Mire figyeljen marketingügynökség felvételekor

Egy marketingügynökség felvétele az egyik legjobb dolog, amit tehet vállalkozása növekedésének felgyorsítása és új mérföldkövek elérése érdekében. A megfelelő ügynökség megtalálása azonban nehéz, mert nagyon sok van belőlük – közel 70 000 ügynökség világszerte és több mint 25 000 ügynökség csak az Egyesült Államokban (a Kuplung).

Jordon Scrinko a cég alapítója és marketingigazgatója Precondoegy kanadai ingatlankutató oldal, és korábban marketingfeladatokat ügynökségekre adott ki.

Jordon ajánlása a legjobb marketingügynökség megtalálására egy egyszerű feladatra vezethető vissza, amelyet meglepően kevés szervezet hajt végre:

“A legfontosabb dolog az, hogy alaposan kutassuk fel a piacot, mielőtt marketingügynökséget bérelnének, hogy megtalálják a legjobb ügynökséget az Ön résén.”

A marketingügynökségek a Ahrefs fő ügyfelei. Több mint 2000 ügynökség támaszkodik a White Label jelentésekre és az Embeddable Audit Tool-ra a jelentéskészítés automatizálása és az ügynökségi potenciális ügyfelek generálása érdekében. Ezen kívül tudjuk, hogy sok márkaoldali marketingszakember is használja a Ahrefs-t. Használati eseteik hasonlóak, például SEO-problémák azonosítása webhelyükön, teljes webhelyek feltérképezése, rangsorolásuk követése a keresőmotorokon és kulcsszókutatás.

Ebben a cikkben ezeknek a márkaoldali marketingszakembereknek szerettünk volna segíteni, különösen azoknak, akik marketingügynökség felvételén gondolkodnak, vagy éppen annak felvétele előtt állnak. Felvázoljuk azokat a kulcsfontosságú tényezőket és szempontokat, amelyek megkönnyítik a folyamatot, és biztosítják, hogy minden alapot lefedjen. Egy digitális ügynökség felvétele izgalmas utazás, amely képes teljesen átalakítani a szervezetet.

A munka

Legendás globális reklámügynökség BBDOmantrája az A munka, a munka, a munka.

Általában véve az ügynökségeket a szervezetek bérlik fel, hogy kiemelkedő munkát végezzenek, ami viszont kézzelfogható üzleti eredményeket hoz (pl.: ismertség, forgalom, leadek, értékesítés, bevétel stb.).

Ez a legfontosabb szempont a megfelelő digitális ügynökség felvételében: olyan ügynökség keresése, amely bizonyítottan magas színvonalú, hatékony munkát végez. Ha csak egy kiválasztási kritériumot kellene választanod, ez lenne az. De persze digitális ügynökséget felvenni ennél kicsit bonyolultabb!

A munka minőségének megértése bonyolult és szubjektív lehet. De két fő forrást kell vizsgálni:

Tekintse át a korábbi munkákat

Szánjon elegendő időt az ügynökségek webhelyeinek kutatására esettanulmányaik elolvasásával, portfóliójuk, blogbejegyzéseik, közösségi média bejegyzéseik, iparági cikkek, hirdetések stb. ellenőrzésével. A digitális ügynökségeknek büszkének kell lenniük ügyfeleik munkájára, így ha nem talál könnyen példákat a korábbi munkákra ügynökségtől dolgozik, ez egy nagy piros zászló.

Mivel az alkalmazottak lemorzsolódása meglehetősen magas az ügynökségek világában, érdemes a korábbi munkákat is keresni, vagy olyan portfóliókat kérni, amelyeket a kreatívok vagy a stratégák a korábbi ügynökségeknél készítettek. Valójában, amikor maguk az ügynökségek vesznek fel személyzetet, ez az előző munka szolgál a tehetség legjobb barométereként:

Beszéljen korábbi ügyfelekkel

Ezenkívül saját kutatást kell végeznie, hogy olyan munkát találjon, amelyet az ügynökség végzett, és amely esetleg nem tartozik a portfóliójuk középpontjába. Nézze meg az ügyfelek listáját a webhelyükön, tekintse meg az ügynökségek véleményező webhelyeit, és futtasson egyszerű Google-kereséseket bejelentések és iparági hírek tekintetében. Lépjen kapcsolatba korábbi ügyfeleikkel, és beszéljen velük, hogy első kézből kapjon visszajelzést. A legfontosabb kérdés, amit fel kell tenni a korábbi ügyfeleknek:dolgozna újra az ügynökséggel?

