Mi az a pillanatmarketing?

Kíváncsi vagy, melyik pillanat a marketing? Hogyan segítheti márkáját jobban kommunikálni az ügyfelekkel? Tudjunk meg többet erről ebben a blogban.

Az üzenet vagy tartalom átadása rendkívül fontos a digitális marketingben. Ha a digitális marketing kampányodhoz a legelfogadhatóbb tartalmat készíted, és azt rosszkor adják át, az kárba megy. Elengedhetetlen, hogy a tartalmat a megfelelő időben adjuk át a közönségnek. Ha még mindig kíváncsi arra, hogy mi az a pillanat, amikor a marketing, nézzük meg közelebbről, és értsük meg a folyamatot néhány pillanatnyi marketing példával.

Tartalomjegyzék

 1. A Moment Marketingről
 2. A pillanatmarketing jelentősége
 3. 5 pillanatnyi marketing példa
 4. A pillanatnyi marketing előnyei és tiltásai
 5. Útmutató a pillanatnyi marketinghez 10 lépésben
 6. Következtetés
 7. Kulcs elvitelek
 8. GYIK

A Moment Marketingről

Végül is mi az a pillanatmarketing? Ez egy marketing megközelítés, amely arra összpontosít, hogy egy vállalkozást a megfelelő pillanatban vagy a fontos pillanatban célozzon meg ügyfelei felé (amikor az ügyfél már olyan megoldást keres az egyik problémájára, amelyet az Ön márkája/vállalkozása meg tud oldani). Napjainkban a pillanatmarketing népszerű kifejezés a digitális marketingben és reklámozásban. A márkák a maguk egyedi módszereivel kísérleteznek ezzel a koncepcióval, amely több márka esetében is az egyik hatékony marketing módszernek bizonyult. Az olyan márkák, mint a Netflix és a Burger King, szintén kihozzák a legtöbbet a pillanatnyi marketingből.

A pillanatmarketing egyszerűen egy eseményhez kapcsolódó üzenet átadása, amely spontán interakciót indít el az ügyfelekkel. Míg egykor a megszakításos marketing volt a digitális marketingszakemberek széles körben használt eszköze, most az elmozdulás a relevancia egy bizonyos tényezőjére vált. Napjainkban több pillanatnyi marketing kampányt is láthatunk, amelyeket különösen a nagy és kis márkák indítottak el.

Forrás

A Moment Marketing jelentősége

Most, hogy megértettük, miről is szól a marketing, nézzük meg, miért jelenik meg a marketing alapvető technikájává:

1. Költséghatékony

A pillanatmarketing elsősorban azért ilyen hatékony marketing technika, mert rengeteg pénzt takarít meg. Csak akkor lesz hatékony, ha marketingkampánya a megfelelő időben éri el ügyfeleit, abból az okból, amelyre tervezték és létrehozták. Ahelyett, hogy meggondolatlanul spórolnánk a hirdetési költségekkel, a pillanatmarketing jobb és átgondoltabb megközelítés. A megfelelő trendek megérintése és a közönség jól ismerése mindössze annyi, amire szükséged van a pillanatnyi marketing hatékony elvégzéséhez.

2. Növeli márkaértékét

A pillanatmarketing erősítheti márkád imázsát. Számos márka vált szenzációvá azáltal, hogy trendeket és aktuális történéseket használ fel arra, hogy marketingüzeneteiket relevánssá tegyék ügyfeleik számára. A pillanatnyi marketing potenciálisan növelheti a közönség elköteleződését. Mivel a közönségnek rövidebb a figyelme, és rengeteg tartalom áll rendelkezésre, amellyel kapcsolatba léphetnek, a márka csak a pillanatnyi marketinggel tudja hatékonyan rávenni a vásárlókat, hogy olvassák el üzenetüket vagy tartalmaikat, és vegyenek részt további részvételben.

Olvasni:  7 prezentációs tervező ügynökség, amelyet fel kell venni a könyvjelzők közé

3. Hatékony átalakítás

A pillanatmarketing segítségével egy márka azonnal beszélgetést kezdeményezhet vásárlóival. A felkapott témák segíthetnek a márkának jobban felvenni a kapcsolatot a közönséggel, és fordítva. Tegyük fel, hogy a közönség már olvas vagy követ egy adott felkapott kérdést vagy aktuális híreseményt. Ebben az esetben valószínűleg nem fognak tudni ellenállni annak, hogy elolvassák marketingüzenetét, ha az a trend vagy a hír köré összpontosul. Ha létrejön a kapcsolat, nagyobb az esély a konverzióra.

