Mi az a lapozás? És hogyan valósítsa meg a webhelyén

Nem minden webhely tartalmazhatja az összes információt egy oldalon. Előfordulhat, hogy a webhelyeknek több oldalt kell használniuk a könnyebb navigáció, a jobb felhasználói élmény, a vásárlói út, a személy stb. érdekében.

Jó példa erre az e-kereskedelmi webhelyek. Nem lenne praktikus, ha egy olyan webhely, mint az Amazon, egyetlen oldalon felsorolja az összes termékét egy kategóriában. Néha egy termék képei és leírásai szükség esetén több oldalra is feloszthatók.

Annak ellenére, hogy a tanulmányok kimutatták, hogy a felhasználók előnyben részesítik az egyoldalas tartalmat, megfelelő több oldal használata, ha szükséges. Bizonyítékként íme, amit a Google mondott erről:

Ha nagy mennyiségű adatot szeretne megjeleníteni webhelyén, például egy blogot, vagy olyan diagramokat vagy grafikonokat szeretne megjeleníteni, amelyek ugyanarról az adatkészletről jelenítenek meg információkat, az olvashatóság érdekében feltétlenül fel kell osztania a diagramokat az oldalak között.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet a tartalmat oldalak között felosztani, hogyan lehet hatékonyan megvalósítani, és hogyan befolyásolja a SEO-t.

Az oldalszámozás egymáshoz kapcsolódó és hasonló tartalmú oldalak sorozata.

Fontos megjegyezni, hogy még akkor is, ha az oldal egy részének tartalma különálló oldalakra van felosztva, akkor is oldalszámozásként fogjuk meghatározni.

Példák az oldalszámozást használó webhelyekre:

Crazy Coffee Crave

A Crazy Coffee Crave például az, amit a legtöbb webhely az oldalszámozáshoz használ. Ezzel a tipikus beállítással láthatja, hogy összesen hány oldal létezik. Jelenleg 23 cikk található a webhelyükön, és oldalanként 10 cikk jelenik meg.

Befolyás a YouTube-on

Az előző példával ellentétben, ahol az oldalszámozást jelző számozás található, az Influence on YouTube nem használ számozást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem használnak oldalszámozást a webhelyükön.

Mindegyik gomb egy teljesen külön oldalt képvisel, amely segít a felhasználónak áttekinteni az ingyenes YouTube-tanfolyamot. Van egy előző gomb “A YouTube optimalizálása”, a kezdőlap gomb és a következő fejezet “Csatorna kulcsszava”.

Oscar Hunt

Oscar Hunt példája a “További betöltés” gombot mutatja a szokásos 1,2,3 >> helyett. Cipővásárlás közben jobb megoldás lehet egyetlen oldalon végignézni az összes cipőkészletet, mint több oldalt végignézni a megfelelő termék megtalálásához.

Olvasni:  Hogyan készítsünk egy 90-es évek témájú webhelyet, ez a Phat!

SlideShare

A SlideShare ábécét és számokat is használ az oldalszámozásban. Mivel a SlideShare egy nagy összesített webhely, a legjobb módja annak, hogy segítse a felhasználókat a webhelyükön, ha betűrendben vagy számokat tartalmaz.

A lapozás megkönnyíti a felhasználó számára a megtekinteni kívánt oldal kiválasztását. Ha a kezdőlapon nem találják, amit keresnek, akkor tudják, hogy sokféle (több mint 35 oldal) közül választhatnak.

Kereső motorok

Az olyan keresőmotorok, mint a Google, szintén remek példái a lapozás használatának a keresőmotorok eredményeiben. Ez megkönnyíti a felhasználók számára, hogy más oldalakon megtalálják, amit keresnek, ha nem találják az 1. oldalon.

Említettünk már néhány okot, amelyek szükségessé teszik az oldalszámozást, például ha nagy mennyiségű adat van, amelyet nem lehet ésszerűen egyetlen oldalként megjeleníteni.

Íme még több ok, amiért hasznos az oldalszámozás:

Jobb felhasználói élmény

Ha túl sok információt tesznek közzé egy oldalon, a felhasználó túlterhelt lehet. Az oldalszámozás lehetővé teszi a webmesterek számára, hogy sok információt kis és kezelhető darabokban jelenítsenek meg.

