Mi a közösségi média marketing és hogyan valósul meg 2024-ban?

Online korban élünk, és ezt semmi sem tükrözi jobban, mint a közösségi média marketing.

Alapján Statistajelenleg vannak 3,78 milliárd a közösségi médiát használó embereket, és ez a szám akár 4,41 milliárd 2025-ig. Más szavakkal, az olyan eszközök marketingcélú használata, mint a Facebook, az Instagram vagy a LinkedIn, egyre fontosabbá válik.

Ebben a blogban elmagyarázom, mi az a közösségi média marketing, és hogyan használhatod fel az előnyödre.

közösségi hálózat felhasználói világszerte

A legkézenfekvőbb definíció az lenne, hogy „a közösségi média marketing egy olyan marketingstratégia, amely magában foglalja a potenciális ügyfelekkel, érdeklődőkkel és ügyfelekkel való kapcsolatfelvételt a közösségi médiában”. Lényegében ez helyes. Ennek ellenére megmutatom, hogy sokkal többről van szó. Végül a közösségi médiában az Ön vállalkozásával kapcsolatban pozitív tapasztalatokkal rendelkező ügyfelek körülbelül 71%-a valószínűleg másoknak ajánlja a márkáját.

Kezdetben a közösségi média marketing csupán annyit jelentett, hogy releváns tartalmakat publikáltak különböző platformokon, hogy kapcsolatba lépjenek az emberekkel, forgalmat generáljanak a márkák weboldalaira stb. Manapság a közösségi médiában számos digitális marketingtevékenység érvényesül, mint például az élő események közvetítése, a verseny figyelése, vagy statisztikák és értékes adatok szerzése a követőkről. Ezek felhasználhatók a marketingstratégiák személyre szabására az ügyfelek tevékenysége, életkora, elhelyezkedése, szakma és sok más alapján.

A közösségi média marketing előnyei

Néhányat már elrontottam közülük, de ássunk mélyebbre a közösségi média platformok előnyeit a marketing erőfeszítései során.

Növelje a márka ismertségét és növelje a forgalmat

A lényeg itt egyszerű: Ha az emberek nem ismernek téged, nem tudsz profitot termelni. Először is be kell mutatnod, hogy létezel. A legjobb módja annak, hogy észrevegyenek és emlékezzenek, ha vizuális elemeket – mint pl képek, infografikák vagy videók – közösségi média kampányaiban. A tény az, hogy agyunk 60 000-szer gyorsabban képes feldolgozni a vizuális bemeneteket, mint a szavakat. Ezért az általunk megszerzett információ 90%-a azon keresztül jut el, amit látunk.

A webhely forgalmának növelése érdekében az is fontos, hogy a tartalmat interaktívvá tegye. Az egyik közösségimédia-terv az közvetlen linkek, megjegyzések, megosztások, újbóli közzététel és kedvelések közösségi média marketingstratégiájába. Tegyen fel kérdéseket, és ne felejtsen el válaszolni rájuk. Egy egész csapat összpontosítson a közösségi média ügyfélszolgálatára, mivel an átlagos felhasználó elvárja, hogy a márka 10 órán belül válaszoljon.

Mutasd meg emberi arcodat

A közösségi oldalak, főleg a kevésbé professzionális platformokon élők nem szeretik, ha a márka szlogeneket nyom rájuk. Emberek a leginkább kötődni ahhoz, amit személyesnek érez. Üzenetek és történetek, amelyekkel azonosulni tudnak.

Vágjon mélyebbre a potenciális ügyfelek személyiségeibe. Tudja meg, mit szeretnek, és alkalmazza közösségi média tevékenységeit a környezetükhöz. Röviden, legyen kevésbé marketinges és emberibb. Beszélje a nyelvüket.

Csökkentse a marketingköltségeket

A közösségi média marketingből származó sokszínűséggel ellentétben ez a fajta promóció rendkívül költséghatékony. A közösségi média marketingcélú használata lehet teljesen ingyenes, vagy – ha fizetett hirdetések mellett dönt – viszonylag alacsony költséggel. Főleg, ha összehasonlítjuk más fizetős marketingstratégiákkal.
Mi több? A fizetett közösségi médiában való hirdetésnek nagy esélye van a befektetés gyors megtérülésére (ROI).

