Mi az a DisplayPort 2.1, és jobb, mint a HDMI 2.1?

Nem számít, milyen jó a kijelzője vagy a számítógépe, kapcsolatra van szüksége a kettő között ahhoz, hogy bármit is láthasson, nem beszélve a magas képkockasebességről és a 4K grafikáról.

Jelenleg megszoktuk, hogy a DisplayPort és a HDMI a két legnépszerűbb csatlakozás, amellyel az emberek a kijelzőket számítógépekhez, konzolokhoz és egyéb médiaeszközökhöz csatlakoztatják. Ha azonban megpróbálta a kijelzőt maximálisan kihasználni, gyorsan rájön a választott csatlakozás és kábelek korlátaira.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi az a DisplayPort 2.1, és hogyan hasonlítható össze a HDMI 2.1-gyel, így jobban eldöntheti, melyik csatlakozás működik a legjobban az Ön számára.

Az egyértelműség kedvéért a DisplayPort 2.1 semmilyen fizikai változtatást nem végez a porton vagy a kábeleken, vagyis visszafelé kompatibilis a 2022 februárjában bejelentett DisplayPort 2.0-val. Ehelyett a DisplayPort USB Type-C és USB4 kompatibilitás javítására összpontosít.

HDMI vs VGA vs DVI vs Displayport: melyiket használja és mikor?

A DisplayPort 2.1 ugyanazt a fizikai réteg (PHY) specifikációt használja, mint az UBS4, és frissített sávszélesség-kezelő rendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a DisplayPort alagút USB4-kapcsolatokon keresztül a korábbinál hatékonyabban működjön más I/O-forgalommal.

Végül, de nem utolsósorban, a DisplayPort 2.1 specifikációi szigorúbb követelményeket támasztanak a kábelekkel szemben. Az akár 40 Gb/s sebességgel működő DisplayPort 2.1 kábelek 6,6 lábnál vagy 2 méternél hosszabbak támogatásához a teljesítmény csökkenése nélkül szükségesek. Nagyobb kapacitású, 80 Gbps-os kábelek esetén, amelyek történetesen a specifikáció maximális képessége is, a hosszigény meghaladja a 3,3 láb-ot vagy 1 métert teljesítménycsökkenés nélkül. A követelmények a mini DisplayPort kábelekre is vonatkoznak.

Tehát bár a DisplayPort 2.1 nem hoz olyan funkciókat, mint a megnövelt maximális átviteli sebesség, nagyobb frissítési gyakoriság vagy nagyobb maximális felbontás, USB-C-vel jól működik. Figyelembe véve, hogy az USB-C gyorsan általánossá válik a laptopokban és a perifériákban, ésszerű, hogy a DisplayPort labdázzon a porttal.

Olvasni:  Mit csinál egy blogger? (És hogyan válhat azzá)

A VESA már nem tanúsít a DisplayPort 2.0-s termékekre. A DisplayPort 2.0-tanúsítvány megszerzésére törekvő gyártóknak meg kell felelniük a DisplayPort 2.1-re vonatkozó követelményeknek, hogy ugyanerre a tanúsítvánnyal rendelkezzenek. Ez egy kicsit zavaró, mivel így a DisplayPort 2.0 termékek, köztük a már létező Ultra-high Bit Rate (UHBR) kompatibilisek is, kompatibilisek a DisplayPort 2.1-gyel.

Ha a DisplayPort és a HDMI közötti falon áll, ez a gyors összehasonlítás segít eldönteni

Specifikációk DisplayPort 2.1
(DP80)
DisplayPort 2.1
(DP40)
HDMI 2.1
Teljes elérhető sávszélesség 80 Gbps 40 Gbps 48 Gbps
Maximális frissítési gyakoriság 267 142 153
Maximális felbontás 15360 × 8460
(egy képernyő)
15360 × 8460
(egy képernyő)
10328 × 7760
Maximális passzív hossz 1 m 2 m 3-5 m
Adatcsatornák 4 4 4

Egyértelmű, hogy a DisplayPort a megfelelőbb csatlakozó. A jobb USB-C-támogatással kombinálva a DisplayPort a legjobb választás, különösen akkor, ha dokkolóhoz hasonló dolgot fog használni több kijelző táplálására. Ennek ellenére jelenleg nem sok DisplayPort 2.0-s vagy 2.1-es eszköz létezik, ami azt jelenti, hogy a HDMI népszerűsége miatt olcsón jó, tekintélyes specifikációkkal rendelkező kijelzőt kaphat.

Új publikációk:

Ajánlott