Mennyire kulcsfontosságú a fizikai biztonság a webhely adatainak védelmében

Amikor az adatbiztonságra gondolunk, az első dolog, ami eszünkbe jut, az a kiberbiztonsági intézkedések rétegei, amelyek célja, hogy megvédjük digitális eszközkezelő eszköz. A tűzfalak, a titkosítás, a biztonságos hálózatok, a webhelyek biztonsága és a robusztus hitelesítési protokollok mind alapvető összetevői egy átfogó kiberbiztonsági stratégiának. Ha azonban kizárólag ezekre a digitális védelemre összpontosítunk, az kritikus felügyelethez vezethet – a fizikai biztonsághoz.

A digitális biztonsági halmok könnyen elaltathatják a hamis biztonságérzetet. A fizikai biztonságot figyelmen kívül hagyó szervezetek azonban nagy kockázatot vállalnak, meglepően sok adatlopás fizikai eredetű.

Nézzük meg közelebbről ezeket a kockázatokat, és azt, hogy a fizikai biztonsági intézkedések hogyan segíthetik ezeket a kockázatokat.

Laptop

Adatbiztonság: A digitális dobozon kívüli gondolkodás

A határozott kiberbiztonsági intézkedések szükségessége nyilvánvaló. De a digitális korban könnyű figyelmen kívül hagyni a fizikai biztonság fontosságát. Ez azért fontos, mert a probléma hangsúlyosabb, mint hinnéd.

A rosszindulatú szándék nem korlátozódik a digitális cselekményekre, a helyiségek fizikai biztosításának ősrégi problémája ugyanolyan aktuális marad. A tény az, hogy ahogy a digitális birodalom egyre biztonságosabbá válik, a bűnöző elem mindig új lehetőségeket keres. A kínálkozó lehetőségek egyre inkább fizikaiak.

A számok magukért beszélnek: Különböző jelentések és tanulmányok szerint a fizikai adatokkal való visszaélések az összes incidens 4–10%-át teszik ki. Még az alsó végén sem olyan számok, amelyeket elfogadható kockázatként lehet figyelmen kívül hagyni.

A fizikai biztonság azonban nem csupán a rosszindulatú személyek cselekedetei elleni védelem. Ezenkívül védelmet nyújt a természeti katasztrófák, rendszerhibák és egyéb olyan előre nem látható események ellen, amelyek fizikailag károsíthatják adattároló eszközeit. A tüzektől és áradásoktól kezdve az áramkimaradásokig és a berendezések meghibásodásáig a fizikai biztonsági intézkedések kulcsfontosságúak annak biztosításában, hogy adatai biztonságosak és hozzáférhetőek maradjanak, bármi is történjen.

Olvasni:  Hogyan készítsünk ragyogó YouTube-rövidet

A fizikai biztonság szerepe az adatvédelemben

Valaminek „zár alatt” tartása évezredek óta velünk van. A fizikai biztonság fontossága mindig is ismert volt, de a modern rendszerek többet jelentenek, mint egy jelentős zár és talán egy-két biztonsági őr.

A legújabb technológiákat integráló modern rendszerek nagy szerepet játszanak az adatok rosszindulatú személyektől és egyéb fenyegetésektől való védelmében.

A modern fizikai biztonsági rendszerek kulcsfontosságú elemei közé tartozik:

 • Beléptetőrendszerek: Épületbeléptetés ellenőrzése rendszerek szabályozzák, hogy ki férhet hozzá bizonyos területekhez, ahol érzékeny adatokat tárolnak vagy továbbítanak. A hagyományos zár-kulcsos beállításoktól a kifinomult biometrikus szkennerekig mindent tartalmazhatnak.
 • Térfigyelő kamerák: A videó megfigyelés alapvető fizikai biztonsági összetevő, amely elriaszthatja a potenciális behatolókat, és értékes bizonyítékot szolgáltathat a biztonság megsértése esetén. A modern rendszerek gyakran tartalmaznak olyan funkciókat, mint a mozgásérzékelés és az éjszakai látás.
 • Biztonsági őr: A képzett biztonsági tisztek valós időben reagálhatnak az incidensekre, láthatóan elrettentik a potenciális behatolókat, és felügyelhetik a biztonsági rendszereket a problémákra.
 • Behatolásérzékelő rendszerek: Ezek a rendszerek képesek észlelni a jogosulatlan hozzáférést vagy a gyanús tevékenységeket, riasztást vagy értesítést indítva a biztonsági személyzet számára.
 • Környezetvédelmi ellenőrzések: Az olyan intézkedések, mint a tűzoltó rendszerek, a klímaszabályozás és a tartalék tápegységek megvédhetik az adatközpontokat a környezeti fenyegetésektől.
 • Fizikai akadályok: A kerítések, falak, biztonságos ajtók és egyéb fizikai akadályok elriaszthatják vagy késleltethetik a potenciális behatolókat.
 • Látogatómenedzsment rendszerek: Ezek a rendszerek nyomon követik és ellenőrzik a látogatók hozzáférését, biztosítva, hogy csak az arra jogosult személyek férhessenek hozzá a biztonságos területekhez.

