűkül, egyre kevesebb ember van jelen az egyes szakaszokban. A tölcsér utolsó csúcsa egy vásárlót jelképez, aki vásárol. Ebben a szakaszban van jelen a legkevesebb ember.

Például 1000 ember észrevesz egy vezető menedzsment szoftvercég Facebook-hirdetését. Közülük 100-an kattintanak a hirdetésre, és feliratkoznak az ingyenes próbaverzióra, végül 20-an megvásárolják a szoftvert. Ez a folyamat egy digitális marketing tölcsérrel ábrázolható.

A marketingcsatorna szakaszai

A marketingcsatorna általában négy fő szakaszra oszlik: Figyelem, Érdeklődés, Vágy és Cselekvés. Ezt néha AIDA modellnek is nevezik.

Ha ismeri ezeket a marketingcsatorna-szakaszokat, vállalkozása mindegyikhez sajátos stratégiát alkalmazhat és meghatározza, hogy az ügyfelek hol lépnek ki a tölcsérből. Például, ha sok ügyfél rákattint egy hirdetésre, de nem folytatja az ingyenes próbaverzióra való feliratkozást, előfordulhat, hogy további ösztönzőket kell hozzáadnia az ingyenes próbaidőszakhoz.

Kép forrása: SEMrush

Tudatosság

A marketingcsatorna első szakasza a tudatosság. Az emberek itt kezdenek először kapcsolatba lépni a vállalkozásával. Azóta, hogy soha nem hallottak rólad, legalább általános ismeretekkel rendelkeznek arról, hogy ki vagy és mit csinálsz.

A legtöbben nem emlékszünk olyan időszakra, amikor ne tudtuk volna az olyan mindenütt jelen lévő márkákat, mint a Pepsi vagy a Disney. Minden más vállalkozásnak azonban olyan marketingcsatornákat kell létrehoznia, amelyek azzal kezdődnek, hogy üzenetüket eljuttatják a fogyasztókhoz.

Olvasni:  A WordPress használata CMS-ként

Számos stratégia létezik ennek elérésére, és mindegyik egyetlen elven nyugszik: menjen oda, ahol az ideális ügyfelei már vannak.

Három stratégiát fogunk bemutatni a digitális marketingcsatorna tudatosság szakaszának megvalósításához.

Youtube

A YouTube-hirdetések kihasználása a bejövő marketingcsatorna kulcsfontosságú része lehet. Szinte mindenki tölt időt a YouTube-on, és a videohirdetések a célközönség felé irányítva fokozatosan növelheti a márkaismertséget.

Alapján Google TrueView, Azok a YouTube-nézők, akik három másodpercnél tovább nézik egy márka hirdetését, magasabb márkaismertséget, hirdetési felidézést és márkamegfontolást tanúsítanak.

Google

A jó bejövő marketingcsatorna másik sarokköve a keresőoptimalizálás. Vállalkozása oldalának optimalizálása, hogy a keresőmotorok – különösen a Google – eredményeinek első oldalára kerüljön, növelheti az eladásokat azáltal, hogy több embert irányít a webhelyére.

A marketingcsatorna tudatosítási szakaszában a fogyasztók gyakran keresnek információkat vagy megoldásokat egy problémára. Hasznos tartalmak, például útmutatók, infografikák, blogbejegyzések, vásárlói beszámolók, előtte-utána cikkek és oktatóvideók közzétételével megmutathatja nekik, hogy márkája megoldásokat kínál. Győződjön meg arról, hogy ez a tartalom úgy van optimalizálva, hogy a megfelelő keresőket irányítsa válaszaihoz.

Nem biztos abban, hogy a tartalom a marketingcsatornáihoz van-e optimalizálva? Próbálja ki ingyenes SEO eszközünket itt.

Használja ki más emberek közönségét

Míg az átgondolt tartalom közzététele és keresésre optimalizálása a bejövő marketingcsatorna sarokköve, egyúttal hosszú távú projekt is. A SEO gyakran 6 hónapig vagy még tovább is tarthat, hogy bemutassa a forgalom jelentős növekedését.

Ennek a folyamatnak a beindításához az OPA-k – Más emberek közönsége elé kell állítania vállalkozását. Ennek többféle formája lehet, többek között:

 • Vendégbejegyzések készítése a kollégák blogjain
 • Vendégelőadóként szolgál
 • Interjúkat adni
 • Részvétel podcastban vagy panelbeszélgetésben

Ideális esetben csatlakozik a szakterülete más szakembereihez, akiknek a közönségösszetétele hasonló ahhoz, amit fejleszteni próbál.

