Minden, amit a kulcsszó-leképezésről tudnia kell

Kulcsszótérképezés és jelentősége a keresőoptimalizálásban. Íme egy lépésről lépésre szóló útmutató a kulcsszó-leképezési stratégia kidolgozásához.

A keresőoptimalizálás (SEO) jelentős szerepet játszik a digitális marketingtevékenységek sikerében. A kulcsszavak képezik SEO stratégiájának alapját. Ők azok a mozgatórugók, amelyek révén webhelye a legnépszerűbb keresések közé kerülhet az organikus keresési eredmények között. Úgy tűnik azonban, hogy csak néhány kulcsszóra koncentrálni nem hatékony. Egy jól megtervezett kulcsszó-leképezési stratégia segíthet webhelye optimalizálásában, és a célközönség számára a keresett tartalmat biztosíthatja.

A kulcsszó-leképezés folyamata meglehetősen egyszerű, de némi gyakorlatot igényel, hogy megtanulja, hogyan végezzen megfelelő kulcsszókutatást.

Ismerkedjünk meg részletesen a kulcsszó-leképezéssel.

Mi az a kulcsszó-leképezés?

Forrás

A kulcsszótérképezés a kulcsszavak tervezésének és kutatásának folyamata, valamint annak meghatározása, hogy hol helyezkedjenek el a webhelyén. A folyamat során célzott kulcsszavakat rendel vagy „leképez” webhelye minden oldalához. A kulcsszótérképek elsősorban az oldal elsődleges témájához tartozó fő kulcsszót és egy sor másodlagos kulcsszót vagy kulcsszóváltozatot tartalmaznak támogatás céljából. A Google minden oldalt külön-külön rangsorol ahelyett, hogy az egész webhelyet rangsorolná. A magasabb helyezés elérése érdekében minden oldalt célzott kulcsszavakra kell optimalizálni.

A kulcsszó-leképezés a tartalomkészítést is megkönnyíti, mivel segít meghatározni a kulcsszavak logikai csoportosításának legjobb helyeit. Ezenkívül lehetővé teszi, hogy megjegyezze, milyen kulcsszavakat használ az oldal melyik részén. Ez az információ segít a tartalomkészítő csapatának sokkal jobban megfogalmazni a témákat.

Az oldal bizonyos aspektusai, mint például az oldal címe, metaadatok és annak lényege, hogy az oldalnak mit kell tartalmaznia, szintén a kulcsszótérképek részét képezik. A kulcsszótérkép létrehozásához nincs rögzített formátum. A legtöbb digitális marketinges táblázatot készít ezekről az információkról, és hivatkozik rá a tartalomkészítés során.

Így a kulcsszó-térképezési stratégiája olyan, mint egy kincsestérkép, amellyel elérheti a kívánt első oldali keresési pozíciókat a SERP-ben.

Miért létfontosságú a kulcsszótérképezés a SEO számára?

A kulcsszó-leképezés fontos szerepet játszik a SEO-stratégia tervezésében. A keresőmotorok elég okosak lettek ahhoz, hogy lássák, csak kulcsszótömeget csinál-e. Az algoritmusaikat most frissítették, hogy olyan kulcsszavakat keressenek, amelyek megfelelnek a felhasználók keresési szándékának. Ezért kulcsfontosságú a megfelelő kulcsszavak meghatározása annak érdekében, hogy a megfelelő forgalmat vonzzuk az oldalára.

Olvasni:  Az 5 legjobb digitális marketing tipp 2024-ból, amelyeket 2024-ben is használhat

A hatékony tartalommarketing stratégia megvalósításához készen kell állnia a y terv. A következő előnyöket kínálja:

 • Segít a kulcsszavak rendszerezésében

A kulcsszó-leképezés nagy segítséget jelent a tartalomkészítésben. Lehetővé teszi, hogy figyeljen arra, hogy webhelye egyes oldalain mely kulcsszavak az elsődleges és támogató kulcsszavak. Ez segíthet releváns tartalom létrehozásában a közönség számára.