Olvasni:  A WordPress alapjai: Mire használhatók az egyéni bejegyzéstípusok?

Az emberek

Az, hogy egy ügynökség képes kiemelkedő munkát végezni, az ügynökséget alkotó egyének minőségén múlik. A velük való beszélgetéssel vagy a beszédük meghallgatásával tájékozódhat arról, hogy az emberek mennyire tapasztaltak, de a digitális marketinggel kapcsolatos általános ismereteiken kívül más szempontokat is szem előtt kell tartani. Fontolja meg a következő kérdéseket:

Egyértelmű, hogy valóban megértik és törődnek vele?

Bárki mondhatja, hogy érti a dolgát, de az Ön feladata, hogy ezt kikérdezze. Együttérzik a kihívásaival, és ugyanolyan lelkesedéssel érik el céljait?

Ezt beszélgetéseken keresztül lehet megállapítani – már egy kezdeti konzultáció is rávilágít arra, hogyan reagálnak a következő helyzetekre:

 • A megfelelő kérdéseket teszik fel, hogy olyan részleteket ugranak ki, amelyek segítenek megérteni a prioritásait?
 • Logikusan építenek a beszélgetésre, és ezen keresztül intelligenciát és megértést mutatnak be az Ön vállalkozásának szakaszában, és arra, hogy mire van szüksége a továbbiakban?
 • Kapcsolódnak az Ön kihívásaihoz, és bemutatják, hogyan küzdöttek le más ügyfelek hasonló kihívásaival?
 • Elfogadják, hogy nem biztos, hogy minden választ kapnak azonnal, de el tudják magyarázni, hogyan találják meg a választ minden kérdésére?

Hallgatnak rád?

A digitális ügynökségek gyakori környezetek az extrovertált személyiségek számára. Ha Ön inkább introvertált, akkor egy ügynökséggel folytatott kezdeti beszélgetést lehengerlőnek találhat, különösen, ha nagy személyiségtípusok vannak jelen a találkozón. Ennek ellenére próbálja meghatározni, hogy mennyire hallgatnak rád, és hogy megváltoztatják-e a személyiségüket, hogy jobban megfeleljen az Ön személyiségjegyeinek.

Egyes ügynökségek képletes új üzleti folyamatokkal rendelkeznek, és nem térnek el túl messzire begyakorolt ​​forgatókönyvüktől. Ez egy piros zászló, ha úgy érzi, nem tud alkalmazkodni vagy alkalmazkodni az Ön által közölt új információkhoz, vagy ha a tipikus digitális marketing hatókörén kívül kérdéseket tesz fel.

Meg tudod határozni, mi motiválja őket?

A beszélgetések során világosnak kell lennie, hogy mi motiválja azokat az embereket, akikkel találkozik. Ha gyorsan beszélnek a díjakról vagy az iparági elismerésekről, ez azt jelezheti, hogy prioritásaik az ügyfelek által végzett munka, amely lehetővé teszi az ügynökségi díjakat. Győződjön meg arról, hogy a motivációik mélyére ért, és arra, hogy mi készteti őket arra, hogy elvégezzék azt a munkát, amelyre felkéri őket.

BDM-ekkel vagy gyakorlókkal beszél?

Sok ügynökség alkalmaz BDM-eket (Business Development Manager), alapvetően értékesítőket, akik valójában nem marketingesek, hanem csak professzionális üzletkötők. Egyes esetekben a BDM-eket nem is alkalmazza az ügynökség, és csak szabadúszóként dolgoznak, folyamatos új üzleti módban, amivel megszakítják az üzletet. Ügyeljen arra, hogy találkozzon azokkal az emberekkel, akik ténylegesen elvégzik a munkát, és akikkel napi szinten kommunikálni fog.

Csak azt mondják neked, amit hallani szeretnél?

