Nyilvános felhő kontra privát felhő: A legfontosabb különbségek és a vállalkozása számára használható

Amikor a számítási felhő megoldásokról van szó, két fő lehetőség van: nyilvános felhő és privát felhő.

A választott felhőszolgáltatási lehetőség elsősorban az Ön üzleti igényeitől függ. Például fontolóra veheti a privát felhő használatát, ha magas biztonságot és teljesítményt szeretne. De a nyilvános felhő jó választás lehet, ha költségkímélő és méretezhető felhőmegoldásra van szüksége.

Kíváncsi, hogy többet tudjon meg?

Megvizsgáljuk mindkét típusú felhő előnyeit és hátrányait. Ezután megvizsgáljuk azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a két szolgáltatás közötti választás során, hogy segítsünk kiválasztani a vállalkozása számára legmegfelelőbbet.

A következőkre térünk ki:

Mi az a nyilvános felhő?

A nyilvános felhő az, ahol egy harmadik fél felhőszolgáltatója (CSP) felhőszolgáltatásokat és erőforrásokat kínál az interneten keresztül több szervezet számára.

A CSP virtuális gépekre osztott adatközpont-csoportokat használ, amelyeket különböző szervezetek osztanak meg. Ügyfélként ezeket a virtuális gépeket bérbe adva használhatja. Fizethet további felhőalapú szolgáltatásokért is, például szoftveralkalmazásokért vagy tárhelyért.

Egyes esetekben a felhőszolgáltató ezeket a szolgáltatásokat előfizetési modell használatával kínálja, például infrastruktúra-szolgáltatásként (IaaS), platform-szolgáltatásként (PaaS) vagy szoftver-szolgáltatásként (SaaS). .

A nyilvános felhőszolgáltatók közé tartozik például a Google Cloud Platform (GCP), az Amazon Web Services (AWS) és a Microsoft Azure.

Mi az a privát felhő?

A privát felhő, más néven helyszíni adatközpont, egy felhőalapú számítástechnikai modell, amelyben egyetlen szervezet kizárólagos hozzáféréssel rendelkezik a felhőszolgáltatásokhoz, erőforrásokhoz és infrastruktúrához.

A nyilvános felhőhöz hasonlóan a CSP is kínálhat privát felhőtechnológiát. A különbség az, hogy a nyilvános felhő erőforrásaival ellentétben, amelyeken több szervezet osztozik, a privát felhő erőforrásai egy vállalat számára vannak dedikálva.

A privát felhők ideálisak szigorúan szabályozott vállalkozások, például kórházak, pénzintézetek és kormányzati szervek számára.

Ezeknek a szervezeteknek testreszabható és biztonságos informatikai környezetre van szükségük, mivel olyan érzékeny adatokat kezelnek, mint az ügyfelek személyes és egészségügyi nyilvántartásai. Olyan bizalmas információkat is kezelnek, amelyek további biztonságot igényelnek a szivárgások és a kiberbűnözők támadásainak megakadályozása érdekében.

Olvasni:  Hány ember van az igazság közösségi oldalán 2024-ben?

Liquid Web egy példa egy olyan cégre, amely privát felhőszolgáltatásokat kínál.

Különbség a privát és a nyilvános felhő között

A fő különbség a nyilvános és a magánfelhő-telepítések között az, hogy a nyilvános felhők megosztott infrastruktúrát használnak, több ügyfél számára felosztva, míg a privát felhők egy vállalat saját vagy dedikált infrastruktúráját használják.

A nyilvános felhőt egy lakásbérléshez hasonlíthatjuk, míg a privát felhő olyan, mint egy ház bérlése.

A ház nagyobb magánéletet biztosít, de többe kerül bérelni. Az otthon fenntartása egy kicsit költséges is lehet, mivel a karbantartáshoz vállalkozót kell felvennie – vagy saját kezűleg kell elvégeznie.

