Minőség kontra terjesztés: 7 példa, ahol az átlagos tartalom vírusos lett

Minden második nap hallani arról, hogy a tartalom vírusként terjed, és a legújabb, villámgyorsan terjedő vírusvideó gyakran az egyik legjobb vírustartalom példák erről beszél a város. Azonban abbahagytad, hogy vajon mi okozza? Hogyan terjedt el a tartalom? A termék vagy a hirdetés létrehozásának módja miatt? Vannak, akik puszta szerencsének nevezhetik, ami határozottan nem igaz.

A vírusos tartalommarketing példák gyakran jól megtervezett stratégiát igényelnek, bár a szerencse a kreativitás és a gondos felkészülés mellett kis szerepet játszik. Alaposan elemezzük a koncepciót, és elmagyarázzuk, mitől válik vírusossá a tartalom, mitől lesz sikeres egy kampány, milyen előnyök származhatnak a vírusmarketingből, és bemutatunk néhány példát a legjobb vírustartalomra ebben a cikkben.

Mi az a tartalomterjesztés?

Forrás

Gyakran hallani a tartalomterjesztés kifejezést, inkább marketing körökben. Bár sok mindent jelezhet, hacsak nincs elképzelése a különféle lehetőségekről, nincs értelme beépíteni a marketingköltségvetésébe. Még a legjobb minőségű tartalom is kormánytalanná válhat, és végül elveszhet, hacsak nincs megfelelően csatornázva.

Dióhéjban a tartalomterjesztés úgy definiálható, mint a tartalom promóciója az online célközönség javára. Ez többféle médiaformátumon keresztül érhető el, különböző csatornákon keresztül – nevezetesen fizetett, birtokolt és szerzett.

Fizetett tartalomterjesztés az, amikor fizetni kell a tartalom terjesztéséért. Fizetni bármilyen formában lehet, például a pay-per-click (PPC) remek példa a fizetett tartalomra. A tartalom promóterének fizetnie kell minden egyes kattintásért, amelyet a felhasználó a tartalom megtekintéséhez hajt végre. Az eredmény lehet kedvező, de lehet, hogy nem, ami nem a reklámcég érdeke.

A saját tartalom terjesztése magában foglalja a tartalom terjesztését az internetes tulajdonokon keresztül. Tartalmát blogján, e-mailes hírlevélben, mikrowebhelyen vagy a közösségi médiában reklámozhatja.

A megszerzett tartalomterjesztés magában foglalja harmadik felek bevonását a tartalom terjesztésére. Terjeszthető sajtóvisszhang, megosztások, retweetek, vendégblogok és termékismertetők formájában.

Tippek ígéretes minőségi tartalomterjesztési stratégia felépítéséhez

A pusztán az interneten található tartalom nem teszi láthatóvá senki számára. Megfelelő tartalomelosztási stratégia nélkül a legjobb tartalom pusztán azért megy kárba, mert felfedezetlenül marad.

A hatékony tartalomterjesztési stratégia kidolgozza azokat a módokat és eszközöket, amelyekkel a tartalmat eljuttathatja oda, ahol az számít – közvetlenül a célközönség elé. Stratégiája segít megerősíteni kapcsolatát a közönségével, és meggyőzi őket, hogy tegyenek meg minden lépést, például látogassák meg webhelyét, nézzenek meg egy rövid videót, feliratkozzanak a hírlevélre, olvassák a blogot vagy töltsék le az e-könyvet. A stratégiának a fizetett, a tulajdonolt és a megszerzett elemek keverékéből kell állnia, és a megfelelő egyensúly megtalálása egymás kiegészítésével messze viszi a tartalmat, és segít elérni céljait.

Forrás

A tartalomterjesztéshez nincs varázslatos képlet, magának kell létrehoznia egyet úgy, hogy lebilincselő tartalmat használ, és megosztja azt célközönségével. Céljai, adatelemzése és keresőoptimalizálása jelentős mértékben hozzájárulnak tartalomterjesztési erőfeszítései sikeréhez.

Szóval, miért foglalkozol tartalommarketinggel? Van egy célod, vagy csak szeretnél márkaismertséget teremteni, leadeket generálni és a felhasználók elköteleződését fokozni? Ezek kritikus kérdések, amelyeket fel kell tennie magának. Azt szeretné, hogy a célközönség egyszerűen felkeresse webhelyét, feliratkozzon hírleveleire, vagy letöltse e-könyvét, mielőtt megerősíti kapcsolatát?

Egyébként ki a célközönséged? Hogyan határoznád meg őket? Az Ön terméke ezredéveseknek vagy a z generációnak készült? Szervezetek beszerzési részlegének vezetőit vagy olyan személyt keres, aki megvásárolja az Ön termékét vagy szolgáltatását?