Csak egy kicsit túl simaak? Néha az ügynökségi beszédek túlságosan optimisták, a világot ígérik, és minden túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.

A legjobb megbeszélések azok, ahol mindkét fél reálisan látja a kihívásokat, és elvárások fogalmazódnak meg azzal kapcsolatban, hogy a dolgok hogyan fognak alakulni az idő múlásával. Az első, második hónapban és így tovább várt eredmények tisztázása segít a hosszabb távú gondolkodásmód feltárásában.

A digitális marketingben általában nem egyik napról a másikra jönnek az eredmények. Természetesen bizonyos kezdeményezések gyors eredményeket hozhatnak, de fontos, hogy a várt eredmények következetes valóságellenőrzése legyen.

Boldogan elmennél velük ebédelni, vagy együtt inni egy italt?

Egyes ügyfelek inkább személyes szinten ítélik meg ügynökségi kapcsolataikat, és azt, hogy azok társadalmilag összeegyeztethetők-e. Lehet vitatkozni, hogy ez egy 20. századi elhúzódó trend, amely napjainkban a távmunka, a globális együttműködés és az automatizálás világában hanyatlóban van.

Olvasni:  10 ötlet a digitális marketingügynökség fejlesztéséhez

Egyes ügyfelek számára azonban fontos, hogy kiváló interperszonális kapcsolatokat ápoljanak ügynökségi partnereikkel. A közös (nem munkahelyi) érdeklődési körök, például a sport, a hobbi vagy az utazás összekapcsolása segíthet a kapcsolatok elmélyítésében és végső soron a bizalom kiépítésében. Ügynökségi partnerei valószínűleg keresni fogják ezeket a belépési pontokat, ezért csak legyen tudatában ennek, és próbálja objektíven megítélni szándékaikat és őszinteségüket.

Ügynökségi vélemények

Az ügynökségek áttekintő webhelyei nagyszerű módja annak, hogy felmérje a digitális ügynökségek történetét és múltját, mielőtt felveszi őket. Nézze meg alaposan az Önéhez hasonló szervezetek által írt véleményeket, vagy olyan ügyfelektől, akiknek hasonló céljaik voltak. Ha talál olyan ügyfélvéleményeket, amelyek igazolják, hogy egy ügynökség hasonló üzleti célok elérésére képes, ez jó jel, hogy kiválasztja őket.

Néhány népszerű webhely az ügyfelek véleményeinek keresésére:

1. Kuplung

2. GoodFirms

3. UpCity

4. A Manifest

Észre fogod venni WebFX látszólag az első számú digitális ügynökség helyet foglal el mind a 4 értékelési webhelyen. De ha jobban megnézed, mind a 4 lista az szponzorált melyik az alapértelmezett rendezési sorrend ezeknek az áttekintő webhelyeknek, és hogyan szereznek bevételt a listáikból. Tehát ez az ügynökség a legtöbb dollárt fizet azért, hogy elsőként jelenjen meg ezeken az oldalakon.

Ne feledje, hogy ha a legtöbb értékelés alapján szeretné rendezni a listát, akkor ezt a lehetőséget ki kell választania az egyes webhelyek legördülő szűrőmenüjében. Ezenkívül ki kell választania a megfelelő szűrőket a helyhez, a szolgáltatásokhoz és/vagy az iparághoz stb.

Ügynökségi díjak

Egy másik lehetséges kutatási lehetőség az ügynökségi díjak. Ez vitatható, mivel az iparág egyes szakértői úgy vélik, hogy az ügynökségi díjak nem az ügynökség minőségének pontos mértékét, hanem inkább azt mérik, hogy az ügynökség milyen jól írja meg a pályázatokat.

A zsűri ezen kívül marad, de ha a díjakat fontolgatja, mint útmutatót egy digitális ügynökség felvételéhez, javasoljuk, hogy tekintse meg a régóta elismert díjakat, mint pl. A Webby-díjak vagy olyan díjak, amelyek a munka eredményességén alapulnak, mint pl Az Effies:

A Webby-díjak

A Webby Awards díjat 1996-ban alapították, még a betárcsázós internet idejében. Az IADAS (Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia) által működtetett Webbys a vezető nemzetközi díj, amely a webes kiválóságot tiszteli. A Webby-ket egy 2000 tagú zsűri bírálja el, amely vezető digitális marketingszakemberekből, üzleti vezetőkből, látnokokból és internetes szakemberekből áll.

