Mi az a szabadúszó, és kinek kell csinálnia?

Tartalomjegyzék

 • Mit jelent a szabadúszó?
 • A szabadúszók egyéb feltételei
 • Mit jelent a „szabadúszó”?
 • Mi az a szabadúszó, és hogyan működik?
 • Mennyit kereshet szabadúszóként?
 • Mik a szabadúszó előnyei?
 • Milyen kockázatokkal jár a szabadúszó munka?
 • 3 módszer a hatékony szabadúszó munkára
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

Jelenleg kb egymilliárd ember szabadúszóként dolgoznak szerte a világon. Ez megdöbbentő statisztika, nem? De sokakban felmerülhet a kérdés: mi az a szabadúszó, és hogyan működik? Ebben a cikkben mindent a szabadúszóról beszélünk: a működésétől kezdve egészen addig, hogy kinek érdemes választania.

Forrás

A szabadúszó önálló vállalkozóként dolgozik, és díj ellenében kínál szolgáltatásokat, általában nem számít állandó egyetlen ügyfélre. A szabadúszókat általában más cégek alkalmazzák hosszú vagy rövid távra. A szabadúszók nem kapják meg ugyanazt a javadalmazást vagy juttatásokat, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak, de nem is olyan szintű elkötelezettségük egyetlen vállalat iránt sem.

Mit jelent a szabadúszó?

A szabadúszó azt jelenti, hogy független entitásként dolgozunk, és nem valaki másnak dolgoznak. Más szóval, a szabadúszóknak joguk van arra, hogy egyidejűleg különféle projekteken dolgozzanak különböző ügyfelek számára. Ezenkívül a szabadúszók a világ bármely pontjáról dolgozhatnak, de a COVID-19 világjárvány miatt ez elsősorban az otthoni munkavégzést jelenti. A szabadúszó sokak számára megvalósítható, különösen azok, akik a 20-as éveik elején járnak. Valójában ez az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz, hogy piacképes készségeket hozz létre, pénzügyi függetlenséget szerezz, és világossá tedd szakmai céljaidat.

A szabadúszók egyéb feltételei

Lényegében a szabadúszó azt jelenti, hogy a saját főnököd vagy. A szabadúszók többféle terminológiát használnak az általuk végzett munkák leírására. Itt megismertetjük a szabadúszóhoz kapcsolódó különböző kifejezésekkel, amelyeket tudnia kell.

Ide tartoznak a rövid távú vagy részmunkaidős állások, amelyeket a szabadúszó választhat.

Néha a szabadúszók szeretnének sebességet váltani, és teljes munkaidős alkalmazottként dolgozni. Ebben az esetben választhatnak szerződéses munkakört, ahol próbaidőre kell dolgozniuk, mielőtt teljes munkaidőben alkalmazzák őket.

A szabadúszó piachoz kapcsolódó általános kifejezés a koncertgazdaság. Lényegében arra utal, hogy részmunkaidősként különböző munkákat kell vállalni, vagy inkább „koncerteket” különböző cégeknél.

Mit jelent a „szabadúszó”?

Jelenleg a szabadúszó kifejezést az önálló vállalkozó leírására használják. A múltban azonban a kifejezést kissé eltérően értelmezték. A „szabad” egy germán szóból származik, ami azt jelenti, hogy „szeretni”, a „lándzsa” pedig egy francia szó, ami „indítást” jelent. Eredete az 1800-as évekre vezethető vissza, amikor a francia és olasz zsoldosokra utaltak, akik harcoltak mindenkiért, aki hajlandó volt fizetni nekik. A középkortól a reneszánszig ezeket a „szabadúszókat” katonai segítségre vágyó feudális urak és nemesek bérelték fel.

Olvasni:  Hogyan fokozhatja Amazon marketingjét a WordPressben az AffiliateX segítségével

A szabadúszó szó hamar elfogadottságra tett szert, és szélesebb jelentéseket is kapott. A szabadúszókat olyan emberekként is kezdték emlegetni, akik bármilyen típusú munkát végeznének a saját feltételeik szerint és anélkül, hogy hosszú távú elkötelezettséget vállalnának egyetlen munkáltatóval szemben.

Mi az a szabadúszó, és hogyan működik?

Most, hogy tudja, mit jelent a szabadúszó, ideje megérteni, hogyan működik valójában.

Néhány ember számára a szabadúszó teljes munkaidős foglalkozás. Ugyanúgy csinálják, mint bármely más rendes munkát. Mások számára a szabadúszó csak egy módja annak, hogy további bevételeket szerezzenek.