Ezek a rendszerek integrált és teljes fizikai biztonsági korlátot biztosíthatnak, amely a legújabb technológiákat, például a mesterséges intelligenciát, az IoT-t és felhő alapú számítástechnika hogy „becsapja az ajtót” a fizikai adatszivárgások jelentős kockázatára.

Olvasni:  A tartalom minősége és hitelessége – hogyan őrizheti meg cikkeit egyedivé

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan használják a technológiát a fizikai biztonsági összetevőkben, nézzük meg közelebbről az egyik rendszert.

Felhőadatok

Beléptetőrendszerek: Újra feltalálták a régi biztonságot

A zárat és kulcsot az összes beléptetőrendszer nagyatyjának tekinthetjük. A modern beléptetőrendszerek azonban felismerhetetlenek elődeikről, és a fizikai biztonsági rendszerek egyik fő összetevőjét képviselik.

A hozzáférés-ellenőrző rendszerek által az adatok védelmére használt innovációk és technológiák közé tartoznak a következők:

 • Intelligens olvasók és biometrikus adatok: A modern beléptetőrendszerek túlléptek a hagyományos kulcsokon és kulcskártyákon. Manapság a biometrikus adatokat (például ujjlenyomat- vagy arcfelismerést) használó intelligens olvasók magasabb szintű biztonságot nyújtanak azáltal, hogy csak a megfelelő személyek számára biztosítják a hozzáférést.
 • Vezeték nélküli zárak: A vezeték nélküli technológia használata a zárakban nagyobb rugalmasságot és irányítást tesz lehetővé. A rendszergazdák távolról vezérelhetik a hozzáférést, zárhatják vagy kinyithatják az ajtókat, és még figyelmeztetéseket is kaphatnak a jogosulatlan hozzáférési kísérletekről.
 • Érintés nélküli hitelesítő adatok: Egy olyan korszakban, amikor a higiénia a legfontosabb, az érintés nélküli hitelesítő adatok biztonságos és kényelmes módot kínálnak a hozzáférés szabályozására. Ezek a rendszerek mobil eszközöket vagy érintés nélküli kártyákat használhatnak a hozzáférés biztosítására, csökkentve a fizikai érintkezés szükségességét.
 • Integráció más rendszerekkel: A modern beléptetőrendszerek integrálhatók más biztonsági rendszerekkel, például videó megfigyelő vagy behatolásjelző rendszerekkel. Ez átfogóbb biztonsági megoldást tesz lehetővé, ahol a különböző rendszerek együttműködhetnek az általános biztonság fokozása érdekében.
 • Felhő alapú menedzsment: A felhőtechnológia megjelenésével a beléptetőrendszerek már távolról is menedzselhetők. Ez valós idejű frissítéseket, könnyű méretezhetőséget és bárhonnan való hozzáférést tesz lehetővé, nagyobb rugalmasságot és vezérlést biztosítva.

Az ilyen rendszerek kritikus szerepet játszhatnak webhelye fizikai fenyegetésekkel szembeni védelmében. Biztonságot, rugalmasságot és egyszerű kezelést kínálnak a nagyobb biztonság érdekében, és még a termelékenységet is növelhetik.

Olvasni:  A diadal építőkövei: A sikeres webhely alapvető jellemzői

A jövő biztosítása: A fizikai biztonság szerves szerepe

Az adatvédelmi incidens következményei pusztítóak lehetnek a szervezet számára. Mind anyagilag, mind a bizalomvesztést tekintve jelentősek a következmények, és ez joggal indokolja forrásokat öntenek a kiberbiztonsági rendszerekbe.

De értelmetlen az adatok zárolása a kiberfenyegetések ellen, ha nyitva hagyja a bejárati ajtót. Ennek az utolsó egyszerű kijelentésnek minden szervezetre visszhangra kell hatnia. Miközben biztosítjuk a jövőnket, gondoskodjunk arról, hogy ne csak a digitális behatolók ellen védekezzünk, hanem a fizikai bejárati ajtót is.

Egy átfogó biztonsági stratégiának ki kell terjednie a digitális és a fizikai területekre is.

Új publikációk:

Ajánlott