Mik a helyes tesztek a tervezési szakaszban?

Tartalomjegyzék

  • Tesztvezérelt tervezés: mi ez és mik az előnyei?
  • A tervezési szakaszban elvégzendő megfelelő tesztek
  • Kulcs elvitelek
  • Következtetés
  • GYIK

Nem engedheti meg magának, hogy tervezési döntést hozzon az ügyfelekkel való kapcsolattartás és interakció nélkül, mivel a felhasználói bevitel elengedhetetlen a tesztvezérelt kialakítás folyamat. Célszerű visszajelzést kapni azoktól a konkrét személyektől, akiknek a design készült. Az UX tervezők használhatósági teszteket futtatnak, mielőtt átadnák a tervezetet a fejlesztőnek. Jellemző, hogy a tervezői csapatok néhányszor végrehajtanak használhatósági teszteket a használat során tesztvezérelt kialakítás folyamat, amely a végéig folytatódhat.

Más néven „összegző tesztelés” a tervezési nyelven, a prototípus tesztelése áll a legközelebb a tervező számára a valódihoz. A későbbi használhatósági tesztelés kulcsfontosságú a tervezők számára, és a formatív tesztelés, vagy még akkor is elvégzett tesztek, amikor a tervezés még nem teljes, szintén a tervezés részét képezik. tervezés és tesztelés folyamat.

Formatív tesztelés, különösen a korai szakaszában a tesztvezérelt kialakítás A folyamat kulcsfontosságú, mivel lehetővé teszi a problémák pontos meghatározását, mielőtt azok beágyazódnak a tervbe. A jelentős tervezési problémákat rangsorolhatja, így könnyen és gyorsan, precízen ismételheti meg a tervezést. A formatív tesztelés során azonosítja, hogy a tervezés mely elemei működnek, és melyek nem. A következő lépés a használhatóság tesztelése, amelynek során a résztvevők meghatározott feladatokat hajtanak végre a tervezés egy bizonyos részével, hogy meghatározzák, mennyire volt könnyű vagy kihívást jelent.

Web Design Show | Forrás

Tesztvezérelt tervezés: mi ez és mik az előnyei?

A tesztvezérelt kialakítás fontos folyamat a tervezésben és fejlesztésben. Ennek a folyamatnak a fő előnye, hogy a tervezés könnyebben kezelhetővé válik, és segít csökkenteni azt az órát, amelyet egyébként teszteléssel és karbantartással kapcsolatos tevékenységekre kellene fordítania. A tanulmányok azt mutatják, hogy valószínűleg kétszer annyi időt töltesz, ha nem fogadsz örökbe a tesztvezérelt kialakítás megközelítés.

Az alábbiakban a tesztvezérelt tervezés néhány megközelítését és azok előnyeit tárgyaljuk.

Alacsony projektköltség magas ROI-val

Jelentős előnye a tesztvezérelt kialakítás a tervezés általános költségeinek meredek csökkenése. Ennek főként az az oka, hogy a karbantartással és a javítási idővel kapcsolatos problémák drasztikusan csökkennek. Ráadásul kevesebb erőfeszítést kell tennie, ami alacsony egyszeri költséget és jelentős költségmegtakarítást eredményez a tervezés teljes élettartama alatt.

Olvasni:  Alapvető webes vitals: mik ezek? Mennyire fontosak a SEO szempontjából?

Tesztvezérelt tervezési megközelítés nélkül valószínűleg sokkal többet költ a tervezésre, és nagyon nagy a kockázata annak, hogy újra kell dolgozni, vagy meghibásodni kell, mivel a felhasználói áramlás és egyéb technikai problémák megnehezíthetik a tervezési projektet. A beépített tesztelési szabványok nélkül a tervezőcsapat több időt fordít az ilyen problémák megoldására.

Forrás

Kevesebb felhasználói áramlási probléma a tervezők számára

A tesztvezérelt kialakítás A megközelítés kevesebb hibát és felhasználói áramlási problémát biztosít. Ez a megközelítés a tesztek teljes lefedettségét is garantálja, így javítva a tervezés minőségét. Terveinél nagyobb a kockázata annak, hogy felhasználói áramlási vagy oldalnavigációs problémákba ütköznek, amelyek elkerülhetők egy tesztvezérelt tervezési folyamat használatával.

Termék meghatározása

Tudtad, hogy az UX tervezési folyamatának egyik legjelentősebb fázisát el kell végezni, mielőtt a tervező bármit is alkotna?

Például, mielőtt létrehozna egy terméket, meg kell értenie, hogy milyen célt fog szolgálni. És a termékdefiníciós szakasz határozza meg a végtermék színterét, legyen szó akár alkalmazásról, akár webhelyről, amelyet tervez.