A célközönséged szeret videókat nézni vagy szöveget olvasni? Határozza meg, hogy közönsége hogyan fogyaszt tartalmat, hol keres tartalmat, és használja ezt az információt a tartalomstratégia kialakításához.

Természetesen, miután meghatározta üzleti céljait, célközönségét és azt, hogy hol lógnak gyakran, valamint tetszéseik és nemtetszéseik stb., az információkat fel kell használnia tartalomterjesztési stratégiájának felépítéséhez.

A fizetett tartalom terjesztése lehet a tökéletes válasz, ha olyan új kampányt tervez indítani, amelynek fenntartásához egészséges tömegre van szükség. Előfordulhat, hogy fizetős terjesztésre van szükség ahhoz, hogy vonzerőt adjon a jól kidolgozott tartalomhoz, amelyhez extra lendületre van szükség. A fizetett terjesztés egyik problémája az, hogy a potenciális ügyfelek száma csökkenni kezd, amint leállítja a kifizetéseket. Így a fizetett disztribúció csak a kezdeti lökés megszerzésére használható. A fizetett terjesztésben azonban könnyű mérni a mutatókat, és ennek megfelelően módosítani a kampányt.

Az organikus tartalomterjesztés magában foglalja a különböző csatornák felhasználását a közönség kiaknázására és létrehozására (egy ideig tart), bár nem kell pénzt költenie. A tartalmat organikus csatornákon keresztül terjesztheti, például közösségi médián, e-mail marketingen, vendégblogon stb.

A márkák általában a közösségi médiában jelennek meg, mert ott zajlik a legtöbb akció. A Facebookon való részvétel nagyon előnyös a vállalkozások számára, mivel közvetlen párbeszédet kezdeményezhetnek a fogyasztókkal, és megérthetik a fájdalmas pontjaikat, mielőtt megoldásokat kínálnának. A trükk a rendszeres közzétételben rejlik, ami segít a márkaismertség kialakításában. Ne várd el az emberektől, hogy azonnal vásároljanak, idő és türelem kell ahhoz, hogy a célközönséged komfortzónába kerüljön.

Néhány gyors tipp az organikus közösségimédia-tartalomterjesztéshez:

  • A választott hálózattól függően döntse el, hogy mikor és milyen gyakran tegyen közzé bejegyzéseket. Ismerje meg a demográfiai adatokat és az időpontokat, amikor a célközönség felkeresi a platformot, és ennek megfelelően tegyen közzé bejegyzéseket.
  • A rövid távú videótartalom megosztása az uralkodó trend, és az ilyen videók a legtöbb közösségi média platformon megjelennek.
  • A szöveg és az infografika egyaránt fontos, és a szövegeket kísérő minőségi képek több megtekintést és megosztást eredményeznek.
  • Az emberekkel érzelmi szinten való kapcsolattartás jobb hatással van. A mechanikus közzététel nem vonzza a kívánt válaszokat.
Olvasni:  Hogyan lehet törölni az Amazon rendelési előzményeit

Érdemes lebilincselő tartalmat feltölteni ingyenes platformokra, hogy célközönsége ilyen platformokról látogassa meg webhelyét. A két legnépszerűbb ingyenes platform a YouTube és a SlideShare.

A YouTube-ra feltöltendő, lebilincselő, szórakoztató tartalmak létrehozása bőséges megtérüléssel jár. A legtöbb YouTube-felhasználó friss, informatív tartalmat szeretne. A vonzó tartalom mindig több megtekintést és megosztást kap. A kulcsszavak használata egy másik alapvető követelmény, amely segít gyorsabban megtalálni a célközönséget, és jobban láthatóvá teszi a tartalmat.

A SlideShare kényelmes a tartalom újrahasznosítása és megosztása, különösen azoknak, akik egy kattintással gyors tájékoztatást szeretnének. A LinkedIn a SlideShare tulajdonosa, amelyben több ezer szakember keres informatív tartalmat.

Keresőoptimalizáció

A SEO kritikus szerepet játszik a tartalomban, és segít a keresőmotorok rangsorolásában. A releváns kulcsszavak használatával tartalma feltűnően jelenhet meg a keresési eredmények között, így a kulcsszavak kihasználása elengedhetetlen része a tartalomterjesztési stratégiájának.

Használhatja a Google Kulcsszótervezőt vagy a Moz Kulcsszókezelőt a legrelevánsabb kulcsszavak ellenőrzéséhez. A Google Trends egy adott kulcsszóra végzett keresések számát jelzi. Ha a legtöbbet keresett kulcsszavakat használja a tartalomban, a célközönség látni fogja. A mai tendencia a hosszabb cikkek preferálását jelzi. A hosszú formátumú tartalom ideális kiegészítő információk biztosítására, amelyek a felhasználók fájdalmas pontjait kezelik.