 • Ez elkerüli a duplikált tartalmat

A kulcsszótérkép úgy irányítja a tartalomkészítő csapatot, hogy a koordináló kulcsszavak alapján megmondja, hová helyezhető el egy adott téma. Ez megakadályozza, hogy olyan tartalmat hozzon létre, amelynek kulcsszavai versenyeznek egy másik hasonló tartalommal a keresési eredmények azonos pozíciójáért. Ezt hívják kulcsszó-kannibalizálásnak, ahol az oldalak versenyeznek egymással a SERP-ben.

 • Kiküszöböli a tartalommarketing-stratégiájának hiányosságait

A tartalomkészítés nehéz feladat lehet, hiszen frissíteni kell, hogy ne maradjon le semmiről, ami a célközönség számára fontos. A kulcsszótérkép az összes releváns témát tartalmazza. Könnyen megtalálhatja azokat a hiányosságokat, amelyeket pótolni kell a tartalmi stratégiájában.

 • Segít jobban kommunikálni tartalmi igényeivel

A kulcsszó-leképezés már a tartalom megírása előtt tisztában van a fő témával, az elsődleges kulcsszavakkal és a támogató kulcsszavakkal. Ez biztosítja, hogy a tartalom igazodjon a kívánt hangnemhez és szerkezethez. Így a kulcsszótérkép segít világosabban kommunikálni tartalmi igényeivel a tartalommal foglalkozó csapatával vagy bármely külső ügynökséggel.

Hogyan készítsünk kulcsszó-leképezést?

Lehet, hogy van néhány nyilvánvaló kulcsszóválasztás, de valószínűleg ezek a legversenyképesebb kifejezések. Időt és erőfeszítést pazarol, ha csak ezekre a kifejezésekre összpontosít minden webhelyoldalon. A kulcsszótérkép elkészítése kezdetben több időt vehet igénybe, de ha az összes tartalominformációt központi helyen tárolja, később jelentős erőfeszítéseket spórolhat meg.

Az alábbiakban bemutatjuk a kulcsszó-leképezési stratégia kidolgozásának lépéseit webhelye számára:

1. Készítse el a célkulcsszavak listáját

Az első lépés a kulcsszókutatás, ahol azonosítja az összes meglévő, jól teljesítő kulcsszót és a megcélozni kívánt új kulcsszavakat. Az olyan eszközök, mint a Google Search Console, meghatározhatják, hogy mely kulcsszavak hozzák a legnagyobb forgalmat webhelyére, a Google Analytics pedig segíthet új kulcsszavak azonosításában. Adja hozzá az új kulcsszavakat a kulcsszólistához.

Olvasni:  7 szabadúszó tartalomíró a Twitteren

Még a versenytársai által használt kulcsszavak listáját is felfedezheti, és beépítheti őket SEO stratégiájába. A TF-IDF Explorer egy olyan eszköz, amellyel megtalálhatja a versenytársak rangsoroló kulcsszavait.

Miután átnézte ezeket a forrásokat, megkapja kulcsszólistája első vázlatát. Szűrje le a listát az irreleváns vagy alacsony keresési mennyiséggel rendelkező kulcsszavak kizárásához.

Forrás

2. Rendezze a kulcsszavakat téma szerint

Ha adott oldalakhoz szeretne kulcsszavakat rendelni, bizonyos csoportokba kell őket besorolni. Ezeket a kulcsszavakat a téma alapján osztályozhatja, és minden csoportot megcélozhat egy oldallal.

Néha azonban egy témacsoporton belül vannak olyan kulcsszavak, amelyek keresési szándékai ellentétesek. Tehát nem célozhat ilyen kulcsszavakat egyetlen oldalra. Így kisebb csoportokat kell létrehozni a kulcsszavak keresési szándéka alapján. A keresési szándék navigációs, információs, kereskedelmi és tranzakciós kategóriákba sorolható. Finomítsa tovább kulcsszavai listáját ezeknek a csoportoknak a létrehozásával.

3. Ellenőrizze még egyszer a keresési szándékot a SERP-ken

Néha a Google különböző keresési eredményeket ad az azonos csoporthoz tartozó kulcsszavakra. Ha ez megtörténik, akkor különböző keresési szándékú kulcsszavakat céloz meg egy adott oldalon, ami nem fogja javítani a keresési helyezést. Ezért ezt meg kell találnia, mielőtt optimalizálná az oldalt a kiválasztott kulcsszavakra.

