Mi az SMB marketing? + A leghatékonyabb stratégiái

Mi az SMB marketing?

A „SMB” a „kis- és középvállalkozások” marketingzsargonja. Általában ezek a vállalkozások kisebb marketingrészleggel és költségvetéssel rendelkeznek, ezért eltérő marketingtaktikákat alkalmaznak, mint az olyan hatalmas cégek, mint a Dell vagy a Nike.

SMB marketing rendszerint egy kisvállalkozás foglalkozott egy másik kisvállalkozás marketingszükségleteivel. Az SMB marketing cégek leegyszerűsítik ezt a folyamatot, és azokra a stratégiákra összpontosítanak, amelyek eredményeket mutatnak a kisvállalkozások számára.

Mitől lesz egy vállalkozás kicsi vagy közepes méretű?

Az Egyesült Államokban a vállalkozások méretének besorolását az észak-amerikai ipari osztályozási rendszer (NAICS) határozza meg. A cégtulajdonosok konzultálhatnak a NAICS kóddiagram annak meghatározására, hogy a kis- vagy középvállalkozások fogalommeghatározása alá tartoznak-e.

Általában az 1500-nál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató és 21 millió dollárnál kevesebb bevételt termelő vállalkozásokat kis- és középvállalkozások közé sorolják. Míg ezek a kormányzati definíciók, a hétköznapi nyelven “kis vállalkozás” alatt általában a 20 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás.

A valóságban a kis- és középvállalkozásokat nagyjából ugyanúgy kezelik, ha osztályozásról van szó. A kutatás azt sugallja hogy a cégtulajdonosok és az ügyfelek a pozitív tulajdonságokat a következő kifejezésekkel azonosítják:

 • Kisvállalkozás tulajdonosa
 • Kis vállalkozás
 • Helyi vállalkozás

Kutatócég Gallup arról kérdezték a hétköznapi embereket az Egyesült Államokban, hogy mennyire bíznak a különböző intézményekben és kisvállalkozásokban, amelyek igen kedvezően helyezkednek el a lista élén:

Az „SMB” mozaikszó nagyrészt a marketing osztályok rövidítése, és a hétköznapi emberek nem értik könnyen. A kis- és középvállalkozások számára történő marketing során a legjobb, ha lehetőség szerint egyszerűen a „kisvállalkozást” használja.

Hogyan készítsünk egy sikeres KKV-marketing stratégiát

Nem minden optimalizálási eszköz vagy marketingkampány alkalmas a kis- és középvállalkozások számára. A költségvetések általában szűkösek, ezért kulcsfontosságú az kkv-k digitális marketingtechnikáinak kihasználása. Áttekintjük a legfontosabb KKV-marketing stratégiákat, valamint gyakorlati tippeket az egyes stratégiákhoz.

1. Használja ki a SEO-t (keresőoptimalizálás)

A legtöbb marketinges anekdotikusan elismeri a SEO erejét a tudatosság, a forgalom és a konverzió növelésében. Kutatás a Uberall 1000 ember részvételével végzett kutatás során igyekeztek megérteni, hogyan használják a keresést mindennapi életükben. Az egyik olyan megállapítás, amely határozottan megerősíti a SEO jelentőségét minden vállalkozás számára:

Olvasni:  Mik az internetes marketing kreatív és technikai vonatkozásai

„Összességében több mint 90 százalék [of users] valószínűleg az első találati csoportra kattintanak.”

Ez azt jelenti, hogy pozíciója és láthatósága kulcsszavaira a keresési eredmények között létfontosságú az online sikerhez. Minden írott tartalmat – céloldalakat, cikkeket és közösségi bejegyzéseket – optimalizálni kell a keresőmotorokhoz. Az SMB keresőmarketing arra támaszkodik, hogy a Google indexeli az Ön tartalmát és rangsorolja azt ide vonatkozó potenciális ügyfelei kérdéseire.