Az e-kereskedelmi webhelyek például a termék képét és árát jelenítik meg a kezdőlapon.

Ha a felhasználó további részletekre kíváncsi a termékkel kapcsolatban, a képre/árra/linkre kattintva további információért tudhat meg egy cselekvésre ösztönzést. A lapozás emellett megkönnyíti a felhasználó számára a keresett információ megtalálását.

Könnyebb navigáció

Korábbi példánkban, az Influence on YouTube-on, oldalszámozási példájuk a CTA. Segítségével megkönnyítheti a navigációt azon felhasználó számára, aki végig akarja menni a tanfolyamon.

A lapozás akkor is segíti a navigációt, ha nem használ CTA-kat. Ha a felhasználó eléri az oldal végét, vagy több elemet látott egy adott kategóriában, akkor intuitív módon több találatot szeretne látni.

Ahol a számozást használják, a felhasználó eldöntheti, hogy hány oldalt hajlandó még megnézni. Arról is képet ad, hogy mekkora az adathalmaz. A nagy adatkészlet vonzó lehet a változatosságra vágyó felhasználó számára.

Vegye figyelembe, hogy a legjobb gyakorlat mindig CTA-k használata.

A lapozás kétségtelenül segít a nagyszerű felhasználói élmény megteremtésében. De pozitívan vagy negatívan befolyásolja a SEO-t?

Befolyásolja webhelyének keresőrobotok általi feltérképezését

Ha sok oldalt tartalmazó webhelyekről van szó, a robotrobotoknak meg kell határozniuk, hogy a webhelyen milyen tartalmat kell feltérképezniük, milyen gyakran kell feltérképezniük a webhelyet, és hogy a webhely szervere milyen erőforrásokat tud lefoglalni a feltérképezési folyamathoz.

Bejön a feltérképezési költségkeret koncepció.

Ha webhelye nagy mennyiségű adatot tartalmaz, a keresőrobotoknak okosan kell felhasználniuk feltérképezési költségkeretüket. Ki kell választaniuk, hogy milyen tartalmat szeretnének feltérképezni, és milyen gyakran. Ez azt jelenti, hogy fennáll annak a valószínűsége, hogy egyes tartalmait nem térképezi fel és nem indexeli.

Valószínűsíthető az is, hogy a feltérképezési költségkeretet azokra az oldalakra költik el, amelyekre az oldalszámozás irányít, és előfordulhat, hogy más jelentős oldalakat soha nem lehet feltérképezni vagy indexelni.

Ez akkor mit jelent?

Miután bevezette az oldalszámozást webhelyén, fontossági sorrendbe kell állítania a legfontosabb oldalakat a kezdőlapon vagy azon az oldalon, ahol az oldalszámozás kezdődik. Példa erre egy keresőmotor, mint a Google.

Olvasni:  Mélylinkelés a SEO-hoz: miért hatékony a rangsorok emelésében?

A legrelevánsabb keresési eredmények az első oldalon találhatók. Így a feltérképezési költségkeretet a legjobb tartalomra költjük. Miután a felhasználók felkeresték webhelyét, lehetőségük nyílik más oldalakkal való interakcióba lépni az oldalszámozása szerint.

Ez „vékony” tartalom létrehozását eredményezheti

Vannak esetek, amikor az oldalszámozás „vékony” tartalom létrehozását eredményezheti. Ilyenkor a tartalom kevés értéket kínál a felhasználó számára, ha van ilyen. Vékony tartalom kis tartalommal rendelkező oldalakból, valamint kimásolt és pörgethető tartalomból is származhat.

Ha a tartalomtípusokat egyetlen cikkként osztja fel több oldalon, akkor kevés tartalommal rendelkező oldalakhoz vezethet. A keresőrobotok egyszerűen nem rangsorolják a vékony tartalmat. Olyan tartalmat akarnak, amely értékes a felhasználó számára, és választ ad a felhasználó szándékára.

