Miért hagyta el a Fair & Lovely a „Fair”-t márkanevéből?

A HUL kihagyta a ’tisztességes’ szót a nevéből, de vajon ez elég lesz a kár megszüntetéséhez? Befolyásolta-e márkapozícióját az új Fair & Lovely marketingstratégia?

Tartalomjegyzék

 • A szőke bőr ősrégi megszállottsága
 • Felháborodás a tisztességes és szép marketingstratégia ellen
 • A Fair & Lovely piaci szegmentációja
 • Miért lett a Fair & Lovely Glow & Lovely?
 • A márkaváltás hatása a tisztességes és szép márkapozícióra
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

Forrás

A Hindustan Unilever Limited (HUL) egy 2020. június 25-én hozott forradalmi döntéssel bejelentette, hogy ősrégi termékét Fair and Lovely néven Glow & Lovely névre kereszteli. A férfi termékcsalád terméke a Glow & Handsome nevet kapta.

A világszerte elismert FMCG óriás olyan szavakat is eltávolított csomagjaiból, promóciós üzeneteiből és kommunikációjából, mint a fehér, fehérítő, fény és villám.

A lépés a tisztességes és szép marketingstratégia megváltoztatásához vezetett, főként az USA faji megkülönböztetés elleni erőteljes tiltakozása miatt.

A közösségi médiában is hosszan tartó visszhangot kapott az indiai bőrtónusok sztereotipizálása és irreális szépségstandardok megjelenítése miatt. Nézzük meg ennek a lépésnek az okait, és hogyan befolyásolta a Fair and Lovely márkapozíciót.

A szőke bőr ősrégi megszállottsága

).

Forrás

Emlékszel a Hófehérke és a hét törpe című mesére? Az egyik legkorábbi történet azt a kellemetlen gondolatot mutatja be, hogy a világos bőr kívánatosabb. A történetben Hófehérke mostohaanyja vészesen féltékeny lesz rá, mivel sokan csodálták szép arcbőre és szépsége miatt.

A 21. században elképzelhetetlen és megbocsáthatatlan, hogy még mindig bőrszín-problémákkal küszködünk, különösen Indiában.

A világos bőr megszállottsága már az anyaméhben kezdődik. A nőket nap mint nap arra utasítják, hogy egyenek olyan élelmiszereket, mint a cékla, a sáfrányos tej, hogy az újszülött arcszíne tejfehér legyen.

Továbbá a gyermek születésétől kezdve a szülők és rokonok elkezdenek beszélni a gyermek bőrtónusáról, és ez így megy tovább. Nem csoda, hogy a méltányossági krémek iparága ugrásszerűen fejlődött az évek során.

Olvasni:  Miért az Ön márkája a siker kulcsa, mint valaha

A liga egyik legkiemelkedőbb és legkelendőbb neve a HUL’s Fair & Lovely. A termék állítólag évente 500 millió dollárt termel csak Indiában. Ezen kívül a márkát Indonéziában, Bangladesben, Pakisztánban, Thaiföldön, afrikai országokban és a világ más régióiban is értékesítik.

Felháborodás a tisztességes és szép marketingstratégia ellen

Egy olyan országban, mint India, megszállottja a tisztességes bőrtónusnak, a Fair and Lovely marketingstratégia, a hirdetési stílus és a frazeológia mindig megmutatta, hogy a sötétebb bőrű nők hogyan néznek szembe kihívásokkal, miközben megfelelő partnert vagy munkát keresnek. De a dolgok drasztikusan javulnak az életükben, miután elkezdték alkalmazni ezt a méltányos krémet.

Továbbá, amikor olyan szépségikonok, mint Aishwarya Rai, Juhi Chawla, Padmini Kolhapure támogatnak egy adott szépségápolási terméket, az emberek elkezdenek hinni annak hitelességében. Az eredmény a Fair & Lovely fokozódó növekedése.

Forrás

A Fair & Lovely egyik legnépszerűbb hirdetése az volt, amelyben Genelia D’Souza indiai színésznő szerepelt. A hirdetés bemutatta, hogy tisztességessé válik a méltányossági krém felvitelével, magabiztossá válik, és beválogatják kommentátornak a neves krikettjátékos, Srikant mellé.

Egy másik reklámban egy apa szerepelt, aki pénzügyi kihívásokkal néz szembe, és azt gondolta: „Bárcsak fiam lenne”, miközben a levert és sötét bőrű lánya tehetetlenül néz rá, mivel nem tudja eltartani a családját. A következő jelenet a lányt mutatja be, miután használta a Fair & Lovely-t – most gyönyörűen öltözött légiutas-kísérőként, és elviszi apját egy 5 csillagos étterembe.

A HUL-t súlyos kritika érte ezekért a hirdetésekért. Ez rendkívüli felháborodást váltott ki az emberekben az ilyen termékekkel, irreális állításaikkal és az őket támogató hírességekkel szemben.