5 pillanatnyi marketing példa

Most, hogy világosan megértjük, mi a pillanatmarketing, figyeljük meg és tanuljunk ezekből a mikromomentum marketing példákból és az aktuális pillanat marketing esetekből.

1. Amul

Az Amul az egyik legjobb példa a pillanatmarketingre. Tejipari márka lévén India-szerte megbízható hírnévnek örvend, az Amul korán megtalálta a hangját. A sokak által kedvelt kabalával, Amul Girl-lel az elmúlt ötven évben pillanatmarketinget gyakorolt.

Újság- és digitális hirdetéseik olyan jól időzítettek és okosan vannak megalkotva, hogy a közönség rokonnak és rendkívül szellemesnek találja őket. Szinte minden nap szórakoztatták a közönséget az egysoros játékaikkal. A pillanatmarketing kiváló példája tartalmuk aktuális volta, amely soha nem mulasztja el a közönséget.

Forrás

2. PepsiCo India

Egy másik márka, amely jól használja a pillanatnyi marketinget, a PepsiCo India. A Pepsi ifjúságközpontú kampányáról és híres „Har Ghoont Mein Swaag” mondásáról ismert. A PepsiCo India a meccs után is folytatta hirdetési kampányát. Kampányuk az ICC Women’s T20 körül forgott. Shafali Verma, egy tizenhat éves krikettjátékos lett a PepsiCo India kampányának arca.

Forrás

3. Burger King

A Burger King egy híres márka, amely kivételesen jó a pillanatok megörökítésében. A Burger King pillanatmarketingjének egyik legszebb példája a Valentin-napi kampányuk volt. A Burger King a beszéd témáját a szakításokra változtatta, nem pedig a Valentin-nap körül látható és hallható szokásos zagyva tartalmakra. Sima Taparia közreműködésével a Burger King kampánya arra ösztönözte az embereket, hogy szakítsák meg jelenlegi kapcsolataikat, és lépjenek jobb dolgok felé.

Forrás

4. Zomato

Amikor az iPhone 11 pro piacra dobta három kamerás telefonját, a Zomato kihasználta a lehetőséget a mókás és humoros marketingre. A Twitter volt az egyik platform, ahol a Zomato szabadjára engedte kreatív pillanatnyi marketingjét.

Egy másik jó pillanatnyi marketing példa Zomatotól az volt, amikor a Rahul Bose-incidenssel szellemes szlogeneket alkottak, mint például: „Kevesebbet kaphat egy banános turmixot és banánt, mint amennyit az 52 éves színész fizetett a banánjáért”. Zomato a Twitteren közzétett egy képet három csésze teáról, amelyek stratégiailag úgy vannak elhelyezve, hogy hasonlítsanak az iPhone 11 Pro kamerájára.

Olvasni:  Scribd Downloader – Scribd dokumentumok letöltése

Forrás

5. Netflix

A Netflix folyamatosan követi magát a marketingjátékkal. Az Instagramon kívül a Twitter is azon platformok egyike, ahol a Netflix meglehetősen aktívan jelen van. A Netflix tweetjei vírusosak voltak a Jal Lijiye mém, az esőzések Mumbaiban, a #Bindo trend és még sok más esemény és téma idején. A Netflix a közösségi média marketingstratégiájának részeként rendszeresen tweetel. A pillanatmarketing márkájuk az, amit tűsarkazmusnak lehet nevezni, ahelyett, hogy nyersen kritizálnák a dolgokat.

Forrás

A pillanatnyi marketing teendői és nevetései

Egyszerűen csak ismerni a marketing pillanatát, és néhány példát, amelyekből a taktikát el lehet tanulni, nem elegendő. Íme néhány kulcsfontosságú dolog a pillanatnyi marketinggel kapcsolatban.

● Egy folyamatban lévő esemény vagy felkapott téma kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy alkalmas vagy alkalmas az üzenet közvetítésére. A nem megfelelő referenciák negatívan befolyásolhatják marketing tevékenységét. Nem kell marketingüzenetet készítenie, ha egy felkapott kérdés rendkívül izgalmas vagy szórakoztató. Az üzenetnek összhangban kell lennie az eseménnyel vagy trenddel.

● A tartalomnaptár létrehozása soha nem megy kárba. Ehelyett segít igazodni a tartalomkészítési céljaihoz. Így maximalizálhatja pillanatnyi marketing erőfeszítéseinek hatását. A naptár segít abban, hogy ütemtervet készítsen arról, hogy milyen kutatásokat kell elvégezni és mikorra. Magában a naptárban feljegyezheti a fontos eseményeket. Vagy létrehozhat egy külön naptárt a trendek és események feljegyzéséhez, egy másikat pedig a tartalommarketinghez.