A szabadúszók közvetlenül együttműködhetnek ügyfeleikkel, hogy szolgáltatásokat kínáljanak. Ezenkívül számos online közösség és platform lehetővé teszi a szabadúszók számára, hogy különböző típusú projekteket szerezzenek. Egyes szabadúszók az üzleti élet vagy iparágak meghatározott területeire összpontosítanak, míg mások általánosabb szolgáltatásokat kínálnak ügyfeleiknek.

Ha szabadúszó szolgáltatásokat nyújt, pénzt kap a projektért. A projekt befejeztével elfogadja a fizetést, és továbblép a következő projektre. Például, ha Ön egy szabadúszó szövegíró, és egy cég felveszi Önt, hogy írjon tartalmat a marketingkampányához, akkor egyetlen projekthez is megadhatja szövegírási szakértelmét, és ez lenne a vége.

Egyes cégek szabadúszóknak fizetnek azért, hogy hetente vagy havonta meghatározott számú órát dolgozzanak. Ezt az elrendezést gyakran „megtartónak” nevezik. Sok szabadúszó szakember használja ezt a megközelítést a munkához. Szolgáltatásaikért cserébe havi összeget rögzítenek.

Alapján CNBC, a távoli csapatok elterjedésének elterjedése számos képzett szakember számára életképes karrierré tette a szabadúszót. Az alábbiakban felsoroljuk a legjobb 10 országot, ahol a leggyorsabban nő a szabadúszók jövedelme.

A szabadúszók manapság sokféle szerepet töltenek be. A szabadúszók leggyakoribb területei a következők:

 • Szövegírás
 • Tartalomírás és marketing
 • Grafikai tervezés
 • Webfejlesztés és tervezés
 • Projektmenedzsment
 • IT támogatás
 • A közösségi média kezelése
 • Tanítás és korrepetálás
 • Tartalom és videó szerkesztés
 • Számvitel és könyvelés
 • Fordítási szolgáltatások
 • Szoftverfejlesztés
 • Adatbevitel
 • Orvosi átírás
 • Vevőszolgálat
 • Technikai támogatás

Számos vállalat a szabadúszók szolgáltatásaira támaszkodik, hogy költségeiket alacsonyan tartsák, miközben a projektek gyors növekedését kezelik. Még kormányzati szervezetek és nonprofit szervezetek is használnak szabadúszó szolgáltatásokat, hogy teljesítsék ideiglenes és folyamatban lévő projektkövetelményeiket.

Forrás

Mennyit kereshet szabadúszóként?

A szabadúszó díjakat számos tényező határozza meg. A legjelentősebbek közé tartozik az iparág, a szabadúszó készsége és szakértelme, releváns tapasztalata, elhelyezkedése és képesítése.

Olvasni:  Automatizálja tartalommarketingjét (és csináljon többet abból, amit szeret)

Egy felmérés szerint egy átlagos szabadúszó író kb 31 dollár óránként. Ez a szám azonban az érintett projekt összetettségi szintjétől függően változhat. A szabadúszó szoftvermérnökök például könnyedén kereshetnek óránként 70-80 dollárt.

Íme az átlagos óránkénti szabadúszó díjak nyolc kiemelkedő iparágra vonatkozóan (2021-től).

Forrás

Célszerű összehasonlítani a szabadúszó díjakat egy adott iparágban, hogy tisztességes becslést kapjon a szabadúszóként kereshető várható bevételről.

Mik a szabadúszó előnyei?

Amikor a szabadúszó munkáról van szó, a legtöbb ember tudni akarja, milyen előnyei vannak. Kezdetben a szabadúszó sok rugalmasságot és kontrollt kínál. Például a szabadúszók szabadon választhatják meg munkaidejüket, az ügyfeleket, akikkel szeretnének dolgozni, milyen projekteket szeretnének vállalni stb.

Ezen túlmenően a szabadúszók teljes ellenőrzést gyakorolhatnak a bevételeik felett. Nincs fix fizetési szerkezetük, és a lehető legtöbbet kereshetik. A szaktudás szintjétől függően a legtöbb szabadúszó nagyszerű pénzt keres azzal, hogy részmunkaidőben dolgozik.

A szabadúszóknál a távmunka is jelentős előny. A szabadúszó projektek legtöbbször az otthoni irodában történő munkavégzést foglalják magukban a választott órákban. Az elvégzendő munka típusa is nagyon változatos. Ha több terület is érdekli, könnyedén felfedezhet mindenféle projektet és iparágat anélkül, hogy egy adott munkára kellene koncentrálnia.