Ebben a fázisban a tervezők ötleteket dolgoznak ki a termékkel kapcsolatban a fejlesztőcsapat tagjaival és az érdekelt felekkel. Az értékajánlat-leképezés a tesztvezérelt tervezési megközelítéssel történik, ahol az alkalmazás vagy webhely kulcsfontosságú szempontjait és értékajánlatait tárgyalják – Mire való? Ki fogja használni? Miért fogják használni?

A tervezés tesztelési szakaszában az ilyen kérdések lehetővé teszik a webhely vagy alkalmazás makettjének létrehozását, más néven koncepcióvázlatot.

Termékkutatás

Miután a termékkoncepciót a tesztvezérelt tervezési folyamat során meghatározták, a tervezők a kutatási fázisba lépnek.

Ez a fázis magában foglalja a felhasználói kutatást, valamint a piackutatást. A legtöbb tervező úgy véli, hogy időt tölt az ilyen tesztvezérelt tervezési példák jó befektetés, mivel fontos tervezési döntések születnek, ami hosszú távon időt és pénzt takarít meg.

A projekt kutatási fázisai nagymértékben változhatnak a tervezés összetettségétől, a rendelkezésre álló erőforrásoktól, az időzítéstől és sok más tényezőtől függően. Általában a fázis a következőket tartalmazza:

Egyéni mélyinterjúk (IDI)

A kvalitatív interjúk segítségével meghatározható, hogy kinek szól a terv (célközönség), szükségleteiknek és igényeiknek, motivációiknak, fájdalompontoknak és viselkedésnek.

Versenyképes kutatás

Versenyképes kutatások elvégzésével a tervezők jobban megérthetik az iparági szabványokat, és azonosíthatják a lehetőségeket az ilyen típusú tervek számára.

Elemzés

A második fázisként a tervezés és tesztelés Az elemzési szakasz a kutatási szakasz során gyűjtött információkból kíván betekintést nyerni. Itt az ideje, hogy továbblépjünk a „mire” szükségük van a felhasználóknak, a „miért” felé. Tervezőként ebben a szakaszban megerősítheti, hogy feltételezései helyesek. Az UX tervezési folyamat ezen szakasza lehetővé teszi, hogy:

Forrás

Olvasni:  Mik azok a WordPress rövid kódok? Átfogó ...

Felhasználói/vásárlói personák létrehozása

A felhasználó/vevő személye segít meghatározni a célközönséget. A personák nem más, mint képzeletbeli karakterek, akik illeszkednek a webhely vagy az alkalmazás különböző felhasználói típusaihoz. Ezért fontos, hogy webhelyét vagy alkalmazását a felhasználói/vásárlói személyiségek alapján tervezze meg, mivel ők a célközönség.

Felhasználói történetek szövése

A tervezők megérthetik a termék felhasználói interakcióit a vásárló szemszögéből, ha a felhasználói történetet is használjákForrás

Storyboarding

Az eszköz, amely A storyboarding segít a tervezőknek összekapcsolni a vásárlókat a felhasználói történetekkel. Ez nem más, mint a történet, amely leírja, hogyan lép kapcsolatba egy személy egy webhelytel vagy alkalmazással.

Tervezés

Amikor a tervező tisztában van a felhasználók igényeivel, kívánságaival és elvárásaival egy webhelytel vagy alkalmazással szemben, ideje áttérni a tervezési fázisra. Ennek a folyamatnak a részeként a csapat többi tagja segíti a tervezőt az információs architektúra (IA) létrehozásában, mielőtt a tényleges felhasználói felület tervezésére térnének át. Ez a szakasz nagymértékben együttműködésen alapuló, a csapat összes tagjának aktív részvételével. Ez több iterációt tartalmaz az ötletek érvényesítéséhez. A fázis általában a következőket tartalmazza:

Forrás

Vázlatkészítés

Ez az egyik legegyszerűbb módja ötletei megjelenítésének. A tervezők inkább papírdarabot, táblát vagy modern digitális eszközt használnak ehhez. A vázlatkészítés nagyon hasznos lehet az ötletelési szakaszban, mivel több tervezési koncepciót is vizualizálnak, mielőtt ráállnának az egyikre.

Drótvázak

Ezek praktikus eszközök, amelyek segítenek a tervezőknek felfogja az alapvető szerkezetét a megjelenő oldal, valamint a kulcselemek egymásba illeszkedése. A drótvázak képezik a webhely gerincét, és a tervezők felhasználhatják őket makettek készítésére prototípusok létrehozásához, amelyeket bemutathatnak a felhasználóknak.

