Mi az az e-kereskedelem? Az Ultimate Guide

A kereskedelem jövője az online. Az elmúlt három évtizedben az online üzleti modellek forradalmasították a pénz, áruk és szolgáltatások cseréjét. Mostanra egyre több bizonyíték bizonyítja, hogy az e-kereskedelem itt marad.

Felett 2 milliárd ember vásárolt online 2020-ban. És ezek nem csak egyszeri vásárlások –az online vásárlók 62%-a havonta vásároljon. Az e-kereskedelem piaca visszatérő, növekszik és diverzifikálódik.

Ebben az útmutatóban a következőkre térünk ki:

Mi az az e-kereskedelem?

Az e-kereskedelem, az elektronikus kereskedelem rövidítése, áruk és szolgáltatások online vásárlása és eladása. Más szóval, a vállalkozások és a fogyasztók az interneten keresztül kapcsolódnak egymáshoz a kereskedelemben.

Az e-kereskedelem e definícióját elmélyíti az eredetének megértése, amely a 80-as években kezdődött, amikor a Microsoft és az Apple a személyi számítógépek felemelkedésének megteremtésével voltak elfoglalva. Ahogy a számítógép egyre kompaktabbá, olcsóbbá és hozzáférhetőbbé vált, az e-kereskedelem sokkal életszerűbbé vált a nyilvánosság számára.

Aztán a 90-es években megalapították az Amazont. A könyvkereskedőként induló Amazon bebizonyította, hogy lehetséges olyan méretekben értékesíteni és teljesíteni online rendeléseket, amelyek hamarosan a ma ismert e-kereskedelmi példává alakítják. Néhány évvel az Amazon kezdete után a PayPal megnyitotta az utat az e-kereskedelemben a fizetések feldolgozásához, így az online tranzakciók sokkal biztonságosabbak és kényelmesebbek.

A 2000-es években olyan cégek, mint a WordPress és más tartalomkezelő rendszerek (CMS), bemutatták az e-kereskedelem üzleti oldalát az online létrehozott tartalomban. Ezeknek a szoftverplatformoknak köszönhetően a kevesebb erőforrással rendelkező egyének online áruházat hozhatnak létre, és árukat adhatnak el, akárcsak a nagyvállalatok.

Olvasni:  Mi a B2B e-kereskedelem 2024-ben

Most, hogy megértettük, mi az e-kereskedelem, vessünk egy pillantást az e-kereskedelem néhány különböző típusára, amelyek ma megtalálhatók az interneten.

Az e-kereskedelem gyakori típusai

Az e-kereskedelem általános típusait az árukat és szolgáltatásokat értékesítő és/vagy vásárló felek csoportosítják. A négy leggyakoribb típus a business-to-business, business-to-consumer, fogyasztó-fogyasztó és fogyasztó-üzletág.

Még az egyes kategóriákon belül is számos üzleti ötletet, modellt és taktikát találhat, amelyek az e-kereskedelem szűk kategóriáit teremtik meg. Az e-kereskedelmi ágazat rugalmassága és méretezhetősége továbbra is az online vállalkozások gyors növekedésének hajtóereje.

Tehát mi az e-kereskedelem a négy leggyakoribb formájában?

Business-to-Business (B2B)

Business-to-business (B2B) e-kereskedelem az, amikor egy vállalat árukat és/vagy szolgáltatásokat ad el egy másik vállalatnak.

A B2B modell népszerű olyan szolgáltatások szerződéskötésénél, amelyek nem a vállalkozások elsődleges erősségei. Ez akár egy e-kereskedelemmel kapcsolatos szolgáltatás is lehet. Például az olyan cégek, mint a MailChimp és a Constant Contact, e-kereskedelmi marketingszolgáltatásokat adnak el az e-mailekre összpontosítva az eladások növelésére törekvő vállalkozásoknak.

Business-to-Consumer (B2C)

Talán a legelterjedtebb modell, a business-to-consumer (B2C) e-kereskedelem, amikor egy vállalkozás árukat és/vagy szolgáltatásokat ad el egyéni fogyasztóknak.