Ezzel szemben a lakásbérlés olcsóbb, a rendszeres karbantartást az ingatlankezelő intézi. Az épületet azonban meg kell osztania más bérlőkkel, ami azt jelenti, hogy kevesebb a hely és a magánélet.

Hibrid felhő kontra többfelhő

A hibrid felhőmodell egy nyilvános és privát felhőt egyesít. Ezzel szemben a többfelhős környezet két vagy több nyilvános felhőt kombinál, de nem integrálja a privát felhőt vagy a helyszíni infrastruktúrát.

A fő ok, amiért vállalkozása hibrid felhőt választ, az az, hogy a nyilvános felhőt használhatja olyan adatokhoz és munkaterhelésekhez, amelyek nem érzékenyek, de a privát felhőt telepítheti az érzékeny adatokhoz.

A nyilvános felhő például ideális lehet alacsony kockázatú tevékenységekhez, például webalapú alkalmazások, például e-mailek tárolására. Eközben a privát felhőt lefoglalhatja olyan funkciókra, amelyek nagyobb biztonságot igényelnek, mint például a személyes adatok tárolása vagy a fizetés feldolgozása.

Így az Ön vállalata magasabb szintű biztonságot tud fenntartani bizonyos funkciókhoz, miközben kihasználja a nyilvános felhő által biztosított költségmegtakarítást.

A többfelhős stratégia használatának fő előnye a biztonsági mentés és a katasztrófa utáni helyreállítás. Még ha tragédia is ér egy felhőszolgáltatót, vállalkozása alkalmazásai továbbra is futhatnak egy másik szállító platformján.

A nyilvános felhők előnyei

Gartner becslése szerint a nyilvános felhőszolgáltatásokra fordított globális kiadások 20,7 százalékkal nőnek, és 2024-ban elérik az 591,8 milliárd dollárt, szemben a 2022-es 490,3 milliárd dollárral. Ezek az előrejelzések azt mutatják, hogy a nyilvános felhőszolgáltatások iránti kereslet növekszik.

Ebben az esetben nézzük meg a nyilvános felhőmegoldások fő előnyeit, hogy megértsük, miért érdemes áthelyezni a vállalati tárhelyet és a munkaterheléseket nyilvános felhőplatformokra.

A nyilvános felhők költséghatékonyabbak

A nyilvános felhő használatának egyik fő előnye, hogy a felhőszolgáltató kezeli helyetted a hardvert, az alkalmazást és a sávszélességet. Ez azt jelenti, hogy nem merülnek fel kezdeti beruházási költségek, és nem kell informatikai személyzetet kiképeznie a rendszer figyelésére és karbantartására.

Ezenkívül a nyilvános felhőszolgáltatások gyakran felosztó-kirovó modellt használnak, így Ön az erőforrások felhasználása alapján fizet havi vagy éves fizetést. Ennek eredményeként webalkalmazásokat futtathat anélkül, hogy fix költségeket vállalna a szoftverekért, szerverekért vagy karbantartásért.

A nyilvános felhők nagymértékben skálázhatók

A nyilvános felhő használatának másik előnye, hogy a dinamikus piaci feltételekhez vagy a változó üzleti igényekhez igazítható.

Olvasni:  Hogyan lehet megszüntetni a megjelenítést blokkoló erőforrásokat a WordPressben

Mivel a CSP dinamikusan osztja el az erőforrásokat az ügyfelek között, megduplázhatja vagy akár háromszorosára növelheti a tárolási vagy számítási erőforrásait a csúcsigények kielégítése érdekében. Ezt a rendszer költségének exponenciális növelése nélkül is elérheti.

A felhőszolgáltató kezeli a karbantartást

A CSP fenntartja a rendszer működéséhez szükséges összes infrastruktúrát, beleértve az áramellátást, a hűtőrendszereket és a redundáns alkatrészeket.

Más szóval, nem kell aggódnia az infrastruktúra frissítése vagy olyan szempontok miatt, mint a frissítések és a biztonság. A rendszer működtetéséhez minimális informatikai személyzetre van szükség, ami csökkenti az általános költségeket.