Az Effies

The Effies (a rövidítése hatékonyság) a reklámozás aranykorszakába nyúlnak vissza, az 1960-as években. Ma a The Effies ünnepli a marketing minden formáját, amely hozzájárul egy márka sikeréhez. Világszerte több mint 50 programmal a The Effies azokat az ügynökségeket és magánszemélyeket tiszteli meg, akik a leghatékonyabb munkát végzik szerte a világon.

Az ügynökségi díjak nem mindennek a vége. Rengeteg kiváló ügynökség készít olyan munkát, amely soha nem nyer díjat, ezért ne merüljön el túlságosan a díjak körüli őrület, hanem tekintse őket a döntéshozatali folyamat egy újabb inputjának.

Első benyomások

Az első benyomás nagyon fontos. Az általános mondás szerint az emberek már az első hét másodpercben elkezdenek meghatározni olyan tulajdonságokat, mint a megbízhatóság és a szimpatikusság. Hacsak nem egy konferencián vagy egy személyes eseményen találkozik egy ügynökség alapítójával, az első benyomást az ügynökségről a webhelyük, a tartalom, az ajánlás vagy más digitális kapcsolati pont jelenti.

Az ügynökség korábbi stratégájából márkaoldali marketingszakember lett, David Armano úgy véli, hogy egy ügynökség webhelye kulcsfontosságú az első benyomás megteremtésében, többek között:

Például egy olyan keresőoptimalizálási ügynökség felvétele, amelyik a városukban nem szerepel a Google-on a „seo ügynökség” szóban, piros zászló lenne. Ugyanúgy, mint egy közösségimédia-ügynökséget felvenni, aki nem foglalkozik különösebben az ügynökség közösségimédia-fiókjaival! Az ügynökségek beszélhetnek a beszédről, de egyértelmű bizonyítékoknak kell lenniük arra, hogy saját ügynökségük marketingjéről van szó.

Olvasni:  Mire számíthat a WooCommerce egyéni rendeléstől...

Bíznia kell az első benyomásában. Ha valami nem stimmel a kezdeti interakciók során, az figyelmeztető jelként szolgálhat az elkövetkezendő eseményekre. Légy válogatós, és bízz a megérzéseidben.

A hangmagasság

A legtöbb digitális ügynökség hozzászokott ahhoz, hogy új ügyfeleket nyerjen. A nagyobb szervezetek több ügynökséget is kiválaszthatnak a listára, és felkérhetik őket, hogy az érdekelt felek egy csoportja előtt prezentáljanak egy kampányinformációra vagy egy adott üzleti kihívásra. Az ehhez hasonló formális előadások meglehetősen előadók lehetnek, ha az ügynökségek egy jól begyakorolt ​​műsort készítenek nagyjából egy órán keresztül, amely bemutatja a javasolt megközelítést, és azt, hogy miért kellene megnyerniük a munkát.

Az SMB Marketing világában a formális pálya valószínűleg kissé túlzásba esik. Ehelyett általában elegendő egy egyszerű találkozó a követelmények és a javasolt megoldások megvitatására. Kisebb munkák esetén ez csak írásbeli ajánlat formájában valósulhat meg.

Bármilyen jól is hangzik a hangmagasság, soha nem tudhatod, milyen egy digitális ügynökséggel dolgozni, amíg meg nem vonod őket. Korán tisztában kell lennie azzal is, hogy az ügynökség mely személyei fognak Önnel együtt dolgozni. Néha olyan emberek, akikkel találkozol a bemutató során, és lenyűgöznek téged, valójában nem dolgoznak veled nap mint nap.

Mennyibe kerül egy marketingügynökség bérlése?