Ez duplikált tartalom létrehozását eredményezheti

Ha például van egy e-kereskedelmi webhelye, akkor előfordulhat, hogy az összes termékoldal szerkezete és tartalma hasonló, kivéve egy adott termék konkrét részleteit.

A fenti Oscar-vadászat példájában a képen látható összes tétel egy termékkategóriába tartozik. A színükön és mintájukon kívül hasonló leírásuk van.

Valószínűleg hasonlóságokat mutatnak az oldal SEO-jukban is, például metaleírások, h1 címkék, horgonyszöveg, CTA-k és oldalcímek.

Előfordulhat, hogy a keresőrobotok nem képesek „megmondani”, hogy a hasonló tartalmú oldalak valójában különböző termékeket képviselnek. Dönthetnek úgy, hogy egyes oldalakat feltérképeznek, és néhányat figyelmen kívül hagynak. A legrosszabb esetben megjelölhetik webhelyét ismétlődő tartalom miatt.

Felhígítja a rangsorolási jeleket

A lapozás ronthatja a webhely rangsorolási jeleit. Jó példa erre a visszamutató linkek. Ha magas webhelyjoggal rendelkező webhelyek hivatkoznak az Ön webhelyére, az azt jelzi, hogy az Ön webhelye is magas jogosultságú.

Az ilyen webhelyek átadják jogosultságukat az Ön webhelyének. Ha azonban webhelye oldalszámozást használ, ez a jogosultság oldalakra oszlik, és ennek eredményeként „felhígul”.

A lapozás helyes végrehajtása

Google nemrég bejelentett hogy nem használtak rel = “következő” és rel = “előző” években, és hogy többé nem támogatnák. Ez volt az egyik leggyakrabban használt jelölés, amellyel tudatták a keresőrobotokkal, hogy bizonyos oldalak oldalszámozással vannak ellátva.

Bár ez különböző reakciókat váltott ki a keresőoptimalizálók között, hangsúlyozta a lapozás helyes megvalósításának szükségességét is.

Annak biztosítása érdekében, hogy webhelye megfelelően implementálja az oldalszámozást, fontos tesztelni, hogyan valósul meg jelenleg. Így megtudhatja, hogy konkrétan mit kell javítani.

Az oldalszámozási tesztarzenálban különböző típusú eszközökre van szükség:

Vizsgálja meg az elemet, és tesztelje a hasonlóságot az oldalszámozott oldalain

Kattintson a jobb gombbal az Inspect Element eléréséhez. CTRL F, és írja be, hogy „canonical”. Látnia kell a rel=”canonical” href=”az aktuális oldal URL-jét”

Eszközök annak tesztelésére, hogy a lapozott oldalak indexelve vannak-e

A Index lefedettségi állapotjelentés hasznos lesz itt, hogy megmutassa, melyik oldalszámozott oldala van indexelve.

Eszközök az azonos kulcsszavakért versengő lapozott oldalak ellenőrzésére

Fontos, hogy a keresőrobotok képesek legyenek megérteni az egyes kulcsszavakhoz kapcsolódó oldalszámozott oldalakat. Így meg tudják mondani, hogy ezek az oldalak kapcsolódnak egymáshoz. Itt van egy nagyszerű eszköz pi Datametrics.

Olvasni:  11 legjobb Bluehost-alternatíva a teljesítmény, a támogatás és a támogatás alapján; Ár

Miután megkapta az adatokat arról, hogy webhelye jelenleg hogyan valósítja meg az oldalszámozást, készen áll az azonosított problémák kijavítására.

Mielőtt megvizsgálnánk, hogyan lehet megfelelően megvalósítani az oldalszámozást webhelyén, szünetet kell tartanunk, és mérlegelnünk kell a Google bejelentéseinek hatásait.

Ha a Google továbbra is támogatja a rel = „prev/next”, akkor az oldalszámozás és keresőoptimalizálás szakaszban azonosított problémák könnyen megoldhatók a noindex, a metacímkék, a kanonikus címkék és az oldalon belüli keresőoptimalizálás helyes megvalósításával.

A rel = “next/prev” használatának megszüntetésének egyik következménye az a tény, hogy mostantól minden oldalszámozott oldalt a Google önálló oldalnak tekint.