A nyilvános felhők megbízhatóbbak

Mivel a nyilvános felhők több vállalkozást támogatnak, erőforrásaik különböző szerverek között vannak elosztva. Ha az egyik felhőkiszolgáló meghibásodik, az alkalmazásai automatikusan átválthatnak egy másik szerverre.

Ennek eredményeként csökkentheti a cége webhelyén tapasztalható leállások hosszát, ami rossz ügyfélélményhez és bevételkieséshez vezethet.

A nyilvános felhők hátrányai

Bár a nyilvános felhő számos előnnyel jár a vállalkozások számára, bizonyos kihívásokat is jelent a szervezetek számára. Fontos, hogy ismerje ezeket, hogy megértse, megfelelő-e a nyilvános felhő az Ön vállalkozása számára.

A nyilvános felhők nagyobb biztonsággal és adatvédelmi aggályokkal járnak

Az adatok biztonsága és magánélete továbbra is sok vállalkozás számára a két legfontosabb probléma. 2022 harmadik negyedévében történt adatsérülések kb 15 millió adatrekord globálisan. Ez 37 százalékkal több adatszivárgást jelent az előző negyedévhez képest.

Bár a vezető gyártók által kínált nyilvános felhőszolgáltatások biztonságosak, az igazi kihívást a rendszert nem biztonságosan használó cégek jelentik.

Ha egy másik cég visszaél a nyilvános felhő infrastruktúrájával, vagy nem követi a bevált biztonsági gyakorlatokat, az veszélybe sodorhatja az Ön vállalatának adatait, mivel a fő szerveren történő sikeres feltörés minden más szervert kiberbűnözői támadásoknak tehet ki.

A privát felhők előnyei

A International Data Corporation (IDC) jelentése szerint a dedikált felhő infrastruktúra szegmens 25,3 százalékkal nőtt, és elérte a 7,1 milliárd dollárt 2022 harmadik negyedévében.

Ez azt jelzi, hogy a vállalatok a privát felhőszolgáltatások elfogadása felé fordulnak, akár a nyilvános felhőszolgáltatásaik mellett, akár azok helyett.

Ezt szem előtt tartva, nézzünk meg néhány olyan módot, amellyel vállalkozása profitálhat a privát felhők használatából.

A privát felhők fokozott adatvédelmet és biztonságot kínálnak

Az egyik legfontosabb előny, amelyet a privát felhő kínál a vállalatoknak, a biztonság és az adatvédelem.

A privát felhő meghatározott fizikai gépeken fut, és egyetlen szervezet tulajdonában lévő vagy bérelt adatközpontokon található. Ez sokkal könnyebbé teszi a privát felhő fizikai biztonságának nyomon követését és fokozását.

A privát felhők biztonságosabbak is, mint a nyilvános felhők, mivel az internet helyett csak privát hálózati kapcsolatokon keresztül érheti el őket. Ennek eredményeként csak az arra jogosult felhasználók férhetnek hozzá a privát felhőalkalmazásokhoz.

A privát felhők nagy teljesítményt nyújtanak

A privát infrastruktúra folyamatosan nagy teljesítményt kínál nagyobb sebességgel és nagyobb hellyel, mivel egyetlen bérlőt szolgál ki. Ez azt jelenti, hogy a rendszer még egy nagyvállalat számítási és tárolási követelményeit is kielégíti.

Olvasni:  Összeállítottunk egy listát azokról a bevált módszerekről, amelyeket követni kell a blogbejegyzéshez, és bemutatjuk a 15 leghatékonyabb SEO tippet a forgalom és a helyezések növelésére.

A privát felhők jobban testreszabhatók

Mivel a nyilvános felhők sok vállalkozást támogatnak, gyakran bezárják az ügyfeleket az előre beállított biztonsági gyakorlatok és hálózati beállításokba. A privát felhőkörnyezetben Ön az egyetlen ügyfél, így a rendszert az üzleti igényeihez szabhatja, nem pedig fordítva.