Olvasni:  10 grafikai tervezési tanfolyam, amelyet még ma el kell végeznie

Néhány tagadhatatlan előny áttekintése után merüljünk el mélyebben a legfontosabb részbe. Hogyan használd megfelelően a közösségi média stratégiákat az előnyöd érdekében? Számos fontos szempontot kell figyelembe venni.

1. Határozza meg márkastratégiáját

Az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak: Mit szeretnél elérni közösségi média marketing stratégiájával? Érdemes lehet növelni webhelye forgalmát. Vagy azt szeretnéd, hogy az emberek többet tudjanak meg rólad, hogy kapcsolatba lépjenek velük. Elsődleges elképzelése az értékesítés növelése? Tartsa összhangban a marketinggel és értékesítési stratégia,

Miután ezt tisztázta, léphet a második pontra: Melyik közösségi média a legjobb választás a vállalkozásod számára? A legfontosabbak a Facebook, az Instagram, a LinkedIn és a Twitter, de vannak kisebb platformok is, mint például a Pinterest, a TikTok vagy a Snapchat. Határozza meg célcsoportját és nyomon követni a viselkedésüket. Használjon elemzést. Hol gyűlnek a legtöbbet? Hány évesek?

Tegyük fel, hogy van egy márkája, amely egyedi sportruházatot árusít, és a célközönsége többnyire ezredévesek. Ebben az esetben jobb, ha kevésbé professzionális közösségi médiát használsz, mint például a Facebook vagy az Instagram.

Ha szoftvermegoldásokat kínál nagyvállalatok számára, akkor jobban kihasználhatja a LinkedIn-t. Vagy esetleg termékértékeléseket készít, és videotartalmat kell streamelnie a YouTube-on.

Hasznos tipp: Nem a legbölcsebb választás mindenhol ott lenni. A közösségi média sikeres marketingje folyamatos megfigyelést és gyakori interakciót igényel követőivel. Tűzz ki reális célokat.

A stratégia működésének legjobb módja az, ha az vagy OKOS Ez a parancsikon egy olyan keretrendszert képvisel, amely segít a közösségi médiával kapcsolatos erőfeszítéseinek hatékony kezelésében. Azt jelenti:

 • Specifikus: pontos KPI-k beállítása, például az eladások 10%-os növelése.
 • Mérhető: Kövesse előrehaladását, hogy megtudja, mi működik, és mi az, ami fejlesztésre szorul.
 • Elérhető: Győződjön meg arról, hogy el tudja érni, amit kitűz maga elé.
 • Ide vonatkozó: A stratégiád a céljaidra irányul?
 • Időhöz kötött: Határozzon meg konkrét és elérhető határidőket.

2. Győződjön meg arról, hogy tartalma értéket hoz

Erről a pontról már adtam egy előzetest a blog elején, de van még mit megbeszélni. A jó tartalom legfontosabb szempontja az elkötelezettség szintje. A közösségi média gyors platformok. Az emberek annyi információt görgetnek végig, hogy rendkívül nehéz lekötni a figyelmüket.

A közösségi média marketing stratégiájának ki kell tűnnie. Motiválja közönségét, hogy hagyják abba a görgetést, és nézzék meg a tartalmat, kommentálják vagy kövessék. Indokot kell adnia nekik, hogy rákattintsanak a webhely linkjére, és fizető ügyfelekké váljanak. Is, legyen következetes és maradjon hű a márkahangjához.

Jó módja annak, hogy felkeltse célközönsége figyelmét, ha történeteket, élő közvetítéseket készít, vagy rövid márkavideókat készít terméke és szolgáltatásai népszerűsítésére. A hétköznapi bejegyzésekkel ellentétben a történetek és az élő közvetítések nem maradnak meg, ami felkelti a követőid kíváncsiságát. Tudni akarják, mi történik veled jelenleg, amíg el nem fogy a lehetőség.

A falra való posztolás során ne felejtsen el fényképeket és ne legyen túl hosszú a bejegyzés. Egyes közösségi média platformokon az emberek valószínűleg nem olvassák el a teljes esettanulmányt.

Is, légy óvatos a hangulatjelekkel. Nem ugyanúgy működnek minden közösségimédia-kampánynál, sem az egyes közösségimédia-platformoknál. Ha vállalkozása főként „szakembereket” céloz, és LinkedIn-t használ, nem javaslom, hogy túlzásba vigye. A Twitter esetében sem, ahol a karakterek száma jelentősen korlátozott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az emojiknak ne lenne helyük ezeken a platformokon. Hillarynél működött:

Olvasni:  Hogyan lehet pénzt keresni blogírással egy blogon hirdetések nélkül

Hillary Clinton

Ha fiataloknak ír a Facebookon vagy az Instagramon, engedje el kreativitását, és bátran hozza ki a legtöbbet a hangulatjelekből.