Ehhez győződjön meg arról, hogy a keresési szándékon alapuló kulcsszócsoportok illeszkednek a Google-hoz. Ellenőrizheti a pontos SERP-ket, és ha a kulcsszavak különböző keresési eredményeket váltanak ki, nem helyezheti őket ugyanabba a csoportba.

A kulcsszavaknak legalább öt közös oldalt ki kell váltaniuk a SERP-ben, hogy ugyanabba a csoportba kerüljenek. A SERP kutatás elvégzése után csoportosítsa át a felsorolt ​​kulcsszavakat a megfelelő optimalizálás érdekében.

4. A kulcsszócsoportok rendezése nehézségek szerint

Egyes kulcsszavak rangsorolása könnyebben elérhető, mint mások, és jó forgalmat vonzanak, ha távoli oldalakon helyezik el őket. Ugyanakkor néhányat el kell helyezni a nagy tekintélyű oldalakra, hogy egyáltalán forgalom legyen. Így a kulcsszó nehézsége olyan tényező, amelyet figyelembe kell venni, amikor kulcsszavakat rendel az oldalakhoz. A kulcsszavakat két vagy három nehézségi szintre osztva csoportosíthatja őket.

5. Importálja kulcsszavait

A kulcsszavakat manuálisan lehet hozzárendelni vagy hozzárendelni az oldalakhoz Excel vagy Google munkalapok segítségével. De ez nagyon nehézkes és időigényes lesz. A feladat egyszerűsítéséhez és gyorsításához használhatja a WebSite Auditort. Lehetővé teszi az összes kulcsszó importálását, valamint a kulcsszókutatási és leképezési eljárások gyorsabb végrehajtását.

Olvasni:  Hogyan válhat szabadúszó tanácsadóvá Indiában

6. Kulcsszavak hozzárendelése oldalakhoz

Ez egy összetett lépés. Továbbra is használhatja a WebSite Auditort a kulcsszavak oldalakhoz való hozzárendelésére, de hajlamos a hibákra. Ezért javasoljuk, hogy manuálisan ellenőrizze az oldalak kulcsszavait.

A különböző kulcsszavaknak eltérő a keresési szándékuk, ezért más oldalakon is használatosak. Párosítsa a kulcsszó keresési szándékát az oldal keresési szándékával, és ha nem egyezik, rendelje hozzá ezt a kulcsszót egy új oldalhoz.

Egy másik tényező, amelyet figyelembe kell venni a kulcsszavak feltérképezése során, az oldal kattintási mélysége. Megmondja, mennyivel van közelebb egy oldal a kezdőlaphoz, vagy hány lépés szükséges ahhoz, hogy a kezdőlapról elérje. Javasoljuk, hogy nehezebb kulcsszavakat helyezzen el azokra az oldalakra, ahol kisebb a kattintási mélység.

Néha egy kulcsszócsoport tévedésből több oldalhoz van hozzárendelve, ami azt eredményezi, hogy ezek az oldalak egymással versengenek, nem pedig a versenytársakkal. Ezt kulcsszó- és forgalom-kannibalizálásnak nevezik, ami az ilyen kannibalizált oldalak alacsonyabb helyezéseit eredményezi. Ezért az ütközés elkerülése érdekében egy kulcsszót csak egyetlen oldalra rendeljen, és szüntesse meg a többi kevésbé releváns oldal leképezését.

7. Optimalizálja oldalait a leképezett kulcsszavakra

Miután hozzárendelte a kulcsszócsoportot egy oldalhoz, optimalizálja az oldal tartalmát az új kulcsszavakra. A SEO eszközök, például a WebSite Auditor segíthetnek az oldal optimalizálásában, és javaslatot tesznek az oldal optimális szószámára, hány kulcsszót kell hozzáadni, és mely témákat kell lefedni. Így hozza létre a kulcsszótérképben körvonalazott tartalmat.