Prototípusok

A drótvázak a megjelenéshez kapcsolódnak (vizuális effektusok), míg a prototípusok a megjelenéshez egy webhely hangulatát, és biztosítsa a kívánt interaktív élményt. Ez inkább a webhely virtuális ábrázolása, és tartalmazhat kattintható drótvázakat vagy kódolt prototípusokat.

Tervezési specifikációk

A tervezési specifikációk kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a prototípusokat működőképes tervekké alakítsák, mivel ezek tartalmazzák az összes vizuális tervezési eszközt.

Tervezőrendszerek készítése

A tervezőknek össze kell építeniük az összetevők, stílusok és minták rendszerét annak biztosítására, hogy ők és a fejlesztők egy oldalon legyenek. Különösen vonatkozik ez a nagy projektekre.

Tesztelés vagy érvényesítés

Az érvényesítés nagyon fontos lépés az egészben tervezés és tesztelés folyamatot, mivel döntő információkat ad arról, hogyan működik a tervezés a felhasználók számára. A tervezőnek csak akkor kell az érvényesítési fázisba lépnie, ha a nagy pontosságú terv elkészült, és az ilyen prototípusok tesztelése valós idejű visszajelzést ad a végfelhasználóktól. Az ilyen tesztelési munkamenetek általában segítik a tervezőket a webhely vagy alkalmazás érvényesítésében az érdekelt felekkel és a felhasználókkal.

Az érvényesítési folyamat a következőket tartalmazza:

Házon belüli próbák

A tervező úgy dönt, hogy házon belül teszteli a terméket a webhely iterációja után. A csapat többi tagja a webhely házon belüli tesztelésével segít (mielőtt életbe bocsátja), hogy felfedezzék a használhatósági hibákat, ha vannak ilyenek.

Olvasni:  10 hatékony módszer a közösségi média marketingjének fejlesztésére

Tesztelés

A tervező ezután a célközönségből kiválasztott emberek keresztmetszetével teszteli a webhelyet. A tervezők használhatnak moderált vagy nem moderált használhatósági tesztelést, A/B tesztelést, niche-csoportokat, béta tesztelést stb.

Felmérések

A felmérések segíthetnek a tervezőknek valós időben minőségi és mennyiségi információkat rögzíteni a végfelhasználóktól. A tervezők általában nyitott kérdéseket adnak hozzá, például: „A termék melyik része nem tetszik?” hogy őszinte véleményeket szerezzen a teljesítmény javításához/javításához.

Analitika

Az analitikai eszközök olyan fontos információkat szolgáltatnak, mint a kattintások száma, az adott oldalon való navigálási idő, a keresési lekérdezések stb. Ezek a statisztikák segítenek meghatározni, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba a webhelyével, és eldöntheti, milyen változtatásokat kell végrehajtani.

A tervezési szakaszban elvégzendő megfelelő tesztek

A tervezési szakaszban végzett tesztelés nagyon fontos, és egyetlen tervező sem engedheti meg magának, hogy alábecsülje. Íme néhány teszt, amelyet a tervezőnek el kell végeznie, mielőtt elindítja a webhelyet:

Forrás

Funkcionalitás teszt

Miután befejezte a webhely tervezését, ellenőriznie kell, hogy funkcionálisan megfelelő-e. A funkcionalitás tesztelésével ellenőrizheti az adatbázis-kapcsolatot, a weboldalakra mutató különféle hivatkozásokat, a felhasználói adatok rögzítésére használt űrlapokat, cookie-kat stb.

A funkcionalitás tesztelését a korai szakaszban kell elvégezni tesztvezérelt kialakítás folyamat felgyorsítása és az utolsó pillanatban bekövetkező hibák elkerülése érdekében. A tesztelés történhet szoftverrel vagy manuálisan, emberi tesztelő segítségével. Ha összehasonlítja a teszteredményeket a várt eredménnyel, pontos képet kap arról, hogyan fog működni a webhely.

Használhatósági teszt

A folyamat következő lépése a használhatóság tesztelése. Ez a funkcionalitás és a nagyon kritikus felhasználói élmény kombinációja. Nem tévesztendő össze a felhasználói elfogadási teszttel.

A használhatóság tesztelése külső tesztelők segítségével történik. Ez magában foglalja a navigáció és a tartalom ellenőrzését, a résztvevők toborzását és a tesztek lefolytatását házon belüli szakértőkkel. A teszteredmények elemzése javíthatja webhelye teljesítményét.

Interfész teszt

Ez egy weboldalteszt, amely segít ellenőrizni, hogy a szerverek közötti összes interakció zökkenőmentesen fut-e. A kommunikáció minden aspektusát tesztelni kell, az esetlegesen megjelenő hibaüzenetekkel együtt.

