Mit kell tanulnia az Apple marketingstratégiájából

Tanuljon az Apple marketingstratégiájából, és nyerjen betekintést a lenyűgöző márkaidentitás létrehozásába.

A technológiai csúcs Az Apple innovációjáról, felhasználóbarátságáról, kiváló tervezéséről és ügyfélközpontúságáról ismert. Akár iPhone-t, akár MacBookot vásárol, az Apple termékei különleges módon reagálnak a fogyasztók vágyaira. Globális sikerük egyetlen egyszerű tényezőnek köszönhető: az Apple marketingstratégiájának. Miben különbözik az Apple más márkáktól? Mit tanulhatunk az Apple marketingmixéből? Ebben a blogban ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ azáltal, hogy azokat a kulcsfontosságú megfigyeléseket boncolgatjuk, amelyek arra vonatkoznak, hogy az Apple hogyan vált ki továbbra is érzelmi választ a vásárlókból minden egyes piacra kerülő termékkel.

Az Apple sikerének titka

Azáltal, hogy elegáns, letisztult és stílusos szépséget hoz a leghétköznapibb termékekbe, az Apple kétségtelenül a világ egyik legbefolyásosabb márkája. Nem számít, hogyan változik a világ, az Apple-nek sikerült elérnie egy bizonyos vonzerőt, amely végül a kulcsfontosságú USP-vé vált. Természetesen sok fogyasztó azzal érvelne, hogy a Samsung vagy a Huawei által gyártott legjobb készülékek egyformán jók, vagy még jobbak is. De aligha utasítaná el valaki az Apple-termék birtoklásának esélyét.

Fontos felismerni, hogy a vállalat által a felhasználók körében kiváltott érzelmi reakció a stratégiák tervezésének, értékelésének és optimalizálásának mellékterméke, hogy megfeleljenek a változó piaci preferenciáknak. Az Apple-termékek fogyasztóinak többsége a márkához fűződő kapcsolatát kölcsönösen fejezi ki, ami azt mutatja, hogy erős elkötelezettséget mutat a végfelhasználóknak kínált érték iránt.

Tehát hogyan tudja az Apple kielégíteni az ügyfeleket szerte a világon, még akkor is, ha az igényeik nőnek? Nézzünk mélyebbre az Apple hirdetési és marketingtevékenységének lényegét, amiből minden vállalat tanulhat.

5 dolog, amit érdemes tanulni az Apple marketingstratégiájából

Minden vállalat egyedi PR-megközelítéssel rendelkezik, de ami az Apple marketingstratégiáját más márkák esettanulmányává teszi, az az elkötelezettség az érdekképviselet ösztönzése mellett. Vessünk egy pillantást az Apple marketingstratégiájának öt kiválósági területére, amelyek csodákat tettek a technológiai óriás számára, és hűséget inspiráltak a fogyasztók körében.

Olvasni:  10 tipp lenyűgöző plakáttervek készítéséhez

1. Ügyfélközpontú zseni

A mindenki kedvence, Steve Jobs alapította, így helyes, hogy az Apple ugyanazt a zsenialitást képviselte, mint az ő elképzelése, amely megváltoztatta a világot. Az Apple mindig is a felhasználókról szólt.

A csúcstechnológiára és a dizájn ragyogásával párosuló csúcstechnológiára összpontosítanak, mert az ügyfelek igényeit helyezik előtérbe. Ennek érdekében a termékinnovációt többnyire a tervezők irányítják, akik felhasználó-központú tervezést készítenek, nem pedig először az épülettechnológiát, majd a tervezést. Ez az ügyfélközpontúságot és a könnyű használhatóságot helyezi az Apple hirdetési stratégiájának középpontjába.

Az Apple tudja, hogy az ügyfelek nem sokáig lesznek elégedettek, ezért kiadják eszközeik továbbfejlesztett verzióit olyan új funkciókkal, amelyek kielégítik meglévő ügyfeleik igényeit. Leggyakrabban a vásárlók nem is tudják, hogy szeretnék ezeket az új funkciókat, amíg egy verziót ki nem bocsátanak a piacon. A termék dizájnja csillogó, mert a stílus, az elegancia és a divatos színek mindenki kedvencei. Az Apple marketingstratégiájának középpontjában az a képesség, hogy jól nézzen ki, legyen innovatív és tiszteletben tartsa a vásárlók vágyait.