Gyakran látható, hogy az emberek nem szabadúszóként dolgoznak egész életükben. Vagy felvesznek más szabadúszókat, hogy alájuk dolgozzanak, vagy visszamennek teljes munkaidős alkalmazottként dolgozni. Addig azonban a szabadúszó remek lehetőség, mivel elegendő időt biztosít arra, hogy kitalálja, hogyan kíván továbbhaladni a karrierjében.

Milyen kockázatokkal jár a szabadúszó munka?

Nem elég pusztán mindent tudni a szabadúszóról, mérlegelnie kell a kapcsolódó kockázatokat is.

Forrás

A szabadúszó munkavégzés gyakran inkonzisztens és instabil fizetéssel jár. Ezen a területen a pénzszerzés nagymértékben attól függ, hogy milyen projekteket tud elérni. Gyakran nincs biztonságban az érzés, hogy a hónap végén fix összegű bevétel fog megjelenni a bankszámláján. A túl sok vagy túl kevés pénz az életed részévé válik szabadúszóként.

A szabadúszóhoz kapcsolódó másik jelentős kockázat az, hogy mindent egyedül kell kezelnie. A számlák benyújtásától és az adók benyújtásától az egészsége gondozásáig, sőt a technológia megvásárlásáig egy projekt befejezéséhez: mindent egyedül kell megoldani. És mivel egyedül van, jellemzően nincs kényelem a bónuszokkal, a fizetett szabadságokkal és sok más olyan előnnyel, amely a szervezetnél végzett teljes munkaidős munkából származik.

Egyes szabadúszók is nehezen tudják megtalálni a munka és a magánélet egyensúlyát. Mindezek a kockázatok kezelhetők, de tudnia kell róluk, ha választ keres erre a kérdésre: „Mi a szabadúszó, és hogyan működik?”

Olvasni:  Az alkalmazáson belüli üzenetküldés használata az alkalmazás felhasználóinak bevonására és megtartására

3 módszer a hatékony szabadúszó munkára

Mi az a szabadúszó? Nem elég csupán tudni a választ erre a kérdésre. Azt is tudnia kell, hol kezdje. Általánosságban elmondható, hogy háromféleképpen lehet pénzt keresni szabadúszóként. Nézzük meg mindegyiket részletesen.

1. Közvetlen munkavégzés az ügyfelekkel

A szabadúszóvá válás egyik módja az ügyfelekkel való közvetlen munkavégzés, közvetítők részvétele nélkül. A szabadúszó kapcsolatba kerülhet az ügyféllel hálózati platformokon, meglévő kapcsolatokon vagy szájról szájra történő hivatkozásokon keresztül.

Ez egy nagyszerű módja a projektek pontozásának és a jó árrések élvezetének. Ez azonban kissé nehéz lehet, különösen a kezdő szabadúszók számára. De ha egyszer jó kapcsolatokat alakít ki az ügyféllel, könnyűvé válik a hosszú távú projektek megvalósítása.

2. Alvállalkozás

Egyes szabadúszók csak meghatározott területekre specializálódtak, és számukra az alvállalkozói szerződés nagyszerű lehetőség. Most felteheti a kérdést, hogy mi az a szabadúszó munka, amely alvállalkozás útján történik?

Nos, ez elég egyértelmű. Számos cég vesz fel nagy projekteket az ügyfelektől, és bontja azokat különböző részekre. Ezen részek egy részét a cég teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottai végzik el, míg a projekt egy részét szabadúszók alvállalkozásba adják.

Például egy cég kap egy teljes webhelyfejlesztési projektet, amelyet házon belül végeznek el. A weboldal szövegírási részét azonban az ügynökségen kívüli professzionális szabadúszó szövegíró alvállalkozásba adják. Ez egy hatékony módja annak, hogy a szabadúszók megfelelő mennyiségű munkát kapjanak, és ne kelljen közvetlenül az ügyfelekkel foglalkozniuk.

3. Állásportálok

A szabadúszó projektek megszerzésének másik kiváló módja a szabadúszó piacterek. Számos online álláshirdetési oldal és platform létezik, amelyek lehetővé teszik a szabadúszók számára, hogy koncerteket vagy munkalehetőségeket szerezzenek. Ezek a portálok lényegében összesítik a szabadúszó munkalehetőségeket, és hozzárendelik azokat a megfelelő szabadúszó tehetségekhez. Ezeken a portálokon egyszerűen regisztrálhat, és megtekintheti a különböző cégek álláshirdetéseit.

