Mennyibe kerül egy 3D nyomtató?

Az elmúlt évtizedben a 3D nyomtatási technológia egy szűk iparágból a hobbibarátok és a szakemberek számára egyaránt általánossá fejlődött. Ennek eredményeként a 3D nyomtatók egyre megfizethetőbbé válnak, így egyre többen férhetnek hozzá ehhez a technológiához.

A 3D nyomtató előzetes költsége csak a pénzügyi befektetés kezdete. A 3D nyomtató költségvetésének tervezésekor több tényezőt is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mennyibe kerül egy 3D nyomtató, mennyibe kerül a készülék karbantartásának becsült ára és az alapanyagok legalább egy éves működéséhez.

A 3D nyomtató költségét befolyásoló tényezők

Íme néhány tényező, amelyek befolyásolják a 3D nyomtató költségeit:

A nyomtató típusa

Mivel a 3D nyomtatók a professzionális szolgáltatások széles skáláját elégítik ki, nagyon fontos a választott nyomtató típusa. A fused Filament Fabrication alapú 3D nyomtatók (FFF 3D nyomtatók) általában olcsóbbak, mint a sztereolitográfia (SLA) alapú 3D nyomtatók. FFF nyomtatókat 200 dollárért, SLA nyomtatókat 500 dollárért vásárolhat. Ahogy egyre magasabbra megyünk, a költségek jelentősen nőnek, az EBM nyomtatók 100 000-1 millió dollárba kerülnek.

Build volume

A felépítési térfogat az objektum mérete, amelyet a 3D nyomtató létrehozhat. A nagyobb gyártási mennyiségek több anyagot és erősebb motorokat igényelnek, ami növeli a nyomtató költségeit. A belépő szintű 3D nyomtatók gyártási térfogata körülbelül 150 mm x 150 mm x 150 mm. A nagyobb, 300 mm x 300 mm x 300 m méretű nyomtatók több ezer dollárba is kerülhetnek.

Olvasni:  Mi a különbség az Apple Pencil 1 és 2 között?

Felbontás

A felbontás az a részletgazdagság, amelyet egy 3D nyomtató képes elérni. A nagyobb felbontású nyomtatók pontosabb alkatrészeket és részleteket igényelnek, ami jelentősen megnövelheti a költségeket. A belépő szintű nyomtatók felbontása körülbelül 0,1 mm, míg a csúcskategóriás nyomtatók 0,0025 vagy annál kisebb felbontást érhetnek el.

Anyagok

A 3D nyomtatók különböző anyagokat használnak, például ABS-műanyagot, PLA-t, nejlont és fémet. Egyes nyomtatókat úgy terveztek, hogy bizonyos típusú anyagokkal dolgozzanak, míg mások több anyagot is képesek kezelni. A nyomtató költsége a felhasználható anyagtól és magának az anyagnak a költségétől függ.

Jellemzők

Ha több funkciót szeretne a 3D nyomtatójában, több dollárt kell leadnia. Például, ha WiFi-kapcsolatra, érintőképernyőkre és automatikus ágyszintbeállításra vágyik, sokkal többet fog fizetni, mint egy egyszerű 3D nyomtatóért.

Munkaerő

A 3D nyomtatási költségvetés nagy részét végül a munkaerőköltség fogja igénybe venni, az eszköz és a nyersanyagköltségek mellett. Még ha nem is vesz fel embereket a munkára, a csúcskategóriás nyomtatók általában megkönnyítik az életét azáltal, hogy a legtöbb feladatot automatizálják.

3D nyomtatók költségtartománya

A belépő szintű 3D nyomtatók ára 200 és 500 dollár között lehet. Ezek a nyomtatók kis gyártási mennyiséggel és kisebb felbontással rendelkeznek. Ezek a nyomtatók ideálisak amatőrök és kezdők számára.

A középkategóriás 3D nyomtatók ára 500 és 1000 dollár között lehet. Több összeállítási mennyiséget és felbontást kap, mint a belépő szintű nyomtatók. Ezek a nyomtatók profik számára alkalmasak.