Az OPA jól illeszkedik a marketingcsatorna első szakaszába, mert bemutatja márkáit olyan közönségnek, aki még soha nem hallott Önről. Ez arra szolgál, hogy bizalmat építsen a vállalkozása felé – ha egy már megbízható hatósággal társul, az ügyfelek a jövőben nagyobb valószínűséggel tekintenek majd barátságos szemmel a vállalkozásra.

Olvasni:  A marketingesek elmondása szerint a 10 legfontosabb marketing kihívás

Türelem

Ne feledje, hogy a csatorna ezen szakaszában nem várja el minden egyes nézőtől, hogy a hirdetésére kattintson, és vásároljon. Ez a szakasz a tudatosság fokozatos felépítésére és a bizalom növelésére szolgál.

Érdeklődés

Marketingcsatornájának ebben a szakaszában ügyfelei tisztában vannak az Ön vállalkozásával és az Ön által kínált termékekkel. Jelenleg aktívan érdeklődnek az Ön által kínált szolgáltatások iránt, és további információkat keresnek, hogy megállapítsák, az Ön vállalkozása megfelel-e az igényeiknek.

A potenciális ügyfeleket átvezetheti a tölcsér érdeklődési szakaszán, ha jobb információkkal látja el őket.

Alapján Oberlo, a fogyasztók 81%-a kutatást végez, mielőtt vásárol valamit az interneten. A digitális marketing csatorna jelenlegi szakaszában az átfogó, érthető információk biztosítása növeli a potenciális ügyfelek érdeklődését az Ön vállalkozása iránt.

Rangsor a magas vásárlási szándékú feltételekhez

A marketingcsatorna érdeklődési szakaszának optimalizálásának másik módja a potenciális potenciális ügyfelek megszerzése, miközben aktívan kutatják a probléma megoldását.

Ezt úgy teheti meg, hogy gondoskodik arról, hogy vállalkozása webhelye rangsoroljon az olyan keresési kifejezések esetében, amelyek a magas vásárlási szándék. Más szóval, kínálatát jobban szeretné összehozni azokkal a termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyeket az ügyfelek aktívan keresnek, és a közeljövőben vásárolni terveznek.

Az erős vásárlói szándékot jelző kulcsszavak a következők:

 • Vásárolj most
 • Eladó
 • Közel hozzám
 • Kap
 • Látogatás
 • Ingyenes szállítás
 • Kedvezmény
 • Üzlet
 • Bérlés
 • Óradíj

Ezek a kifejezések mind azt jelzik, hogy a kereső aktívan keres valamit, amit a közelben vásárolhat. Ezek a kifejezések a kínált termék vagy szolgáltatás típusától függően eltérőek lehetnek; az ügyfelek felvesznek egy helyi házfestőt, de motelbérlési ajánlatokat keresnek. Válassza ki azokat a kulcsszavakat, amelyek a leginkább egyeznek a vállalkozásával.

A konkrét kérdések nagy vásárlási szándékot is jelezhetnek. Például az olyan kérdések, mint „elérhető-e az AT&T internet a környékemen” azt jelzik, hogy az ügyfél aktívan fontolgatja a szolgáltatást.

Győzze meg a vezetőket az előfizetésről

Egy másik módja annak, hogy több érdeklődőt tartsunk az értékesítési tölcsérben, ha meggyőzzük őket, hogy iratkozzanak fel a frissítésekre. Ne feledje, az e-mail marketing továbbra is rendelkezik az egyik legmagasabb ROI a marketingiparban, és ez az egyik legjobb módja annak, hogy fenntartsa a potenciális ügyfelek érdeklődését, amíg készen nem állnak a vásárlásra.

Olvasni:  Hogyan optimalizálhatja blogját az olvashatóság és a SEO érdekében

Sok potenciális ügyfél nem áll készen a vásárlásra, amikor először tudomást szerez vállalkozásáról, különösen akkor, ha magasabb árú termékeket vagy szolgáltatásokat kínál.

Az ügyfeleknek időre van szükségük, hogy mérlegeljék lehetőségeikat, és eldöntsék, valóban vásárolni akarnak-e. Azáltal, hogy rendszeres e-maileket küldenek nekik, amelyben ismertetik a termékei előnyeit, és vásárlási ösztönzőket ajánlanak, fenntarthatja érdeklődését.

A képet készítette Uplers.com

Ne feledje, hogy a túl sok e-mail bosszanthatja a potenciális ügyfeleket és csökken eljegyzés. Egy 2018-as tanulmány szerint 2-4 e-mail havonta sok vállalkozás számára ideális lehet.

Vágy

Néha értékelési fázisnak is nevezik, ez a marketingcsatorna szakaszai mentén haladó lépés azt mutatja, hogy a fogyasztók egy kifinomult csoportja aktívan mérlegeli az Ön termékét, és eldönti, hogy az megfelel-e az igényeiknek.