SEO taktika az SMB marketinghez:

 • Kulcsszókutatás végrehajtása: Használjon kulcsszóeszközt, hogy megtudja, hányan keresnek az Ön releváns kulcsszavaira, és mennyire versenyképesek. Ennek a kutatásnak kell irányítania a másolatot és a jövőbeli tartalmat.
 • Integrálja a kulcsszavakat szervesen: Ha releváns kulcsszavakat ad hozzá a címhez, a fejléccímkékhez és az egész cikkhez, ez segít a relevancia növelésében. De a kulcsszavak integrációja a lehető legtermészetesebb és olvashatóbb legyen.
 • Optimalizálja a meta leírásokat: Testreszabhatja a meta leírásokat minden oldalon, hogy tartalmazza a célkulcsszavakat. Ez magában foglalja az összes blog cikket és céloldalát.
 • Vegyen be hosszú farkú kulcsszavakat: Ezek az ultraspecifikus keresési kifejezések kevesebb látogatót visznek vissza, de nagyobb valószínűséggel vezetnek eladásokhoz. körülbelül 70% a közvetlen oldalmegtekintések hosszú farkú kulcsszavakból származnak.

Szakértői tipp: Használjon DIY SEO eszközt

A kifejezetten kisvállalkozások számára készült DIY SEO eszköz, mint ez a SEOptimertől, kompatibilis a legtöbb hosting platformmal, beleértve a WordPress-t, a Shopify-t és a Wix-et.

Ez az eszköz feltérképezi webhelyét, és gyorsan azonosítja a SEO-problémákat és a fejlesztendő területeket. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan fejlesztéseket hajtson végre anélkül, hogy minden értékes idejét a Google legújabb elemzési változásainak követésére fordítaná.

2. A Google Cégem beállítása és használata

Ha Ön egy kis- vagy közepes méretű vállalkozás, feltétlenül ki kell használnia a lehetőségeket Google Cégem. A pozitív Google-vélemények az kkv-k keresési marketingstratégiájának egyik részét képezik, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak. Az Ön igénylése Google Cégem fiók az első lépés ezeknek a pozitív értékeléseknek a kidolgozásához, amelyek végső soron hozzájárulnak a forgalom növeléséhez a vállalkozása felé.

Ezzel a vállalkozás profilját is összekapcsolja a Google Térképpel. Ez kulcsfontosságú az SMB marketingstratégiában, mivel sok kisvállalkozás olyan helyi közönséget szolgál ki, akik árukat és szolgáltatásokat keresnek a közelben. A helyi vállalkozásokat kereső mobilfelhasználók gyakran megkerülik a Google keresést, és ehelyett közvetlenül a Google Térképen keresnek.

Igényelje Google Cégem-profilját

A vállalkozás igénylése olyan egyszerű, mint megkeresni, és elküldeni egy rövid űrlapot a Google Cégem webhelyén. Ezután elkezdheti személyre szabni üzleti profilját a következők hozzáadásával:

Olvasni:  Mi az a tangenciális tartalom, és érdemes-e létrehozni ezt a Bl-t...

 • Üzleti leírás
 • Nyitvatartási idő
 • Szolgáltatások
 • Különleges ajánlatok
 • Fényképek
 • Kapcsolatfelvételi adatok, például weboldal, telefonszám, e-mail, cím stb

Az ügyfelek véleményt írhatnak a profilodról, és próbáld meg a leghűségesebb és legboldogabb vásárlóidat is arra ösztönözni, hogy írjanak véleményt. Ezek a vélemények nagyszerű forrásként szolgálnak a vállalkozásával való szerves elköteleződéshez, és segítenek abban, hogy vállalkozása kiemelkedjen a keresési eredmények között és a Google Térképen.

GMB-taktika az SMB-marketinghez:

 • Tegyen közzé híreket, ajánlatokat és eseményeket: a Facebookhoz hasonlóan a GMB is támogatja a bejegyzéseket, ezért új frissítéseket kell közzétennie GMB-profiljában, mivel ezek jól láthatóan megjelennek a látogatók számára a keresési eredmények között vagy a Google Térkép adatlapján.
 • Ösztönözze az értékeléseket: kínáljon ügyfeleinek valamit cserébe azért, ha véleményt ír a vállalkozásáról a Google-on.
 • Optimalizálja profilját: minden mezőt átfogóan töltsön ki – legyen a lehető legteljesebb.

Esettanulmány: Helyi helyszín bérlési fűrész forgalom növelése

Az egyik kisvállalkozás tulajdonosa úgy döntött, hogy nyomon követi GMB-profiljának eredményeit. Az első három hónapban szinte látta 400 új megtekintés üzleti oldalára, amelyek egy része valós konverziókat ért el.

A GMB beállításával eltöltött néhány percnyi időért abszolút megéri az időbefektetést.