Mi az a vírusmarketing?

A vírusmarketing célja, hogy érdeklődést keltsen egy termék, szolgáltatás vagy márka iránt, és növelje az eladásokat. A vírusmarketing villámgyorsan terjedő, emberről emberre közvetített üzenetekre támaszkodik. A felhasználók nem keresnek semmilyen ösztönzést vagy jutalmat a megosztásért, és ezt egyszerűen a fellebbezés miatt teszik.

A közösségi média platformok természetes választást jelentenek a vírusmarketing számára, mivel a felhasználók nagy száma egyszerűvé teszi a megosztást. Egy marketingszakember nem tudja megállítani a vírusmarketinget, még ha akarná is. Amint a tartalom felveszi a lendületet, futótűzként terjed, és addig fut, amíg a felhasználók el nem vesztik az érdeklődésüket, általában akkor, amikor a következő vírusos tartalom megérkezik a színre. A vírusos tartalom azonban nem garantálja a konverziót vagy az értékesítést, és hacsak egy marketingszak nem használja ki a vírusos tartalom előnyeit, nem történik marketing.

Forrás

Hogyan működik egy vírusos M-marketing kampány

A vírusmarketing kampány nem túl bonyolult, és viszonylag könnyen kivitelezhető. A marketinges rövid videót készít, amely megszólítja célközönségét. A kezdeti promóció után a kampány magától nyer teret, ahogy a felhasználók átveszik az irányítást a megosztás felett, ami elvadul.

Nem ritka, hogy egy vírusos marketingkampány véletlenül elkapja magát, amikor a felhasználó tudtán kívül olyan videót tölt fel, amely pusztán azért megy, mert egyszerre több embert vonz. A márkavideók is két utat követnek, az egyik, ahol a felhasználó tudja, hogy márkás tartalomról van szó, de a lenyűgöző vonzerő miatt inkább megosztja.

A második az, ahol a márka nem teszi ezt annyira nyilvánvalóvá, és az ilyen aljas posztok is terjednek mindaddig, amíg a felhasználó nem látja a csalást. Bár az ilyen bejegyzések határos a spamekkel, biztonságosak mindaddig, amíg a felhasználók nem bánják megosztásukat. Abban a pillanatban azonban, amikor bármely felhasználó spamre gyanakszik, a vírus eltűnik, és a kampány veszít. Alapvető fontosságú, hogy a marketingszakember soha ne tegye fel az üzenetet újra és újra, ami spam gyanúját válthatja ki.

A vírusmarketing csúcspontjai

Költséghatékony

A vírusmarketing kampányok szépsége az, hogy hihetetlenül olcsóbbak, mivel a munka nagy része a megosztással kapcsolatos, amit a felhasználók saját elhatározásukból végeznek. A terjesztési költségek nagyon alacsonyak maradnak a kampány során, és nem kell semmilyen hirdetési felületért fizetni.

Óriási hatótávolság

A vírusmarketing kampányok fő előnye a kiterjedt elérés, amely lehetővé teszi, hogy egy bejegyzés egyetlen fillér befektetés nélkül is elérje a nemzetközi közönséget. Még egy kis cég is megengedheti magának, hogy elterjedjen egy bejegyzéssel, mivel csak maga a bejegyzés számít, és az azt megosztó felhasználók.

Nem invazív

A vírusos marketingkampány nem invazív, mivel ez a közösségi média felhasználóinak döntése, és senki sem kényszeríti őket a tartalom megosztására. A márka nem hibáztatható azért, mert invazív, mivel tevékenysége végig passzív. A korpa integritása néhány rovatot emel, és nagyobb tiszteletet nyer a felhasználók részéről, mert nem invazív.

Segít a márkaépítésben

Egy vírusos bejegyzés segíthet egy marketingszakembernek márkaépítésben pusztán a hihetetlen tartalom és a rövid időn belül elért emberek száma miatt. A felhasználókban kialakul a márkához való tartozás érzése, és elkezdik megkedvelni azt, még akkor is, amikor az üzenet folyamatosan terjed. Pszichológiailag az emberek azt hiszik, hogy ha a márkának nincs értéke, nem fog terjedni.

A vírusmarketing előnyei

Bár a vírusos bejegyzések élettartama nagyon rövid, a legtöbb marketinges szénát készít, amíg süt a nap. Már 30 perc is elég idő 300 000 ember eléréséhez. Még ha az Ön által bevont emberek 20%-a releváns a terméke vagy szolgáltatása szempontjából, ez nem jelent jelentéktelen teljesítményt.