A Fair & Lovely piaci szegmentációja

A Global Industry Analysts nevű kutatócég 2017-ben közzétett jelentése szerint 2024-re a világ bőrvilágosítására fordított kiadások háromszorosára, 31,2 milliárd dollárra (24 milliárd fontra) nőnek.

A jelentés továbbá kijelenti, hogy ennek hajtóereje a sötétebb bőrhöz kapcsolódó megbélyegzés. Egy másik ok az a merev kulturális felfogás, amely a világosabb bőrtónust a jó megjelenéssel és a személyes sikerrel korrelálja.

Ami csodát tett a Fair & Lovely számára, az a szelektív célzási terápia sikeres megvalósítása.

A HUL elvégezte a Fair and Lovely piaci szegmentálását a földrajzi és demográfiai követelmények alapos tanulmányozása után. A termék reklámjai folyamatosan olyan kifejezésekkel kalapáltak, mint a “gori twachaEnnek eredményeként az emberek örömmel fogadták a terméket, így a Fair & Lovely az egyik vezető méltányossági krémmé fejlődött.

Olvasni:  Útmutató és stratégiák a Google indexének uralására

A Fair & Lovely esetében a megcélzott fogyasztói profil a 18-35 éves korosztály, és a felhasználók nagy része a 21-35 év közötti kategória. A világ legtöbb fejlődő országában értékesítik.

Ezenkívül a Fair & Lovely versenyelőnyöket is élvez néhány fő ok miatt:

 • Az Unilever nevű neves márka része.
 • A termékek könnyen elérhetőek a piramis aljába tartozó vásárlók számára.
 • Kiváló disztribúciós stratégiával rendelkezik, amely biztosítja, hogy a termék a legtávolabbi helyeken is elérhető legyen.

Miért nevezte át a HUL Fair & Lovely-t Glow & Lovely névre?

Forrás

Az All India Women’s Democratic Association (AIDWA) szerint a Fair & Lovely reklámok sértőek voltak. A nők ábrázolása bennük megalázó és hamis volt. A különböző egyesületek aktivistái kifogásolni kezdték a Fair and Lovely marketingstratégiát. Nemcsak Indiában, hanem nemzetközi platformokon is elkezdtek felszólalni a Fair & Lovely ellen. Még a közvélemény is abszurdnak találta ezeket.

Több online petíció és aláírási kampány követelte a termék betiltását. Néhány példa az ilyen kampányokra:

● 2016-ban az austini Texasi Egyetem három hallgatója elindított egy Instagram-kampányt, és az Unfair & Lovely nevet adta. Ez egy játék volt India legnépszerűbb méltányossági krémjének nevével. A #tisztességtelen és kedves A hashtag üdvözölte a sötétebb bőrtónusú embereket, hogy megosszák történeteiket és fotóikat.

● 2009-ben a csennai székhelyű Kavitha Emmanuel kampányt indított Sötét a szép címmel. Alapítója-igazgatója a Women of Worth nevű szervezetnek, amely a nők felhatalmazásával foglalkozik. Ezt a kampányt azért indították, hogy leküzdjék azt a mérgező hiedelmet, miszerint az egyén értékét az arcbőrén mérik.

● A Black Lives Matter mozgalom ihlette Chandana Hiran, egy 20 éves mumbai nő petíciót nyújtott be change.org a HUL ellen. Két hét alatt több mint 15 000 aláírást gyűjtöttek össze.

De amikor a tévedés tényleges beismeréséről és a lelkiismeret megváltoztatásáról van szó, 2012-ig, amikor a HUL bejelentette, nem sok történt.

Aztán 2014-ben az indiai Advertising Standards Council betiltotta azokat a hirdetéseket, amelyek sötétebb bőrtónusú embereket ábrázolnak, akik gyengébbek, mint a szép arcbőrűek. De a kérdés továbbra is az, hogy globális szintű faji felkelés kellett ahhoz, hogy ezek a márkák megértsék ezt.

Olvasni:  22 gyakori grafikai tervezési hiba, amelyet el kell kerülni

A márkaváltás hatása a tisztességes és szép márkapozícióra?

A HUL súlyos és folyamatos visszahatása miatt átkeresztelte legkelendőbb krémjét. De vajon befolyásolta-e a márka piaci pozícióját?

A válasz abszolút igen. Ami a Fair and Lovely márkapozícionálást illeti, ez a lépés katasztrofálisnak bizonyult a márka számára, amelyet a fairness cream szegmens legnagyobb szereplőjének tartanak. Nemcsak a termékeladások érintettek, hanem a HUL részvényei is kritikusan szenvedtek.

Piaci szakértők szerint a Fair & Lovely kulcsfontosságú javaslata mindig is a méltányosság volt. Az üzenet egyértelmű volt, hogy arcbőre néhány árnyalattal világosabbá válhat a termék használatával. Azonban ugyanaz a márka, amely most “fényt” kínál, homályosan hangzik. Jobb módszerre van szükségük ahhoz, hogy elmagyarázzák a termék előnyeit.