Bár nem ez lehet a fő döntő tényező egy digitális ügynökség felvételekor, mindenképpen kulcsfontosságú szempont. Ahelyett, hogy árképzési útmutatást adna (ami sok), tekintettel a hely, a méret, a szolgáltatások és a szakértelem eltéréseire, a fő árképzési döntés valószínűleg az lesz, hogyan fizetnie kell a digitális ügynökség szolgáltatásaiért (azaz az ügynökség által használt számlázási módszerért):

Havi tartó

Ez az alapértelmezett számlázási lehetőség számos digitális ügynökség számára a piacon, mert folyamatos, kiszámítható bevételi forrást biztosít számukra a folyamatban lévő munkához. Azonban manapság egyre kevésbé elterjedt a megtartó, mert sok ügyfél rendelkezik házon belüli képességekkel, és hajlamosak ügynökségi partnereikre támaszkodni az ad hoc projektmunkák során.

Ha meghatározott számú feladata van, amelyeket rendszeresen el kell végeznie, és nem rendelkezik belső erőforrással a végrehajtásához, akkor itt jól működhet a havi tartó, mivel könnyen megtervezhető, és az Ön által előnyben részesített. ügynökségi partner.

Fix díjas projekt

A fix díjas projektmunka egyre népszerűbb, és valószínűleg a legtöbb ügyfél így dolgozik az ügynökségekkel. Általában minden projektnek van kezdő és befejező dátuma a teljesítések listájával együtt, és ahogy a neve is sugallja, fix díjat kell fizetni. Ez a számlázási módszer a legalkalmasabb kampányokhoz, előzetes stratégiai munkákhoz, önálló projektekhez vagy bármi máshoz hasonló.

Óradíj / Napi díj

Ez a számlázási módszer valószínűleg a legmagasabb összehasonlítható költség, de hasznos a nyílt végű vagy változó hatókörű projekteknél. Az ember azt vitatja, hogy egy változó terjedelmű projektbe kezdeni nem jó ötlet, de néha nem lehet elkerülni.

Más esetekben, ha ismeri az óra vagy napi díjtételt bizonyos feladatok végrehajtásához, akkor hasznos, ha a vállalkozásának nagy gyakoriságú marketingfeladatai vannak, amelyek változó ütemben fordulnak elő.

Egyéb számlázási módok

Egyes digitális ügynökségek az árbevétel bizonyos százalékán dolgoznak (ezt teljesítménymodellként ismerik), különösen az e-kereskedelemben/közvetlenül a fogyasztókhoz kapcsolódó ügyfelek esetében. Egyesek azzal érvelnek, hogy ennek a modellnek az alkalmazása összehangolja az ösztönzőket, mert mindkét fél legjobb érdeke a bevétel vagy a konverzió maximalizálása.

Bizonyos szolgáltatási ágazatok ügynökségei, például a fizetett keresés, más módszert alkalmaznak, például az ügyfelek hirdetési költségkeretének egy százalékát számlázzák ki. Ebben a példában az is meglehetősen változó lehet, hogy a keresőmarketing ügynökségek melyik üzleti modellt használják, amint az alább látható tanulmány a WordStreamből:

Olvasni:  404 átirányítás: hogyan kell megvalósítani & SEO hatás

Miért vegyen fel marketing ügynökséget?

A fő ok, amiért a szervezetek marketingügynökséget vesznek fel, az, hogy a marketingfeladatokat tehermentesítsék az elégtelen belső erőforrások miatt. Számos egyéb oka is van annak, hogy a szervezetek marketingügynökségeket alkalmazzanak:

 • Rövid távú követelmények, például kampánytevékenység vagy egyszeri projektek végrehajtása
 • Speciális kihelyezett csapatok alkalmazása a tehetséghiányok, a hosszabb szabadság stb. fedezésére
 • Belső irányelvek, amelyek alacsony marketingköltségvetést, de magasabb kiszervezési költségvetést határoznak meg
 • A székhely vagy a franchise vállalkozások által meghatározott szerződéses kötelezettségek
 • Kedvező költség-haszon elemzés vs belső továbbképzés/felvétel

Marketingügynökség felvételének előnyei?