Íme a vírusmarketing néhány határozott előnye:

Megfizethető hirdetési költségek

A kampánynak csak a kezdeti forgatónyomatékra van szüksége a mozgáshoz. Annak ellenére, hogy kezdetben pénzt költ a promócióra, a vírusmarketing segíthet a márka ismertségének növelésében. Nem meglepő, hogy számos vírusos tartalommarketing-példa rányomta bélyegét saját márkájára, és piaci rést szerzett nekik.

Ha a kampány felveszi a lendületet, megengedheti magának, hogy hátradőljön, és végignézze a vad megosztást és újramegosztást, amely feltérképezetlen területre viszi a tartalmat, ahol a célközönség is létezik. És ne feledje, alig költött volna valamit reklámra, és ennek a számlának a költsége szinte nulla. Sőt, a márkája által elért futásteljesítmény hosszú távon melletted áll, még jóval azután is, hogy a tartalom „viralitása” elveszett, és minden izgalom elkerülhetetlenül alábbhagy. Annak eredményeként, hogy tartalmai ekkora közönséget érnek el, a márka imázsa több ezer ember elméjében marad meg, és valószínű, hogy hamarosan fel is emlékeznek rá.

Olvasni:  Felügyelt WordPress-tárhely – Könnyű webhelykezelés

Gyors növekedés

Egyetlen vállalkozás sem számíthat arra, hogy rövid időn belül sikert ér el. Alapos erőfeszítést igényel, és sok időt kell rászánni. A legtöbb sikeres esetben az alapítók kezdetben küszködtek, és sokszor szembesültek kudarcokkal, mielőtt végül sikerrel jártak.

A vírusmarketinggel azonban ez egy teljesen más történet. A márkák egyik napról a másikra sikereket értek el egyetlen bejegyzés miatt, amely vadul terjedt. Bármely üzlettulajdonos hajlandó lenne kezet és lábát adni az ilyen típusú azonnali siker eléréséhez.

Egy vírusos bejegyzés létrehozása és egy vírusmarketing kampány elindítása azonban nem olyan egyszerű. Soha nem tudhatod, amíg meg nem próbálod, és a tény az, hogy még ha nem is érsz el egyik napról a másikra sikert, koncentrált erőfeszítéseket tehetsz egy adott időszak folyamatos növekedésére, keresve a lehetőséget egy vírusos bejegyzés létrehozására. Előnye, hogy kevésbe kerül, vagy semmibe nem kerül, és csak egy vírusos bejegyzés kell a siker eléréséhez.

Azonnali leadek

Az egyetlen módja annak, hogy azonnali leadeket szerezzen, a vírusmarketing. Számtalan olyan vírusos tartalomra van példa, amely sikeresnek bizonyult az egyetlen vírusos bejegyzés révén generált leadek miatt. A vírusmarketing segít széles körben elterjeszteni csápjait, és azonnali leadeket generálni egyszerűen azért, mert a célközönség annyira szerette a vírusos bejegyzést, hogy nem csak megosztották, hanem meg is tettek az Ön javára.

A közelmúltban elterjedt bejegyzések vagy témák nagy érdeklődést váltanak ki, és az emberek kíváncsiak, hogy mi ez, és miért válik őrülten vírusossá. Az Ön márkája belekerült az örvénybe, és a leadek természetesen megtörténnek, bár nyereséges biztosítékként.

Legjobb expozíció

A márka virágzik az expozíción, és a vírusmarketing, amely az online marketingstratégia részét képezi, segít a márkának abban, hogy megszerezze azt az ismertséget, amelyre égetően szüksége van ahhoz, hogy fenntartsa magát. Ahogy a bejegyzéseid lendületet vesznek, a célközönséged ismételten megosztja azokat a legtöbb vezető médiában. Ezen akciók egyike sem tervezett, és mindig menet közben történik. A sajtóorgánumok jó okot adnak arra, hogy megosszák a bejegyzésedet, és a vírusmarketing biztosítja számukra az okot. Amikor a nagy médiák veszik a jelzést, a kisebbek gyorsan követik, nehogy kimaradjanak. Csak néhány másodpercnyi expozícióra van szükség a CNBC-n vagy az ABC-n, hogy a bejegyzését minden kisebb ivadék megtalálja.

Fokozott hitelesség

Egy márkának csak a hitelességre van szüksége, ami az elismerésből fakad. A hitelesség megingathatatlan bizalomhoz vezet, ami végül az elfogadáshoz vezet. Csak azért, mert mások egy márkát keresnek, az új belépők hajlandóak kipróbálni, kérdések nélkül. Azt, hogy a márka meddig tartja fenn ezt az újonnan felfedezett hitelességet, bárki találgathatja. De a legtöbb márka keresi az ilyen szüneteket, amelyeket a vírusmarketing biztosít. Általában évekbe telhet, amíg egy márka elismertségre tesz szert, ami gyakran próba és hiba, majd a vásárlói visszajelzések követik. Az út elég hosszú, és nem sok kis márka képes ilyen sokáig fenntartani magát. Az egyetlen megoldás a vírusmarketingben rejlik, mert egy kevéssé ismert márka megalapításához csak egy poszt kell, amely minden képzeletet felülmúlóan terjed.