Ezen túlmenően, ha egy márka nemzetközileg forgalmaz egy terméket, akkor az egyes demográfiai és földrajzi szabványok és követelmények világos megértését igényli. Például a nyugati lakosság nagy része önbarnító krémeket használ. Így hát furcsának tűnhet számukra a bőrvilágosító krémek használata.

Kulcs elvitelek

 • Évtizedekig tartó eget rengető nyereség után az FMCG HUL márka hirtelen kijelentette, hogy minden termékéről eltávolítja a fair vagy fairness szavakat.
 • Társadalmunknak nincs szüksége olyan méltányossági krémre, mint a Fair & Lovely, hogy megerősítse mélyen gyökerező fixációnkat a világos bőrrel.
 • Egy olyan termék, amely egyszerűen áthatol a bőrtónuson alapuló kisebbrendűségi komplexumot, eleve nem lehet a piacon elérhető.
 • Az a termék, amely tisztességes arcszínt biztosító krémként reklámozza magát, a nevének megváltoztatásával nem változtathatja meg az emberek megítélését.
 • Nálunk nem sötét bőrű modell hirdet szépségápolási terméket. A márkák példát mutathatnak azáltal, hogy ebben átalakulnak, és hirdetik, hogy minden árnyalat szép.
 • Itt az ideje, hogy az olyan márkák, mint a Fair & Lovely, felhagyjanak a bőrszín örökös megszállottságával, és ünnepeljék a szépség sokszínűségét.

Következtetés

Több mint 45 év után a HUL rájött, hogy Fair & Lovely marketingstratégiája nem volt tisztességes. Míg sokan újra csatlakoztak a márka döntéséhez, sokan felhívták a figyelmet arra, hogy a márka egyszerűen csak régi bort árul új palackban.

Olvasni:  Miért nem rezeg az Apple Watchom?

Legfőbb ideje, hogy ezek a márkák felhagyjanak a társadalom félrevezetésével. A világos bőrrel vagy a sötét bőrrel kapcsolatos minden megjegyzést abba kell hagyni. Ennek a társadalomnak felelős tagjaiként otthonunkból kell elkezdenünk a változás felé vezető utat, ahol az ilyen káros hiedelmeket pihentethetjük.

GYIK

1. Miről szól az Emami Kft. és a HUL közötti jogi csata?

A kolkatai székhelyű Emami Ltd. a Fair & Handsome nevű férfi méltányossági krémet árulja. Shahrukh Khan támogatta. Később Emami megváltoztatta a nevet Glow & Handsome-ra. A HUL is átnevezte termékét Glow & Handsome-ra, ami jogi csatához vezetett a védjegyek tulajdonjogával kapcsolatban.

2. Mikor indult a Fair & Lovely?

A Fair & Lovely bőrvilágosító kozmetikai krémet a HUL dobta piacra Indiában 1975 márciusában.

3. Mely országokban kaphatók Glow & Lovely termékek?

A Glow & Lovely termékek Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Indonéziában, Malajziában, Szingapúrban, Srí Lankán, Bruneiben, Thaiföldön és Ázsia számos más részén kaphatók.

4. Ki a Glow & Lovely jelenlegi márkanagykövete Indiában?

A népszerű bollywoodi színésznő, Yami Gautam a Glow & Lovely jelenlegi márkanagykövete.

5. Melyek a Glow & Lovely termékek ma?

A Glow & Lovely termékek különböző változatokban kaphatók a bőr igényei szerint:
– Glow & Lovely Winter Glow arckrém
– Glow & Lovely Advanced Multi Vitamin arckrém
– Glow & Lovely BB krém smink + multivitamin krém
– Glow & Lovely Natural Face Cream Ayurvedic Care+

6. Mely országok tiltották be a Fair & Lovely termékeket?

Norvégia teljes tilalmat adott ki a HUL Fair & Lovely Brightening Moisturizing Solution és Advanced termékeire, mivel ezek a termékek nem feleltek meg Norvégia kozmetikai termékekről szóló rendeletének.

7. Mi a kábítószer és mágia jogorvoslati számlája?

2020. február 3-án az Egészségügyi és Családjóléti Minisztérium véglegesítette a 2020. évi Kábítószer- és Mágikus Gyógyszerek (Kifogásolható Reklámok) (Módosító) törvényjavaslatot.
Megtiltja az olyan termékek reklámozását, amelyek elősegítik az azonnali igazságosságot, a gyermekek és felnőttek testmagasságának növekedését, a memória és az agy kapacitásának növelését, a haj korai őszülését és az öregedő bőrt. A módosítás szankciókat is javasol, beleértve a pénzbírságot vagy börtönbüntetést, vagy mindkettőt.

Új publikációk:

Ajánlott