Ön azonban még nem zárta le teljesen az ügyletet ebben a szakaszban. Íme három stratégia a potenciális ügyfelek lejjebb mozgatására a marketingcsatornában.

Az olyan szavak rangsorolása, mint a „legjobb” és a „legjobb”

A marketingcsatorna ezen szakasza az, amikor a potenciális ügyfelek aktívan összehasonlítják vállalkozását versenytársaival.

Ahhoz, hogy kitűnjön a tömegből, és meggyőzze potenciális ügyfeleit arról, hogy Ön a legjobb értéket kínálja, segít a hitelesség kialakításában, mint a legjobb megoldás.

Ha gyors Google-keresést végez a vállalkozása kiemelt termékére a „legjobb” vagy a „legjobb” szavakkal, akkor az Ön vállalkozása jelenik meg először? Ha nem, a SEO-ra fordított további figyelem segíthet abban, hogy az ügyfelek még jobban bízzanak a márkájában.

Lehetőségek oktatása

Minél technikaibb vagy összetettebb a terméke, annál több információt kell kínálnia ügyfeleinek a marketingcsatorna különböző szakaszaiban, hogy meggyőzze őket arról, hogy szükségük van arra, amit Ön értékesít.

Ennek egyik leghatékonyabb módja az, ha oktatási anyagokat biztosít a potenciális ügyfelek számára. Ezeknek nem kell hosszadalmasnak vagy unalmasnak lenniük. Az olyan hasznos tartalmak, mint az oktatóvideók, a fehér könyvek, a kérdések és válaszok és az ajánlások, konkrét témákkal foglalkozhatnak a technikai réseken.

Olvasni:  Hogyan találjuk meg a tökéletes egyensúlyt a SEO és az UX között

A fugamentes zuhanypaneleket árusító vállalkozás e-mail-sorozatot ajánlhat, amelyben elmagyarázza, hogyan működik a vízszigetelő rendszerük, hogy növelje a vásárlók bizalmát termékük hatékonyságában.

Hozzon létre egy nevelési sorozatot

Vállalkozása további útmutatást adhat a vásárláshoz, ha meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy vállalkozása rendelkezik a keresett megoldásokkal.

A tápláló sorozat az e-mailek automatikus sorozata, amelyet a potenciális ügyfelek akkor kapnak, amikor feliratkoznak a listára. Ez a sorozat több információt nyújt, és bizalmat épít a márkája iránt.

Ha az Ön márkája vegán bőr kézitáskákat gyárt, egy sikeres nevelési sorozat lehet egy olyan e-mail sorozat, amely bemutatja termékének legfontosabb előnyeit; cruelty-mentes, bőséges a hely, tartós, klasszikus stílusú.

A képet készítette Frissművek

A gondozási sorrendet szorosan az ügyfelek fájdalmas pontjaihoz kell igazítani, és meg kell mutatnia, hogy vállalkozása olyan válaszokat kínál a termékeikre, amelyekkel versenytársai nem tudnak megfelelni.

Akció

Mit jelent egy marketing tölcsér az utolsó lépés nélkül? Minél nagyobb százalékban érik el a leadek a csatorna alját, és ténylegesen vásárolnak, annál hatékonyabban működik a marketingcsatorna.

Készítsen vonzó ajánlatot

A marketingcsatorna alja – amelyet gyakran konverziós szakasznak neveznek – a vásárlást végrehajtó emberek százalékos arányát mutatja.

Ennek ösztönzése érdekében elengedhetetlen, hogy az ügyfeleket vásárlásra ösztönözzük Most. Az időkorlátos ajánlatok, az elhagyott kosár e-mailek vagy a most megvásárolható kuponok nagyszerű módja annak, hogy az ügyfeleket az utolsó szakaszon vigye át.

A csatorna megerősítése vállalkozása marketingjéhez

A bejövő marketingcsatorna konkrét módszert kínál annak nyomon követésére, hogy az ügyfelek hogyan viszonyulnak az Ön vállalkozásához, és mely marketingeszközök viszik őket közelebb a döntéshez. Ideális esetben marketingcsapatának fel kell vázolnia a marketingcsatornákat a bejövő forgalom minden egyes forrásához.

Sokkal többről van szó az ügyfelek döntéshozatali folyamatában, mint egyszerűen csak meglátni a termékei hirdetését, és azonnal rákattintani a „Vásárlás most” gombra. Határozza meg, hogy hány segédeszközzel segíti a potenciális ügyfeleket a marketingcsatornán keresztül hatékonyan mozgatni, és biztosan meg fogja tapasztalni az értékesítés növekedését.

Új publikációk:

Ajánlott