3. Fektessen be a tartalommarketingbe

Míg a blogok és weboldalak kulcsfontosságú elemei az Ön KKV-s digitális marketingstratégiájának, a tartalommarketing a digitális tartalom egyéb formáit is magában foglalja, például:

 • Podcastok
 • Videók
 • E-könyvek
 • Webináriumok
 • Sablonok
 • Infografika
 • fehér papírok

Ha egyéni marketinges vagy, vagy kis csapattal dolgozol, nem tudsz a teljes listára koncentrálni. A tartalommarketing az munkaigényes és nagyon hamar túl vékonyra terítheti magát (vagy csapatát), ha túlvállalja magát.

Tartalmi taktika a kis- és középvállalkozások marketingjéhez:

 • Metrikák: Mindig kövesse nyomon az egyes tartalommarketing-kezdeményezésekből származó leadeket és eladásokat. Használjon jó elemző eszközt, hogy mérje ezeket a statisztikákat minden közzétételre vonatkozóan. Ha a podcastodnak tíz feliratkozója van, nem küld forgalmat a webhelyére, és az elkészítése öt órát vesz igénybe, itt az ideje a változtatásnak.
 • Hiteles tartalom: A KKV-knak keményen kell dolgozniuk, hogy kitűnjenek. Határozza meg a rést a lehető legpontosabban, és párosítsa a keresési kifejezésekkel. Készítsen tartalmat az erősségei szerint és az ügyfelei által kedvelt formátumban – míg a legtöbb tartalommarketing a cikkekre összpontosít, a videótartalom egyre népszerűbb.
 • Képek szerepeltetése: A kutatások szerint a releváns képekkel kísért cikkek generálnak akár 94% nagyobb a forgalom, mint a cikkek nélkül. Egyre ritkább az online tartalmak fogyasztása összekapcsolt képek nélkül. Az infografikák még jobban növelik a forgalmat és a megtartást.
Olvasni:  12 módja annak, hogy ingyenes visszamutató linkeket szerezzen vállalkozása számára

4. Rendszeres e-mailek küldése

Az elkötelezett e-mail lista felépítése az egyik legjobb tartalomstratégia befektetés, amelyet egy kisvállalkozás megtehet. Egy tanulmány szerint az e-mail marketing generált a 15,11% konverziós arány 2020-ban, ami meglehetősen magasnak számít.

E-mail taktika a kis- és középvállalkozások marketingjéhez:

 • Tárgysor: A tárgysor minősége közvetlenül befolyásolja a megnyitási arányt. A legtöbb e-mail marketing platform lehetőséget biztosít több tárgysor tesztelésére. Ez lehetővé teszi A/B vagy osztott tesztek futtatását minden egyes küldéssel. Az alábbi egyszerű példában 2 különböző tárgysor-változatot láthatunk, amelyek nagyon eltérő eredményeket eredményeztek:

Ha nagy az e-mail-feliratkozási bázisa, tesztelheti a tárgysort az elküldések első 10 vagy 20%-ánál. Ezután küldje el a “nyertes” tárgysort a bázis többi részére. Mindenesetre, ahogy egyre több e-mailt küld, fokozatosan többet tudhat meg arról, hogy mely tárgysorok érdeklik leginkább előfizetőit.

 • Mindig hozzáadjon értéket: A marketingesek szeretik az e-mailt, mert ez a ingyenes csatorna de ezt nem szabad kihasználnia. Az ügyfeleknek küldött minden e-mailnél mindig tedd fel magadnak a kérdést: “hozok-e hozzáadott értéket?”. A spam jellegű, öncélú e-maileket végül figyelmen kívül hagyják, vagy ami még rosszabb, spamként jelölik meg, vagy leiratkoznak.
 • Cselekvésre ösztönzés (CTA): Minden elküldött e-mailnél vegye figyelembe, hogy mi a fő CTA. Inkább hírlevelet küld sok címsorral, hogy rákattintsa az embereket? Küldsz ajánlatot? Ha igen, van egyértelmű gomb vagy link az igényléshez? Gondolja át a kívánt műveletet, és győződjön meg arról, hogy az e-mail törzse a cselekvés ösztönzésére van optimalizálva.

5. Használja a közösségi média csatornáit

A világ népességének 48%-a közösségi médiát használ. A cél az, hogy kisvállalkozása bejegyzései a potenciális ügyfelek elé kerüljenek. Ahhoz, hogy hatékony legyen, a kisvállalkozások közösségi média marketingjének a következőknek kell lennie:

 • Pontos
 • Fogékony
 • Megnyerő

A közösségi média kezelése időbe telik. A legtöbb kisvállalkozás számára a legjobb taktika, ha erőfeszítéseit néhány fő csatornára összpontosítja – ideális esetben azokra, ahol a közönsége aktív.