A B2C modell talán a legjobban reprezentálja azt, amire hagyományosan gondolunk, amikor a tégla és habarcs kiskereskedelmét tapasztaljuk. Ahelyett, hogy besétálna egy boltba, mint például a Target, a Walmart vagy az Old Navy, a fogyasztó felkeresi a vállalkozás online áruházát.

Fogyasztótól fogyasztóig (C2C)

A fogyasztók közötti (C2C) e-kereskedelem olyan magánszemélyeket foglal magában, akik vásárolnak és adnak el egymásnak – üzleti vállalkozások nélkül.

A legnyilvánvalóbb C2C e-kereskedelmi példák közé tartoznak az olyan webhelyek, mint az eBay, a Craigslist, a Letgo és az OfferUp. Ezek a platformok lehetővé teszik az egyének számára, hogy különféle árucikkeket vagy munkaerőt tegyenek közzé eladásra. Míg a vállalkozások jelen lehetnek ezeken a platformokon, a legtöbb tranzakció a fogyasztók között zajlik.

Olvasni:  Elérése & A PCI-megfelelőségi követelmények betartása

Fogyasztók között (C2B)

Az e-kereskedelem negyedik típusa a fogyasztóktól a vállalkozásokig (C2B), amely lehetővé teszi az egyének számára, hogy áruikat és/vagy szolgáltatásaikat a vállalkozások számára értékesítsék.

Az olyan webhelyek, mint az ACX és az Upwork, a C2B modellek példái. Az Upwork lehetővé teszi a szabadúszók számára, hogy eladják szolgáltatásaikat a rászoruló vállalkozásoknak, az ACX pedig lehetővé teszi, hogy a hangközvetítő művészek értékesítsék tudásukat a hangoskönyv-kiadók számára.

E-kereskedelmi példák

Mostanra már jól tudjuk, mi az e-kereskedelem. Áthelyezzük a hangsúlyt néhány olyan e-kereskedelmi webhelyre, amelyeket esetleg felismer. Az alábbiakban megtekintheti a legnépszerűbb e-kereskedelmi webhelyeket, és azt, hogy mi teszi őket olyan nagyszerűvé.

Ha tippekről van szó az új e-kereskedelmi vállalkozások tulajdonosainak, próbálja meg elemezni azokat a profikat, akik a legnépszerűbb online trendeket irányították. Amikor felkeresi kedvenc online vállalkozásait, próbálja megfigyelni az oldalak elrendezését, valamint azokat a kifejezéseket, amelyeket önmaguk és termékeik leírására használnak. Sokat tanulhat egy sikeres cég honlapjáról.

Tehát hogyan kell kinéznie egy e-kereskedelmi webhelynek? Íme hét példa a rendkívül hatékony e-kereskedelmi webhelyekre az iparágakban.

Everlane

Everlane az e-kereskedelem definíciójává vált a divatiparban, és online modelljét óriási e-ruhakereskedővé fejlesztette.

Más ruházati márkákkal ellentétben, legalábbis 2020 előtt, az Everlane nagyon kevéssé támaszkodik a személyes vásárlásra: üzletük nagy részét online bonyolítják le, és csak néhány hagyományos üzlettel. Az Everlane webáruháza stílusos és egyszerű. Bevásárlókosár funkciói megkönnyítik a böngészést vagy a vásárlást, amikor a fogyasztó számára a legkényelmesebb.

Laza

Laza a tökéletes példa egy B2B e-kereskedelmi webhelyre. A Slack olyan munkafolyamat-szoftvert értékesít, amely lehetővé teszi a vállalatok számára a közvetlen üzenetküldéshez, fájlmegosztáshoz, videokonferenciákhoz és sok máshoz való hozzáférést.

Olvasni:  Tartalompillérek: Ultimate Social Media Guide [2024]

Fontos kiemelni, hogy a Slack egy példa az előfizetésen alapuló üzleti modellre. A cégek havi díjat fizetnek a Slack szolgáltatásaira való előfizetésért. Egy másik nagyszerű lehetőség a Slack skálázhatósága, amely a különböző méretű vállalatok igényeinek megfelelő árszintet biztosít.

eBay

eBay egyike volt a C2C e-kereskedelemnek a fogyasztók otthonába való behozatalának éllovasa.