A marketingügynökség felvételének legnagyobb előnye az, hogy ki tudja használni az ügynökség erőforrásait, tehetségét és tapasztalatát. Valójában azonban számos egyéb előnye és előnye is van annak, ha marketingfunkcióit ügynökségre bízza, szemben azzal, hogy mindent házon belül hajt végre. Íme a top 3:

 • Rugalmasság: a személyzet felvétele nagy elkötelezettség és potenciálisan nagy kockázat a kisvállalkozások számára. Míg az ügynökséggel projektenkénti vagy napidíjas munkavégzés rugalmasságot biztosít a fel- vagy lecsökkentéshez, kötelezettségvállalások nélkül
 • Sebesség: Az ügynökségek általában gyorsabban tudnak mozogni, mint a belső csapatok, mivel tapasztalattal rendelkeznek hasonló feladatok végrehajtásában az ügyfelek között. Különösen induláskor a marketingügynökség felvétele az egyik leggyorsabb módja a piacra jutásnak.
 • Dicséret a házon belüli tehetségnek: Ha felvesz egy marketingügynökséget, amely bővítményként vagy a házon belüli csapata mellett működhet, nagyszerű módja annak, hogy bővíteni tudja a vállalaton belüli csapatot, és támogatást és potenciálisan

Hogyan indítsuk el az ügynökség felvételi folyamatát

Ha a fentiek elolvasása után készen áll az ügynökség felvételi folyamatának megkezdésére, íme a következő 5 legfontosabb lépésünk a sikeres felvételi élmény biztosításához!

1. Legyen világos az üzleti céljait illetően

Ha nem tisztázza üzleti céljait, ügynöksége kormánytalan lesz. A legrosszabb az egészben, hogy szabad utat ad az ügynöksége számára, hogy a siker bizonyítása érdekében közölje a kívánt mutatókat. Mielőtt bármilyen ügynökséggel beszélne, győződjön meg arról, hogy Ön és érdekelt felei egyetértenek abban, hogy mit szeretne elérni.

(Már mellékesen nézze meg Kelemen Jenny remekét Tweet szál a 6 leckéről, amelyeket az ügynökségek felvétele és elbocsátása során tanult meg).

2. Legyen tisztában a költségvetéssel és a ROI-val kapcsolatos elvárásaival kapcsolatban

Ahogy a mondás tartja, ne várj pezsgőt egy sörköltségvetésből. Ha ez az első alkalom, hogy digitális ügynökséggel dolgozik együtt, legyen reális az időkereteket és azt, hogy milyen eredményeket lehet elérni rövid távon. A digitális marketing időbe telhet attól függően, hogy milyen csatornákat használ az általános marketingstratégiában.

3. Beszéljen társaival, és végezzen hasonló munkát

Mielőtt kiválasztja a potenciális ügynökségeket, végezzen alapos kutatást, hogy találjon más szervezeteket, amelyek elérték, amit el szeretne érni. Ismerje meg, mit csináltak, és hogyan kommunikálnak és értékesítik magukat. Beszéljen másokkal az iparágban, vagy akár nem versenyképes vállalkozásokkal arról, hogyan vonják be az ügynökségeket, és mi működik számukra.

4. Készítse el a digitális ügynökségek rövid listáját

Állítson össze néhány digitális ügynökséget tartalmazó listát – általában 3-5 jó szám. Kezdeti kutatása során keresse meg mindegyiket, és fordítson különös figyelmet az első néhány interakcióra. Az ügynökségtől függően az első lépésük általában az, hogy egy „felfedező hívást” ütemeznek Önnel, hogy tényeket derítsenek ki vállalkozásáról és céljairól (remélhetőleg!), hogy visszatérhessenek Önhöz egy javaslattal.

5. Tesztelje a munkakapcsolatot

Mielőtt belekezdene egy nagy munkába (például egy webhely újjáépítésébe vagy új digitális marketingstratégia kidolgozásába), fontolja meg a kapcsolat tesztelését úgy, hogy egy kisebb munkadarabot készít testreszabott projektként, saját költségvetéssel, hogy felmérje a munkakapcsolatot a hosszú távú elköteleződés előtt.

6. Élvezze az utazást!

Nagyszerű eredmény, ha olyan ügynökségi partnert talál, akivel őszintén élvezi az együttműködést, és átalakíthatja vállalkozását. Sok sikert kívánunk a digitális ügynökségi partner megtalálásához és együttműködéséhez. Ossza meg velünk, mit gondol erről Twitterszeretnénk hallani felőled!

Új publikációk:

Ajánlott