Minden, amit a tartalomkezelő interoperabilitási szolgáltatásokról tudnia kell

Fedezze fel a tartalomkezelési együttműködési szolgáltatások előnyeit, és azt, hogyan segíthetnek egyszerűsíteni a tartalommal kapcsolatos munkafolyamatokat kezdőknek szóló útmutatónkban.

A Content Management Interoperability Services (CMIS) az Organisation for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) együttműködési szabványa által támogatott specifikáció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy több tartalomkezelő (ECM) rendszerben is megosszák és hozzáférjenek az adatokhoz.

Ezt a szolgáltatást 2010-ben hagyta jóvá, és egy olyan iparági csoport fejlesztette ki, amely számos nagy ECM-rendszergyártóból áll, köztük olyan nagy nevekkel, mint a Microsoft, az IBM, az Oracle és az SAP.

Ebben a blogban mindent megtudunk a tartalomkezelő interoperabilitási szolgáltatásokról, a CMIS specifikációiról és a CMIS for Enterprise Content Management Systems használatáról.

Mik azok a tartalomkezelő interoperabilitási szolgáltatások?

A CMIS egy OASIS által támogatott interoperabilitási szabvány, amelyet több nagy ECM rendszergyártó támogatásával fejlesztettek ki. Adatmodelleket és API-kat (alkalmazásprogramozási felület) határoz meg, amelyek közös útvonalakat biztosítanak az alkalmazások számára a több rendszerben tárolt tartalom eléréséhez és szerkesztéséhez, függetlenül a gyártótól vagy a platformtól.

CMIS

Forrás

A CMIS széles körű elterjedése előtt a tartalomkezelés gyakran silókban zajlott. A tartalmat külön rendszerekben tárolták, és több platformon és rendszeren kezelték. Ez megnehezítette a szervezetek számára a platformokon keresztül tárolt tartalmak elérését és kezelését. Ez nem hatékony munkafolyamatokat, megkettőzött erőfeszítéseket és helytelen gazdálkodást eredményezett.

Olvasni:  A Windows 11 eltávolítja a hivatalos Android-alkalmazások támogatását

A CMIS úgy kezeli ezt a problémát, hogy szabványosított módot biztosít az alkalmazások számára a tartalommal való együttműködéshez, függetlenül attól, hogy hol tárolják. Íme, mit csinál a CMIS.

  • Olyan adatmodelleket határoz meg, amelyek leírják a tartalom szerkezetét és tulajdonságait.
  • Olyan API-kkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az alkalmazások számára, hogy kölcsönhatásba lépjenek a különböző rendszerekben tárolt tartalommal.
  • Olvasási és írási műveleteket is képes végrehajtani, így ideális több rendszerből származó tartalom lekérésére.
  • Ideális tartalom frissítéséhez, létrehozásához vagy törléséhez több rendszerben.
  • A CMIS lehetővé teszi olyan alkalmazások létrehozását, amelyek egyetlen felületről kezelhetik a különböző rendszerek tartalmát, ami javíthatja a hatékonyságot és a csapatok közötti együttműködést.

A CMIS-t számos népszerű tartalomkezelő rendszer támogatja, többek között az Alfresco, a Drupal, az IBM FileNet, a Microsoft SharePoint és a Nuxeo. Ezenkívül számos CMIS-ügyfél és eszköz áll rendelkezésre, amelyek használhatók a CMIS-kompatibilis rendszerekkel való interakcióhoz, beleértve az asztali alkalmazásokat, a mobilalkalmazásokat és a webalapú felületeket.

Miért fontosak a tartalomkezelő interoperabilitási szolgáltatások?

A tartalomkezelési interoperabilitási szolgáltatások teljes mértékben átalakíthatják a szervezetek vállalati tartalomkezelő rendszereik kezelését, hatékonyabbá és eredményesebbé téve azokat.