Közösségi média taktika a kis- és középvállalkozások marketingjéhez:

 • Használjon közösségi média ütemezőt: A közösségi bejegyzések hetente egyszeri létrehozása és feltöltése sokkal kevésbé időigényes, mint a folyamatos posztolás. Azt is lehetővé teszi, hogy olyan stratégiai időpontokban tegyen közzé bejegyzéseket, amikor a célközönség a legaktívabb. Facebooké Alkotói Stúdió ingyenes ütemezési eszközt biztosít a Facebook és az Instagram számára – ideális kisvállalkozások számára.
Olvasni:  SEO pénzügyi szolgáltatásokhoz – Marketing pénzügyi vállalatok számára

 • Végezzen közönségkutatást: Figyelje meglévő elemző eszközeit – például a Google Analytics vagy a Facebook Insights –, hogy meghatározza ügyfélkörének demográfiai összetételét, érdeklődési körét és fájdalmas pontjait. A versenytársak kutatása hasonló információkat adhat egy új vállalkozás számára. Ezután használja ezt az információt, hogy megduplázza közönsége kedvenc platformjait és tartalmait.
 • Légy következetes: Közösségi csatornáin rendszeresen szerepeltetni kell az eladásokat kiemelő bejegyzéseket, a releváns eseményekkel összhangban lévő tematikus bejegyzéseket, és még az ügyfelek által beküldött képeket is, amelyekben az Ön termékeit/szolgáltatásait élvező embereket ábrázolja. A közösségi médiát úgy tervezték meg, hogy közösségi legyen, ezért ne hagyja, hogy csatornáit elavult, elavult céloldalnak érezze.

Kisvállalkozásként lehetőség szerint racionalizálnia kell marketingstratégiáját. A többcsatornás marketing vagy rokona, az összekapcsolt marketing nagyszerű módja lehet az erőfeszítések és az idő csökkentésének.

Ezek a taktikák nagyszerűek egyszemélyes vagy kis csapatos marketingszakemberek számára, mivel egy kampány több csatornán történő végrehajtására összpontosítanak. Sikerük esetén az ügyfél élményét is egységessé teszik

A kisvállalkozások tulajdonosai sok kalapot viselnek: egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta a kisvállalkozók 66%-a sikerült három vagy több olyan területeken, mint a marketing, a pénzügy, az IT vagy a termékfejlesztés. Egy nagy cégnél ezek mind külön részlegek lennének, több tucat vagy akár több száz alkalmazottal.

A tervezés segíthet könnyíteni a terhelésen. Próbálja ki az alábbi tippek egyikét, ha Ön személyesen felelős az SMB-marketingért:

 • Használjon tartalomnaptárt
 • Használjon tartalomkezelő rendszert
 • Tervezze meg a marketingkampányokat néhány hónappal előre
 • Bontsa le a marketingfeladatokat részekre, hogy delegálhatók legyenek
 • Használjon közösségi média ütemezőt

Az SMB marketingstratégiák egyéb típusai

A kis- és középvállalkozások marketingstratégiáinak többsége a következőre vezethető vissza SEO, tartalom, közösségi, és Google Cégemamelyet fentebb tárgyaltunk.

További lehetőségek a felfedezésre:

 • Fizetett keresés: hirdetések megjelenítése a Google keresési eredményoldalán a Google Ads szolgáltatással
 • Befolyásoló marketing: befolyásolók és/vagy alkotók keresése és együttműködése a célközönség elérése érdekében
 • Partnerségek és együttműködések: partneri együttműködés más ingyenes vállalkozásokkal a termékek/szolgáltatások keresztpromóciója érdekében
 • Helyi rendezvények: helyi események, hálózatépítő éjszakák és találkozók szervezése az Ön iparágához kapcsolódóan

Bármelyik stratégiára is összpontosít, a kisvállalkozások marketing taktikáira való odafigyelés az intelligens módja a keresési forgalom növelésének, az eladások növelésének, és végső soron a vállalkozás növekedésének. Milyen taktikát használsz szívesen? Tudassa velünk a Twitteren @seoptimer!

Új publikációk:

Ajánlott