Erre a példára példa az, amikor az Apple évekkel ezelőtt megszabadult az iPhone otthoni gombjától. Ez megdöbbentően pontosan ábrázolta a vásárlói hangulatot, ami az eltávolításával jobbá tett valami hasznosat. Egy másik példa, amikor az Apple dupla és tripla kamerája megjelent az iPhone 11-ben. Míg más márkák hasonló technológiát építenek, az Apple továbbra is az ügyfélközpontúság csúcsán marad, mert az embereket a következő nagy dologra várják.

2. Márkapártolás

Az befolyásoló marketing új dolognak tűnhet, de az Apple évtizedek óta csinálja. Az Apple tudja, mekkora értéket képvisel a fogyasztók márkapártiakká válása. A cég úgy véli, hogy a legértékesebb befolyásolók az Apple-termékek felhasználói. Sikerült uralniuk a technológiai piacot azáltal, hogy az ügyfeleket őrjöngő rajongókká változtatták, akik nővéreiknek, testvéreiknek, unokatestvéreiknek, szomszédaiknak és még postai személyzetüknek is mesélnek az Apple-ről. Hogyan csinálják ezt?

Olvasni:  Fontos mobil alkalmazások vállalkozások számára

Forrás

Sok más technológiai márkával ellentétben az Apple nem kizárólag tranzakciós. Nem akarják, hogy az ügyfél egyszer vásároljon és eltűnjön. Az Apple marketingstratégiája arra az alapelvre épül, hogy a márkát a nagyszerű felhasználói élmény révén erősebbé tegye, így a felhasználók még többért térjenek vissza.

Amikor egy ügyfél Apple-termékeket hirdet a családjának, a márka hitelessé válik. Ez csak akkor történhet meg, ha az ügyfelek úgy érzik, hogy megbecsülik őket. Azáltal, hogy az emberi érzést a tervezésen keresztül mutatja be, az Apple felszámolja az influencer marketingben megszokott pay-to-say stratégiát. Ez egyértelmű különbséget tesz az emberközpontúság és a hírességek felhajtása között. Az Apple marketingstratégiájának titka az, hogy színes élettapasztalatokat hozzon létre hűséges ügyfélkörén keresztül.

3. Valódi kapcsolatok

Az Apple Instagram hírfolyamának leíró életrajza ez áll: „Mindenkinek van elmesélnivalója.”

Ez egy szlogen, amely azonnal megérinti az olvasókat. A felhasználók által generált képek és videók mindig forró téma az Apple-nél. Példa erre a felhasználók által generált #ShotoniPhone kampány, amely valódi kapcsolatot teremt a felhasználókkal.

Forrás

Míg a legjobban teljesítő posztok nagy részét professzionális fotósok írják, akiknek nagy követői bázisa van, a rajongók és amatőrök egészséges telítettségét találhatja meg, akik megosztják történeteiket. Amikor valódi emberek osztják meg tapasztalataikat egy termékkel kapcsolatban, az a márkabeszédtől a hiteles történetmesélés felé mozdul el.

Művészi, átgondolt és megnyerő, az Apple felülmúlja a nyilvánvaló promóciós előnyöket, amikor a videók és fényképek személyessé tételéről van szó. Olyan visszacsatolási mechanizmust hoznak létre, amely megmutatja, ki az ügyfél, és mit képvisel.

Olvasni:  Az Apple kijavította a Vision Pro nulladik napi hibáját

Az Apple marketingstratégiája a vállalat központi fókusza körül forgott: ami Önnek számít, az az Apple számára is fontos. Az Instagram-oldaluk a legegyszerűbb példa, amely túllép a hagyományos márkaközpontú üzeneteken, és olyan felbecsülhetetlen értékű fogyasztóközpontú élményeket ér el, amelyek magukért beszélnek.

4. Törekvő életmód előmozdítása

Az Apple tudja, hogy az emberek hajthatatlanok az identitás kialakításában. A vállalat felismeri, hogy az életstílus a termékinnováció alapvető szempontja. Hasonlóan ahhoz, hogy vizet vigyünk a forró sivatagba, az Apple egy törekvő életmódot hoz felhasználóinak. Termékei szeretett vásárlói törekvéseit, érdeklődését és motivációit testesítik meg. Ez segít elválasztani az Apple terméket a piaci versenytársaktól.

