Mi az érzelmi intelligencia, és hogyan fejlesztheti a sajátját?

Egy nagyszerű kolléga vagy vezető gyakran a technikai készségekre és tudásra összpontosít. Azonban egy csoporthoz való csatlakozás vagy annak vezetése nem csak kemény készségeket igényel. Az érzelmi intelligencia (más néven érzelmi hányados vagy EQ) ugyanilyen fontos.

Ennek a készségnek a kiélezése segít kezelni saját érzelmeit, és tudatában lesz mások érzelmeinek. Így olyan stratégiákat és taktikákat dolgozhat ki, amelyek harmonikus munkakörnyezetet és boldog munkaerőt teremtenek.

Míg az érzelmi intelligencia mindenki számára előnyös lehet a szervezetben, a vezetőknek el kell sajátítaniuk ezt a képességet.

Ebben a blogban segítünk megérteni az érzelmi intelligencia előnyeit és összetevőit, valamint 5 egyszerű tippet adunk annak javítására.

Mi az érzelmi intelligencia?

Az érzelmi intelligencia azt a képességet jelenti, hogy tudatában legyünk saját és mások érzelmeinek, és kezeljük azokat.

A kifejezést először John Mayer és Peter Salovey kutatók alkották meg 1990-ben, majd később Daniel Goleman pszichológus tette népszerűvé. Több mint tíz évvel ezelőtt Goleman egy interjúban hangsúlyozta az érzelmi intelligencia fontosságát a vezetésben Harvard Business Review:

“A leghatékonyabb vezetők egy döntő szempontból mind egyformák: mindegyikük magas szintű érzelmi intelligenciával rendelkezik. Nem az IQ és a technikai készségek számítanak. Ezek számítanak, de a vezetői pozíciók belépő szintű követelményei.”

Az érzelmi intelligencia azt jelenti, hogy kiválaszthatja, hogyan érzi magát. Ez előnyökkel jár Önnek és a körülötte lévőknek, és fenntarthatja és javíthatja munkakapcsolatait.

Melyek az érzelmi intelligencia összetevői?

Ez a tartalom csak a Power Members számára érhető el.

Olvasni:  89 blogrésötlet (és hogyan válasszuk ki a megfelelőt)

Belépés

Legyen érzelmileg intelligens vezető

A stratégiai lét kulcsfontosságú, ha magasabb pozícióba szeretne lépni, vagy vezetővé szeretne válni. A DMI stratégiai és tervezési tanfolyama lefedi a szükséges kulcsfontosságú területeket, mint például a digitális kommunikáció, automatizálás, big data és elemzés, stratégiaalkotás és még sok más. Regisztráljon még ma, és lendületbe hozza karrierjét!

Új publikációk:

Ajánlott