Az eBay egyedisége a felhasználók részvételének sokfélesége. Egyedülálló fogyasztó lehet, és egyszer vásárolhat valamit az eBay-en, vagy létrehozhat egy eBay-üzletet, és nagy mennyiségű terméket értékesíthet. Felléphet „közvetítőként” vagy forgalmazóként, és teljesíthet rendeléseket az eBay-en. Bármi is legyen a szándéka, az eBay a fogyasztók közötti e-kereskedelem végső példája.

Fiverr

Mint az Upwork és az ACX, Fiverr egy példa a C2B e-kereskedelemre, amelyben a szabadúszók eladhatják szolgáltatásaikat rászoruló cégeknek.

Írók, szerkesztők, marketingszakemberek, tervezők és mások létrehozhatnak egy profilt munkájuk mintáival és értékelési struktúráival. A biztonságos fizetésfeldolgozási szolgáltatás platformjába való beépítésével a szabadúszók fizetést kaphatnak, és egyetlen kényelmes irányítópulton követhetik nyomon bevételeiket. Az olyan webhelyek, mint a Fiverr, kiemelik az e-kereskedelemben elérhető szolgáltatások sokféleségét, nem csak a kézzelfogható javakat.

Warby Parker egy online szemüveg-kiskereskedő, amely népszerű alternatívává vált az olyan tégla és habarcs cégek számára, mint a LensCrafters.

Az ingyenes otthoni kipróbálási szolgáltatásai miatt a Warby Parker ilyen innovatív e-kereskedelmi példa. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy ingyenesen megkóstolhassák az első 5 képkockát, tükrözve a szemüvegpróbálás élményét egy személyes üzletben. Az ilyen típusú prémium előnyökkel a cégtulajdonosok tartós márkaidentitást alakíthatnak ki.

Spotify

Spotify így néz ki egy e-kereskedelmi webhely, amikor digitális árukat ad el, szemben a tárgyi árukkal. Az ingyenes és prémium zenei streamelési és -letöltési lehetőségekkel a Spotify olyan erővé vált, amellyel számolni kell a zeneiparban.

Olvasni:  Hogyan készítsünk közösségi média stratégiát

Ha digitális termékeket, például zenét szeretne eladni, a legtöbb sikeres cégtulajdonos ingyenesen kínálja termékük bizonyos verzióit. Legyen szó bevezető tanfolyamról, mintaszámról, egy hét ingyenes szolgáltatásról vagy más jutalomról, az előzetes ingyenes ajándékok motiválják az ügyfeleket.

Dollar Shave Club

Dollar Shave Club: az egyik trendindító az előfizetéses dobozok mögött. Bebizonyították, hogy az e-kereskedelemben az előfizetési modellek kézzelfogható javakra is működhetnek – nem csak szolgáltatásokra.

A Dollar Shave Club online áruházának egyik megkülönböztető jellemzője a vásárlók számára elérhető testreszabási szint. Összeállíthatja saját ápolási kellékeit tartalmazó dobozát, és kiválaszthatja, milyen gyakran szeretné házhoz küldeni. Sok fogyasztónak minden hónapban még egy bolti útra van szüksége.

Az e-kereskedelem jövője

Ami úgy kezdődött, hogy néhány vállalat bizonyos iparágakban utat tört magának, mára globális jelenséggé nőtte ki magát, amely minden típusú vállalkozásra kiterjed.

Most Önön a sor, hogy elindítsa e-kereskedelmi vállalkozását.

Csakúgy, mint az ebben az útmutatóban található példákban, az e-kereskedelmi vállalkozásának is könnyen vásárolhatónak és böngészhetőnek kell lennie az ügyfelek kényelmének megfelelően. Gondoljon a növekedésre és arra, hogy hosszú távon hogyan fogja bővíteni vállalkozását. És ne feledkezzünk meg az innovatív vonásokról sem, amelyek oly sok online vállalkozást megkülönböztetnek egymástól.

Az e-kereskedelem egyszerűen a StoreBuilder segítségével

Ha szakértők segítségével szeretné elindítani online áruházát, a StoreBuilder by Hostinger rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekre szüksége van egy tartós online vásárlási élmény létrehozásához.

A páratlan támogatásért és a korlátlan tervezési lehetőségekért kezdje el a StoreBuilder használatát még ma.

Új publikációk:

Ajánlott