Mi az a WordPress REST API és hogyan kell használni?

Valószínűleg hallott már a REST API-ról. Talán hallott már arról, hogy a WordPress-felhasználók profitálnak belőle. De az is felmerülhet, hogy mi is az a WordPress API.

Az API-k működésének megértése nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Olvassa tovább, hogy megtudja, mi az API, mi az a REST API, és hogyan használhatja a WordPress REST API-t webhelyein.

Mi az API?

Az Application Program Interface (API) egy módja annak, hogy két alkalmazás „beszélgessen” egymással. Az egyik rendszer kér, a másik teljesíti. A rendszer által elfogadott kéréseknek szerepelniük kell az API-ban – különben a kérés nem teljesíthető.

Gondold ezt így. Talán nagyon éhes vagy, ezért elmész a Gofriházba. Kávét, tojást és palacsintát rendel. A pincérnő elkezdi leírni a rendelésedet, majd összezavarodik, amikor a palacsintához érsz. A Waffle House nem szolgál fel palacsintát. Csak gofrit szolgálnak fel.

Éhes marad az a rendszer, amely egy API menüből kér palacsintát, amely csak gofrit szolgál fel.

Mi az a REST API?

Amikor REST API-t mondunk, akkor az internethez tervezett kényszerrendszerről beszélünk. Leírja, hogy egy webhely hogyan kérhet információkat egy másik webhelyről, méretezhető és egységes módon. A REST a Representational State Transfer rövidítése, amelyet az definiált Roy Fielding az övében doktori disszertáció.

Mi az a WordPress REST API?

A WordPress REST API a WordPressen futó webhelyekhez intézett kérésekre vonatkozik. Ha kérünk egy listát a bejegyzésekről vagy oldalakról, várhatóan megkapjuk ezeket az információkat a WordPress REST API-tól. A WordPress soha nem ad meg olyan információkat, amelyeket nem tesznek közzé, például a bejegyzések piszkozatait vagy (ami még ennél is fontosabb) felhasználói jelszavakat.

Ez az alapja a Block Editornak, amely dinamikusan cserél adatokat a WordPress-szel az oldal újratöltése nélkül. Minden végpont JSON-formátumban ad vissza adatokat, amelyeket a JavaScript olvashat – vagy ebben az esetben blokkol.

Olvasni:  WordPress cím vs webhely címe: mi a különbség?

Vegye figyelembe, hogy a REST API csak egy a WordPress által biztosított API-k közül. Létezik például a Database API és a Metadata API is, amelyeket a pluginek a WordPress-szel való interakcióhoz használnak a szerveren. Többet megtudhat róla WordPress API-k ban,-ben Kódex.

Hogyan működik a WordPress REST API-kérés?

A REST API-nak van néhány alapvető része, nevezetesen: útvonalak, végpontok, kérések és válaszok.

Útvonalak

Az útvonal az, ahogyan hivatkozunk arra az URL-re, amelyen keresztül a webhely kommunikál. A WordPress gyakori útvonala a „/wp-admin”. Bár ez nem a REST API útvonala, a böngésző által a WordPress Admin Dashboard eléréséhez használt útvonal. Célunk szerint a REST API-útvonalak „/wp-json”-val kezdődnek (a JSON az adatok szabványos formátuma).

Végpontok

A végpont egy útvonal és a bejövő kérés típusának kombinációja. Egyetlen útvonal több végponthoz is kapcsolódhat, mivel többféle kéréstípus létezik. A gyakori kéréstípusok közé tartozik a GET (hogyan olvassuk be az adatokat az útvonalon) és a POST (hogyan frissítjük az adatokat az útvonalon).

Kérések és válaszok

A REST API-val folytatott minden kommunikáció egy kérés és egy válasz közé szorul. Az egyik rendszer kérést küld, amelyre a másik rendszer válaszol. A WordPress REST API praktikus objektumokat tartalmaz a beépülő modulok számára, amelyek hozzáférhetnek a kérési adatokhoz (WP_REST_Request) és kezelhetik a válaszadatokat (WP_REST_Response), amikor a WordPress REST API kiterjesztése.

A REST API telepítése a WordPressben

A WordPress 4.7-es verziójától kezdve a WordPress tartalmazza a REST API-t mint alapfunkció.

Ha régebbi verziót használ, telepítheti a json-rest-api funkció plugin. Ezt használták a REST API fejlesztéséhez, mielőtt teljesen integrálták volna a WordPress kódbázisba. Ez a beépülő modul technikailag le van zárva, ezért javasoljuk, hogy frissítse helyette a WordPress verzióját (vagy fontolja meg a felügyelt WordPress tárhely használatát, és mindig naprakész lesz).

Olvasni:  Vue.js projektötletek, amelyeket kipróbálhatsz

WordPress REST API példák

Vessen egy pillantást a GiveWP webhelyére. Ha te menj a blogjukra, láthatja a legújabb híreket és bejegyzéseket. Ez az útvonal a HTML-t jeleníti meg, ami szép látvány, de a programozó számára nehéz kommunikálni vele. Ehelyett a bejegyzések elérhetővé válnak a programozók számára a „/wp-json/wp/v2/posts” útvonalon.

A „/wp-json/wp/v2/posts” útvonal azt jelzi, hogy ez egy WordPress-erőforrás („/wp”), hogy ez az erőforrás 2-es verziója („/v2/”), és konkrétan ezek bejegyzések („/bejegyzések”). Ha még nem tetted, látogass el https://givewp.com/wp-json/wp/v2/posts és hasonlítsa össze a látottakat azzal https://givewp.com/blog/. Adok egy tippet – ez ugyanaz az információ!

A REST API WordPress-en belüli használatára vonatkozó példaért tekintse meg a legújabb bejegyzések blokkja. A WordPress bejegyzéseinek listájának megjelenítéséhez a webhelynek hagyományosan kérést kell küldenie a szervernek, majd újra meg kell jelenítenie a teljes oldalt.

A legújabb bejegyzések blokk csak a bejegyzéseket kérheti le, majd újra megjelenítheti magát. Ezt a REST API használatával teszi. És többször is megteheti, hogy szavazzon az új bejegyzésekre – anélkül, hogy a teljes oldalt újra meg kellene jeleníteni. Ez különösen hasznos, ha meggondoljuk teljes oldal szerkesztés amelyben a blokkokat az oldal összetevőinek szerkesztésére és megjelenítésére használják.

Minden egyes összetevő lekérheti a számára szükséges adatokat (beleértve a frissítések ellenőrzését is), majd csak azt jeleníti meg újra, ami megváltozott.

Most már tudod

Most, hogy megértette a WordPress REST API célját és felépítését, nézzen körül, és nézze meg, mit találhat egyedül. A WordPress REST API használatának és bővítésének teljes leírásához tekintse meg a REST API kézikönyv.

Ne feledje: ha valaki az API-król kérdezi, nem rendelhet palacsintát a Waffle House-ban.

Olvasni:  Hogyan vált a Fortem Digital erőművé a Web D-ben...

Miközben finomhangolja webhelyét, ne felejtse el, hogy a nagyszerű webhelyeknek kiváló tárhelyre van szükségük. Mindezt a Hostinger menedzselt WordPress-szel kapja meg. A nagy sebességnek, a méretezhetőségi lehetőségeknek és a kiemelkedő támogatásnak köszönhetően a Hostingerre támaszkodhat WordPress-webhelye működtetésében.

Nézze meg, miért van beépítve a jobb a Hostingerbe. Tekintse meg WordPress teljes körűen felügyelt tárhelycsomagjainkat még ma.

Új publikációk:

Ajánlott