A privát felhők nagyobb rugalmasságot kínálnak a virtualizációval, amely lehetővé teszi, hogy több operációs rendszer és alkalmazás futhasson ugyanazon a fizikai gépen, és az erőforrásokat az egyes alkalmazások követelményeihez igazítsák.

Ennek eredményeként igény szerint lefoglalhatja a lemezterületet, a CPU- és a RAM-erőforrásokat, és fel- és leskálázhatja azokat az üzleti igények alapján.

A privát felhők jobb szabályozási megfelelést kínálnak

Ahogy korábban említettük, a megfelelőségi követelményekkel rendelkező intézmények gyakran előnyben részesítik a privát felhőkörnyezetet annak biztonsági és adatvédelmi előnyei miatt.

Ezenkívül a hosztolt privát felhőket kínáló CSP-k segíthetnek az olyan jelentős megfelelőségi elemek kezelésében, mint a PCI megfelelőség és HIPAA-kompatibilis tárhely.

A privát felhők hátrányai

Bár a privát felhő olyan előnyöket kínál, mint a magas biztonság és a teljesítmény, ennek is megvannak a maga hátrányai.

Íme néhány hátránya a privát felhőbe való befektetésnek.

A privát felhők drágák

A privát felhő helyszíni telepítése többe kerül, mintha alkalmazásait nyilvános felhőarchitektúra használatával üzemeltetné. Be kell fektetnie a hálózati infrastruktúrába, a szerverekbe, a szoftverlicencekbe és az adatközpontokba.

Ezt mondva, kezelt privát felhőtárhely Az olyan megoldások, mint a Liquid Web, költséghatékony alternatívát kínálnak előzetes befektetés nélkül. A platform segítségével bővítheti vállalkozását és hozzáférhet a legmagasabb szintű hosting infrastruktúrához anélkül, hogy az adatközpontok bonyolultságára gondolna.

A privát felhők jelentős informatikai erőforrásokat igényelnek

Amellett, hogy tőkeigényes, a privát felhő fenntartása többe kerül a vállalatnak, mintha nyilvános felhőkörnyezetet választana.

Természetesen IT-személyzetre lesz szükség a felhő szoftverének és hardverének telepítéséhez, konfigurálásához és kezeléséhez.

A privát felhők megbízhatósági problémákat okozhatnak

A privát felhőalapú tárhely csak annyira megbízható, mint az Ön szoftvere, hardvere és informatikai személyzete. Ha bármi történne (például szerverhiba vagy áramszünet), akkor Ön a felelős a javításért. Ennek eredményeként több pénzt kell befektetnie további redundanciaintézkedésekbe, hogy biztosítsa rendszerei megbízhatóságát.

Ezzel szemben a nagy nyilvános felhőszolgáltatók redundánsra tervezik technológiájukat, és elkötelezett személyzettel rendelkeznek, akiknek az a feladata, hogy az ügyfél költsége nélkül elhárítsák a kimaradásokat.

Tényezők, amelyeket figyelembe kell venni a nyilvános és a privát felhő közötti választás során

A vállalkozása számára legjobb számítási felhő-szolgáltatás kiválasztása számos tényezőtől függ.

Például milyen adatokkal dolgozik? Milyen gyorsan szeretne hozzáférni ezekhez az adatokhoz? Tervezi az adatbázis bővítését? A megfelelő információk birtokában tudni fogja, melyik felhőstratégia a jobb, költséghatékonyabb és rugalmasabb.

Íme négy tényező, amelyet figyelembe kell venni, amikor felhőalapú megoldást keres vállalata számára.

1. Felhőbiztonság és megfelelőség

A nyilvános felhő SSL-en, tűzfalakon és egyéb biztonsági intézkedéseken keresztül nyújt biztonságot. A privát felhő azonban segít aktívan korlátozni a belső és külső hozzáférést az adatközpontokhoz, így csak az arra jogosult felhasználók férhetnek hozzá a rendszerhez.