Forrás

7 példa a vírusos tartalomra

1. A Blendtec vírusos marketingkampánya sikeresen lezajlott

A Blendtec, a fejlett turmixgépek nemzetközi forgalmazója az elmúlt 10 év sikeres vírusmarketing epizódjának dicsőségében sütkérez. Egy egyszerű kérdés: “összeolvad?” az első hat napban hatmillió megtekintést és közel egymillió konverziót (feliratkozást) értek el. Ez az egyik legfigyelemreméltóbb bravúr a vírusmarketing történetében, és a valaha volt egyik legjobb vírustartalom-példának tartják.

Szóval, hogyan bontakozik ki ez a történet? Mindez még 2006-ban történt; nem sokkal azután, hogy a Blentec új marketingigazgatója átvette az irányítást. George Wright valószínűleg hitt a dobozból való gondolkodásban, és eszébe jutott egy zseniális ötlet, amely vírusként terjedt el. Ő, a cég vezérigazgatója, Tom Dickson, valamint az egész K+F csapat úgy döntött, hogy a turmixgépüket az elképzelhető legszélsőségesebb határértékre tolják.

Fadarabokat etettek a turmixgépbe, hogy lássák, elbírják-e a pengék.

Wright úgy gondolta, hogy így egyedi videó lesz, és a kísérletet a kamerában rögzítette. A turmixgép csak rágta a fát, és többre éhezett. És csak az idejüket és 100 dollárt költöttek a kísérletre a fadarabok árára.

A siker arra késztette Dicksont, hogy további 150 ilyen videót készítsen üveggolyók, izzórudak, Apple termékek, Bic öngyújtók, neodímium mágnesek és még több ilyen elképzelhetetlen elem keverésével.

Dickson egyik napról a másikra híressé vált, és az ősz hajú Jay Leno meghívta, hogy szerepeljen vele a The Tonight show-ban. Hihetetlen, de igaz, keveredik? Az elmúlt 10 évben szerepelt a The Today Show-n és a Discovery Channel-en, és még mindig erős.

A lenyűgöző videó, az egyik legvadabb vírusmarketing videó példák több mint 285 millió megtekintést ért el, ami 700%-os eladási ugráshoz vezetett. Ez nagyobb reklám volt, mint amire a csapat valaha is számított. A vírusvideó 2008-ban elnyerte a cég a legjobb reklámnak járó bronz Clio-díjat. A videók olyan népszerűvé tették a Blendtecet, hogy hamarosan köznévvé vált.

Forrás

Hogyan lett vírusos ez a videó?

Már a gondolat is annyira vad, hogy bárki megállna egy pillanatra, hogy megnézze, mi történik a fával, üveggel és megkeményedett műanyaggal, ha betáplálják a turmixgépbe. A nézők elkezdték felhívni a Blendtec-et, és néhány őrült elemet javasoltak a turmixgépben való kipróbálásra. Ez láncreakciót indított el, és arra késztetett másokat, hogy ugyanolyan vad tárgyakra gondoljanak, amelyeket össze kell keverni, és hozzájárult a bejegyzés viralitásához.

Ráadásul ennek a videónak a költsége nevetségesen alacsony volt, és nem volt szükség számítógépre a ROI kiszámításához, amely folyamatosan nőtt. A koncepció olyan volt, hogy senki sem tudta megjósolni az eredményt, ami végül kifizetődött. A célközönséget annyira lenyűgözte a koncepció, hogy dühösen megosztották a videót, és valószínűleg addig, amíg nem volt más, akivel megoszthatná.

Olvasni:  15 legjobb webhely, ahol Instagram-követőket vásárolhat az Egyesült Királyságban (2024. március)

2. Hogyan szagolta a régi fűszer az új profitot

A pézsma illatú borotválkozási termék a „The Man Your Man Could Smell Like Like” című videóval kezdett profitot szagolni. Míg a nők dühösek voltak, hogy férfiaik olyan szagúak lesznek, mint a törülközős Isaiah Mustapha, aki klisékben beszélt, maga a videó terjedt el.

Valószínű, hogy az időzítésnek köze volt az Old Spice videójának sikeréhez, mivel 2010-ben, a Superbowl hétvégéjén mutatták be. A borotválkozási kiegészítőket gyártó cég 107%-os bevételnövekedést tapasztalt ennek a vírusvideónak köszönhetően.