A csúcskategóriás 3D nyomtatók több ezer dollárba is kerülhetnek. A legjobb összeállítási mennyiséget és felbontást érheti el, ha több anyagot is használhat ugyanabban a nyomtatóban. Általában ezeket az eszközöket a csúcstechnológiás iparágak, például a repülőgépipar, az autóipar és az orvostudomány szakemberei használják.

Olvasni:  A Freesync működik az Nvidiával?

A 3D nyomtatásban használt filamentek költsége

Az anyagköltség az egyik legfontosabb tényező a 3D nyomtató költségének kiszámításakor. Amint azt korábban kifejtettük, egyes 3D nyomtatók csak bizonyos anyagokkal működnek, míg mások több anyagot is használhatnak a nyomtatáshoz.

Íme az anyagok költségtartománya:

Hőre lágyuló műanyagok

Ezek a leggyakrabban használt anyagok a 3D nyomtatáshoz. A hőre lágyuló műanyagok könnyen nyomtathatók, és széles színválasztékban kaphatók. Íme néhány, a 3D nyomtatásban leggyakrabban használt hőre lágyuló műanyag:

 • Politejsav (PLA): Ez egy biológiailag lebomló műanyag, amely megújuló erőforrásokból, például kukoricakeményítőből vagy cukornádból származik. Ezek viszonylag olcsók és könnyen nyomtathatók. Egy kg PLA izzószál körülbelül 24 dollárba kerül.
 • Akrilnitril-butadién-sztirol (ABS): Ez egy erős, tartós anyag, és a legtöbb szakember használja. Valamivel drágább, mint a PLA, és kb 47 dollár cégtől függően.
 • Polietilén-tereftalát-glikol (PETG): Ez egy erős, tartós anyag, amely ellenáll a vegyszereknek és a hőnek. Leggyakrabban élelmiszer- és italtartályok prototípus-készítésénél használják. Megvásárolhat egyet ezek közül Amazon 20-40 dollárért.

Nejlon

A nejlont olyan tárgyak 3D nyomtatására használják, amelyek erősek, tartósak és könnyűek. Ezenkívül a nylon használata ütésállóvá és simává teszi a tárgyat. Ezenkívül ellenáll a kopásnak és a vegyszereknek. A hátrányok közé tartozik, hogy nem élelmiszer-biztonságos, gőzök keletkeznek, és nem használhatók kiváló minőségű nyomatok készítésére finom részletekkel.

A nejlonszál kilogrammonként 25-100 dollárba kerül. A nejlonszál ára a színtől is függ, mivel a fekete nejlon drágább, mint a fehér.

Polikarbonát

A polikarbonátot orvosi és autóalkatrészek gyártásához használják. Kiváló ütésállósággal rendelkezik, és ellenáll a magas hőmérsékletnek. A polikarbonát azonban magas hőmérsékletű extrudert és fűtött ágyat igényel a helyes nyomtatáshoz. A polikarbonát izzószál árkategóriája 50 és 150 dollár között van.

Olvasni:  9 mély ok, amiért e-kereskedelmi webhelyének feltétlenül szüksége van egy blogra

Hőre lágyuló poliuretán (TPU)

A TPU rugalmasságáról, ellenállásáról és kopásállóságáról ismert. Ezenkívül ellenáll a vegyszerek és oldószerek széles skálájának, így jó választás a zord környezetekhez. Általában a TPU izzószál árkategóriája az 50 és 100 dollár között.

Fémek

A fémekkel történő 3D nyomtatáshoz speciális berendezésekre van szükség, amelyek drágábbak, mint más anyagokkal történő nyomtatásnál. A 3D nyomtatáshoz leggyakrabban használt fémek a következők:

 • Rozsdamentes acél: A rozsdamentes acél erős és tartós anyag, amelyet repülőgép- és autóalkatrészek gyártásához használnak. A rozsdamentes acélt kilogrammonként 100-200 dollárért lehet kapni.
 • Titán: Ez egy könnyű és erős fém, amelyet általában a repülőgépiparban és az orvosi iparban használnak. A titán ára 500 dollártól északra van.
 • Alumínium: Az alumínium könnyű és strapabíró fém, amely növeli annak alkalmasságát különböző területeken. Több mint 150 dollárba kerül, ha alumíniumszálat vásárol 3D nyomtatáshoz.