● Ezenkívül jelölje be a naptárban, hogy minden nemzeti és nemzetközi ünnepnapot megtart, mivel ezek releváns események az ügyfelek számára.

Forrás

Ezeket az eseményeket később felhasználhatja marketingkampányokhoz, ha ötlete támad, hírleveleket küld e-mailben stb.

Útmutató a pillanatmarketinghez tíz lépésben

1. A pillanatmarketing a marketing többi formájához hasonlóan a lenyűgöző történetmesélés elvein alapul.

Forrás

Használja ki az érzelmeket és a karaktereket marketingkampány készítésekor. Hozzon létre biztosítékokat, adjon narratív értéket az üzenethez, vagy vonzza meg az ügyfelek egy bizonyos érzését. Ez relevánssá teszi számukra az üzenetet.

 1. Legyen éber a legújabb trendekről és eseményekről szerte a világon. Különösen azok az események, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel. Tartsa szemmel a közösségi médiát. Számos irányzat születik a közösségi médiában.
 1. Határozzon meg egy eseményt tragikusnak vagy kényesnek, és kerülje az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket vagy marketing kezdeményezéseket. Egyes egyének nem megfelelőnek és érzéketlennek ítélhetik. Kerülje a nehezen értékesíthető promóciós tartalom létrehozását.
 1. A pillanatmarketingben a legfontosabb dolog az, hogy minden a megfelelő időzítésen múlik. Ez a taktika csak akkor lesz hatékony, ha a megfelelő időben teszed közzé a tartalmat.
 1. Még a közönség által megosztott negatív visszajelzésekre is figyeljen. A tartalom vagy a teljes marketingkampány néha visszaüthet, de fontos, hogy a kritikát konstruktívan fogadd, és felhasználd a következő pillanatbeli marketingkampány javítására.
 1. Az üzenetnek valódi szándékból kell származnia. Kerülje el, hogy kizsákmányoló legyen. Ellenkező esetben a közönség nem fogja relevánsnak találni a híreket.
 1. Ugyanakkor ne helyezze előtérbe a minőséget pusztán azért, hogy lépést tartson a trend ütemével. Az időzítés kulcsfontosságú a pillanatnyi marketing kontextusában, ugyanakkor ne feledje, hogy a tartalom minősége elindítja a kommunikációt a márka és a közönség között. Győződjön meg arról, hogy a tartalom releváns és értékes a közönség/ügyfelek számára.
 1. Kerülj mindenféle utánzást. Egyes vállalatok megpróbálják megismételni más versenyképes márkák marketing erőfeszítéseit. De ez nem segít, mert kreativitásod nem eredeti. Célszerű saját fogalmakat használni. Lehet, hogy más márkák marketing kezdeményezéseiből meríthet ihletet, de a márka üzenetének másnak kell lennie, és teljesen más célt kell szolgálnia.
 1. A humor a pillanatmarketing éltető eleme. A legtöbb olyan márka, amelyik pillanatnyi marketingre törekszik kampányaihoz, beváltja az eszét és a humorát, amely jól időzített és hatékony. Ha meg tudod nevettetni a közönséget, akkor nagyobb az esélye annak, hogy emlékeznek az üzenetedre, mintha a márkád egyszerűen tényekkel táplálná őket. A mémek kiváló eszköz a pillanatnyi marketing üzenetekhez. A humor és az okosság egy másik jó felhasználása könnyed egészséges viccelődés formájában vetíthető ki a közösségi média felületein. A szarkasztikus humort főként mindenki értékeli, ha jól csinálják. A Mercedes és a BMW gyakran folytat fénybarát tréfát a Twitteren.
 1. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy tisztában van egy trend követésének vagy egy pillanatnyi marketingüzenet létrehozására való formálásának jogi és etikai vonatkozásaival. Amikor úgy dönt, hogy üzenetet vagy kampányt készít egy trend köré, olvasson el eleget egy trendről. A pillanatmarketinget, bár időhöz kötött, mégsem szabad elhamarkodottan végezni.
Olvasni:  5 jel, hogy tartalommarketing-stratégiája elavult

Forrás

Végül

Szeretjük azt a kort és időt, amikor valódi kapcsolatokat létesítünk a fogyasztókkal, ahelyett, hogy a márkánkat reklámoznánk, mintha egy terméket vagy szolgáltatást keményen eladnánk. A pillanatmarketing a megfelelő marketing technika, amely segít a márkának konverzióhoz vezető beszélgetést kezdeményezni az ügyfelekkel. Az egyetlen hátránya az, hogy a marketing rövid életű, és abban a pillanatban, amikor a marketingüzenet elveszti jelentését vagy relevanciáját. Ezért a maximális hatás elérése érdekében a szakértőknek a pillanatnyi marketingüzenetet a megfelelő időben kell közvetíteniük.