A videónak egy egyszerű képlete volt, amelyben Mustapha izmos modell csupasz felsőtesttel jelent meg, és egy vidám monológot vitt a kamerába. A videó egyetlen felvételben készült, amely eljutott Cannes-ba és a világ fele.

Elsöprő, 40 milliós megtekintésével ez volt az egyik legvírusosabb tartalompélda a közösségi médiában. Ez az egyetlen videó volt a felelős azért, hogy az Old Spice Twitter követőinek száma 2700%-kal növekedett. A Facebookon a videó 800%-kal növelte követőinek számát. Az ilyen vírusmarketing miatt az Old Spice hirdetése az egyik legnézettebb a YouTube-on.

A videó vidámsága volt az, ami ordító sikert aratott. Hogyan népszerűsítene másként egy férfi dezodort vagy testápolót? A márka képes volt elnevetni magát, és valószínűleg elég szerencsés volt, hogy megtalálja a legjobb férfimodellt.

A videó a nőket célozta meg (a kezdősor „Helló hölgyeim”), akik befolyásolni tudták férfiaikat a termék megvásárlására. A szappant és a testápolót általában nők vásárolják, és a hirdetés egy vonzó lóháton ülő férfival zárta az üzletet. Amellett, hogy a vízhűtőről beszéltek, valószínűleg ez volt a legtöbbet megvitatott videó a nők körében.

Bár a videó menő volt, és a nőket célozta meg annak ellenére, hogy férfimárka, a kollektív reakciók miatt vált vadul vírusossá. Az Old Spice állítólag 100 válaszvideót készített kiválasztott kommentátorok segítségével, amelyeket feltöltött a YouTube-ra. Az ilyen testreszabás hozzájárult ahhoz, hogy a videó még vírusosabbá váljon.

Forrás

3. Az ALS Ice Bucket Challenge

Kétségtelen, hogy a ice bucket challenge az egyik legnézettebb videó, amely megjelent a tévében, a YouTube-on és a közösségi oldalakon is. 2014-ben jelent meg a videó, és a csúcspont az volt, hogy jéghideg vizet öntöttek az emberek fejére. A reszkető résztvevők ezután az ALS nevében adományokat kértek.

Ez volt az egyik legforróbb vírustartalom-példa, amikor az időjárástól függetlenül jéghideg vizet dobtak az emberekre. A videót 2,4 millióan nézték meg a Facebookon. Ráadásul 28 millió ember kedvelte, osztotta meg, töltötte fel vagy kommentálta ezt a videót. A legjobb az egészben az, hogy valami oka volt a videónak, és a bevételt (98,2 millió dollár), amely közel 40-szerese volt a tavalyi gyűjtésnek (2,7 millió dollár), az ALS-szövetséghez került orvosi kutatásra. A kihívásban részt vevő hírességek olajat öntöttek a tűzre, a videók pedig gyorsan elterjedtek a közösségi médiában, vírusmarketing forradalmat idézve elő.

A siker titka az ötlet abszurditása volt – jéghideg vizet önteni magára. Mindenki lélegzetvisszafojtva figyelte, hogy az egyes hírességek hogyan reagálnak a hirtelen lezúduló fagyos vízre. A kíváncsiság miatt terjedt el a videó.

A másik ok, amiért a videó vírusos lett, a mögötte álló nemes cél volt. Emberek milliói értesültek az ALS Egyesületről és tevékenységéről a színfalak mögött.

A legnagyobb vonzerőt valószínűleg azok a hírességek jelentették, akik hajlandóak voltak vállalni a kihívást. Ki ne szeretné, hogy kedvenc sztárjai, különösen női hírességei elázzanak a nyilvánosság előtt? Egy másik trükk, amely hozzájárult a videó viralitásához, az volt, hogy a hírességek más hírességeket jelöltek, és a lánc megszakadt.

Forrás

4. Hogyan ropogtatta a Lay’s Chips a számokat

„Csinálj nekünk egy ízt” – négy szó, amely forradalmat hozott létre a burgonya chips-iparban. A szavakat a Frito Lay élelmiszeripari cég, a Lays márka tulajdonosa nevében találták ki. 2012 elején volt, amikor a kampány elterjedt a Facebookon és SMS-ben.

A kampány egyedülálló volt abban az értelemben, hogy az emberek egy új ízre szavazhattak burgonya chipseikre. És volt egy díjat is a győztesnek – 1 millió dollárt.