Ez a nagy keresőmotor még akkor is képes azonosítani a kapcsolódó oldalakat, ha nem használ olyan utasításokat, mint a noindex és a kanonikus címke.

Ha már használt oldalszámozást a webhelyén, akkor nem szükséges eltávolítani. Az olyan webhelyeknek, mint az e-kereskedelmi és a híroldalak, nincs más választásuk, mint az oldalszámozás.

A lapozás helyes végrehajtásának módja:

Az oldalszámozott oldalakon található tartalom egyedi és releváns

A Google keresőrobotjai különböző oldalakról gyűjtenek tartalmat, majd kiválasztják, melyik a kanonikus. Ezért gondoskodnia kell arról, hogy oldalszámozott oldalai egyedi tartalommal rendelkezzenek, és relevánsak legyenek a felhasználók számára.

Ha a felhasználó egy adott terméket szeretne vásárolni, akkor az oldalszámozott termékoldalon részletesen le kell írnia azt a terméket, hogy megkülönböztethesse a többi oldalszámozott termékoldaltól.

Ez azt jelenti, hogy még ha a termékek ugyanabba a kategóriába tartoznak, az egyes termékoldalakon lévő egyedi leírásuknak eltérőnek kell lenniük.

Kulcsszavak okos használata

A webhelyeknek mostantól olyan kulcsszavakat kell használniuk a horgonyszövegben, amelyek a legfelső szintekre hivatkoznak.

Az Oscar-vadászat példájában az oldalszámozott oldal használhat egy kulcsszót, mint például az Oxford orrfekete cipő, a horgonyszövegben, hogy tudatja a Google-lal, hogy az oldal ahhoz az oldalhoz kapcsolódik, amely linkszerkezetében magasabb, Cipők:

https://www.oscarhunt.com.au/accessories/shoes/view/oxford-toe-cap-black1

A legjobb, ha ugyanazon kulcsszó változatait használja, hogy elkerülje kulcsszó kannibalizálás. Itt versengenek a lapozott oldalak ugyanazért a kulcsszóért.

Rossz szolgálatot fog tenni webhelyének, mivel vannak olyan oldalak, amelyek alacsonyabb rangúak lesznek, így az egész webhelye lejjebb kerül a keresőmotorok eredményei között.

Rendelje meg termékeit prioritás alapján

Az oldalszámozott oldalakon lévő tételeket prioritás alapján kell rendezni. Így a felhasználók könnyen megtalálják a legnépszerűbb tartalmat. A legrelevánsabb tartalmat tartalmazó lapozott oldalak csak néhány hivatkozást tartalmaznak a céloldalról.

Erősebben kell megragadnia a link szerkezetét. Használata zsemlemorzsa is jól jöhet. Íme egy példa az adott oldalszámozott termékoldalon használt kenyérmorzsára.

Használjon paraméteres URL-eket a lapozott oldalakhoz

Paraméter URL-ek akkor használatosak, ha ugyanaz a tartalom különböző URL-eken jelenik meg, hogy segítsen a keresőmotoroknak megérteni, hogyan kell feltérképezniük az Ön webhelyét. Példa erre az Oscar Hunt Shoe kategóriájából származó linkek:

https://www.oscarhunt.com.au/accessories

https://www.oscarhunt.com.au/accessories/shoes

https://www.oscarhunt.com.au/accessories/shoes/oxford-toe-cap-black1

Az első URL a tartozékok oldala, ahol felsorolják a webhelyükön értékesített összes kiegészítőt:

A cipő oldala:

És végül a tényleges termékoldal:

A Google tudja, hogy ez a két különálló oldal kapcsolatban áll egymással, mivel mindegyik paraméter URL-t használ.

A rel=canonical címkék használata

A „régi” lapozási technikák használata teljességgel elkerülhetetlen, mivel a „régi” megközelítések továbbra is fontosak, különösen a belső hivatkozások esetében. A belső linkelés megkönnyíti a keresőrobotok számára a lapozott oldalak megtalálását.

