Miért jelenti az AI az emberi faj végét?

Az 1. ábra AI már most is előnyösnek bizonyul

Az év elején a mesterséges intelligencia (AI) iparágának egyes vezetői a világ hírlapjaira kerültek, amikor azt hirdették, hogy a mesterséges intelligencia kihalás veszélyét jelenti az emberiség számára. Nyilvánvalóan ez aggasztó hír volt. Ha az emberek, akik egész életükben ebben a szektorban dolgoztak, ennyire aggódnak, akkor talán nekünk, többieknek kellene elkezdenünk konzerveket felhalmozni és készülni az apokalipszisre.

Mindenki számára, aki az AI-t az emberiség javára próbálta felhozni, ez a fajta jelentés a legjobb esetben is haszontalan volt. Rengeteg ijesztő történet született már arról, hogy a mesterséges intelligencia hogyan fogja átvenni és uralni az embereket egy disztópikus jövőben, így a belső emberek megerősítése csapás volt.

De amiről nem számoltak be annyira, az az a tény, hogy a mesterséges intelligencia már most is emberek millióinak segít, több ezer iparágban. Az orvosi diagnózis felgyorsításától a a legjobb sportfogadások Vegasban pontosabb szolgáltatást nyújt ügyfelei számára, a mesterséges intelligencia már most pozitívnak bizonyul. Tehát felejtse el egy pillanatra a negatív történeteket, és szánjon egy pillanatot arra, hogy újragondolja – és hogyan használja az AI-t a webhelyek saját üzleti területén.

Ember által tervezett eszköz

A fő ok, amiért a mesterséges intelligencia nem a jövő mestere, az az, hogy emberek tervezték. Ez nem egy érző lény, hanem egy általunk tervezett eszköz. Ez azt jelenti, hogy mindig csak azt fogja tenni, amire az emberek tervezték. Az emberi faj elpusztítása nem áll túl magasan a teendőink listáján.

Olvasni:  Miért fontosabb ma a DTC e-kereskedelem, mint valaha?

Valószínűleg meg kell jegyeznünk, hogy mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy egyes emberek milyen rosszul viselkednek – és hogy a jövőről alkotott elképzeléseket nem osztja teljesen egy ország lakossága, nem is beszélve a világról. De egészen biztosan bízhatunk abban a gondolatban, hogy nem tervezünk olyan eszközt, amely eltöröl minket.

Beépített biztonság

A másik ok, amiért legalább vegyes érzelmek és nyitottak lehetnek bennünk a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, az az, hogy vannak beépített biztonsági funkciók, amelyek megállítanak minden olyan aljas dolgot, mint az ember kiirtása a baj első jelére. Ezek a programok a tervezés során leállnak, ha valami nem stimmel.

Valószínűleg el kellene kerülnünk azt az elképzelést is, hogy a tudósok és a mesterséges intelligencia szakértői egy sci-fi horror gazember megfelelői. Az iparágban sokaknak az egyetlen feladata, hogy ellenőrizzék a mesterséges intelligencia fejlesztését, és kutassák, hogyan tehetik azt még biztonságosabbá.

Korai szakaszok

Valószínűleg le kellene tárcsáznunk a világ állapota miatti gyötrelmet az AI miatt is. Való igaz, rengeteg olyan dolog van, ami miatt jelenleg feltétlenül aggódnunk kell. De a mesterséges intelligencia jelenlegi szakasza nem lehet olyan nagy aggodalomra ad okot.

A mesterséges intelligencia közel sem éri el azt a szintet, hogy erőszakkal átvegye az embert – kérdéses, hogy a mesterséges intelligencia rendelkezik-e még az emberek intelligenciájával. Nagyon lenyűgözően tud feladatokat végrehajtani, dalokat és esszéket írni minden stressz nélkül, de még fejlődésének kezdeti szakaszában van.

Nem Egy dolog

Abba kellene hagynunk, hogy a mesterséges intelligenciára egyetlen dologként gondoljunk. Azt kapjuk, hogy könnyebb megérteni, ha visszatérünk a korábban említett gyilkos robot motívumhoz, de az AI-nak sok különböző szála van, és mindegyik kissé eltérő módon működik. Ez nem egy túlnyúló entitás, amely egyféleképpen szerez intelligenciát.

Olvasni:  Technikai írás: mi ez és miért fontos a marketingben?

Amikor elkezdünk úgy gondolni az AI-ra, mint egy többszálú dologra, akkor rájövünk, hogy sokféleképpen működik. Ha visszatérünk ahhoz az elképzeléshez, hogy az AI-t emberek tervezték, azt is láthatjuk, hogy ezeknek a különböző szálaknak megvannak a maga korlátai. Valójában ezek a korlátozások akár tervezésiek is lehetnek.

Távolítsa el az unalmat

Tehát most, hogy megtudtuk, miért nem lehet a mesterséges intelligencia az az egzisztenciális fenyegetés, amelyről meséltek, elgondolkodhatunk azon, hogy milyen jó dolgok származhatnak a használatából most és a jövőben. Elkezdhetjük kiküszöbölni az unalmasabb feladatokat, amelyekkel nap mint nap szembesülünk, és átadhatjuk őket az AI-nak.

Számtalan feladat lebontásával az AI értékes időt adhat vissza nekünk. Nem sokan panaszkodnak arra, hogy túl sok órájuk van a napban arra, hogy semmit se csináljanak. Ha az AI programokat bevezetjük az unalmasabb feladatokba, felszabadulunk sokkal érdekesebb feladatok elvégzésére.

AI egészség

2. ábra Az orvostudomány mesterséges intelligencia segítségével segíti a betegek ellátását

AI for Good

Korábban már érintettük, hogy az AI használata milyen jót tesz nekünk. Az, hogy több kreatív időt tölthetünk webes projektekkel, óriási pozitívum, ha a munka hétköznapibb feladatairól is gondoskodunk. Még a technikai tudás iránti igény egy részét is elveszítheti, hogy több ember alkothasson.

Mivel egyre több vállalkozás költözik az internetre – és még a metaverzumba is –, a mesterséges intelligencia felhasználásának lehetősége a feladatok egyszerűsítésére és a tranzakciók felgyorsítására a helyes irányba tett lépésnek tekinthető.

Új lehetőségek és óvatosság

Nyilvánvalóan óvatosságra van szükség, nem pedig aggodalomra a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban. Vannak iparágak, amelyeket sújt, és szakmák, amelyek alaposan megváltoznak. A kihívás azonban az lehet átképezni és új munkahelyeket teremteni az AI-val kapcsolatos, ahelyett, hogy ragaszkodnának az elavult modellekhez.

Olvasni:  Magento optimalizálási útmutató referenciaértékekkel

Nyilvánvalóan szükség van a mesterséges intelligencia szabályozására is. Hatalmas lehetőség rejlik abban, ha a mesterséges intelligencia fejlesztése felelős. Egyes kritikusok azt mondhatják, hogy ez egy nagy „ha”. De a fejlesztési lehetőségek korlátlanok lehetnek.AI

Új publikációk:

Ajánlott