Például nézd meg Domino kampánya. Egy 🍕 emoji tweetelésével az ügyfelek pizzát rendelhettek. Akár hangulatjelet is létrehozhat.

3. Kövesse a közösségi média trendjeit

Legyen naprakész a célközönségével. Kövesse a trendeket és beépíteni azt, ami az embereket érdekli közösségi média marketingstratégiájába. Az is jó, ha a megfelelő időpontban posztol, az alapján, hogy egy adott platformon mikor aktív a legtöbb követő.

Egy apró, de fontos lépés: Ne becsülje alá a HASHTAG # ereje

Ha hashtaget használ közösségimédia-stratégiájához, könnyen nyomon követheti, hogy mely témák kapcsolódnak leginkább a márkához. Egyedi hashtageket hozhat létre külön kampányokhoz vagy élő eseményekhez, és ösztönözheti az embereket, hogy használják ezeket bejegyzéseikben. A hashtag-edet használó követők által generált reklám erősíti márkaismertségét.

hubspot

4. Rendkívüli ügyfélszolgálatot nyújtani

Garantálom, hogy ügyfelei nem lesznek elégedettek, ha figyelmen kívül hagyják őket. Napjainkban a kivételes ügyfélszolgálat az egyik legfontosabb tényező minden vállalat számára.

Ezenkívül az ügyfélszolgálat közösségi médiában való működtetésének megvannak a maga vitathatatlan előnyei. Egyszerű, gyors, és az ügyfelek már ott vannak.

Szóval, hogyan kell helyesen csinálni?

 • Alkalmazza a megfelelő embereket a munkára: Az erős csapat minden vállalkozás sarokköve. Tapasztalt szakember kiválasztása és a helyes tehetséggondozási folyamat lehetővé teszi, hogy hosszú távon hatékonyabb legyen. A közösségi médiában minden nyilvános és pillanatokon belül látható. Ha a te Ügyfélszolgálati képviselő nem megfelelőt ír, vagy helytelen információkat közöl, hosszú út lehet a kár kijavítása.
 • Könnyítse meg a támogató csapat munkáját: Ha olyan probléma merül fel, amely gyakran ismétlődik, hozzon létre egy lapot a következővel GYIK, vagy ossza meg a linkeket és cikkeket amelyek megmagyarázzák az adott problémát.
 • Segítséget nyújtani: Még a tapasztalt ügyfélszolgálati szakembereknek is szükségük van valakire, akihez forduljanak. Biztosítson számukra egy felügyelőt, aki tanácsot tud adni bonyolult esetekben, vagy segítséget tud nyújtani bonyolult folyamatokban, például eszkalációban. Segít elkerülni az esetleges botrányokat. De minden esetre mindig legyen a kezében egy közösségi média válságkommunikációs terv.
 • Integrálja a közösségi médiát a CRM rendszerrel: Egy helyen tárolhatja ügyfeleivel kapcsolatos összes adatot, például az esetek számát közösségi csatornánként, interakcióikat és az ügyfélszolgálati szakember teljesítményét. Használhatja a ingyenes CRM rendelkezésre álló eszköz, amely segíthet ebben.

5. Eszközök és elemzések használata a teljesítmény fokozására

Nem számít, milyen jó a tartalom, a közösségi médiára vonatkozó stratégiái nem fognak erősödni, hacsak nem kutatja fel az analitikai adatokat. Megmutathatja, hogyan teljesítenek a bejegyzések és kampányok, mi működik és mi nem, illetve, hogy stratégiája elvezet-e a cél felé. Növekszik a követőid száma? Növekszik a weboldalad forgalma? Több leadből lett ügyfelek? Ezek azok a kérdések, amelyekre az elemzők válaszolhatnak.

Rengeteg ilyen van közösségi média elemző eszközök a piacon lehet választani. Akikkel beágyazott elemzés képességek integrálják az adatelemzést a meglévő szoftverekbe, így valós idejű hozzáférési betekintést is nyújtanak.