Olvasni:  Hogyan építsünk fel egy gyilkos SEO csapatot

Ezért horgonyszöveget kell használnia az oldalszámozott oldalakra mutató hivatkozásokhoz. Ezenkívül a kanonikus hivatkozást kell használnia.

Hatékony használatához létre kell hoznia egy „összes megtekintése” oldalt. Ez egy olyan oldal, amely az összes terméket vagy oldalt mutatja egy adott kategória összes termékével, vagy akár a webhely összes termékével, a webhely szerkezetétől és méretétől függően.

Ezután el kell helyeznie a kanonikus címkét minden olyan oldalon, amelyre az oldalszámozási céloldal átirányít. Vegye figyelembe, hogy a kanonikus címkén lévő URL-nek az „összes megtekintése” URL-nek kell lennie.

Íme, mit kell hozzáadnia a fejléchez az egyes oldalszámozással rendelkező oldalakon:

Cserélje ki az URL-t a megfelelő webhely-URL-ekre.

A kanonikus címke megkönnyíti a keresőrobotok számára, hogy felismerjék, hogy az összes többi oldalszámozással rendelkező oldal az összes megtekintése oldal részét képezi. Ezért nincs ismétlődő tartalom.

Rendkívül fontos, hogy az összes oldal nézete gyorsan betöltődjön. Ideális esetben a meglévő termékek számától függően kategóriákra szeretné osztani őket, ha több terméke van.

Jó példa erre az eBay példa, ahol az „Összes megtekintése” oldalon csak a napi ajánlatok jelennek meg:

Győződjön meg arról, hogy az oldalszámozó oldalakhoz hozzáadott összes hivatkozás feltérképezhető.

Tegye a lapozott oldalakat kanonikussá

Ez olyasmi lehet, amit nehéz megtenni, ha a dolgokat a „régi” lapozási technikák szemszögéből nézi, amelyek azt tanácsolták, hogy csak az oldalszámozási céloldalt kell indexelni.

Ez a megközelítés problémákat okoz, mivel előfordulhat, hogy a linkstruktúrában mélyebben lévő oldalszámozott oldalakat egyáltalán nem indexeli.

Ez a Google-cikk elmagyarázza, hogyan kell elkészíteni egy oldal kanonikus az ismétlődő tartalmú oldalak között.

Említettük, hogy az oldalszámozás felhígítja a rangsorolási jeleket, például a visszamutató hivatkozásoknál, ahol a linkek nem tudják átadni egymásnak a link equity-jét. A probléma megoldásának egyik módja annak biztosítása, hogy a linkszerkezet ne legyen túl mély.

Csökkentenie kell az oldalszámozási céloldalról a konkrét oldalszámozott oldalakra mutató hivatkozások számát.

Ha „sekély” linkmélységgel rendelkezik, akkor a hivatkozási érték átadható a lapozott oldalaknak, így lehetőség nyílik arra, hogy önálló oldalként rangsoroljanak.

Facet Navigation javítása

Vannak olyan webhelyek, amelyek lehetővé teszik a szűrők használatát, hogy relevánsabb lehetőségeket jelenítsenek meg a felhasználó számára. Ezt a koncepciót facet navigációnak nevezik. Ezek a szűrők új és egyedi URL-eket hoznak létre a szűréshez használt paraméterek alapján.

Ez azt jelenti, hogy végtelen számú feltérképezhető és indexelhető URL hozható létre, ami hatalmas duplikált tartalomproblémát eredményezne.

A facet navigáció javításának egyik módja az AJAX használata. Megakadályozza új URL-ek létrehozását a felhasználó által választott szűrők alapján. A paramétereket SEO érték nélkül is meghatározhatja, és megakadályozhatja azok feltérképezését és indexelését.

Ez a cikk elmagyarázza facet navigáció többet és hogyan lehet javítani.

Következtetésképpen

A lapozás akkor hasznos, ha nagy adathalmazt szeretne kezelhető darabokban megjeleníteni. Mindazonáltal ügyeljen arra, hogyan alkalmazza, hogy hatékonyan szolgálja ki mind a felhasználókat, mind a keresőmotorokat.

Új publikációk:

Ajánlott