A pillanatmarketing egy intelligens módja a célközönség szélesebb rétegeinek megszólításának. Ráadásul a pillanatmarketing igényel a legkevesebb előfeltételt, tartós láthatóságot és elismertséget biztosítva egy márkának.

Kulcs elvitelek

● A pillanatmarketing egy olyan célzott marketing megközelítés, amely egy vállalkozást a fogyasztók felé céloz abban a pillanatban, amikor keresik. Arról is van szó, hogy egy eseményt kihasználunk egy releváns üzenet közvetítésére.

● A közönség megfelelő ismerete és a legújabb trendek ismeretében a pillanatnyi marketing sok marketingköltséget takaríthat meg márkájának.

● A közönség mai figyelmének rövidsége és a tartalom mennyisége miatt, amellyel kapcsolatba tudnak lépni, a marketing abban a pillanatban, amikor a márka üzenetét relevánssá teszi ügyfelei számára, és további részvételre ösztönzi őket.

● Az Amul újsághirdetései és most a digitálisak is jól időzítettek és okosan kidolgozottak, és nagyon aktuálisak is, így az egyik legjobb márka, amely az egyik legjobb pillanatmarketing-példának tekinthető.

● A pillanatmarketing közös vonást mutat más marketingtechnikákkal, például érzelmek és karakterek felhasználása marketingkampány létrehozásakor, biztosítékok létrehozása, narratív érték hozzáadása az üzenethez, egy adott vásárlói érzés megszólítása stb.

Olvasni:  Gyors útmutató a mobilalkalmazás-háttérrendszer fejlesztéséhez

● Tartsa szemmel a közösségi médiát, mivel számos trend születik a közösségi média platformjain, például az Instagramon, a Facebookon, a Twitteren stb. Kulcsfontosságú, hogy tudjuk, miről beszél a közönség, vagy minek hódol. Kövesse nyomon a hagyományos médiát is.

● Ne hozzon létre marketing kezdeményezéseket kényes vagy tragikus témák és események köré. Kerülje el őket, amennyire csak lehetséges, mert bizonyos embereket kiválthatnak.

● A pillanatmarketingben az a legfontosabb, hogy a megfelelő időzítésről szóljon. Ez a taktika csak akkor lesz hatékony, ha a megfelelő tartalmat a megfelelő időben teszed közzé.

GYIK

1. Miért csinálnak pillanatmarketinget a márkák?

A pillanatnyi marketinggel a márkák felhasználhatnak egy aktuális eseményt vagy helyzetet, hogy kapcsolatokat hozzon létre az ügyfelekkel és marketing biztosítékot. Az ilyen események segíthetik a márkát a már zajló beszélgetésben. Ez is relevanciát kölcsönöz marketing tevékenységeiknek.

2. Mennyire sikeres a pillanatmarketing Indiában?

Az Amul, India egyik legmegbízhatóbb és legkedveltebb márkája, elsősorban a pillanatnyi marketingre támaszkodik. Az Amul az egyetlen márka, amely jól érti és jól végzi a pillanatmarketinget. Miután hosszú ideig építette magát, Amul továbbra is igyekszik releváns maradni, és érdekes tartalmakat készít az aktuális eseményekhez és történésekhez Indiában és világszerte.

3. Hogyan tud egy márka előrébb maradni a pillanatnyi marketingben?

Íme néhány gyors tipp, hogy a legtöbbet hozhassa ki a pillanatnyi marketingből:
● Tartsa az értékesítést digitális kampánya középpontjában
● Hozzon létre eseményvezérelt vagy alkalomspecifikus kommunikációs üzeneteket
● Tartsa a márka üzenetét a középpontban
● Tartsa a kapcsolatot a popkultúrával
● Használd a humort

4. Mi a négy mikromomentum?

A négy mikropillanat, amelyet minden marketingszakembernek tudnia kell, a következő:
● Tudni akarom
● El akarok menni
● Azt akarom csinálni
● Szeretnék vásárolni

5. Mit jelent a mikromarketing?

A mikromarketing a reklámozás egyik módja. Egy adott vagy kiválasztott ügyfélcsoportot céloz meg egy piaci rést. A termékeket vagy szolgáltatásokat ezután közvetlenül a vásárlók megcélzott csoportja számára értékesítik.

6. Mire jók a mikropillanatok a pillanatmarketingben?

A mikropillanatok olyan pontok, ahol az ügyfél egy bizonyos típusú igényt mutat. Ez rendkívül hasznos a márka vagy a vállalkozás számára az ügyfélút és az ügyféligények feltérképezésében az út különböző pontjain.

Új publikációk:

Ajánlott