Az egyik nagyon jól megtervezett vírustartalom-példa, a Lay’s kampányban volt egy zsűri, amely híres szakácsokból állt. Az emberek három ízre szavaztak, amelyek bejutottak a döntőbe: Sajtos fokhagymás kenyér, Csirke és gofri és Sriracha. Mindhárom ízt egyszerre állította elő az élelmiszeripari óriás, Facebookon, Twitteren és SMS-ben hívták szavazni az embereket. Több ezren szavaztak, a győztes a Sajtos fokhagymás kenyér lett.

A víruskampány sikeres volt, a Lay’s Facebook pedig megháromszorozódott, és 12%-kal nőtt az eladások.

A szurkolók szavazásra való felkérése valószínűleg bevált. A legtöbb technológiai vállalat ezt teszi, és a többség mindig nyer. De egy olyan mindennapi élelmiszer esetében, mint a burgonya chips, valószínűleg ez volt az első az elsők között. Frito Lay aktívan bevonta az embereket a kampányba, és ez tovább növelte az őrületet. Az azonnali elköteleződés volt a kampány sikerének titka.

Az 1 millió dolláros pénzdíj hatalmas ösztönző volt, amely bárkit meggyőzött volna, hogy próbálkozzon vele. A matematika volt mögötte, ez a szám az újonnan piacra dobott íz nettó árbevételének 1%-a volt. Kellett valakinek jobb ösztönzés?

A könnyű részvétel nagyban hozzájárult a kampány sikeréhez. Nem kellett mást tenned, mint a három íz közül egyet választani. A közösségi médiában élőknek könnyű volt, és nem volt nehéz azoknak, akik nem a közösségi médiában. Csak egy mobiltelefon kellett volna.

Forrás

5. Hogyan emelte PooPourri sikerre a mindent átható Bűzt

Lehet, hogy az ötlet néhány ember számára nem volt vicces, bár szagtalanítóként felpörgette, hogy megszabaduljon a mosdó bűzétől. A videó címe valami fülbemászó volt – Girls Don’t Poo, elég ahhoz, hogy felkeltse a nők és a férfiak figyelmét.

Olvasni:  Hogyan jelenítse meg az árakat a WordPressben stílusos árlistával

A narrátor egy nő volt, és a forgatókönyv tele volt kaki-szójátékokkal, amelyek éppolyan jó kedvezményes kuponok voltak. A videó azt is elmagyarázza, hogy az új termék hogyan fogta be a rossz szagot, és akadályozta meg, hogy a levegőbe kerüljön.

Nem volt nagy teljesítmény, hogy az egyik legcukibb vírustartalom-példa minden oldalról áthatotta a sikert. Egy héten belül több mint 6 millió megtekintéssel és 278 000 megosztással a sors megérezte a siker édes illatát. PooPourri Facebook-követése 354%-kal duzzadt, a siker pedig garantált volt.

Bár a koncepció egy kicsit furcsa volt, és hányan szeretnének kaki-szójátékokat hallani? Annak ellenére, hogy kényelmetlenséget okozhatott, összehasonlíthatatlan viralitást hozott létre. Az emberek azonnal beleszerettek a koncepcióba, és azonnal megosztották.

A videó valószínűleg a szimpatikus színész, Bethany Woodruff miatt lett népszerű. A kérdés az, hogy elérte-e a 6 milliós megtekintést, vagy a PooPourri név trükközött?

6. Miért nem tudott felszállni az Angry Birds?

Annak ellenére, hogy 1 milliárd mobileszközre töltötték le, az Angry Birds nem tudott tiszta felszállni. A Rovio Entertainment 52 játékot adott ki az Angry Birds előtt, és mindegyik kudarcot vallott. Az angol nyelvű régiókban nem voltak befogadók. Roviót ez nem állította meg, a cég feltűrte az ingujját, és nekilátott a munkának. Három hónap kemény munka és az Angry Birds egy finn alkalmazásboltba került, ahonnan történelmet írt.

Svédországba, Dániába és Görögországba érkezett, és 40 000 letöltést ért el, ami messze van a korábbi kudarctól. A siker arra késztette a Rovio-t, hogy megkeresse a vezető játékkiadót, a Chillingót, hogy elindítsa a játékot az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Chillingo megállapodást kötött az Apple-lel, és az Angry Birds funkciója az élen járt az Egyesült Királyság alkalmazásboltjában. 2010-ben a hét játékának nyilvánították. A többi már történelem, és a játék hamarosan elérte az 1 milliárdos határt.

A Rovio vagy az Angry Birds egészen ismeretlen volt a világ két legnagyobb piacán, amikor a játék először megjelent. Ez azonban nem tántorította el a Roviót, és az új stratégia az volt, hogy a kisebb piacokra összpontosítanak, marketing sikereket teremtenek, majd továbblépnek a nagyobb piacokra. A szerencsejáték kifizetődött.