Olvasni:  Útmutató a legjobb közösségimédia-kezelő eszközök megtalálásához

Melyek a legfontosabb adatok a közösségi média erőfeszítéseinek elemzéséhez?

 • Eljegyzés: megmutatja, hogy a közönség mennyire érintkezik Önnel
 • Kattintások: megmutatja, hogy hányan kattintottak az Ön tartalmára vagy fiókjára
 • Érzés: megmutatja, hogyan reagál a közönség a tartalmadra
 • Kutatás: megmutatja azon egyedi felhasználók számát, akik látták a bejegyzésedet
 • Organikus és fizetett kedvelések: megmutatja, hogy hány kedvelés érkezett organikus és hány fizetős tartalomból

6. Használja ki a közösségi média hallgatás előnyeit

Ne ijedjen meg attól, hogy megnézi versenyét. A versenytárs nem az ellenséged. Éppen ellenkezőleg. Egy régi idézet Sun-Tzu „A háború művészete” című ősi kínai könyvéből így szól: “Ha ismered az ellenséget és ismered önmagadat, nem kell félned száz csata eredményétől.”

Még ma is, évszázadokkal később is, valóban pontos.

Ha a versenytársak stratégiáival való kapcsolattartásról van szó, a közösségi média nagy segítség. Szánj rá időt kutassa a fiókkezelőket, a bejegyzéseket, a kulcsszavak használatát és egyéb tevékenységek. Tudja meg, mi a trend náluk, mi működik számukra, és hogyan lépnek kapcsolatba az ügyfelekkel.

A közösségi média hallgatásának köszönhetően azt is kitalálhatja hogy az emberek a tudásodon túl beszélnek-e márkádról. Kövesse nyomon az összes lehetséges közösségi média beszélgetést, amely a márkáját célozza. Pozitívak a reakciók? Nagy! Most már tudja, mi az, ami igazán működik az Ön számára, és mire kell elsősorban összpontosítania.

Egy közösségimédia-marketing ügynökség például profitálhat ebből, mivel néha kissé fárasztó lehet egyszerre kezelni a közösségi oldalak nagy részét. A közösségi meghallgatás csökkentheti kutatási idejüket, és kísérletezhet olyan digitális marketing erőfeszítésekkel, amelyek már bizonyítottan működnek.

A megjegyzések és reakciók negatívak? Ne aggódjon, hasznos visszajelzések hasznosak lehetnek. Próbáld meg kideríteni, miért elégedetlenek az emberek, és hasznosítsd ezt azáltal, hogy beépíted ezeket az eredményeket jövőbeli közösségi média marketingstratégiájába.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen módokon hallgathatja a közösségi médiát, két lehetőség közül választhat – végignézheti az összes értesítést az összes használt közösségi médiaplatformon, vagy használhat egy hatékonyabb módszert is – közösségi média hallgatási eszközök. Ezek az eszközök összegyűjtik a márkád és az üzenetek megemlítését, beleértve azokat a bejegyzéseket is, amelyekben nincs közvetlenül megcímkézve.

7. Adjon meg hirdetéseket

Egy márka számára nehéz lehet felkapott lenni a közösségi médiában csak organikus bejegyzésekkel. Fogadjon fizetett közösségi média hirdetésekre. A közösségi médiában való reklámozás túl erős manapság. Például kiválaszthatja, hogy pontosan ki lássa hirdetését, az Ön által választott attribútumok alapján: érdeklődési körök, hely, életkor stb.

attribútumok alapján

Hogyan kezdjünk a közösségi média hirdetési stratégia tervezésével? Próbáld ki a jó öreg 20/80-as szabályt, ahol az időd 20%-át tartalom létrehozásával töltöd, a másik 80%-ot pedig reklámozással. A közösségi média hirdetési eszközei is nagy segítséget jelenthetnek.

A hatékonyság növelése érdekében beépítheti az A/B tesztelési módszert meghatározott célcsoportok számára, amikor két vagy több fajta hirdetést készít (különböző másolatokkal, különböző képekkel), majd utána követi, hogy melyik teljesített a legjobban. A nyertes „sablon” lehet a jövőbeni közösségi média hirdetési stratégiájához.

8. Használja a közösségi médiát értékesítésre

Manapság az lehetsz termékek értékesítése közvetlenül a közösségi média platformokon. Ezt nevezik szociális kereskedelem. Lehetővé teszi, hogy a vásárlás omnichannel élménnyé váljon. Ügyfelei számára ez egy egyszerűbb, felhasználóbarátabb módszer lehet, mivel kevesebb kattintást igényel, mint egy weboldalon történő vásárlás.