Olvasni:  Hogyan írjunk közösségi média feliratokat, amelyek hangzatosak, ó, olyan csodálatosak és lenyűgözőek

Feltéve, hogy cége rendkívül érzékeny információkat, például pénzügyi, egészségügyi vagy kormányzati adatokat kezel, valószínűleg a nyilvános felhő helyett a helyszíni megoldással együtt járó extra fizikai biztonságra vágyik.

De ha cége többnyire általános adatokat kezelő e-kereskedelmi üzletet üzemeltet, érdemes lehet vállalkozásának ezt a részét egy nyilvános felhőtárhely-szolgáltatóhoz kiszerveznie.

2. Teljesítményigények

A privát felhőt általában egy vállalat használja, így az infrastruktúra kizárólag az adott szervezet számára van fenntartva és dedikált. Ezért a legjobb teljesítményt nyújtja a számítási felhő, valamint az eszközökhöz és adatokhoz való gyorsabb hozzáférés tekintetében.

Ezzel szemben a nyilvános felhő egyszerre több vállalkozást támogat, így a teljesítmény a felhőszolgáltató hatékonyságától függ.

Ha vállalkozása tudományos, pénzügyi vagy big data alkalmazásokkal foglalkozik, akkor valószínűleg olyan privát felhőt szeretne használni, amely a lehető legalacsonyabb késleltetést biztosítja. De ha vállalkozása olyan alkalmazásokat használ, amelyeknek nincs szükségük nagy sávszélességre, akkor a nyilvános felhő költséghatékony megoldás.

3. Skálázhatósági követelmények

A nyilvános felhő szükség szerint fel- és leméretezhető, mivel a szállítók rendelkeznek a rendelkezésre álló szerverekkel. Ezt akár automatikusan is megtehetik, így a rendelkezésre álló tárhely az Ön üzleti igényei szerint skálázódik. Ez előnyös lehet, ha bővíteni kívánja adatbázisát, vagy ingadozó adatfolyamokkal foglalkozik.

Másrészt a helyszíni privát felhő méretezéséhez több hardverre van szükség, ami drága és időigényes lehet. Ennek eredményeként, ha maximális rugalmasságot szeretne a platformtól, a nyilvános felhőszolgáltatás lehet a jobb megoldás.

4. Rendelkezésre álló költségvetés

A helyszíni infrastruktúra telepítése jelentős hardver- és szoftverbefektetést igényel. Ezenkívül megköveteli az alkalmazottaktól a rendszer működtetését, kezelését és karbantartását, ami költséges lehet.

Ezzel szemben a nyilvános felhők költséghatékonyak, mivel nem kell ezt a kezdeti beruházást megtennie. Valószínűleg egy nyilvános felhőszolgáltató számlázási modellt is alkalmaz, amely szerint fizessen, amit használ, ahol Ön menet közben fizet az erőforrásokért.

Ezt szem előtt tartva érdemes megfontolni a nyilvános felhőforrások használatát, ha rögzített költségvetéssel rendelkezik.

Nyilvános felhő kontra privát felhő: melyiket használja?

A nyilvános és privát felhő közötti választás a vállalat követelményeitől, céljaitól és költségvetésétől függ. Míg a nyilvános felhő skálázhatóságot és megfizethetőséget biztosít, a privát felhők nagyobb biztonságot és testreszabhatóságot kínálnak.

Végső soron a legjobb felhőszolgáltatási lehetőség az lesz, amely megfelel az Ön egyedi üzleti igényeinek.

A Hostingernél rugalmasan felügyelt felhőtárhely-terveket kínálunk ügyfeleinknek. Azáltal, hogy a vállalkozásához igazodó felhőmegoldásokat biztosítunk, biztosítjuk, hogy megkapja a szükséges teljesítményt, tárhelyet és biztonságot anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnie a költségekkel kapcsolatban.

Lépjen kapcsolatba velünk még ma, ha többet szeretne megtudni arról, hogy a Hostinger hogyan segítheti elő vállalkozása növekedését.

Új publikációk:

Ajánlott