Kompatibilitási teszt

Mivel manapság egyre több kézi eszköz van a piacon, a kompatibilitási tesztelés minden típusú képernyő esetében kulcsfontosságú, mivel a kijelzőnek azonosnak kell lennie PC-n és okostelefonon. A tervezőknek le kell futtatniuk a böngésző kompatibilitási tesztjét, hogy megtekinthessék a megjelenítést különböző böngészőkön. A mobil kompatibilitás egyre fontosabbá válik, ahogy egyre többen böngészik okostelefonjukon a webhelyeket.

Kulcs elvitelek

  • A tervezőknek több tesztvezérelt tervezési példát is meg kell nézniük, hogy megértsék, hogyan reagálnak a felhasználók.
  • A felhasználói interakció kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy a tesztvezérelt tervezési folyamat a felhasználói élmény minden aspektusát lefedje.
  • A reszponzív tervezés egy másik szempont a tervezésben, amelyet minden tervezőnek vallásosan követnie kell.
  • Minden lépést a megfelelő időben kell követni a megfelelő eredmény eléréséhez.
  • A tervezési szakaszban a megfelelő tesztek követésének előnyei jelentősen csökkenthetik az időt és a költségeket.
Olvasni:  Működő organikus üzleti marketing módszerek

Következtetés

A fenti tesztelési irányelvek és példák követése segíthet minden tervezőnek olyan webhely létrehozásában, amely a végfelhasználót tartja szem előtt, mivel a felhasználói élmény elsődleges fontosságú. A több bevált módszerrel végzett tesztelés kulcsfontosságú a zavartalan működés érdekében.

GYIK

1. Mit jelent a tervezési gondolkodás tesztfázisa?

Hacsak nincs meg a tesztvezérelt kialakítás, az eredmény nem feltétlenül az lesz, amit a felhasználók várnak. A tervezési gondolkodás tesztelési szakasza az, amikor a felhasználók valós környezetben tesztelik a megoldást. A tesztek jelentik az egyetlen lehetőséget, hogy valós időben tesztelje tervét, és megállapítsa, hogy helyesen fogalmazta-e meg a problémát. Az adott prototípusról generált visszajelzések segítségével mélyebben megértheti, hogyan reagálnak a felhasználók az Ön tervére. Ezután a felhasználói visszajelzések alapján tovább finomíthatja a kialakítást.

2. Mi a jó tesztvezérelt kialakítás példa?

Tesztvezérelt kialakítás egy olyan fejlesztési megközelítés, amelyben a tesztterveket prototípusként fejlesztik, majd tesztelik a teljesítményt. Ha a prototípus nem működik a tesztelés során, módosítani kell vagy ellenőrizni kell, hogy meghatározzuk, hogyan és miért nem működik. Az újratervezés egyszerűbb a teszteredmények felhasználásával. A tervezési gondolkodás segít rájönni a problémára, még mielőtt megérkezne a megoldáshoz.

3. Milyen lépésekből áll a tervezési folyamat?

A tesztterv definíciója leginkább a probléma meghatározásaként írható le, mivel addig nem születhet megoldás, amíg nincs egyértelmű elképzelés a problémáról. A tervezés és tesztelés A folyamat az információk, vázlatok, fényképek és adatok összegyűjtésével kezdődik, hogy koncepciókat dolgozzanak ki. Ezután következik az ötletelés és az elemzés szakasza, amely megoldások kidolgozásához vezet. Feltétlenül össze kell gyűjtenie a felhasználói visszajelzéseket, mivel ez segít a tervezés javításában magában a tesztelési szakaszban.

4. Mik azok a dolgok, amelyeket figyelembe kell vennem a tervezési folyamat során?

A Stanford School of Design meghatározása szerint, tesztvezérelt kialakítás magában foglalja a tervezési gondolkodási folyamatot, amely öt szakaszra bontható, a tesztelés előtt a tervezőnek először együtt kell éreznie, majd a végső tesztelés előtt meg kell határoznia, ötletelnie és prototípust kell készítenie. Az UX tervezési folyamata szintén öt szakaszra osztható: termékdefiníció, majd termékdefiníció, amelynek kutatásra és elemzésre kell támaszkodnia a végső tervezés és validálás előtt.

5. Miért fontos a prototípus tesztelése?

A prototípus tesztelése segíthet megbizonyosodni arról, hogy a termék a rendeltetésszerűen működik-e, vagy további finomításokra van szükség. Általában a prototípus tesztelése lehetővé teszi a tervező számára, hogy felmérje a terv életképességét.

Új publikációk:

Ajánlott