Mi az a zajszűrés?

A fül- vagy fejhallgató a legtöbb ember mindennapi életének fontos részét képezi. Akár napi ingázás közben, akár egy kávézóban dolgozol, lehetővé teszik, hogy zenét hallgathasson, vagy bármit, amit csak akar, anélkül, hogy a közelben tartózkodókat fel kellene pusztítania tartalmaival.

A zajszűrős fülhallgatók szintén különösen hasznosak, mivel blokkolják a külső zajokat, és általában jobb hallgatási élményt nyújtanak a felhasználónak. De hogyan működik a zajszűrés, és kell-e extra pénzt költenie fülhallgatókra a funkcióval?

Ez a cikk a zajszűrős fülhallgatókat/fejhallgatókat tárgyalja, működésüket, és azt, hogy szüksége van-e erre a funkcióra.

Olvassa el még: 10 legjobb zajszűrő fülhallgató és fejhallgató

Az Active Noise Cancellation System (ANC) a fülhallgató/fejhallgató körül található mikrofonokat használja, és további mikrofonokat használ a nem kívánt háttérzaj rögzítésére és csökkentésére.

A rendszer ezeket a mikrofonokat használja a fülhallgatón kívüli és belső hangok „hallgatására”. Egy ANC lapkakészletből áll, amely megfordítja a hanghullámokat, és a fülhallgatóban található hangszóró semlegesítő hanghullámok segítségével törli a külső hangot.

A zajszűrés érdekében folytathatjuk az ANC lapkakészlet használatát, bármelyik formában:

  • Előrecsatolt ANC rendszerként a fülhallgató külső oldalán elhelyezett mikrofonnal.
  • Visszacsatoló ANC rendszerként a fülhallgató belsejében elhelyezett mikrofonnal.
  • Hibrid ANC rendszerként, egy előrecsatolt és egy visszacsatoló ANC rendszer kombinációja.

Fontos megjegyezni, hogy a zajszűrő eszközök nem kapcsolják ki automatikusan az összes hangot a környezetében. Csak egy meghatározott frekvenciakészlettel működnek, különösen alacsonyabbak, mint a repülőgép vagy a metró dübörgése.

Az ANC fülhallgatók/fejhallgatók külső mikrofonokkal rendelkeznek, amelyek érzékelik a környezeti hangokat.

Más hangok, például egy kávézóban folytatott rendszeres beszélgetés vagy más magasabb frekvenciájú hangok továbbra is a füledbe jutnak, de a hallgatott zene vagy hang távol tartja őket, kiiktatva minden más környezeti zajt, amelyet egyébként hallgathatsz. .

Olvasni:  Az Intel leállítja a NUC PC-gyártást, a partnerek folytatják

A másik dolog, amit a fülbe helyezhető fülhallgatókkal kapcsolatban emlékezni kell, az az, hogy az ANC rendszer hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy a füldugók mennyire illeszkednek a fülbe, milyen mélyen ülnek, és milyen jól illeszkedik az adott fülbe. Éppen ezért a legjobb, ha különböző formájú és méretű fülcsúcsokkal kísérletezünk, hogy megtaláljuk a tökéletes illeszkedést.

Az ANC fejhallgató további mikrofonjai szintén hasznosak az átlátszóság módban, amelyet nagyjából az összes ilyen fejhallgató kínál.

A zajszűrős fejhallgatónak több módja is lehet. Kiválaszthatja a kényelmének megfelelő beállítást, módot vagy törlési típust.

  • Passzív zajszűrés fülre helyezhető fejhallgatóban és fülbe helyezhető fülhallgatóban kapható, ahol a fülhallgató felelős a környező zajok távol tartásáért.
  • Aktív zajszűrés mikrofonokat és hangszórókat használ a háttér és a környező zajok csökkentésére. Ez a legismertebb típus, és gyakran használják a fülre helyezhető fejhallgatókban. A valódi vezeték nélküli, fülbe helyezhető fülhallgatók kis méretének és hatékony akkumulátor-élettartamának köszönhetően aktívan használják ezt a technológiát.
  • Adaptív aktív zajszűrés lehetővé teszi az automatikus beállítást a környezethez. Ez az ANC kifinomult változata, ahol a zajszűrő szintek digitálisan alkalmazkodnak a környezethez.
  • Állítható aktív zajszűrés lehetővé teszi a zajszűrési szintek kézi beállítását, így némi háttérzajt hallhat. Teljes irányítást biztosít az embereknek.
  • Átlátszóság mód lehetővé teszi, hogy visszahangolódjon a világra anélkül, hogy kikapcsolná a zenét vagy kivenné a fülhallgatót.
  • Állítható átlátszósági mód lehetővé teszi a fejhallgatón áthaladó háttérzaj beállítását a zene kikapcsolása nélkül.
  • Állítható saját hang lehetővé teszi a hangvezérlést konferenciahívások közben az ANC használatával.

A legtöbb esetben külső vagy környezeti hangok szivárognak a fülébe, ha kint tartózkodik. Noha a zárt fejhallgatók vagy a fülbe helyezhető fülhallgatók tisztességes munkát végeznek a környezeti hangok távol tartásában, a környezet hangosságának függvényében még mindig elmaradhatnak.

Olvasni:  Az Amazon bemutatta az új Prime Air szállító drón terveit

A zajszűrés abban segít, hogy a legtöbb alsó frekvenciát kint tartja, ami torzíthatja a hangot. Segítenek abban is, hogy a hallgatott hang hangereje alacsonyabb legyen, mivel nem kell feltétlenül hangosabban kifújnia, mint a környezetéből érkező zaj.

Végül ügyeljen a környezetére, ha nyilvános helyen ANC fülhallgatót/fejhallgatót visel. Bár újszerű értékelést nyerhet arról, hogy milyen jó az ANC a fejhallgatóján, azt is megtanulja keményen, hogy a mozgó forgalom miatti ütés nem túl jó élmény.

(Prachi Shah bemeneteivel)

Új publikációk:

Ajánlott