3D nyomtatók karbantartási költsége

A 3D nyomtatók éves karbantartási költsége számos tényezőtől függően változhat, mint például a nyomtató modellje, használati gyakorisága és a művelet során felhasznált anyagok típusa.

A leggyakoribb karbantartási feladatok közé tartozik:

 • A nyomtatóágy és a fúvóka tisztítása.
 • Az extruder fogaskerekének cseréje.
 • A mozgó alkatrészek kenése.
 • A nyomtató kalibrálása.
 • Az esetlegesen előforduló problémák hibaelhárítása és javítása.

Az olyan alkatrészek cseréje, mint a fúvóka vagy az építőlemez, darabonként 20-100 dollárba kerülhet. Míg a fogyóeszközök, például az izzószálak költségeiről már szó esett. Az ár meghatározásában az izzószál mennyisége is fontos szerepet játszik. Ezenkívül a költség az adott feladat összetettségétől, a nyomatok méretétől és a használat gyakoriságától is függ.

A fenti két költségen felül a 3D nyomtatók rendszeres karbantartási feladatokat is igényelnek, például tisztítást és kalibrálási ellenőrzéseket. Előfordulhat, hogy ezekre a feladatokra vonatkozik a garancia, de ez további költségekkel járhat.

Olvasni:  A Qualcomm bemutatja a Snapdragon 8 Gen 2: 5 fő funkcióit

Így egy 3D nyomtató karbantartási költsége néhány száz dollártól néhány ezer dollárig terjedhet az alapanyagtól, a használati gyakoriságtól és a feladat összetettségétől függően.

3D nyomtató birtoklásának és karbantartásának költsége Árkategória
3D nyomtatók 200-1000 dollár
Politejsav (PLA) Körülbelül 24 dollártól indul kilogrammonként
Akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) Körülbelül 47 dollártól indul kilogrammonként
Polietilén-tereftalát-glikol (PETG) 20 és 40 dollár között változhat
Nejlon 25 és 100 dollár között kilogrammonként
Polikarbonát 50 és 150 dollár között
Hőre lágyuló poliuretán (TPU) 50 és 100 dollár között
Rozsdamentes acél 100 és 200 dollár között kilogrammonként
Titán 500 dollár felett
Alumínium 150 dollár körül

Gyakran megválaszolt kérdések (GYIK)

Térjünk át néhány GYIK-re a témában:

Drága egy 3D nyomtató?

Egyáltalán nem. A 3D nyomtatók az emberek igényeitől függően minden méretben kaphatók. Könnyen beszerezhet egy 3D nyomtatót akár 200 dollárért, bár az összetettebb feladatokhoz drágákra van szükség.

Mennyibe kerül egy 3D nyomtató otthonra?

Normál otthoni használatra körülbelül 200 dollárért vásárolhat 3D nyomtatót.

Nehéz a 3D nyomtatás?

A 3D nyomtatás ugyanolyan nehéz, mint bármely más hobbi vagy szakma. Mielőtt belevágna a 3D nyomtatás világába, először ismerje meg a nyomtató összetevőit, a 3D nyomtatás jövőbeli kilátásait és számos ilyen árnyalatot. Ezt követően ismerkedjen meg a szoftverrel és az anyagokkal.

Ha ezeket megismeri, készen áll arra, hogy lenyomja magát a 3D nyomtatás világában.

Legális a 3D nyomatok értékesítése?

Igen, eladhat 3D nyomatokat, amennyiben az nem sérti mások szellemi tulajdonjogait.

Új publikációk:

Ajánlott