A legjobb szabadúszó állásportálok közé tartoznak olyan webhelyek, mint az Upwork, Fiverr, FlexJobs és SolidGigs. Bár a legtöbb ilyen webhelyen nagy a verseny, idővel viszonylag könnyebbé válik a jó koncert elérése. Ha jó hírnevet szerzett a platformon, akkor rendszeres munkát találhat anélkül, hogy túl sokat kellene keresnie.

Kulcs elvitelek

 • A szabadúszó azt jelenti, hogy az ember a saját főnöke. Akár teljes munkaidős karrierlehetőségként választja a szabadúszót, akár egyszerűen csak mellékesként, ez jövedelmezőnek bizonyulhat.
 • Sokféle szabadúszó munka létezik. Emellett egyre több szervezet szeretne most szabadúszókkal dolgozni.
 • A szabadúszó nagyszerű módja annak, hogy saját feltételeid szerint dolgozz. Ennek azonban kockázatai is vannak, különösen a jövedelem stabilitása és a munkahelyi nyomás tekintetében.
 • Szabadúszó munkalehetőségeket kínálhat, akár közvetlenül az ügyfelekkel dolgozva, akár alvállalkozással, akár munkaerőpiacokon keresztül.
 • Ahhoz, hogy szabadúszóként sikeres legyen, fel kell építenie egy portfóliót, amely bemutatja készségeit, reklámozza szolgáltatásait szabadúszó webhelyeken és közösségi médiában, meggyőző előadást kell készítenie, és fel kell kutatnia az árakat.
Olvasni:  Hogyan kaphat választ a látogatóktól a demokrácia-szavazás segítségével a WordPressben

Következtetés

Reméljük, hogy ez a blog megválaszolta a „Mi a szabadúszó?” kérdéssel kapcsolatos összes kérdését. Az információ segít eldönteni, hogy megfelel-e szakmai törekvéseinek.

A szabadúszónak minden bizonnyal megvannak az előnyei és hátrányai. A legnagyobb előnyök közé tartozik a rugalmasság, a kontroll és a sokféle munkalehetőség.

Ha azonban Ön olyan személy, aki a stabil fizetést és a folyamatos munkavégzést részesíti előnyben, előfordulhat, hogy a szabadúszó nem a legjobb választás az Ön számára. Ahhoz, hogy szabadúszóként sikeres legyen, erős kommunikációs készségekre van szüksége, hogy piacra dobja magát az ügyfelek számára. Magas szintű önmotivációra is szüksége van ahhoz, hogy odaadó maradjon és betartsa a szigorú határidőket.

GYIK

1. Mi a szabadúszó, és hogyan működik?

A szabadúszó azt jelenti, hogy az ember a saját főnöke. Szabadúszókat bérelnek fel a cégek egy konkrét projekthez vagy szolgáltatáshoz ügyfeleik számára. A szabadúszók nem elkötelezettek egyetlen szervezet mellett sem. Egyszerre több projekten dolgozhatnak több vállalat számára.

2. Mit jelent a szabadúszó?

A szabadúszó egy olyan szakma, amelyben az ember tervezőként, íróként, előadóként és hasonlóként dolgozik. Szolgáltatásaikat különböző ügyfeleknek vagy cégeknek adják el, és óra- vagy projektalapú díjat számítanak fel.

3. Kapnak fizetést a szabadúszók?

Igen, a szabadúszók fizetést kapnak. Dönthetnek úgy, hogy a vállalatokat óránként vagy projekt alapján számítják fel. Egyes szabadúszók is szívesebben dolgoznak havi fix jövedelemmel.

4. Szabadúszók lehetnek az egyetemisták?

Iskolai vagy főiskolai hallgatók, vagy bármely más szakember, aki plusz pénzt szeretne keresni, szabadúszóként dolgozhat. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy pénzt keress, miközben a saját feltételeid szerint dolgozol.

5. Milyen készségek szükségesek a szabadúszó munkához?

Marketing, kommunikációs készségek, időgazdálkodás, projektmenedzsment, kreativitás, közösségi média ismeretek és tárgyalási készség, néhány előfeltétele a szabadúszó munkának.

6. Elkezdhetek szabadúszó lenni tapasztalat nélkül?

A szabadúszónak nincsenek követelményei. Nem kell más, mint egy piacképes készség, megfelelő kommunikációs képesség, valamint a kemény munka és a határidők betartása iránti elkötelezettség.

Új publikációk:

Ajánlott