Az Apple kreatív hirdetéseivel képviseli az élet színét. A felhasználók értékeinek, érzelmeinek és identitásának megjelenítésével az Apple marketingje örömet okoz az embereknek a különcségben. Ahelyett, hogy megmondaná a vásárlónak, hogyan érezze magát, az Apple az ügyfél törekvő életmódbeli igényeire reagál.

Ezért az Apple hatalmas részesedést szerzett a luxus vagy a csúcskategóriás márka területén. Emiatt az emberek megérik többet költeni Apple-termékekre, mint például az Apple Watch vagy az AirPods, amelyek a törekvő életmódot szimbolizálják.

Az emberek szeretnek gazdagnak érezni magukat, és egy Apple-termék kétségtelenül emeli az Ön törekvéseinek színvonalát a kialakításával. Az emberek úgy találják, hogy az Apple marketingstratégiája az emberi erőfeszítéseket tükrözi, ami ösztönzi a márkahűséget. Így a márka továbbra is inspirálja az egyszerűséget és a kifinomultságot egyszerre.

5. A márkaérték iránti kereslet ösztönzése

Az Apple sok mindenről ismert, de az egyik legfontosabb tanulság, amit le kell vonni belőle, a márkaépítési erő felismerése. Az Apple által generált márkaismertség a nyereségességre irányul azáltal, hogy a felhasználók fő preferenciája. Hogyan érik el ezt?

Tudjuk, hogy az Apple erős márkapozícióval rendelkezik a piacon, és erőteljes márkaimázsa van. Ez nem véletlen volt, hanem a piac reakciója az innovatív dizájnjukra. Az Apple hisz abban, hogy örökké örömet szerezzen az ügyfeleknek, akik valami különlegesre vágynak.

Olvasni:  Woodoku Review – A végső útmutató

Forrás

Ahogy a verseny erősödik a piacon, az Apple tudja, hogy a fő cél, hogy az emberek úgy érezzék, értékesek és fontosak. A termékeket úgy alakítják ki, hogy megfeleljenek a fogyasztók által elvárt bizalomnak és izgalomnak. Például, amikor az Apple úgy döntött, hogy új színeket vezet be iPhone készülékeibe, az nem egyszerűen az okostelefonok zsúfolt piacára adott válasz. Tudatos döntés volt, hogy az okostelefonok élményét divatos színekkel képzeljük el, amelyeket úgy választottak ki, hogy az ideális vásárló személyét utánozzák. Azáltal, hogy a márkaértéket a fogyasztóval a középpontban hozták létre, az Apple megtalálta a módját, hogy hagyja, hogy termékei beszéljenek.

Ha tanul az Apple világszínvonalán végzett tevékenységeiből, az segíthet márkájának értelmes módon kommunikálnia a fogyasztókkal és megőrizni hűségüket. A technológia fejlődésével ráébredünk, hogy a felhasználóközpontú marketing valójában mennyire fontos, és az Apple a világ legerősebb példája az ügyfélközpontú élmények, a nagy értékű márkaépítés és a kreatív ötletelés biztosítására.

A nagyszerűség a világ megváltoztatására irányuló átgondolt stratégiával kezdődik, nem csak javak, hanem tapasztalatok átadásával. Ez egy folyamatos erőfeszítés, de a továbbjutás titka az indulás. Ahogy Steve Jobs helyesen mondta: „Ez teszi a nagyszerű termékeket. Ez nem folyamat, hanem tartalom.”

GYIK

1. Melyek az Apple tervezési alapelvei?

A következetesség, az esztétikai integritás, a metafora és a felhasználói kontroll csak néhány az Apple tervezési alapelvei közül. Ha többet szeretne megtudni, olvassa el az online elérhető részletes márkairányelveiket.

2. Mi az Apple marketingstratégiája?

Néhány tanulság az Apple marketingstratégiájából:
– Ügyfélközpontúság
– Márkaképviselet
– Erőteljes történetmesélés
– Csúcskategóriás élmények biztosítása

3. Melyik kampányról a legismertebb az Apple?

Az Apple talán leginkább a #ShotoniPhone kampányáról ismert.

Új publikációk:

Ajánlott