Olvasni:  A digitális marketing professzionális ügynökségekhez való kiszervezésének előnyei

A legjobb értékesítési platform jelenleg az Instagram 70% az Instagram-felhasználók közül, akik vásárlást keresnek. A második számú megfelelő lehetőség a Facebook lehet. Facebook-oldalboltokat kínál – a márkák saját üzletet hozhatnak létre a Facebookon. Ha Z generációs közönséget céloz meg, az újabb platformok pl A TikTok lehetővé teszi tartalmazzon közvetlen linkeket a termékeire.

Tipp: Ne felejtsük el, hogy az emberek manapság erősen támaszkodnak az ajánlásokra. Próbálja ösztönözni a közönségét arra, hogy osszák meg termékeit, vagy hozzanak létre kapcsolódó tartalmat. Mutassa meg nekik, miért a termékei a megfelelő választás számukra.

9. Használja a közösségi média marketinget a közönség újracélzására

Egyszerűen fogalmazva, az újracélzás egy módja annak célozzon online hirdetésekkel olyan embereket, akik már meglátogatták webhelyét, akár potenciális ügyfelekként, akár ügyfelekként. Ezért a közösségi média újracélzásával elérheti az embereket korábbi tetteik alapján. Ez kulcsfontosságú a marketingstratégiája szempontjából, mivel kb A webhely látogatóinak 96%-a nem áll készen azonnali vásárlásra.

Lássunk egy példát.

Linda felkereste az Ön internetét, fürdőruhát tett egy kosárba, de nem fejezte be a vásárlást. Vagy egyszerűen rákattintott a termékre, hogy megnézze, de elment.

Valószínűleg fizető vásárlóvá szeretné tenni Lindát. Ezt megteheti úgy, hogy emlékezteti őt a fürdőruhára – a közösségi média újracélzásával.

A közösségimédia-újracélzás előnye, hogy az emberek hiteles fiókból látják a hirdetést, ami arra ösztönzi őket, hogy lépjenek kapcsolatba vele.

Íme néhány hasznos tipp a közösségi média újracélzásához:

 • Ügyeljen az időzítésre: A jó időzítés a siker kulcsa. Szeretné elérni a célját, de nem akarja, hogy a potenciális ügyfelek belefáradjanak abba, hogy mindennap látják Önt. Tartsa a gyakoriságot legfeljebb havi 4-5 hirdetésnél. Ha rövid távú, időben korlátozott kampánya van, gyakrabban célozhat újra.
 • Válassza ki a megfelelő közönséget: Véletlenszerű példa: valószínűleg nem fogsz autót eladni 18 éven aluli, anyagilag eltartott középiskolásoknak. Ne célozd meg webhelyed minden látogatóját. A lehető legjobban személyre szabja hirdetéseit.

Ha ebben az esetben az elsődleges közönség a jogosítvánnyal rendelkező felnőttek, vagy az autók iránt mélyen érdeklődő, válassza ki a megfelelő célcsoportot látogatói közül, és irányozza rájuk a hirdetést. Egyes eszközök lehetővé teszik olyan emberek megcélzását, akik felkeresték webhelyének egy adott oldalát, vagy hosszú ideje nem látogattak el.

 • Kövesse nyomon az adatokat: Megint ott van az analitika. Az előrehaladás mérése és felülvizsgálata minden közösségimédia-stratégia egyik legfontosabb része. Ha nem szeretne órákat tölteni az összes információ elemzésével, használja az üzleti növekedési platformokat.

Elvitel

A közösségi média marketing meglehetősen intuitív, de a megfelelő megközelítés rendkívül fontos az Ön értékesítési stratégiája szempontjából. Mindenki a közösségi médiában van, nem igaz? Biztosan hallottad már a mondást: „aki nincs fent a Facebookon, az nem is létezik”. Olyan ez, mintha az egész világ egyszerre érné el az Ön vállalkozását.

Tehát ne felejtsd el megadni az embereknek azt, amit akarnak. Beszélje a nyelvüket. Hagyj nekik értelmes üzenetet. Kövesse nyomon fejlődését és interakcióit. Kiváló minőségű ügyfélélmény biztosításával segítse követőit igényeik kielégítésében. És a nap végén – eladni.

Új publikációk:

Ajánlott