A kulcsszó-hozzárendelés egy folyamatos folyamat. Folyamatosan hozzá kell adnia valami újat, mivel webhelye folyamatosan bővül, és a trendek folyamatosan változnak. A kulcsszótérkép olyan, mint egy útmutató, amely biztosítja, hogy az egész csapat ugyanazon az oldalon legyen arról, hogy mi történik webhelye egyes oldalain. Felfedi tartalmi stratégiájának gyengeségeit, és segít ezek időben történő kezelésében.

A kulcsszó-leképezési stratégia kidolgozása kezdetben sok időt vesz igénybe, de a nagyszerű SEO-eredményekből kitűnik, hogy megéri.

Olvasni:  7 prezentációs tervező ügynökség, amelyet fel kell venni a könyvjelzők közé

Kulcs elvitelek

 • A kulcsszó-leképezés célja, hogy a webhely minden oldalához releváns kulcsszavakat azonosítson és rendeljen hozzá, hogy optimalizálja azokat, lehetővé téve a keresőmotorok számára, hogy elemezzék az egyes oldalak relevanciáját, és végül eljuttassák azokat az ilyen információkat kereső felhasználókhoz.
 • A kulcsszó-leképezés számos előnnyel járhat a SEO számára, például:
 • Rendezetten tartja kulcsszavait.
 • Megakadályozza a kulcsszavak kannibalizálását azáltal, hogy elkerüli az ismétlődő tartalmat.
 • Teljes képet ad a tartalommarketing stratégiájáról, és segít finomítani.
 • Közli a tartalommal kapcsolatos elvárásait a házon belüli tartalomkészítő csapattal vagy bármely külső ügynökséggel.
 • Itt található egy lépésről lépésre szóló útmutató a kulcsszó-leképezési stratégia kidolgozásához.
 • Kezdje azzal, hogy kulcsszókutatással készítsen egy listát a célkulcsszavakról.
 • Kategorizálja ezeket a kulcsszavakat a témák és a felhasználók keresési szándéka alapján.
 • Ellenőrizze még egyszer a kulcsszavak keresési szándékon alapuló csoportosítását a SERP-eken, hogy megtudja, nem váltanak-e ki gyakori oldalakat.
 • Csoportosítsa a kulcsszavakat nehézségi szintjük szerint.
 • A kulcsszavakat manuálisan is hozzárendelheti oldalaihoz, vagy importálhatja a kulcsszavak listáját a WebSite Auditor segítségével, majd folytathatja a leképezést.
 • A kulcsszavak hozzárendelése az oldalakhoz a keresési szándék, az oldalak kattintási mélysége és a kulcsszavak kannibalizálása alapján.
 • Optimalizálja oldalai tartalmát a leképezett kulcsszavakhoz.

GYIK

1. Mi az a kulcsszó-leképezés?

A kulcsszótérképezés célja kulcsszavak azonosítása és hozzárendelése webhelye különböző oldalaihoz. Fontos szerepet játszik a SEO-ban, és segít a keresőmotoroknak megérteni az egyes oldalak relevanciáját a keresési szándék szempontjából.

2. Milyen előnyei vannak a kulcsszó-leképezésnek a SEO számára?

A kulcsszó-leképezés fő előnyei a következők:
1. Segít az egyes oldalak kulcsszavainak rendszerezésében
2. Elkerüli az ismétlődő tartalom létrehozását
3. Könnyebbé teszi tartalmi elvárásainak kommunikálását a tartalommal foglalkozó csapattal.
4. Lehetővé teszi a tartalommarketing-stratégia hiányosságainak azonosítását és kezelését.

3. Mi az a kulcsszó-szándékú marketing?

A kulcsszó szándék, más néven keresési szándék és felhasználói szándék, a keresési lekérdezés mögött meghúzódó cél. A Keyword Intent Marketing leírja, hogy a felhasználók miért keresnek egy adott kifejezést, és milyen információkat kívánnak megszerezni.

4. Mi az a kulcsszó-kannibalizálás?

Ha egy kulcsszócsoport a webhely több oldalára van leképezve, akkor ezek az oldalak egymással versengenek a versenytársak oldalai helyett a magasabb keresési helyezésért. Ez alacsonyabb helyezést eredményez az ilyen oldalakon. Ezt a jelenséget kulcsszókannibalizációnak nevezik.

Új publikációk:

Ajánlott