A CMIS néhány előnye:

  • Nyelvfüggetlen programozás

A nyílt forráskódú CMIS specifikációk biztosítják, hogy a több platform vagy rendszer használata ellenére a tartalomkezelés ésszerűsödjön és egyszerűsödjön.

  • Minden platformtól vagy szállítótól független

Mivel a CMIS nem függ egyetlen platformtól vagy kódolási nyelvtől sem, ideálissá válik a különböző platformokon és rendszereken való használatra. Ez nagyobb rugalmasságot és választási lehetőséget biztosít a szervezetek számára, és segíthet elkerülni, hogy egyetlen szállító ökoszisztémájába legyenek bezárva.

  • Egyszerűsített tartalomkezelés

A tartalom elérésének és kezelésének közös módját biztosítva a CMIS lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy egyszerűsített rendszerrel dolgozzanak, ahelyett, hogy több rendszerrel és csapattal kellene dolgozniuk a tartalomkezelési erőfeszítések során. Ez segít csökkenteni a párhuzamos erőfeszítéseket, minimalizálni a hibákat és felgyorsítani a munkafolyamatokat.

Olvasni:  E-könyv közzététele a WordPress-bejegyzésekből az MPL-Publisher segítségével

A CMIS leegyszerűsíti a tartalomkezelő rendszerek közötti integrációt, ami időt és pénzt takaríthat meg a szervezeteknek új rendszerek bevezetése vagy a meglévők frissítése során. Mivel a CMIS az API-k és adatmodellek közös halmazát biztosítja, az integrációk gyorsabban és könnyebben építhetők fel, mintha minden rendszert külön-külön kellene integrálni.

  • Továbbfejlesztett tartalomkezelés

A CMIS szabványos módot biztosít a tartalom kezeléséhez több rendszerben, így biztosítva, hogy a tartalom pontos, konzisztens és naprakész legyen több platformon és rendszeren. Ez különösen fontos az érzékeny vagy szabályozott tartalommal rendelkező szervezetek számára.

5 módszer a tartalomkezelő interoperabilitási szolgáltatások használatára

A CMIS specifikációk használatához és megvalósításához fontos annak biztosítása, hogy a vállalati tartalomkezelő rendszerek és platformok megfeleljenek a CMIS szabványok kötelező összetevőinek. Ez magában foglalja a CMIS engedélyezését a következő összetevők számára:

1. CMIS adatmodell

A CMIS adatmodell egy olyan adattár, amely meghatározza a tartalomobjektumok összes jellemzőjét, például az objektumok hierarchiáját, nevét, szerzőjét, létrehozásának dátumát és a fájl részleteit. Például egy tartalomkezelő rendszernek lehetnek objektumtípusai a dokumentumokhoz, mappákhoz és felhasználókhoz, amelyek mindegyike saját metaadat-tulajdonságkészlettel rendelkezik.

Forrás

Az adatmodell segít a CMIS-rendszereknek megérteni és lekérni ezeket az információkat, és szükség szerint meghatározni az objektumtípusokat és a metaadatokat.

2. CMIS adattár

A CMIS repository egy tartalomkezelő rendszer, amely támogatja a CMIS szabványt. A lerakat olyan szolgáltatások és API-k készletét teszi elérhetővé, amelyek lehetővé teszik az ügyfélalkalmazások számára, hogy hozzáférjenek a rendszerben tárolt tartalmakhoz és kezeljék azokat. A repository számos protokoll segítségével érhető el, beleértve a REST, SOAP és AtomPub protokollokat.

3. CMIS keretrendszer

A CMIS-keretrendszer olyan eszközök és könyvtárak halmaza, amelyek segítségével a fejlesztők könnyebben hozhatnak létre CMIS-kompatibilis alkalmazásokat. A CMIS-keretrendszer általában API-készletet tartalmaz, ami megkönnyíti a CMIS-kompatibilis lerakatokkal való munkát.

Olvasni:  10 grafikai tervezési tanfolyam, amelyet még ma el kell végeznie

A keretrendszerek egyéb funkciókat is biztosíthatnak, például gyorsítótárazást, kapcsolattárolást és hibakezelést, amelyek leegyszerűsítik a fejlesztési folyamatot.

