Mi az a Center Channel hangszóró? Kell egy?

A házimozi rendszerek csodálatosak. Lehetővé teszik, hogy kedvenc tartalmait pontosan úgy élje át, ahogy egy műsor vagy film rendezője szeretné, a hang tekintetében, és még ha zenét is hallgat, az egy teljesen más élmény.

A teljes hangszínpad biztosítása azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki házimozijából vagy hangrendszeréből. Ha tehát a helyére tette mélynyomóit és hangszóróit, ideje elkezdeni a középső csatornás hangszórókról beszélni.

A középső csatornás hangszóró lényegében az, aminek hangzik: egy középső csatornás hangszóró, amelynek egyetlen feladata, hogy az elöl és középen zajló hangműveletre összpontosítson.

A sztereó hangot úgy tervezték, hogy a forrásból kijövő hangot a bal és a jobb csatornákra ossza fel, amelyek aztán a bal és a jobb hangsugárzókra jutnak. Nos, bizonyos hangokat úgy terveztek, hogy csak egy hangszóróból (akár a bal, akár a jobb oldali) szólaljanak meg, de mi a helyzet a középső hangművelettel?

Középcsatornás hangszóró hiányában ez a hang a bal és a jobb csatornából is egyenlő hangerővel érkezne, így úgy hangzik, mintha a középről jönne. De ha hozzáad egy középső csatornát, a fő hang most már külön hangszóróval rendelkezik, és az élmény sokkal jobb lesz.

Vegyünk egy filmjelenetet, ahol sok minden történik. A párbeszéd, amely vitathatatlanul a filmjelenet legfontosabb aspektusa, mindig elöl és középen történik. Ha nem osztja fel ezt a hangot két csatornára, azaz a bal és a jobb hangszóróra, hanem inkább a középső csatorna hangszórójára fókuszálja őket, akkor a lehető legjobb eredményt érheti el.

A középső csatorna hangszórója lehetővé teszi a hangerő beállítását a többi csatorna befolyásolása nélkül. Ez azt jelenti, hogy ha egy filmben vagy klipben a párbeszéd túl magas vagy túl halk, akkor a hangerőt felfelé vagy lefelé tekerheti anélkül, hogy ez befolyásolná a hangszórórendszer teljes hangerejét.

Olvasni:  A földrajzi szegmentálás 5 szempontja, amelyet tudnia kell

Ezenkívül rugalmasabbá teszi a rendszer általános hangszínterét. Ha térhatású hangrendszert hallgat, kívánatos egy kedves hely. A középső csatornás hangszóróval mozgathatja a hallgatási pozíciót, de továbbra is hallhatja a középről jövő párbeszédet (bár helyzetétől függően egy kis eltolással).

Végül, a középső csatornás hangszórónak nem kell külön csúcskategóriás berendezésnek lennie. Bedobhatja az ott heverő extra hangszórót, és hívhatja a középső csatornának. Csak ne használj mélynyomót. Ehelyett vásároljon olyan hangszórót, amely kiegészíti a többi beállítást, és már mehet is.

A folyamat egyszerűbb, mint amilyennek hangzik. Igen, technikailag még több zűrzavart okoz a rendszerben, ha extra vezetéket kell vezetnie, és meg kell küzdenie azzal a gonddal, hogy helyet találjon egy újabb hangszóró számára. Éppen ezért a legtöbb középső csatornás hangszóró vízszintes alakú. Ez lehetővé teszi, hogy elférjenek a (általában) szűk helyeken a tévék vagy kijelzők alatt.

Ami a középső csatornát illeti, a válasz elég nyilvánvaló, a rendszer közepén. Azt is javasoljuk, hogy a középső csatorna hangját néhány decibellel magasabbra állítsa, mint a többi beállítás, de ez a személyes preferenciáktól függ.

Csak olyan hangszórót válasszon, amely kiegészíti a többi beállítást, ideális esetben ugyanazt a márkát és hasonló közép- és csúcsfrekvencia-átvitelt, mint a fő bal és jobb hangsugárzók.

Ez attól függ, hogy mit vársz a hangrendszeredtől. Az ének és a párbeszédek szenvednek egy sztereó rendszerben, mert a hang, amelynek a központból kell kijönnie, két külön csatornára oszlik.

A központi csatorna megoldja a problémát. Lehet, hogy nem hangzik túl soknak, de jelentős hatással van az általános hallgatási élményre. Javasoljuk, hogy ha teheti, válasszon egyet.

Ha nem tudod, ne izzadj. Még mindig beállíthatja házimoziját vagy hangrendszerét központi csatorna nélkül. Igen, az énekhangja nem lesz olyan tiszta, és előfordulhat, hogy bárcsak hallhatná a párbeszédet, de a rendszer továbbra is tökéletesen működik.

Olvasni:  A WooCommerce nem küld e-maileket? Így kell F...

Új publikációk:

Ajánlott