Az Angry Birds átütő sikerének másik oka a játék addiktív jellege volt. A játékhoz intuitívnak kellett lenni, és a nulla betöltési idő is kedvezett neki. Sőt, az ingyenes játék gyakorlatilag bárhol játszható.

Forrás

7. A Scrabble App és annak ingyenes Wi-Fi-ajánlata

A Scrabble szójátékot újszerű módon használták arra, hogy rávegyék az embereket az ingyenes Wi-Fi hotspotok használatára, amelyeket a párizsi Ogilvy & Mather reklámügynökség telepített Párizs kiemelkedő nyilvános helyeire. Aki használni akarta az ingyenes Wi-Fi hotspotot, annak be kellett lépnie a Scrabble hálózatba, és létre kellett hoznia a legjobb szót. A létrehozott szavak és a pontszám alapján ingyenes Wi-Fi perceket osztottak ki.

A szókovácsok próbálkozhatnának hosszabb szavakkal is, ha több percet akartak keresni egyszerre, és a szavak Facebookon való megosztása megduplázta a pontszámot és az ingyenes Wi-Fi perceket. Egy két hét alatt az emberek több mint 6000 szót alkottak.

Az ingyenes Wi-Fi percek jutalma valószínűleg megtette a trükköt. A Scrabble hotspotokat a legnagyobb forgalmú területek alapján választották ki. Az alkalmazás azáltal vált népszerűvé, hogy ingyenes Wi-Fi perceket kínált, amelyek többségét szavak létrehozására és a játék folytatására használták. Ez egy kettős haszon volt, ami tökéletesen működött.

Kulcs elvitelek

A legtöbb esetben megállapították, hogy a vírus terjedésének nem kell mindig véletlenül. Egy sikeres vírusmarketing kampány létrehozásához intelligens koncepció létrehozása és tökéletes időzítés szükséges. A célközönség jelentős szerepet játszik a vírusmarketingben, mint minden online marketing stratégiában.

Következtetés

A közhiedelemmel ellentétben nem túl nagy kihívás egy vírusmarketing stratégia létrehozása. Mi több, a költség olyan elhanyagolható, hogy bárki kipróbálhatja. Ha a szerencsejáték kifizetődik, a marketingszakember profitálhat a megugró bevételekből és a példátlan mértékű márka ismertségéből.

GYIK

1. Mit jelent a vírusmarketing kifejezés?

A vírusmarketing olyan értékesítési technikaként definiálható, amely szervesen és szájról szájra működik. Ez lehet bármilyen termék vagy szolgáltatás, amiről futótűzként terjed a hír. Számos vírusos tartalomra találhat példát az interneten, köszönhetően a közösségi média platformoknak, amelyek felelősek a tartalomért megosztások, mémek, továbbítások és lájkok formájában.

2. Hogyan csinálhatok vírusmarketinget?

A vírusmarketing első lépése a célközönség megismerése. Vírusmarketing kampányának meg kell céloznia valakit, és nem várhatja el, hogy a tartalom mindenkivel visszhangra találjon az interneten. Lehetetlen mindenki számára tartalmat létrehozni, ezért a célközönség ismerete és a releváns tartalom írása elősegítheti, hogy vírus terjedjen.

3. Mi a jó példa a vírusmarketingre?

A vírusos tartalomra példák bővelkednek az interneten. Az utazási sebességükről ismertek, mert könnyű megosztani őket. A vírusos tartalom mindig utat talál a közösségi médiában, és a klasszikus vírusos tartalommarketing példái közé tartoznak a YouTube-on vagy Facebookon közzétett kreatív, vicces videók és érzelmes klipek, amelyek gyorsan terjednek más közösségi csatornákon keresztül.

4. Mit jelent a vírusos videómarketing?

A közönség által újra és újra organikusan kigondolt, létrehozott és megosztott videók vagy más tartalom vírusos videómarketing. A vírusos videók szinte ellenőrizetlenül terjednek; jellemzően a tartalom szerzője akkor sem tudja megállítani, ha akarná. Az online csatornákról offline csatornákra vált, és közben leköti a nézők figyelmét. A vírusos videóknál a tartalompromóció nagy részét alapértelmezés szerint a célközönség végzi.

5. Mitől hatékony a vírusmarketing?

Az egyik legjobb vírusos tartalommarketing-példa az a tartalom, amelyet nézők ezrei és ezrei osztanak meg sikeresen, egyszerűen azért, mert felkeltette a kíváncsiságot és a vágyat, hogy megosszák valakivel vagy a másikkal. A tartalom célja éppen az, hogy izgalmat keltsen valami miatt, ami nem túl fontos. Gyorsan halad szájról szájra, és folyamatosan hógolyózik, minden új megosztással lendületet gyűjt.

Új publikációk:

Ajánlott