4. CMIS lekérdezés

A CMIS-lekérdezés egy SQL-szerű szintaktikai struktúra, amely segít számos lekérdezés végrehajtásában a különböző CMIS-kompatibilis lerakatokban tárolt különféle rendszereken. A CMIS lekérdezési nyelv az SQL-92 szabványon alapul, néhány kiterjesztéssel a tartalomobjektumok hierarchikus szerkezetének támogatására a CMIS-ben.

Forrás

A CMIS-lekérdezés lehetővé teszi, hogy az ügyfélalkalmazások összetett kereséseket hajtsanak végre több tárolóban, olyan kritériumok használatával, mint a metaadat-tulajdonságok, a teljes szöveges keresés és az objektumok közötti kapcsolatok. A CMIS-lekérdezések eredményei a megadott feltételeknek megfelelő tartalomobjektumok halmazaként jelennek meg.

Forrás

Becsomagolás

Összefoglalva, a CMIS egy könnyen használható és egyszerűsített mechanizmust biztosít a vállalatok számára, amelyekkel több CMS-en keresztül kezelhetik a tartalmaikat. Segít azoknak a rendszereknek a tervezésében és felépítésében is, amelyek könnyen interakcióba léphetnek és csatlakozhatnak más CMIS-kompatibilis rendszerekhez, így ideális szabvány a szervezeten belül. A CMIS segítségével hatékonyabban és eredményesebben kezelheti a tartalmat a különböző rendszerekben, miközben a nagyobb rugalmasság és választási lehetőségek előnyeit is élvezheti.

GYIK

1. Mik azok a Content Management Interoperability Services (CMIS)?

Definíció szerint a Content Management Interoperability Services (CMIS) nyílt szabványok, amelyeket az OASIS interoperabilitási szabványok szem előtt tartásával fejlesztettek ki, és lehetővé teszik a különböző tartalomkezelő rendszerek interakcióját és információmegosztását. Az API-k és adatmodellek közös készletét biztosítja a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat készítsenek, amelyek hozzáférnek és kezelik a különböző rendszerekben tárolt tartalmakat.

2. Milyen előnyei vannak a CMIS-nek?

A CMIS ideális a nagyméretű tartalomkezelő rendszerekkel rendelkező szervezetek számára, lehetővé téve számukra, hogy egyetlen alkalmazásból hozzáférjenek és dolgozzanak a tartalommal több rendszerben. Ez javítja az együttműködést, lehetővé teszi a csapatok számára a tartalom valós idejű megosztását és szerkesztését, valamint biztosítja, hogy azok könnyen kezelhetők legyenek különböző platformokon.

Olvasni:  Link Whisper Review: A legjobb beépülő modul a belső hivatkozások bővítésére

3. Milyen biztonsági intézkedések vannak érvényben a CMIS használatakor?

A CMIS specifikációi számos biztonsági funkciót kínálnak, például hitelesítést, engedélyezést és ellenőrzött hozzáférést annak biztosítására, hogy a tartalom ne legyen könnyen manipulálható vagy hozzáférhető. Ezen túlmenően a CMIS-kompatibilis rendszerek titkosítást és hozzáférés-szabályozást biztosítanak az adatok biztonságának és a változások könnyű nyomon követésének biztosítása érdekében.

4. Nehéz a CMIS bevezetése?

Egyáltalán nem. A CMIS megvalósítása az adott használati eset vagy az érintett rendszerek összetettségétől függően változhat. Mivel azonban ez egy nyílt szabvány, számos nyílt forráskódú forrás szabadon elérhető. Ez segít a szervezeteknek a CMIS egyszerű bevezetésében és használatában, beleértve a dokumentációt, a fejlesztői útmutatókat, valamint a több szállítótól és a közösségtől származó támogatást.

Új publikációk:

Ajánlott